ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ
Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας

Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό της δράσης ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης στις 5 Απρίλη στο εμπόριο, που έχουν κηρύξει κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, οργανώνει αύριο, Κυριακή, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η σύσκεψη γίνεται στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΣΕΑ (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Ηδη 18 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα έχουν πάρει πρωτοβουλία για την κήρυξη απεργίας την Κυριακή 5 Απρίλη. Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Λάρισας, Αγρινίου, Καλαμάτας, Αχαΐας, Ξάνθης και Λαμίας, τα επιχειρησιακά σωματεία «Lidl» Ν. Αττικής, «Praktiker Ελλάς» και «Αρβανιτίδη», έχουν απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα του κλάδου να πάρουν απεργιακές αποφάσεις, να οργανώσουν περιοδείες και εξορμήσεις, να συζητήσουν με τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, να πάρουν στα χέρια τους την πάλη για να κατοχυρωθεί με νόμο από την κυβέρνηση η κυριακάτικη αργία.

Στη Θεσσαλονίκη, για την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων οργάνωσε αντίστοιχη σύσκεψη. Υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Επίσης, οργανώνει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29 Μάρτη στις 6 μ.μ., η οποία θα γίνει την ίδια μέρα και ώρα σε δύο σημεία της πόλης, Δυτικά και Ανατολικά.

Κάλεσμα από την ΠΑΣΕΒΕ

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στις 5 Απρίλη, με αίτημα την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Στηρίζουμε τις δίκαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων των εργαζομένων στο εμπόριο που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματισθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνάδελφο, να στηρίξει τον αγώνα μας καθώς η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλους κλάδους όσον αφορά τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, θα συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας».

Ζήτησαν ουσιαστικά μέτρα για τους μετανάστες

Παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών

Παρέμβαση για το μεταναστευτικό πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Εσωτερικών το ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Στη συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στο Μέταλλο, στον Ιματισμό, στον Κλάδο Τροφίμων και τους Οικοδόμους.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε να παρθούν μια σειρά μέτρα ανακούφισης των μεταναστών που παραμένουν το πιο εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης, έρμαιο στα διάφορα αδίστακτα κυκλώματα. Οπως επισημάνθηκε, παρά το ότι η κυβέρνηση σήμερα σταδιακά απελευθερώνει ορισμένες ακραίες περιπτώσεις από τα Κέντρα Κράτησης, το πρόβλημα παραμένει και οξύνεται, αφού η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει οργανωμένα - ανοικτά κέντρα φιλοξενίας για να γίνουν δεκτοί αυτοί που απελευθερώνονται και είναι άστεγοι, αλλά περιμένει τη δήθεν αλληλεγγύη της ΕΕ. Επίσης, δεν παραχωρούνται ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ που είναι και οι περισσότεροι, ενώ δεν φαίνεται από πουθενά πρόθεση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με την ΕΕ, τη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Η αντιπροσωπεία επισήμανε στο υπόμνημά της ότι η κυβερνητική τακτική είναι «βούτυρο στο ψωμί» των αντιδραστικών δυνάμεων, για να οξύνουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αναφέρει δε ότι πρέπει να δοθεί λύση σε μια σειρά προβλήματα όπως είναι η συγκρότηση ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοικτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων στη θέση των Κέντρων Κράτησης, η νομιμοποίηση των μεταναστών που έχουν δημιουργήσει βιοτικούς δεσμούς στην Ελλάδα με πλήρη εργατικά κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος της ΕΕ, να χορηγηθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων με γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες όπως και ίσα εργατικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες και δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από και προς τις χώρες προέλευσης με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών.

Συζήτηση με εργαζόμενους και άνεργους μετανάστες

Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος τους εργαζόμενους και άνεργους μετανάστες του κλάδου, την Κυριακή στις 5 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος). Σκοπός της σύσκεψης είναι να διαμορφωθεί υπόμνημα που θα κατατεθεί στην κυβέρνηση, στους υπουργούς Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και να αποφασιστεί κινητοποίηση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Το Συνδικάτο διεκδικεί μια σειρά αιτήματα: Νομιμοποίηση των μεταναστών εργαζομένων του κλάδου. Μέτρα ελέγχου στα φασονατζίδικα για την ασφάλισή τους και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από την εργοδοσία. Να ευθύνονται οι εταιρείες του Ιματισμού που κρύβονται πίσω από τα φασονατζίδικα. Αμοιβή με βάση τη Συλλογική Σύμβαση του Ιματισμού του 2009. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις Κλαδικές Συμβάσεις. Αμεση εξόφληση των δεδουλευμένων. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς όπως προβλέπει ο νόμος. Μέτρα προστασίας των ανέργων συναδέλφων, Ελλήνων και μεταναστών. Κατάργηση των αντιμεταναστευτικών συνθηκών της ΕΕ, των κανονισμών Δουβλίνο II και III. Να χορηγούνται νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

ΑΡΤΑ
Ημερίδα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία

Ημερίδα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρτας, αύριο Κυριακή, στις 10 π.μ., στην αίθουσά του. Καλεί τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας - Βόνιτσας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας, καθώς και τα Σωματεία Οικοδόμων, Χειριστών και Οδηγών των αντίστοιχων νομών να πάρουν μέρος. Στην ημερίδα θα μιλήσουν γιατρός Εργασίας, τεχνικός Ασφαλείας, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι.

«Την ώρα που μεγάλα κατασκευαστικά έργα είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας, την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι σε αυτά αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση της εργασίας, άσχημες συνθήκες εργασίας, εξαντλητικά ωράρια. Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι σπάνια», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο στο κάλεσμά του και προσθέτει: «Το γεγονός ότι εκατοντάδες οικοδόμοι δε γύρισαν σπίτι τους ποτέ ή υποφέρουν όλη τους τη ζωή από προβλήματα υγείας δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν έχει να κάνει απλά με τη φύση της δουλειάς της οικοδομής. Σήμερα, υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα, όλη η γνώση για να προστατεύονται η ζωή και η υγεία».

Αμεση αγωνιστική αντίδραση στην απόλυση

Στην απόλυση ενός εργαζόμενου προχώρησε χτες η εργοδοσία στην επιχείρηση «Διακίνηση» στο Μενίδι. Ο απολυμένος είναι μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην επιχείρηση. Ο Σύλλογος αντέδρασε άμεσα, κηρύσσοντας στάση εργασίας χτες μέχρι τη λήξη της βάρδιας, ύστερα από απόφαση που πήρε το ΔΣ σε έκτακτη συνεδρίασή του. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να κάνουν σήμερα απεργία, ζητώντας την ανάκληση της απόλυσης.

Συνελεύσεις

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, την Παρασκευή 27 Μάρτη, στις 4.30 μ.μ., καλεί τους αντιπροσώπους του στο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου (Πορφυρίου 21).

Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 28 Μάρτη, στις 5 μ.μ., για να σχεδιάσει τη δράση του Σωματείου για το επόμενο διάστημα και να καταλήξει στο σχέδιο της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας.

Για δεύτερη φορά στο στόχαστρο της εργοδοσίας συνδικαλίστρια

Την απόλυση εργαζόμενης, συνδικαλίστριας του σωματείου της, από την εκτυπωτική επιχείρηση «ΕΤΠΑ - Προβολή» στην Κομοτηνή, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. «Η συνδικαλίστρια ήταν παλαιότερα και γραμματέας στο Σωματείο και απολύεται για δεύτερη φορά από την ίδια επιχείρηση. Φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο της εργοδοσίας, η οποία τη βλέπει σαν εμπόδιο στα αντεργατικά της σχέδια. Η επίθεση της εργοδοσίας στην "ΕΤΠΑ - Προβολή" είναι ενταγμένη στη γενικότερη αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, που θέλουν τους εργαζόμενους φοβισμένους και υποταγμένους, για να μπορούν πιο εύκολα να τους φορτώνουν τα βάρη της δικής τους κρίσης», σημειώνει η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μην περάσει η απόλυση.

Απολύσεις ανακοίνωσε η φαρμακευτική «Specifar - Actavis»

Να απαντήσουν στις απολύσεις που προανήγγειλε η φαρμακευτική εταιρεία «Specifar - Actavis» με οργάνωση και δράση, για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, καλεί τους εργαζόμενους η Ομοσπονδία Φαρμάκου και το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Στην κοινή τους ανακοίνωση, σημειώνουν πως οι νέες απολύσεις, κυρίως ιατρικών επισκεπτών, έρχονται να προστεθούν στις χιλιάδες που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία στον κλάδο.

Υπογραμμίζουν πως η απόφαση για απολύσεις «έρχεται μετά την επισημοποίηση της εξαγοράς της "Allergan" από την "Actavis" έναντι του ποσού των 70 δισ. δολαρίων, κίνηση που αναμένεται να φέρει τον όμιλο "Actavis" στις 10 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως. Παρά τη διαφαινόμενη γιγάντωσή της, η εταιρεία ανακοίνωσε τις απολύσεις για την εξοικονόμηση "κόστους" ύψους 2 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο». Οπως επισημαίνουν, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδεικνύει πως «για τις φαρμακευτικές, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις, εμείς που παράγουμε με τη δουλειά μας αξίες και αμύθητα κέρδη, εμείς που δημιουργούμε σε τελική ανάλυση τις προϋποθέσεις για να προβαίνουν σε τέτοιου μεγέθους κολοσσιαίες εξαγορές, λογαριαζόμαστε ως κόστος που πρέπει να περικόπτεται».

Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία καλούν τους εργαζόμενους να μη μείνουν αμέτοχοι: «Καμιά θέση εργασίας χαμένη! Γιατί όσο και να χρυσώσει η εταιρεία το χάπι, δίνοντας κάτι παραπάνω για αποζημίωση, δεν μπορεί να κρύψει, ούτε να προσπεράσει το γεγονός ότι κι άλλοι συνάδελφοί μας θα προστεθούν στη μακριά λίστα των ανέργων, με αβέβαιη την εργασιακή τους επανένταξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ