ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα, ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα αναμένονται στη Βουλή οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή και της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

Κατά τη χτεσινή δεύτερη ημέρα της συζήτησης, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, όσο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, κατήγγειλαν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στο λαό, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Νέα Δημοκρατία που χρησιμοποίησαν το ΧΑΑ ως δίαυλο χρηματοδότησης των μεγάλων εταιριών από τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Προκλητικός ήταν στην παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, που υποστήριξε ότι δε σχετίζεται η πορεία του ΧΑΑ με την ελληνική οικονομία, ενώ επέρριψε ευθύνες στις επιλογές των επενδυτών. Να σημειώσουμε ότι παρών στη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Γιάννου Παπαντωνίου ήταν και ο πρωθυπουργός, ο οποίος χειροκρότησε. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αναπτύχθηκαν τα συνήθη επιχειρήματα περί κυβερνητικών ευθυνών για τη μη θωράκιση του χρηματιστηρίου. Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, σημείωσε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας «έπρεπε να ζητήσει ένα συγνώμη» από τον ελληνικό λαό για την πορεία του χρηματιστηρίου.

OΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Μομφή στην πολιτική του δικομματισμού

Η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για τη σημερινή κατάσταση στο χρηματιστήριο σίγουρα τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ως διαχειριστής της πολιτικής της, αλλά δεν είναι άμοιρη και η ΝΔ, γιατί και αυτή συνέβαλε ουσιαστικά στην προώθηση αυτής της πολιτικής.

Την επισήμανση αυτή έκανε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς ο κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει την ψήφο μομφής και καταδίκης και στα δύο κόμματα, που έχουν σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. «Εμείς, τόνισε, με την ψήφο μας δεν πρόκειται να στηρίξουμε κανέναν εκπρόσωπο του δικομματισμού, τους καταδικάζουμε και τους δύο και αυτό το νόημα θα έχει το "παρών" στη σχετική ψηφοφορία που θα γίνει».

Ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να ξεχωρίσει σε πολιτικό επίπεδο τις ευθύνες του ενός ή του άλλου κόμματος, αφού από κοινού εμπαίζουν τα λαϊκά στρώματα και εναλλάσσουν τους ρόλους τους. Και, βέβαια, η ΝΔ έχει τις δικές της ευθύνες ανάλογα με το ρόλο που παίζει στο δικομματικό σύστημα, στηρίζοντας στην ουσία της την κυβερνητική πολιτική.

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, έχει ήσυχη τη συνείδησή του γιατί είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για τη σημερινή κατάντια του χρηματιστηρίου και προσπάθησε να ενημερώσει το λαό, αλλά ο παροξυσμός και η υστερία του εύκολου κέρδους που καλλιεργούσαν τα δύο κόμματα σκέπασε τη φωνή του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφερόμενος στο χρηματιστήριο είπε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήθηκε πολιτική ενίσχυσής του από την κυβέρνηση, αλλά σε αυτήν την τακτική συναινούσε και η ΝΔ. Το χρηματιστήριο λειτουργεί ως μηχανισμός αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των μεγάλων, τους βοηθάει να συγκεντρώνουν κεφάλαια και σε αυτό ισχύει απόλυτα η λαϊκή ρήση ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Η κυβέρνηση, τόνισε, με τη στήριξη και της ΝΔ συνέβαλε στο να εισέλθουν στο χρηματιστήριο ευρύτερα λαϊκά στρώματα, χωρίς ουσιαστικά να ξέρουν τι σημαίνει χρηματιστήριο και αρκούμενοι απλώς στις διαβεβαιώσεις για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό. Ας μην κλαίει σήμερα η ΝΔ, είπε, γιατί και η ίδια ενθάρρυνε αυτήν την τακτική.

Μόνη κερδισμένη η ολιγαρχία

Ο Ορ. Κολοζώφ έκανε αναφορά και στα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας για την καλή πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι αυτή πάει καλά για την πλουτοκρατία, την ίδια στιγμή που ο λαός υποφέρει. Αυτή η κατάσταση, είπε, είναι απόρροια συγκεκριμένης πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και βρίσκει τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η κούρσα για την εκπλήρωση των δεικτών της ΟΝΕ, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, και οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται έχουν οξύνει τα προβλήματα και οδηγούν σε μία πρωτοφανή πόλωση, όπου οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, είπε, στηρίζουν αυτήν την πολιτική και οι διαφορές τους περιορίζονται όχι στην ουσία αλλά στην τακτική υλοποίησης των κοινών τους στόχων. Ανέφερε δε μία σειρά τομείς στους οποίους η συμφωνία είναι απόλυτη, όπως στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις, το χτύπημα του αγροτικού τομέα, τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις. Από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ ο ένας νόμος συμπληρώνει τον άλλο, τόνισε χαρακτηριστικά, για να λειτουργεί ο δικομματισμός και να περιορίζεται η αντιπαράθεση στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διαχείριση του συστήματος.

Αναφερόμενος στους κομπασμούς του υπουργού για την επιτυχία της ΟΝΕ τόνισε ότι ο λαός έκανε θυσίες όλα αυτά τα χρόνια, την ίδια στιγμή που οι μεγαλοκεφαλαιούχοι πλούτιζαν. Η ανεργία, είπε εκτινάχτηκε στο 12,4% και η φτώχεια ολοένα και αυξάνει.

Ολα τα παραπάνω, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κάποιου μεμονωμένου υπουργού, αλλά είναι της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής. Ενα άλλο πρόσωπο στη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσε, είπε, ακόμα και εάν ανήκε στο χώρο της ΝΔ. Αλλωστε, υπογράμμισε, η πολιτική της ΝΔ το 1990-93 άνοιξε το δρόμο στα όσα κάνει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας

«Η αντιπαράθεση γίνεται, κατά την άποψή μας, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο», επισήμανε χτες στην παρέμβασή του στη συζήτηση της πρότασης μομφής ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Αναφερόμενος στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου ανέφερε ότι «είναι κλεψιά. Δεν υπάρχει καμιά αναδιανομή. Παίρνετε με μοχλό το ΧΑΑ τις αποταμιεύσεις των επενδυτών και τις εναποθέτετε στα σεντούκια της πλουτοκρατίας». Μάλιστα, σχολιάζοντας τα προηγούμενα χρόνια, που παρατηρήθηκε ανάπτυξη στο ΧΑΑ, αναρωτήθηκε «τι επένδυση έγινε αυτό το διάστημα», σημειώνοντας πως «η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε αύξηση μόλις 0,5%», ενώ «η ανεργία αυξήθηκε», την ίδια ώρα που «τα χρέη των πολιτών και των εργαζομένων που ασχολήθηκαν με το ΧΑΑ αυξήθηκαν στις τράπεζες κατά 60%» και «επιχειρήσεις βολοδέρνουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας»! «Το θέμα για μας είναι πολιτικό και βαθιά ταξικό», είπε ο Νίκος Γκατζής αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ για το Χρηματιστήριο, «δεν είναι μοχλός ανάπτυξης» αλλά «είναι ένα εργαλείο συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων».

«Γιατί θέλετε και τα δυο κόμματα να εμφανίσετε ότι ο καπιταλισμός μπορεί να είναι καλός για όλους;», ρώτησε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ο Νίκος Γκατζής, τονίζοντας ότι «για μας υπάρχει το εξής: Η κυβέρνηση καίγεται από το ενδεχόμενο να υποστεί μεγάλο πολιτικό στραπάτσο από το Χρηματιστήριο», ενώ «η Νέα Δημοκρατία όσο και να θέλει να αξιοποιήσει αυτές τις τάσεις, πρέπει να δίνει εξετάσεις στην άρχουσα τάξη ότι το ΧΑΑ θα παραμείνει ένα προπύργιο εκμετάλλευσης και πλουτισμού». Παράλληλα έβαλε εναντίον των μέσων ενημέρωσης λέγοντας ότι «αποτελούσαν τον αποτελεσματικότερο κράχτη του ΧΑΑ», τονίζοντας καταληκτικά ότι «δεν υπάρχει άλλοθι για κανέναν σας», αφού «μπερδεύετε και αποπροσανατολίζετε τον κόσμο». «Το σημαντικό για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι αυτό που λέει το ΚΚΕ εδώ και 2,5 χρόνια», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πως «για τους εργαζόμενους το καλύτερο χαρτί της μετοχής τους είναι η ίδια τους η απασχόληση κι ένας μισθός που θα τους δίνει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς ζωής», ενώ «το κέρδος δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την πάλη των εργαζομένων»!

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αυταπάτες για εξυγίανση του Χρηματιστηρίου

Διαφωνία Δαμανάκη για την υποστήριξη της πρότασης μομφής

Υπέρ της πρότασης μομφής τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του, καταλογίζοντας «τεράστιες προσωπικές ευθύνες» στον Γ. Παπαντωνίου για την πορεία του Χρηματιστηρίου, χωρίς, όμως, να αμφισβητήσει το ρόλο που αυτό παίζει στην οικονομία και στην καταλήστευση των μικροκαταθετών. Πρότεινε δε τη λήψη «θεσμικών μέτρων», προκειμένου να εξυγιανθεί το Χρηματιστήριο.

Εκανε αναφορά απλώς στην τακτική των κομμάτων έναντι του Χρηματιστηρίου, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ κερδοσκόπησε πολιτικά με την άνοδο του Χρηματιστηρίου και τον «πολιτικό τζόγο» της κυβέρνησης τον πληρώνουν σήμερα χιλιάδες μικροεπενδυτές. Για τη ΝΔ, είπε ότι και αυτή από τη δική της πλευρά επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά με την πτώση του Χρηματιστηρίου, αλλά «τα σπασμένα και πάλι θα τα πληρώσουν οι μικροεπενδυτές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι το κόμμα του καταδικάζει την τακτική των δύο κομμάτων και «τις δύο όψεις αυτού του δικομματικού παιχνιδιού». Ανέφερε ότι «προεκλογικά και μετεκλογικά έγινε πεδίο δικομματικού ανταγωνισμού και καλλιεργήθηκε στην ελληνική κοινωνία μία ψυχολογία επικίνδυνη για την οικονομία, για την κοινωνία, ακόμα και για τον ίδιο τον πολιτισμό μας».

Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο του κόμματός του στην πρόταση της ΝΔ, είπε ότι «θα καταψηφίσουμε τον Παπαντωνίου για την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση στο Χρηματιστήριο και γιατί τίποτα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τις τεράστιες προσωπικές πολιτικές ευθύνες, που έχει στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του».

Τη διαφωνία της με τη στάση του ΣΥΝ εξέφρασε, με δήλωσή της, η Μ. Δαμανάκη, κατηγορώντας τον Ν. Κωνσταντόπουλο ότι ανακοίνωσε τη θέση για υπερψήφιση της πρότασης της ΝΔ «αιφνιδίως και χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση όλων των βουλευτών». Αναφέρει ότι ο ΣΥΝ δεν έπρεπε να ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές επιδιώξεις της ΝΔ, αφού, όπως λέει, οι κυβερνητικές ευθύνες δεν είναι νοητό να οδηγήσουν σε «κοινοβουλευτική στήριξη των σχεδίων της συντηρητικής παράταξης».

Αργά το βράδυ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού, με δελτίο Τύπου, ισχυρίστηκε ότι είχε ενημερωθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΝ και είχε πει τη γνώμη της και ότι η Μ. Δαμανάκη αναζητήθηκε, αλλά δε βρέθηκε. Ετσι ενημερώθηκε η συνεργάτιδά της. Ασκεί, μάλιστα, κριτική στην Μ. Δαμανάκη, σημειώνοντας πως την αντίθεσή της «...επέλεξε να γνωστοποιήσει με δελτίο Τύπου, διανέμοντάς το στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μάλιστα, την ώρα που ο πρόεδρος του Συνασπισμού μιλούσε στη Βουλή. Τα συμπεράσματα για τον καθένα».

Η Σοφοκλέους και οι δηλώσεις ΟΛΩΝ, πλην... . Μπερίσα

«Δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα σχόλιο για την πορεία του Χρηματιστηρίου. Αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικοί να μείνουν μακριά από τον πειρασμό να σχολιάζουν και να μιλούν για το Χρηματιστήριο. Γιατί βλάπτουν το Χρηματιστήριο και τους επενδυτές». Η δήλωση αυτή έγινε την περασμένη βδομάδα από τον Δ.Ρέππα...

Μια μέρα μετά, όταν ο Τηλ. Χυτήρης κλήθηκε κι αυτός να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, έδωσε την ακόλουθη «εξήγηση» για την καταστροφή χιλιάδων ανθρώπων: Στο Χρηματιστήριο «ό,τι ανεβαίνει - κατεβαίνει», απάντησε ο υφυπουργός Τύπου! Το ίδιο επανέλαβε και χτες...

Οσο για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου πρόσθεσε κι αυτός τη δική του συμβουλή: Μακριά από μικροκομματικά παιχνίδια για να προστατέψουμε τους μικροεπενδυτές (!), ήταν η προχτεσινή δήλωσή του...

Δυστυχώς - και το σημειώνουμε εκ προοιμίου - δεν έχουμε στη διάθεσή μας τις δηλώσεις που έκανε ο... Μπερίσα, την εποχή που έσκασε στην Αλβανία η κομπίνα με τις «πυραμίδες». Αν τις είχαμε διαθέσιμες εκείνες τις δηλώσεις, του Μπερίσα, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τις συγκρίνουμε με τις δηλώσεις των δικών μας...

***

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές από τις τοποθετήσεις τους ότι οι πιο «αθώοι» άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη για τα δράματα που συντελούνται στο Χρηματιστήριο είναι οι κύριοι της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι οι κύριοι που εμφανίζονται σήμερα σαν «αθώες περιστερές». Η βασική υπερασπιστική τους γραμμή είναι η εξής: Και τι φταίμε εμείς που εσείς καταστραφήκατε, αντιγυρίζουν με αυθάδεια στα θύματά τους. Ομως, παρά το τι ισχυρίζονται οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ, η αλήθεια είναι πασίδηλη, όπως και οι μεγάλες ευθύνες τους. Ας παρακολουθήσουμε μαζί το μέγεθος της «πολιτικής αξιοπιστίας» του κόμματος που λέγεται ΠΑΣΟΚ.

Θαυμάστε, λοιπόν, την πολιτική «ουδετερότητα», που τήρησε γύρω από το Χρηματιστήριο το κόμμα, οι εκπρόσωποι του οποίου μιλούν σήμερα για «πολιτική εκμετάλλευση» του Χρηματιστηρίου. Θαυμάστε τους κυρίους που έριξαν ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού στον τζόγο, που «ξάφρισαν» τις λαϊκές αποταμιεύσεις και τώρα καμώνονται τους... ανήξερους. Απολαύστε τους, καθώς θα επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις εποχές που είχαν μετατρέψει το Χρηματιστήριο σε χοάνη ψηφοθηρικής προπαγάνδας:

1) «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές, όπως και όλοι οι Ελληνες, ξέρουν ότι οι μετοχές στο Χρηματιστήριο έχουν αξία» (Κ. Λαλιώτης, 9/6/99, προεκλογική περίοδος).

2) «Η συντριπτική πλειοψηφία του ενός εκατομμυρίου επενδυτών... θα αναδείξουν με την ψήφο τους, με την ετυμηγορία τους το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα και θα δώσουν μια νέα νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι και θα είναι η εγγύηση για τα κεκτημένα τους, αλλά και για τις προσδοκίες τους» (Κ. Λαλιώτης, 9/6/99, προεκλογική περίοδος).

3) «Το Χρηματιστήριο αποτελεί και ένα σημείο κοινωνικής αναφοράς, γιατί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν επενδύσει και επενδύουν στο Χρηματιστήριο» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

4) «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993 μετέτρεψε το Χρηματιστήριο από περιθωριακό οικονομικό θεσμό σε μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

5) «Για τους επενδυτές δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες τοποθέτησης των αποταμιεύσεών τους με υψηλή απόδοση» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

6) «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές, όπως και όλοι οι Ελληνες, ξέρουν ότι οι μετοχές έχουν αξία γι' αυτό... θέλουν σταθερό πλαίσιο αναφοράς, με συνέχεια, με συνέπεια, με διασφαλίσεις» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

7) «Τα διλήμματα είναι υπαρκτά για όλους τους Ελληνες. Είναι υπαρκτά και για τους επενδυτές... όλοι γνωρίζουν σ' αυτές τις εκλογές τι διακυβεύεται» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

8) «Η υγιής πορεία της οικονομίας επέτρεψε στο Χρηματιστήριο να αποκτήσει τη θέση που έχει και σε άλλες προηγμένες χώρες» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

9) «Η συντριπτική πλειοψηφία του ενός εκατομμυρίου επενδυτών... λέει ΝΑΙ στη σταθερότητα, στην ασφάλεια, στην ανάπτυξη. Ολοι αυτοί σκέφτονται, συγκρίνουν, αποφασίζουν και ψηφίζουν στις 13 Ιουνίου» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

10) «Είμαστε σίγουροι και αισιόδοξοι ότι και η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών ξέρουν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι εγγύηση όλα αυτά τα χρόνια, τόσο για τα κεκτημένα τους, όσο και για τις προσδοκίες τους» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

11) «Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει». (Κ.Σημίτης, 5/9/99, συνέντευξη Τύπου ΔΕΘ).

12) «Το Χρηματιστήριο είναι ένας θεσμός σημαντικός για την πρόοδο της οικονομίας... είναι ένας θεσμός, ο οποίος εξυπηρετεί την οικονομία». Κ.Σημίτης, 5/9/99, συνέντευξη Τύπου ΔΕΘ).

13) «Η κατάσταση στη Σοφοκλέους θα ομαλοποιηθεί μέσα σε ένα - δυο 24ωρα» (Κ.Σημίτης, Οκτώβρης '99, συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ).

***

Αυτά λέγονταν από τον Κ. Λαλιώτη - σε συνεννόηση με τον Κ.Σημίτη - και από τον ίδιο τον Κ.Σημίτη, την εποχή που οι «φούσκες» πήγαιναν καλά. Ηταν τότε που το ΠΑΣΟΚ έπαιζε στα ΜΜΕ προεκλογικά σποτάκια διαφήμισης του Χρηματιστηρίου και της θεωρίας του «θα φάτε με χρυσά κουτάλια». Τώρα που οι «φούσκες» σκάνε, ο κ.Σημίτης και οι εκπρόσωποί του έχουν επιστρατεύσει τη θεωρία που λέει πως «ό,τι ανεβαίνει - κατεβαίνει»!

Τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν μιλά για τα θύματα του Χρηματιστηρίου, δηλώνει: «Είναι θέμα δικής τους ευθύνης»! Αυτή την απάντηση είχε δώσει πριν από μερικούς μήνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε τι έχει να πει η κυβέρνηση για την οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί πολύς κόσμος λόγω της συνεχούς πτώσης του Χρηματιστηρίου. «Είναι θέμα δικής τους ευθύνης» (!), έλεγε τότε ο κ. Ρέππας.

Οπως αντιλαμβάνεστε οι μόνο «αθώοι» είναι εκείνοι που έστησαν το μεγάλο «ριφιφί», που παράδωσαν τον κοσμάκη στους «αλογομούρηδες» της Σοφοκλέους, που ψηφοθήρησαν παίζοντας το κάλπικο «χαρτί» του «λαϊκού καπιταλισμού» και που μετέτρεψαν τον τζόγο σε «εθνικό ιδεώδες»...

***

Οσο για τους άλλους, τον κ. Καραμανλή για παράδειγμα, που όπως θυμάστε ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με περιοδεία στο Χρηματιστήριο (!), ή τους επιφανείς «Νέστορες» της παράταξής του, όπως ο κ. Ράλλης, που τον καιρό της «φούσκας» ήταν μεταξύ των θεωρητικών του «λαϊκού καπιταλισμού», απλώς ήρθαν... δεύτεροι.

Αντί άλλης απόδειξης περί του τούτου, ορίστε ποιες είναι οι πραγματικές «εξυγιαντικές» θέσεις και τοποθετήσεις της ΝΔ:

α) «Εγγυούμαστε απόλυτα για μια διαρκώς ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου από τις 10 Απρίλη». Πρόκειται για δήλωση του ίδιου του Κ.Καραμανλή που έγινε την 1/3/2000, στην προεκλογική του εμφάνιση στη Ρόδο.

β) «Το να γίνονται κάποιες "ενέσεις" (σ.σ.: στο Χρηματιστήριο) προκειμένου κάποιοι να μη χάσουν τα χρήματά τους, αυτό είναι αναμενόμενο και αποδεκτό». Κι αυτή τοποθέτηση της ΝΔ είναι, του εκπροσώπου της μάλιστα εκείνη την περίοδο (30/3/2000), του κ.Σπηλιωτόπουλου. Ετσι δηλαδή, για να έχουμε και ένα μέτρο αποτίμησης της αλήθειας, όταν μιλά ένα κόμμα, όπως η ΝΔ, για τους «μικροεπενδυτές» που βεβαίως τους προορίζει (και αυτή) για το βωμό της «ελεύθερης αγοράς». Μόνο, που όπως είπαμε, ήρθε δεύτερη.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ασχετο με την οικονομία , τώρα, το ΧΑΑ!!

Αποκαλυπτική πραγματικά της ευκολίας της κυβέρνησης να ψεύδεται και να εξαπατά τον ελληνικό λαό, ήταν η χτεσινή ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου στη Βουλή, ο οποίος υποστήριξε ότι δε σχετίζεται με την πορεία της οικονομίας ο χρηματιστηριακός δείκτης, ενώ εγκάλεσε όσους επένδυσαν για την απώλεια των χρημάτων τους!

Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δήλωσε χτες ότι το Χρηματιστήριο είναι «αποσυνδεμένο από την πορεία της οικονομίας» όπως ακριβώς ήταν «συνδεδεμένο όταν πριν δυο χρόνια, ο δείκτης ήταν σε άνοδο! Αιτιολογώντας τη συνεχή πτώση του Χρηματιστηρίου, ο Γιάννος Παπαντωνίου την απέδωσε στη χρονική συγκυρία και στον διεθνή παράγοντα λέγοντας ότι η μετάβαση στις ώριμες αγορές έχει ένα προσωρινό κόστος. Αποχωρούν οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών αναζητώντας υψηλότερους κινδύνους και αποδώσεις. Παράλληλα η διεθνής οικονομική κρίση καθυστερεί την έλευση επενδυτών των ώριμων αγορών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόκειται για «ευαίσθητη συγκυρία που αποσυνδέει την πορεία του Χρηματιστηρίου από την πορεία της οικονομίας, ζητώντας «την εμπιστοσύνη των επενδυτών». Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες σε όσους επένδυσαν στη Σοφοκλέους λέγοντας ότι «οι Ελληνες επενδυτές δείχνουν μια υπερβολική βιασύνη να αποκομίσουν κέρδη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη βασικά στοιχεία της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς. Εμείς πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι θετικό αλλά χρειάζεται προσοχή».

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έχρισε συνένοχο της εξαπάτησης του ελληνικού λαού τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι την περίοδο της ανάπτυξης του ΧΑΑ (1999) ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε για «ανθηρό μέλλον» του Χρηματιστηρίου. Παράλληλα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιχειρεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για να ρίξει το Χρηματιστήριο και να πλήξει την κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι η ΝΔ δε συγχωρεί στο ΠΑΣΟΚ την «επιτυχία» της ένταξης της χώρας στη Ζώνη του ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ