ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
1965: Φουντώνει το αντιρατσιστικό κίνημα στις ΗΠΑ

Μια ιστορική στιγμή. Η αντιρατσιστική πορεία, που ξεκίνησε από την πόλη Σέλμα και αφού διάνυσε 80 χιλιόμετρα καταλήγει στην πρωτεύουσα της Αλαμπάμα, Μοντγκόμερι, το προπύργιο του ρατσισμού
Μια ιστορική στιγμή. Η αντιρατσιστική πορεία, που ξεκίνησε από την πόλη Σέλμα και αφού διάνυσε 80 χιλιόμετρα καταλήγει στην πρωτεύουσα της Αλαμπάμα, Μοντγκόμερι, το προπύργιο του ρατσισμού
Από τις πρώτες μέρες του 1965, το επίκεντρο του αντιρατσιστικού κινήματος μεταφέρεται στον αντιδραστικό αμερικανικό νότο και συγκεκριμένα στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα. Το συντηρητικό γαλλικό περιοδικό «Εξπρές» γράφει ότι η Σέλμα «προσωποποιεί το κατ' εξοχήν ρατσιστικό κτήνος, σ' όλη του την αμορφωσιά, σ' όλη του την ανανδρία, σ' όλη του τη βαναυσότητα». Εκεί, λοιπόν, στήνει το «στρατηγείο» του ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος ηγείται της καμπάνιας για την άρση του αποκλεισμού των μαύρων από τους εκλογικούς καταλόγους. Οι αριθμοί είναι αποστομωτικοί: Παρότι στην περιοχή της Σέλμα κατοικούν 87.972 μαύροι και 47.289 λευκοί, οι λευκοί ψηφοφόροι είναι 24.037, ενώ οι έγχρωμοι μόλις... 904! Η κύρια μέθοδος αποκλεισμού των μαύρων είναι η θέσπιση κάποιου είδους... εξετάσεων(!) με περίπλοκες ερωτήσεις νομικού περιεχομένου πάνω σε άρθρα του Συντάγματος και της αμερικανικής νομοθεσίας.

Εκείνη την περίοδο, ο Πρόεδρος Τζόνσον και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κάτω από την κατακραυγή της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις συνεχιζόμενες φυλετικές διακρίσεις και την πάλη του αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ, προχωρούσε στην ψήφιση νόμων που αποκαθιστούσαν την πολιτική ισότητα των εγχρώμων. Ομως, η εφαρμογή των νόμων σκόνταφτε στους κυβερνήτες του Νότου, με πρώτο και χειρότερο τον Τζορτζ Ουάλας της Αλαμπάμα, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει «κράτος εν κράτει», εγκαθιδρύοντας ένα βασίλειο τρόμου και αυθαιρεσίας.

Ετσι την 1η Φλεβάρη του 1965 συλλαμβάνονται από την Αστυνομία της ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άλλοι 766 διαδηλωτές, ενώ ένας μαύρος διαδηλωτής δολοφονείται εν ψυχρώ με μια σφαίρα στο στομάχι, έπειτα από βίαιη διάλυση πορείας στην πόλη Μάριον.

Η αστυνομική βία έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα: οι ειρηνικές και απολύτως πειθαρχημένες διαδηλώσεις των μαύρων σαρώνουν τον αμερικάνικο Νότο με ρυθμούς χιονοστιβάδας. Στις 7 Μάρτη δεκάδες μαύροι τραυματίζονται από αστυνομικά κλομπ και δακρυγόνα στην πρωτεύουσα της Αλαμπάμα, Μοντγκόμερι, ενώ δύο μέρες αργότερα, ρατσιστική συμμορία ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου τον αιδεσιμότατο Τζέιμς Ριμπ, από τους πρωταγωνιστές των ειρηνικών κινητοποιήσεων. Το αίμα του Ριμπ δε χύνεται μάταια: Η πανεθνική συγκίνηση μετατρέπεται σε μαζικότατες πορείες διαμαρτυρίας στην Ανατολική Ακτή (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ), και το βιομηχανικό Βορρά (Ντιτρόιτ, Σικάγο).

Οι εξελίξεις παίρνουν καταιγιστικούς ρυθμούς όταν πλέον το κίνημα των μαύρων ξεπερνά το αρχικό, περιορισμένο πλαίσιο της κινητοποίησης και εκτός από τη διεκδίκηση της πολιτικής ισότητας θέτει στο επίκεντρο το θέμα της κοινωνικής αδικίας.

Καιρός

Στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα και στα πεδινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια ασθενείς μέχρι μέτριοι και από το βράδυ ισχυροί, ενώ στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα στα νότια πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 - 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 - 16 βαθμούς και στο Αιγαίο από 1 - 19 βαθμούς. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 - 10 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιο νοτιοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 - 16 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1812. Γεννιέται ο μεγάλος Αγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς. Τα μυθιστορήματα του Ντίκενς διακρίνονται για το θαυμάσιο χιούμορ του, το δημοκρατισμό και τον ανθρωπισμό του. Διακρίθηκε ακόμη και ως δημοσιογράφος. Το 1845 δημιούργησε την εφημερίδα «Ντέιλι Νιους».

Στην πρώτη περίοδο της δημιουργίας του, με τα έργα του όπως ο «Ολιβερ Τουίστ», κατήγγειλε τις αφόρητες συνθήκες στις οποίες ζούσαν τα φτωχά στρώματα. Με τον καιρό ο Ντίκενς πέρασε σε μυθιστορήματα κοινωνικού προβληματισμού όπως το «Κρύο σπίτι» και τα «Δύσκολα χρόνια». Επηρεασμένος από τα μηνύματα της Γαλλικής Επανάστασης έγραψε το περίφημο μυθιστόρημα «Η ιστορία δύο πόλεων». Σ' ένα από τα τελευταία του έργα, τις «Μεγάλες Προσδοκίες», ο Ντίκενς προχωράει σε μια βαθιά αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Πέθανε στις 9 Ιούνη του 1870.

ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ του «στρίβειν διά του αρραβώνος» φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει ο Συνασπισμός την πρόταση συνεργασίας του ΔΗΚΚΙ. Το θέμα απασχόλησε χτες την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η συζήτησή του όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω των εξελίξεων στη Βουλή (σελίδα 10)

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για την απόκτηση μεριδίου στη Mobikom, εταιρία αναλογικής κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, φαίνεται να εκδηλώνει τώρα ο ΟΤΕ, μετά την πρόσφατη απόκτηση άδειας για την εκεί ανάπτυξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας GSM (σελίδα 12)

Ο ΕΝΑΣ κηρύχτηκε ομόφωνα ένοχος και ο άλλος ομόφωνα αθώος. Αυτές ήταν οι ετυμηγορίες για τους δύο Λίβυους, κατηγορούμενους για τη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της «Παναμέρικαν», που έλαβε χώρα στις 12 του Δεκέμβρη 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, παρασέρνοντας στο θάνατο 270 ανθρώπους (σελίδα 14)

ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στις τιμές των υγρών καυσίμων ισχύουν από σήμερα λόγω αναπροσαρμογών των διεθνών τιμών, με βάση το νέο δελτίο «ενδεικτικών τιμών» του υπουργείου Ανάπτυξης (σελίδα 18)

ΤΖΑΜΠΑ κόπο έκαναν χτες οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων ροδακινοπαραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας, που ήρθαν στην Αθήνα για να θέσουν τα δίκαια αιτήματά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας (σελίδα 19)

ΑΚΡΟΑΣΗ από τον πρωθυπουργό ζητά με ανοιχτή επιστολή του το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε αναγκαία, μετά από την πολύμηνη αναμονή, αλλά και την ανεπιτυχή πρόσφατη προσπάθεια (23/1) του ΔΣ του ΕΕΤΕ να συναντήσει τον υπουργό Πολιτισμού (σελίδα 25)

ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ η μία μετά την άλλη οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η Διεύθυνση Πρασίνου με τη μείωση του προσωπικού και τις αναθέσεις έργων της υπηρεσίας σε ιδιώτες (σελίδα 26)

ΜΕ ΜΟΧΛΟ πίεσης το έλλειμμά του, το Ωνάσειο πιέζει για την απελευθέρωση των νοσηλίων. Το έλλειμμα του Ωνασείου για φέτος είναι 2,275 δισ. δραχμές, μειωμένο κατά 546 εκατ. δραχμές σε σχέση με πέρσι, που ήταν 2,821 δισ. δραχμές. Σημειώνεται ότι η κρατική επιχορήγηση που δόθηκε φέτος στο Ωνάσειο είναι 2,825 δισ. δραχμές! (σελίδα 27)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΝ 1η ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

1862 Ο λαός του Ναυπλίου ξεσηκώνεται ενάντια στον Οθωνα και τους Βαυαρούς. Η νεολαία της πόλης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα. Ηταν οργανωμένη σε Συλλόγους που είχαν μέλη και νεαρούς Ελληνες αξιωματικούς του στρατού. Η εξέγερση αυτή ήταν η αρχή για το ξήλωμα του Οθωνα.

1918 Η Μόσχα ορίζεται πρωτεύουσα του Σοβιετικού κράτους. Ως τότε πρωτεύουσα ήταν η Πετρούπολη.

1929 Οι μεταλλωρύχοι του Λαυρίου κηρύσσουν απεργία που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μάρτη και εξελίσσεται σε μια από τις πιο μαχητικές απεργίες αυτής της περιόδου.

1946 Ο εκπρόσωπος της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ, μιλώντας για το ελληνικό ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, καταγγέλλει ότι αιτία της κατάστασης στην Ελλάδα είναι η παρουσία των βρετανικών στρατευμάτων και απαιτεί εκ μέρους της σοβιετικής κυβέρνησης, την άμεση και χωρίς όρους αποχώρησή τους.

1992 Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Κοινότητας υπογράφουν επίσημα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δημιουργείται και τυπικά η Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ