ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΟΜΒΑ» ΠΛΟΥΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σοβαρά και αναπάντητα ερωτήματα

Ανάστατη η τοπική κοινωνία

Γρηγοριάδης Κώστας

Αναπάντητα παραμένουν ακόμη πολλά ερωτήματα για τη «βόμβα» πλουτωνίου που έσκασε στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, μέσα στην περιοχή του δάσους Κουρή. Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς (δήμος, νομαρχία, περιφέρεια, υπουργείο); Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την επιχείρηση καθησυχασμού της κοινής γνώμης; Γιατί όλοι θέλουν να στρέψουν τα βλέμματα στη μαφία και ταυτόχρονα κανείς δε δίνει πληροφορίες για το κύκλωμα και τη δράση του;

Και ενώ όλα τα ερωτήματα παραμένουν, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στο Ασβεστοχώρι, οι κάτοικοι ζουν με το φόβο και τον τρόμο των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρχουν από τη χρησιμοποίηση του τόπου τους ως σημείου δράσης της μαφίας (στρατιωτικής-οικονομικής-πολιτικής) ή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που «περπάτησαν» στην περιοχή.

Παράλληλα, σε έκτακτη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Χορτιάτη καταδίκασε την παντελή απουσία ενημέρωσης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με απόφασή του ζητά να ελεγχθεί ολόκληρη η περιοχή από αρμόδια επιστημονική ομάδα, η οποία να χορηγήσει έγγραφη βεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.

Χτες, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ο δήμαρχος ενημερώθηκε για το ακριβές σημείο στο οποίο βρέθηκαν τα 500 πλακίδια με πλουτώνιο και αμερίκιο. Αμέσως, προληπτικά, ο δήμος διέκοψε τη λειτουργία της γεώτρησης που βρίσκεται κοντά στο σημείο, με αποτέλεσμα να μειωθεί η υδροδότηση στους οικισμούς. Επίσης, χτες το πρωί με ευθύνη του Δασαρχείου διατάχθηκε η περίφραξη του χώρου, ώστε να μην είναι εφικτή η διέλευση των κτηνοτρόφων και των κοπαδιών τους, που καθημερινά διέρχονται την περιοχή, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων κατοίκων. Η φύλαξη της περιοχής ανατέθηκε στην Αστυνομία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαθέσει ένα περιπολικό όχημα. Εξάλλου, εντός δύο ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί από ειδικά συνεργεία η απομάκρυνση του χώματος, μέσα στο οποίο βρέθηκαν θαμμένα διάσπαρτα τα ραδιενεργά υλικά. Μια επιφάνεια 20 επί 30 εκατοστά με βάθος από 5 έως 50 εκατοστά.

Εμπλέκεται και η ΕΥΠ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ρ» ο Μ. Αντωνόπουλος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνικής και Ακτινοπροστασίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», την πληροφορία στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έδωσε το ΣΔΟΕ, ενώ επαφή μαζί τους είχε και η ΕΥΠ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενήμερη για το θέμα ήταν εξ αρχής και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Κουκάκης, η πληροφορία για το υλικό δόθηκε στην υπηρεσία τους το απόγευμα της Πέμπτης 25 του Γενάρη. Την Παρασκευή ενημερώθηκε η ΕΕΑΕ, η οποία ζήτησε τη συνδρομή του εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, το απόγευμα της ίδιας μέρας. Το μεσημέρι του Σαββάτου επιστήμονες των δύο φορέων μετέβησαν στο χώρο που τους υπέδειξε το ΣΔΟΕ και αφού διενέργησαν επιτόπιες μετρήσεις ξεκίνησαν τη συγκέντρωση του υλικού και την τοποθέτησή του μέσα σε ειδική θωράκιση από μολύβι. Στη συνέχεια το ραδιενεργό υλικό τοποθετήθηκε και ασφαλίστηκε μέσα στο ειδικό όχημα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το οποίο όλο το βράδυ παρέμεινε φυλασσόμενο στις αποθήκες του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 28 του Γενάρη, το όχημα, συνοδεία Αστυνομίας, αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα. Πάντως, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το επικίνδυνο υλικό βρισκόταν στο σημείο που εντοπίστηκε, περίπου ένα μήνα!

Οπως σημείωσε ο Μ. Αντωνόπουλος, ελέγχθηκαν όλα τα πλακίδια, όμως αναλυτική μέτρηση έγινε μόνο σε 2 από αυτά. Και από την έρευνα προέκυψε πως στα 500 πλακίδια, συνολικού βάρους μεγαλύτερου του 1 κιλού, εντοπίστηκε ποσότητα πλουτωνίου και αμερικίου 3 γραμμαρίων. Ηδη η ΕΕΑΕ έχει ενημερώσει το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και εντός των ημερών αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι θα εξετάσουν τα ευρήματα. Στη συνέχεια ο ΔΟΑΕ θα αποφασίσει σε ποια χώρα θα εξαχθεί το ραδιενεργό υλικό.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Αλ. Κλούβας, καθηγητής και μέλος της ομάδας του Εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, που μετείχε στην επιχείρηση, σημείωσε πως «κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται για απόβλητα στρατιωτικών εγκαταστάσεων». Το μόνο σίγουρο είναι πως το υλικό «προέρχεται από πυρηνικό αντιδραστήρα».

«Ερευνες» για βουλγάρικη μαφία

Ανδρες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των μελών της σπείρας που διακινεί ραδιενεργά υλικά. Ομως, καμία πληροφορία δε βεβαιώνει την ύπαρξη της σπείρας. Αυτές αναφέρονται σε παρακολούθηση Βούλγαρων ύποπτων για διακίνηση λαθραίων, που ενισχύονται και από το γεγονός πως το 1997 είχαν κλαπεί από τη Βουλγαρία ραδιενεργά υλικά. Ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κουκάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι σχετικές πληροφορίες που έφτασαν σε υπάλληλο της υπηρεσίας του ήταν «θολές» και έκαναν λόγο για απόκρυψη ραδιενεργών υλικών στο δάσος Κουρή. Ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν πως ακόμη δεν υπάρχουν ύποπτοι.

Ολα πάνε καλά...

Την ώρα που η αγανάκτηση πνίγει τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι επί 5 μέρες εν αγνοία τους ζούσαν με τον κίνδυνο δίπλα στο σπίτι τους, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, με δηλώσεις του βεβαιώνει πως «η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με υπευθυνότητα» και δίνει εύσημα στις υπηρεσίες και σ' όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση, δηλαδή ΣΔΟΕ, Αστυνομία και ΕΕΑΕ.

Απάντηση στην πλέρια αυτοϊκανοποίηση, που δηλώνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, δίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Χορτιάτη, το οποίο με απόφασή του δηλώνει πως «επιφυλάσσεται για την αναζήτηση ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, που ενώ γνώριζε παρέλειψε να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πολιτών».

Αμεσα έλεγχο της περιοχής ζητά ο δήμος

Την εντονότατη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά του για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης του δήμου σχετικά με την ύπαρξη ραδιενεργού υλικού στην περιοχή της αρμοδιότητάς του, εκφράζει με απόφαση που έλαβε σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Τρίτης το ΔΣ Χορτιάτη και παράλληλα αφήνει αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες.

Συγκεκριμένα απαιτεί: «Την άμεση ενημέρωση του δήμου μας από τους αρμόδιους παράγοντες σχετικά με το θέμα, προκειμένου με τη σειρά μας να ενημερώσουμε έγκαιρα τους δημότες μας για την αποφυγή δυσάρεστων και απρόβλεπτων συνεπειών.

Ζητούμε από την ΕΕΑΕ να κάνει τις απαιτούμενες έρευνες στην περιοχή, που συνίστανται σε μετρήσεις σε νερό, έδαφος και αέρα (για αιωρούμενα σωματίδια), για να εντοπιστούν οι όποιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την ύπαρξη ραδιενεργών υλικών.

Στις έρευνες αυτές πρέπει απαραίτητα να συμμετάσχει και να τις παρακολουθεί τεχνικός σύμβουλος που θα οριστεί από το δήμο μας».

Τέλος, το ΔΣ στην απόφασή του αναφέρει: «Επειδή η δημόσια υγεία, ως ύψιστο ανθρώπινο αγαθό, προέχει κάθε πολιτικής ή άλλης σκοπιμότητας, διερωτάται και καταγγέλλει, γιατί σε ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας των δημοτών του Δήμου Χορτιάτη, τηρήθηκαν διαδικασίες μυστικότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης, η οποία θα έχει ως ενδεχόμενο τη συνακόλουθη απουσία προστασίας της υγείας των δημοτών.

Γιατί ενώ επιλήφθηκαν του θέματος τόσο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ο "Δημόκριτος" και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους, ουδείς μπήκε στον κόπο να ενημερώσει το δήμο μας, που είναι ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος απέναντι στους δημότες φορέας, σχετικά με την υφή του ανευρεθέντος υλικού, το βαθμό επικινδυνότητάς του και για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος».

ΤΗΛ. ΧΥΤΗΡΗΣ
«Διεξάγεται έρευνα για το πλουτώνιο»

Αγνοια για το πού προήλθε η πληροφορία σχετικά με τα πλακίδια πλουτωνίου που βρέθηκαν στη θεσσαλονίκη, δήλωσε χτες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλ. Χυτήρης. Οταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι δε γνωρίζει την προέλευση της καταγγελίας και ότι μπορεί να έγινε «ανώνυμα».

Σε ό,τι αφορά συνολικά την υπόθεση ανέφερε ότι «γίνεται έρευνα και όποια στοιχεία υπάρξουν θα ανακοινωθούν». Συμπλήρωσε ότι «η έρευνα διενεργείται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης» και υποστήριξε πως «θα διαλευκανθούν όλα τα σημεία, δηλαδή ποιος ήταν ο κάτοχος, ποιος το τοποθέτησε εκεί, ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους βρέθηκε εδώ αυτό το υλικό, ποιος ήταν ο απώτερος στόχος τους, ποιος ο προορισμός κλπ». Επιπλέον ο Τηλ. Χυτήρης ισχυρίστηκε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει κίνδυνος για τον πληθυσμό και το περιβάλλον, ενώ ανέφερε με έμφαση ότι «το χώμα στο οποίο ήταν θαμμένο το υλικό αυτό, συγκεντρώθηκε, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επίπτωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ