ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να μην κατατεθεί ο τρομονόμος

Την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης μπροστά στην ορατή απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα, επισημαίνει η Κίνηση και προγραμματίζει ειδική εκδήλωση για το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη 

Τη θέση ότι καμία αλλαγή στην ισχύουσα ποινική νομοθεσία δεν απαιτείται και, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να κατατεθεί ο τρομονόμος, αφού το νομικό πλαίσιο είναι απόλυτα επαρκές, ανέπτυξαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» στο πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Στη συνάντηση, που έγινε χτες, πήραν μέρος τα μέλη της Συντονιστικής Χ. Παπαμάργαρης, Δ. Καλτσώνης και Α. Τσώλης.

Επίσης, προχτές πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Νίκο Κιάο, ενώ σε θετικό κλίμα έχουν γίνει επαφές με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας. Κατά τις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» παρουσίασε τη διακήρυξή της και ανέπτυξε τους προβληματισμούς της για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών κατακτήσεων που παρατηρείται στη χώρα μας, όσο και διεθνώς. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρός της δήλωσε το ενδιαφέρον της συνομοσπονδίας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την αλληλεγγύη και συμφωνήθηκε να υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία για όλα αυτά τα ζητήματα.

Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Συσπείρωσης για την ανάπτυξη της συνεργασίας με μαζικούς και επιστημονικούς φορείς, ώστε η κοινή γνώμη να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές εγγυήσεις που έχουν κατακτηθεί με μακρόχρονους αγώνες. Στα πλαίσια αυτά, το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τον τρομονόμο.

Επίσης, η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ζήτησε τη συμβολή, τόσο της ΓΣΕΕ, όσο και της ΕΣΗΕΑ για τη στήριξη των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναλάβει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», ώστε να ευαισθητοποιηθεί σχετικά η κοινή γνώμη, μια και οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στον υπό κατάθεση τρομονόμο θίγουν καίριες και στοιχειώδεις δημοκρατικές εγγυήσεις και ελευθερίες. Υπενθυμίζεται πως με αφορμή τη βομβιστική επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου η «Δημοκρατική Συσπείρωση» είχε επισημάνει ότι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της λεγόμενης τρομοκρατίας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιούν αυτήν την ενέργεια, για να επιταχύνουν την προετοιμασία της κοινής γνώμης, με σκοπό τη συρρίκνωση δημοκρατικών κατακτήσεων και εγγυήσεων και την ψήφιση του τρομονόμου.

Με τη διακήρυξή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» έχει επισημάνει την ανάγκη της διαμόρφωσης ενός ευρύτατου κινήματος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, καθώς και την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους διωκόμενους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Τα ζητήματα στα οποία μπορεί να αναπτυχθούν αγώνες είναι η πάλη κατά του τρομονόμου, αλλά και κατά του πλέγματος των αντιδραστικών νόμων και των πρακτικών που «ανθούν» τα τελευταία χρόνια, ο αγώνας για τη δημοκρατία στους χώρους εργασίας, αλλά και κατά του απαράδεκτου καθεστώτος που υπάρχει σήμερα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ο τρομονόμος που έχει «στα σκαριά» η κυβέρνηση πλήττει το σύστημα των ενόρκων, τους οποίους καταργεί στις δίκες για τρομοκρατία, καθιερώνει ρυθμίσεις που θεσμοθετούν ιδιώνυμα αδικήματα, ενώ άλλες χρησιμοποιούν αόριστες αξιολογικές έννοιες, όπως «τρομοκράτες» και «καθ' οιονδήποτε τρόπο διευκόλυνσή τους». Ετσι παραβιάζεται μια βασική αρχή του ποινικού συστήματος ότι πρέπει να υπάρχει σαφής και λεπτομερειακή περιγραφή της συγκεκριμένης εγκληματικής συμπεριφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, «ανοίγεται το παράθυρο» για ερμηνείες ...διασταλτικού τύπου, ώστε να δίνεται στις αρχές η δυνατότητα να διώκουν πολίτες που δε χωρούν στις κατεστημένες προδιαγραφές. Επίσης ανοίγεται διάπλατα «η πόρτα» για την κατασκευή κατηγοριών και διώξεων σε βάρος ανύποπτων πολιτών, με τη χρησιμοποίηση ανώνυμων καταγγελιών και καταθέσεων, ως αποδεικτικό μέσο σε δίκες για «τρομοκρατία» και ως βάση για δικαστικές έρευνες.

Δε θέλουν να βλέπουν τον πρόεδρο της Βουλής οι Αμερικανοί

Προκλητικότατα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε στην Αθήνα ότι όταν επίσημες αντιπροσωπείες των ΗΠΑ επισκέπτονται την Αθήνα δεν πρόκειται να συναντώνται με τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Με τον τρόπο αυτό, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, έδωσαν συνέχεια στο θέμα που δημιουργήθηκε προ ημερών, όταν από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, με ανακοίνωση, δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο Απ. Κακλαμάνης με την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου, η οποία επισκέφτηκε την Ελλάδα.

Οπως είναι γνωστό, την περασμένη βδομάδα, μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή ο Απ. Κακλαμάνης με επιτροπή Αμερικανών βουλευτών, το γραφείο του «μοίρασε» ανακοίνωση περιγράφοντας το περιεχόμενο των συνομιλιών. Η ανακοίνωση, μάλιστα, εμφάνιζε τον Απ. Κακλαμάνη να είναι «σκληρός» προς τους Αμερικανούς συνομιλητές του για τη στάση που κρατά η Ουάσιγκτον έναντι της Ελλάδας στο θέμα της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο Απ. Κακλαμάνης την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών, είχε δηλώσει: «Δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να βρίσκονται στη θέση του εισαγγελέα και η Ελλάδα στη θέση του κατηγορουμένου για τρομοκρατία», θυμίζοντας μάλιστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ατλάντα και την Οκλαχόμα.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες, οι οποίοι διατύπωσαν τη διαμαρτυρία των ΗΠΑ, σημείωσαν στους Ελληνες συνομιλητές τους ότι η δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον δεν έχει να κάνει με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής στη συνάντηση που είχε με την επιτροπή του Κογκρέσου, αλλά με την «άκομψη» ενέργεια δημοσιοποίησης της συζήτησης. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον δεν έμεινε ικανοποιημένη ούτε από τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από την άλλη πλευρά, ο Απ. Κακλαμάνης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ανασκευάσει ή να πράξει οτιδήποτε άλλο που θα βοηθούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Φίλων, κλήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να γίνει αποδέκτης των αντιδράσεων της αμερικανικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, την Τρίτη, στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρεσβευτής Ν. Μπερνς, διατύπωνε τη διαμαρτυρία της Ουάσιγκτον στον υφυπουργό Εξωτερικών Γρ. Νιώτη.

ΗΠΑ
Απαγόρευσαν την είσοδο στον εκδότη του «Αντί»

Την έντονη διαμαρτυρία του προς τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στην Αθήνα Μπέτσι Αντερσον, εκφράζει ο Χ. Παπουτσάκης, εκδότης της πολιτικής και πολιτιστικής επιθεώρησης «Αντί», για την «απαράδεκτη και αναιτιολόγητη απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ», ενώ αναρωτιέται αν έχει «χαρακτηριστεί έμπορος ναρκωτικών ή τρομοκράτης».

Συγκεκριμένα, ο εκδότης του περιοδικού επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια της Νέας Υόρκης για τα 30 χρόνια του περιοδικού. Ωστόσο η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, αν και γνώριζε από τις 19 Γενάρη την πρόσκληση που είχε απευθύνει στον Χ. Παπουτσάκη το Πανεπιστήμιο και παρά τα επανειλημμένα διαβήματα, δε χορήγησε ως σήμερα θεώρηση στο διαβατήριό του.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών, σε συνεργασία με τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημοσιογραφίας του παραπάνω Πανεπιστημίου, ενώ ο Χ. Παπουτσάκης εκτός από το να μιλήσει για την ιστορία του περιοδικού, ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Η δημοσιογραφία της διαφωνίας: CIA - Ελλάδα - ΗΠΑ».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ECHELON σπιούνων του κόσμου

Οι παγκόσμιοι τρομοκράτες κατά των λαών του κόσμου. Η διεθνής μαφία των σπιούνων, των πρακτόρων, των υπονομευτών θεσμών και αξιών εμπλουτίζει τώρα τις μεθόδους της. Είναι αυτοί που κρυμμένοι στα άδυτα και σκοτεινά των πενταγώνων του πολέμου καθιερώνουν τώρα ένα μυστικό πλανητικό κέντρο κατασκοπευτικής αράχνης, υπονομεύοντας και αυτά τα έσχατα όρια της Δημοκρατίας, των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων και όσων θεσμικών κανόνων τα προστατεύουν.

Από την εποχή των «υδραυλικών» του Λευκού Οίκου, που οδήγησε στην παραίτηση του Νίξον, γνωρίζουν αυτοί από τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις όπου πράκτορες και πρακτορίσκοι παρακολουθούν τους πάντες, στο όνομα των συμφερόντων τους, καθιερώνοντας την ανήθικη πολιτεία καχυποψίας, χαφιεδισμού και αλληλοϋπονόμευσης.

Το σύστημα ECHELON των σπιούνων του κόσμου, υφαίνει τον ιστό της παρακολούθησης των πάντων, από τη δημόσια και ιδιωτική ζωή, ως τα απόκρυφα της κρεβατοκάμαρας, την ηλεκτρονική κατασκοπία κυβερνήσεων, ξένων κέντρων και επιτελείων, τη συλλογή στοιχείων για επιχειρήσεις και δραστηριότητες, αλλά, κυρίως για την παρακολούθηση των κινητοποιήσεων των λαών κατά των τρομο-εγκλημάτων τους.

Χαφιέδες, πράκτορες, εκατοντάδες χιλιάδες κατασκοπευτικές κάμερες στη γη και το διάστημα. Ενα πλέγμα δορυφόρων, ηλεκτρονικών επεξεργαστών, υπέρυθρων και άλλων ακτίνων τηλεπαρακολούθησης. Μικροτσίπς και κυκλώματα τηλεφωνικών υποκλοπών, συνθέτουν τον εφιαλτικό κόσμο των επικυρίαρχων.

ECHELON 2001: Αναπαράγεται στις μέρες μας και σε προχωρημένη κλίμακα, το σύστημα του χιτλερικού χαφιεδισμού, σύμφωνα με το οποίο ο ένας κατασκόπευε τον άλλο, η μητέρα κατέδιδε το παιδί της, το παιδί τον πατέρα και όλοι μαζί τους φίλους, τους γείτονες, τους συνεργάτες, τον κάθε πολίτη που ψιθύριζε μια λέξη αντίστασης.

ECHELON 2001: Η τρομοκρατική κοινοπολιτεία των επικυρίαρχων, θυμίζει τα λόγια του Αρετίνου, του θείου, που έλεγε για τον ξεπεσμό της κοσμοκράτειρας Ρώμης: «Ω πόρνη - πόλη, με πόσην ηδονή θα μου πουλιόσουνα αν είχα το αναγκαίο χρυσάφι για να σε αγοράσω».


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.30 «Auto Sprint Live», με θέμα: «Οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί αγώνων αυτοκινήτου». Ο Στράτος Φωτεινέλης συνομιλεί με τους: Γιάννη Μεσημέρη, πρόεδρο του Συνδέσμου Οδηγών αγώνων και δικηγόρο, Παύλο Αλέπη, μηχανολόγο - μηχανικό και Στάθη Μάγο, επίσης μηχανολόγο - μηχανικό.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις» με θέμα: «Οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ». Επιμέλεια - παρουσίαση Κ. Καραχάλιος.
  • Στις 23.15 σε επανάληψη οι σημαντικότερες αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις της χρονιάς που πέρασε.
Συνεστίαση της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ

Τη συνεστίασή της πραγματοποιεί το ερχόμενο Σάββατο η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, στο κέντρο «Παρασκευάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ