ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επί ποδός πολέμου

Παράταση μόλις 4 ημερών της χρονικής διορίας για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη από τον πρόεδρο Αντρές Παστράνα, με στόχο τη  συνάντηση με τον ηγέτη των FARC-EP, Μανουέλ Μαρουλάντα

Ο Α.Παστράνα με τους υπουργούς του υπεύθυνους για τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Associated Press

Ο Α.Παστράνα με τους υπουργούς του υπεύθυνους για τις ειρηνευτικές συνομιλίες
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

96 ώρες. Οι πιο κρίσιμες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, καθώς μέσα σε αυτές θα κριθεί η τύχη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που κρατά δύο χρόνια, η τύχη της χώρας όσον αφορά τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται σχεδόν σαράντα χρόνια. Ενδεχομένως και η τύχη όλη της Νότιας Αμερικής, αφού αν η «πληγή» της Κολομβίας ανοίξει, θα «πυορροήσει» ολόκληρη η ήπειρος...

Προγνωστικά δεν υπάρχουν, για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτά τα κρίσιμα τέσσερα εικοσιτετράωρα, που καθορίστηκαν μετά την απόφαση του προέδρου Αντρές Παστράνα να παρατείνει τη χρονική διορία ύπαρξης της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, που έληγε χτες, 31 Γενάρη. Σύμφωνα με το χτεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα του Παστράνα, μερικές ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, η παράταση δίδεται και ζητά άμεση συνάντηση με τον ηγέτη των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» (FARC-EP), Μανουέλ Μαρουλάντα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών. « Αποφάσισα την επιμήκυνση της διορίας ύπαρξης της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης με ένα και μόνο σκοπό: τη συνάντηση με τον Μαρουλάντα».

Ηταν η έβδομη φορά που η κυβέρνηση Παστράνα, ανανέωσε την ύπαρξη της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, η οποία πρωτοανακηρύχθηκε ελεύθερη περιοχή εκτός των ορίων των Κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων, το Νοέμβρη του 1998, ως ένδειξη «καλής θέλησης» προκειμένου να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για έναν πιθανό τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Συνομιλίες που έχουν παγώσει από τον περασμένο Νοέμβρη, και συγκεκριμένα στις 14/11, με την αποχώρηση των FARC-EP, εξαιτίας της μη-προόδου, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην υλοποίηση των αρχικών δεσμευτικών όρων της καταρχήν συμφωνίας, όπως την πάταξη των παραστρατιωτικών ακροδεξιών ομάδων που δρουν με την αρωγή ή ακόμη και με το ίδιο το επίσημο στράτευμα κατά αθώων χωρικών, αγροτών, πολιτών, συνδικαλιστών. Δύο ακόμη επιπρόσθετα στοιχεία που οδήγησαν στην αποχώρηση των FARC-EP, όπως ανέφερε η ανακοίνωσή τους αλλά και είχε τονίσει ο Μαρουλάντα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του τον περασμένο Δεκέμβρη, ήταν το «Σχέδιο Κολομβία», που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή» και ο «βρώμικος πόλεμος» που διεξάγουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας κατά των αριστερών ανταρτών, κυρίως σε επίπεδο προπαγάνδας, καθώς σε όλες τις επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα οι «ύποπτοι είναι σχεδόν πάντα οι αντάρτες», κάτι που δεν υφίσταται ως πραγματικότητα αφού, τόσο οι εκθέσεις ανεξάρτητων ανθρωπιστικών οργανώσεων, όσο και οι εκθέσεις της ίδιας της κυβέρνησης αποδίδουν τις δολοφονίες και τις επιθέσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία στα ακροδεξιά «τάγματα θανάτου».

Συγκέντρωση ενόπλων δυνάμεων

Αντάρτες των FARC-EP

Associated Press

Αντάρτες των FARC-EP
Σε αυτό το περίπλοκο, σύνθετο και εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συγκέντρωση των Ενόπλων Δυνάμεων γύρω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που έχουν στήσει ήδη το σκηνικό του «πολέμου» της επόμενης μέρας, που ενδέχεται να λάβει χώρα από το πρώτο λεπτό της λήξης της προθεσμίας. Επομένως, η κίνηση Παστράνα, για επιμήκυνση της χρονικής διορίας, μάλλον γίνεται για λόγους πολιτικών πιέσεων, εάν όχι εκβιασμού, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η προηγούμενη μικρότερη χρονικά παράταση, ήταν διάρκειας ενός μήνα, αφού ο Παστράνα γνωρίζει πολύ καλά ότι επισείει το «δρέπανο του θανάτου», που είναι η διακοπή της ύπαρξης της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, πάνω από τα κεφάλια καταρχήν των χιλιάδων κατοίκων της ζώνης -έκτασης 42.000 τετραγωνικών μιλίων, όσο δηλαδή και η Ελβετία- αλλά και μία ουσιαστική κλιμάκωση του πολέμου, με ολέθριες συνέπειες για όλη την περιοχή. Ακόμη και η έκκληση του Παστράνα, της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, για την καταπολέμηση των παραστρατιωτικών ομάδων, μάλλον ακούγεται «ρηχή». « Η ειρήνευση, δε χωρά αμφιβολία, συμπεριλαμβάνει και την καταπολέμηση αυτών των ομάδων. Ομως, αυτή η κυβέρνηση είναι που έχει πολεμήσει πιο σκληρά για την εξάρθρωσή τους και θα εξακολουθήσει να το πράττει», συμπλήρωσε χτες κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Παστράνα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση εκ μέρους των FARC-EP, ενώ μία περίεργη «αεροπειρατεία» προηγήθηκε της ανακοίνωσης του Παστράνα. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα -ώρα Ελλάδας- όταν ένας αντάρτης, που σύμφωνα με το τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν λιποτάκτης των FARC-EP, κρατούσε ομήρους για αρκετή ώρα τους 27 επιβάτες και το τετραμελές πλήρωμα αεροσκάφους τύπου «Ντορνιέ» των κρατικών αερογραμμών της Κολομβίας «Σατένα». Σύμφωνα με το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο RCN, η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε κατά την απογείωση του αεροσκάφους από το Σαν Βινσέντε ντε Καλγκουάν, την πρωτεύουσα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (!), ενώ ένας επιβάτης κατόρθωσε να εξουδετερώσει τον αεροπειρατή, που βρίσκεται ήδη στα χέρια της αστυνομίας, στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, όπου προσγειώθηκε τελικά το αεροσκάφος, όπως επιθυμούσε εξάλλου και ο αεροπειρατής...

ΣΕΙΣΜΟΣ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Οι αρχές δίνουν το λόγο στις μπουλντόζες...

Εξι μέρες μετά το σεισμό, εξακολουθούν να ανασύρονται, με τρόπο μαγικό, επιζώντες...

Associated Press

Εξι μέρες μετά το σεισμό, εξακολουθούν να ανασύρονται, με τρόπο μαγικό, επιζώντες...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.- Οι ανασυρθείσες σοροί στην επαρχία Γκουτζαράτ ξεπέρασαν χθες βράδυ τις 12.000, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Ο Χάρεν Πάντγια, υπουργός Εσωτερικών της κρατιδιακής κυβέρνησης, εκτίμησε χθες μιλώντας προς δημοσιογράφους ότι ο αριθμός των νεκρών θα φθάσει, κατά πάσα πιθανότητα, τις 25.000. Η εκτίμηση του κρατιδιακού αξιωματούχου, όπως είπε ο ίδιος, βασίζεται στους υπολογισμούς, σχετικά με το πόσοι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια, και αναφορές από τις κρατικές υπηρεσίες. Από την πλευρά της, η οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού, η οποία έχει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες διάσωσης, όσο και ανακούφισης των σεισμοπαθών, εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον καταστροφικότερο σεισμό που έχει πλήξει την Ινδία τα τελευταία χρόνια θα φθάσει τις 50.000. Προς το παρόν, η δήλωση του υπουργού Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες περί 100.000 νεκρών διαψεύδεται από τον πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο οποίος χαρακτήρισε «προσωπικές απόψεις» του μέλους της κυβέρνησής του τη συγκεκριμένη δήλωση.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων συνέχιζαν να βγάζουν λαγούς από τα καπέλα τους χθες, σώζοντας ανθρώπους έξι ολόκληρες ημέρες μετά το σεισμό των 7,9 Ρίχτερ. Σε μια απίστευτη τέτοια διάσωση, αναφέρει το Associated Press, Τούρκοι και Ούγγροι, μέλη σωστικών συνεργείων που παραμένουν στην περιοχή, ανέσυραν έναν γέροντα από τα συντρίμμια στην πόλη Μπουτζ.

...αλλά η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εκκαθάριση των περιοχών που επλήγησαν με μπουλντόζες

Associated Press

...αλλά η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εκκαθάριση των περιοχών που επλήγησαν με μπουλντόζες
Οι αρχές φαίνεται ότι θέλουν να «τελειώνουν» με τα σωστικά συνεργεία. Ηδη, από τις δηλώσεις των αξιωματούχων, γίνεται σαφές ότι το επίκεντρο της προσοχής στρέφεται στους πάνω από 28.000 τραυματίες και τους τουλάχιστον 250.000 αστέγους της επαρχίας. Ωστόσο, η βιασύνη των αρχών αποδεικνύεται μερικές φορές δολοφονική. Ενα ρωσικό σωστικό συνεργείο ανέφερε χθες ότι, καθώς μπουλντόζες άρχιζαν να κατεδαφίζουν (ό,τι απέμεινε) τα κτίρια στην πόλη Μπατσάου και συνεργεία έστηναν εκρηκτικά για να καθαρίσουν τα συντρίμμια, ακούστηκε μέσα στο θόρυβο ένα γυναικείο ουρλιαχτό απόγνωσης και πόνου. Σταμάτησαν τα μηχανήματα και κατάφεραν, μετά από προσπάθεια αρκετών ωρών, να απελευθερώσουν την 22χρονη Κουντάλ και κατόπιν τον σύζυγό της!

Στην πόλη Μπουτζ, σχεδόν το επίκεντρο του τρομερού πλήγματος του Εγκέλαδου, μια ομάδα του ινδικού στρατού κατάφερε να βγάλει ζωντανό ένα 12χρονο κορίτσι, την Βιγιάνκα.

Ακόμη ένα απίστευτο περιστατικό αναφέρθηκε στην Αχμενταμπάντ, όπου μια ομάδα κατεδάφισης (!) ανακάλυψε στην πορεία των έργων μια γυναίκα, την Γιοϊτόσνα Γκάντι, ζωντανή, δίπλα στο πτώμα του γιου της. Οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή της κρίσιμη, καθώς πάσχει από αφυδάτωση, τα πόδια της και το ένα της χέρι θα πρέπει να ακρωτηριαστούν και έχει εμφανίσει σοβαρό πρόβλημα στο συκώτι της. Ενας από τους γιατρούς απόρησε πώς έζησε επί τόσες ημέρες και μάλιστα με το νεκρό παιδί της δίπλα της...

Η βοήθεια συνέχιζε να φθάνει χθες στις πληγείσες περιοχές από χώρες, οργανισμούς και υπηρεσίες αρωγής, αν και αναφέρθηκαν αρκετές δυσκολίες στη διανομή της. Αεροσκάφη του ΟΗΕ, με 41 τόνους υλικού κρίσιμης σημασίας, μεταξύ άλλων γεννήτριες ρεύματος, αναμενόταν σήμερα στην Γκουτζαράτ. Επίσης αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν - αξιοσημείωτα, του σημαντικότερου περιφερειακού αντιπάλου της Ινδίας - έκανε μια δεύτερη μεταφορά κουβερτών, σκηνών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στην Αχμενταμπάντ, ενώ έπεται και μια τρίτη.

Εθελοντές από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ινδία συνεχίζουν να δουλεύουν σε ένα πρόχειρο υπαίθριο νοσοκομείο 310 κλινών, το οποίο στήθηκε για να εξυπηρετεί 2.000 τραυματίες την ημέρα.

Η συνολική εκτίμηση των ζημιών στην επαρχία από το σεισμό, που ινδικά εμπορικά επιμελητήρια εκτιμούν στα 5,5 δισ. δολάρια, απέχει πολύ από το να οριστικοποιηθεί και πολλοί παρατηρητές, ανάμεσά τους το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας The Hindu, τη χαρακτηρίζουν «εντελώς θεωρητική». Το κόστος της ανοικοδόμησης της επαρχίας, μέρος του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Γιασουάντ Σίνχα προσπαθεί να καλύψει εν μέρει με δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως, θα πέσει στους ώμους του ινδικού λαού, δήλωσε χθες, σε μια απίστευτα κυνική δήλωση, ο πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ: «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν φόροι», είπε, προαγγέλλοντας νέα άμεση φορολόγηση. Στη συνέχεια, προσπάθησε να δώσει έναν «ενωτικό» τόνο στη δήλωσή του, λέγοντας ότι «το έθνος πρέπει να ενωθεί προ της τραγωδίας»...

Στο μεταξύ, υπάρχουν όλο και περισσότερες μαρτυρίες, σχετικά με την αδυναμία παροχής αποτελεσματικής βοήθειας. «Η βοήθεια φθάνει μόνο στις περιοχές, όπου πάει η κεντρική οδός» της πολιτείας Γκουτζαράτ, δηλώνει μέλος των συνεργείων αρωγής του Ερυθρού Σταυρού.

Μάλιστα, ο ανταποκριτής του CNN Σάτιντερ Μπίντρα αναφέρει, σε ανταπόκρισή του, μαρτυρίες σεισμοπαθών, κατά τις οποίες δεν έχουν λάβει φαγητό και νερό από την Παρασκευή (!!!). «Οταν ο κόσμος προσπαθεί να βρει φαγητό, η αστυνομία τον απομακρύνει βίαια... μας πυροβολούν, μας χτυπούν και μας αποκαλούν κλέφτες... και οι άνθρωποί μας πεθαίνουν», καταγγέλλει ένας χωρικός που για ευνόητους λόγους θα μείνει ανώνυμος στην ανταπόκριση. Ενας άλλος λέει ότι «ο κόσμος έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχουμε να φάμε. Παρακαλούμε την κυβέρνηση να μας δώσει τρόφιμα, γιατί αλλιώς θα αρχίσουμε να αλληλοσκοτωνόμαστε». Τουλάχιστον μία αποθήκη με τρόφιμα λεηλατήθηκε χθες από εξοργισμένους σεισμοπαθείς.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Φόβοι Κοστούνιτσα για «ανεξέλεγκτη βία» στο Πρέσεβο...

Μέλη του UCPMB

Associated Press

Μέλη του UCPMB
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Την εντεινόμενη ανησυχία του για την κατάσταση στη Νότια Σερβία και το φόβο για την πιθανότητα να προσλάβει η κρίση «ανεξέλεγκτες διαστάσεις» εξέφρασε χτες στη Στοκχόλμη κατά την εκεί επίσκεψή του ο πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς μετέβαινε στις Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνον ως προσκεκλημένος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών μ' αφορμή συνέδριο «για το μέλλον του Μαυροβουνίου», αλλά και για συναντήσεις με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του κογκρέσου...

Ο Κοστούνιτσα στη Στοκχόλμη

«Αυτή τη στιγμή δε μας απασχολεί τόσο έντονα το ζήτημα της παραπομπής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη το οποίο προσκρούει σε συνταγματικά κωλύματα... Σκέφτομαι τι μπορεί να συμβεί στη Σερβία εάν η βία και η εισαγόμενη από το Κοσσυφοπέδιο τρομοκρατία, στη ζώνη ασφαλείας, τεθεί εκτός ελέγχου! Σκέφτομαι επίσης τι μπορεί να συμβεί στη Σερβία εάν δεν υλοποιηθούν οι υψηλές προσδοκίες του λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Κοστούνιτσα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Στοκχόλμη με το Σουηδό πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον.

Αν και δεν έγινε γνωστό ποιες ακριβώς πιέσεις άσκησε σε βάρος του Γιουγκοσλάβου ηγέτη η σουηδική κυβέρνηση, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, εντούτοις επιχειρήθηκε στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση παράδοσης του Μιλόσεβιτς και την επίτευξη της «συνεργασίας» του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ). Ο Γκόραν Πέρσον, για παράδειγμα, ερωτηθείς για το θέμα παραπομπής του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δήλωσε πως για την ώρα «έχει τεθεί σε κάποιου είδους κράτηση, την οποία έχει επιβάλλει στον εαυτό του... και αυτό είναι η πιο κατάλληλη περιγραφή για όσα σχετικά γνωρίζω έως τώρα»... Και ο Σουηδός πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Το ΔΠΔ είναι ύψιστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και εκφράσαμε τις καθαρές μας απαιτήσεις σ' αυτό το ζήτημα».

Παράλληλα με τη μετάβαση του προέδρου Κοστούνιτσα στη Στοκχόλμη ανακοινώθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, στις ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Στη συνάντηση αυτή, ο Τζίντζιτς αναμένεται πως θα βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της παραπομπής του Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης και την προαναγγελθείσα πρόθεση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε σταδιακή απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς στην Ουάσιγκτον

Την ώρα που ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος αναχωρούσε από τη Στοκχόλμη, ο πρόεδρος του ετέρου μέλους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Μίλο Τζουκάνοβιτς, επρόκειτο να φθάσει στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει σε συνέδριο του «Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών» με θέμα το «Μέλλον του Μαυροβουνίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του προέδρου του Μαυροβουνίου, ο Τζουκάνοβιτς -που συνοδεύεται από το σύμβουλό του Μίλαν Ρότσεν- θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για μία βδομάδα, θα έχει συνομιλίες με πολλά μέλη του αμερικανικού κογκρέσου και ενδεχομένως με στελέχη της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ...

Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου συνεδρίαζε προκειμένου να αποφανθεί επί της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Ποντγκόριτσα από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, και να αποφασίσει ενδεχομένως διάλυση των εργασιών του σώματος και τη διεξαγωγή νέων εκλογών (που αναμένονται γύρω στα τέλη Απρίλη). Επιπλέον χτες, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου επρόκειτο επιπλέον να εξετάσει μία σειρά άλλων μέτρων, όπως τελωνειακό νομοσχέδιο που θα επισημοποιήσει τον ήδη υπάρχοντα έλεγχο στα όρια Μαυροβουνίου - Σερβίας.

Νωρίτερα, ο Μομίρ Μπουλάτοβιτς, ηγέτης του «Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος» που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Ποντγκόριτσα, υπέβαλε την παραίτησή του, σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις που αναφέρονται στις ετοιμασίες για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών.

Τα Τίρανα σε ρόλο προστάτη των Αλβανών της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα!

Ενα 48ωρο μετά το ξέσπασμα βίαιων συμπλοκών Κοσσοβάρων Αλβανών και στρατιωτών της ΚΦΟΡ στο νότιο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, η Αλβανία ζήτησε την... «αποστρατιωτικοποίηση του βόρειου τμήματος της πόλης» που κατοικείται από Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες για το νέο κύμα βίας «στις προκλητικές επιθέσεις των Σέρβων».

«Οι προκλητικές επιθέσεις από Σέρβους κατά Αλβανών της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης μετά το φόνο ενός Αλβανού και δημιουργούν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης στο Βόρειο Κόσσοβο», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε σχεδόν παράλληλα με τις νέες συμπλοκές που ξέσπασαν χτες στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, όταν εκατοντάδες Αλβανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε άνδρες της πολυεθνικής δύναμης KFOR, οι οποίοι φρουρούν τη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ που οδηγεί στο βόρειο τμήμα της πόλης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, οι Κοσσοβάροι Αλβανοί διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ κατά των Γάλλων στρατιωτών της KFOR, όταν οι δεύτεροι προσπάθησαν να διαλύσουν τη διαδήλωση. Οι άνδρες της KFOR απάντησαν με δακρυγόνα, δίχως ωστόσο να έχει διευκρινιστεί έως χτες βράδυ, αν υπήρχαν τραυματίες.

ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ
Και Ελληνες στρατιώτες στα επεισόδια

Επίθεση δέχτηκαν χτες τα ξημερώματα με μολότοφ και πέτρες από Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου Ελληνες στρατιώτες που φρουρούσαν σερβική ορθόδοξη εκκλησία στην περιοχή της Μιτρόβιτσα.

Οπως αναφέρουν πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, κανείς Ελληνας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε, ωστόσο έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης του ελληνικού λόχου που εδρεύει στην περιοχή, του οποίου η δύναμη έχει φθάσει τους 200 στρατιώτες.

Η κατάσταση στην περιοχή χαρακτηρίζεται τεταμένη και εκφράζονται φόβοι για παραπέρα κλιμάκωση της έντασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ