ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν μέτρα για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών στην Κρήτη

Τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα πανεπιστήμια της χώρας όχι μόνο παραμένουν αλλά διογκώνονται. Για προβλήματα σίτισης και στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε ιδρύματα της Κρήτης το ΚΚΕ κατέθεσε Ερωτήσεις στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας.

Ενα από τα φλέγοντα ζητήματα που θίγει το ΚΚΕ με Ερώτησή του αφορά τη διασφάλιση της δωρεάν σίτισης όλων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς η διοίκηση του Πανεπιστημίου ευθυγραμμιζόμενη με τα μέτρα λιτότητας που προωθούν Ευρωπαϊκή Ενωση και ελληνικές κυβερνήσεις, πήρε ένα ακόμα μέτρο ενάντια στους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών. Συγκεκριμένα, υλοποιώντας την κατεύθυνση της κυβέρνησης για αλλαγή των «κριτηρίων» σίτισης των φοιτητών, «έκοψε» από 714 φοιτητές το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση. Η αιτιολογία ήταν ότι το μεικτό οικογενειακό εισόδημα ξεπερνάει τις 20 χιλιάδες ευρώ, θεωρώντας πλούσιες τις οικογένειές τους. Οι βουλευτές του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν:

  • Να διασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να φύγουν τώρα οι εργολάβοι από τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών, να εξασφαλιστούν δωρεάν, αναβαθμισμένες και ποιοτικές παροχές σε όλες τις πτυχές της φοιτητικής μέριμνας.

Σοβαρό είναι και το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς οι αιτήσεις για δωρεάν στέγαση άνω των 200 φοιτητών που πληρούν τα «κριτήρια» δεν έχουν ικανοποιηθεί λόγω έλλειψης αντίστοιχου αριθμού κλινών στις υπάρχουσες φοιτητικές εστίες του Πολυτεχνείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες φοιτητές, που οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους εξασφαλίσουν την απαιτούμενη στέγη, να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Ενα πάγιο αίτημα των φοιτητών, έως ότου δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, είναι να αυξηθούν οι δικαιούχοι του μηνιαίου επιδόματος στέγασης από τους 130 που είναι σήμερα, στο σύνολο των αιτούντων. Να αυξηθεί το ποσό αυτό από τα 180 στα 300 ευρώ. Ενα ακόμα πάγιο αίτημα, προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα, είναι να παραχωρηθεί μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων, που τώρα είναι κλειστές, για να λειτουργήσουν ως φοιτητικές εστίες. Η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης έχει βεβαιώσει για την καταλληλότητα των κτιρίων σε περίπτωση λειτουργίας τους ως εστιών. Ακόμα, το αίτημα αυτό έχει γίνει στα λόγια δεκτό τόσο από τη διοίκηση της 7ης ΔΙΠΕ, όσο και από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Παρ' όλα αυτά, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν μείνει στις υποσχέσεις, για την ικανοποίηση του προβλήματος που υπάρχει έντονα εδώ και 2 χρόνια. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Γκιόκας και Σταύρος Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τους αρμόδιους μέτρα:

  • Για να παραχωρηθούν άμεσα οι αναγκαίοι χώροι του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων προκειμένου να μετριαστεί το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
  • Για να εξασφαλιστεί άμεσα η αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφθούν καταρχήν οι 200 και πλέον φοιτητές με το επίδομα στέγασης, έως ότου ανεγερθούν νέες εστίες.
  • Για να αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα στο απαραίτητο ύψος ώστε να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο των σπουδαστών, να εξασφαλίζεται ότι διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
  • Για να εξασφαλιστεί το αναγκαίο κονδύλι ώστε να ανεγερθούν νέες φοιτητικές εστίες, σύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των φοιτητών που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Διαμαρτυρία για τα προβλήματα των αναπληρωτών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Τα οξυμένα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τέθηκαν στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων σωματείων εκπαιδευτικών, συνδικαλιστών και της επιτροπής αναπληρωτών στο υπουργείο Παιδείας.

Οπως τονίστηκε, θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες μέσα από μαζικές διαδικασίες ενάντια «στον εργασιακό μεσαίωνα», για «μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της Εκπαίδευσης», όπως έγραφε το πανό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Σωκράτης», ενός από τα σωματεία που κάλεσαν στην κινητοποίηση.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες από το Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Τ. Κουράκη και έθεσε συνολικά τα προβλήματα των αναπληρωτών. Οπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, έλαβαν αρκετή... συμπάθεια, όχι όμως και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για σοβαρά ζητήματα.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, υπήρξε παραδοχή ότι τα σεμινάρια δεν πρέπει να γίνονται εκτός ωραρίου, χωρίς δέσμευση για αλλαγή της σημερινής τακτικής. Καμία δέσμευση δεν υπήρξε για μέτρα οικονομικής στήριξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (σίτιση, μετακινήσεις, επιδότηση στέγης κ.λπ.).

Το μόνο ζήτημα στο οποίο ουσιαστικά υπήρξε θετική απάντηση ήταν η ανάγκη αναγνώρισης του μεταπτυχιακού στους αναπληρωτές, ενώ υπήρξε δέσμευση και για άδειες κυήσεως - λοχείας στις αναπληρώτριες, αντίστοιχες με όσα ισχύουν για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Για το ζήτημα των διορισμών, επαναλήφθηκε ότι θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι οι πιστώσεις για φέτος έχουν τελειώσει.

Ιδιαίτερα αποδοκιμάστηκαν από τους συγκεντρωμένους τα ειρωνικά σχόλια που κατήγγειλε ότι δέχτηκε η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών, στη γνωστή «γραμμή» της συκοφάντησης του ταξικού κινήματος, με τους εκπροσώπους του υπουργείου να εκφράζουν την... ευχή να δείξουν οι εκπαιδευτικοί περισσότερη μαχητικότητα από ό,τι με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεντρώσεις σε σχολές της Αττικής

Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Αττικής με θέμα «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου» συνεχίζονται:

Πέμπτη 19 Μάρτη:

Στο ΤΕΙ Αθήνας, στις 13.00, στο αμφιθέατρο ΣΑΕΤ, με ομιλητή τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο ΤΕΙ Πειραιά, στις 13.00, στο αμφιθέατρο ΑΟ 11, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ.

Στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), στις 15.00, με ομιλητή τον Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ.

Η θέση του ΚΚΕ για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση

Εκδήλωση Οργανώσεων της ΚΝΕ την Τετάρτη στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου

Εκδήλωση, με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση» διοργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση Κατάρτισης της ΚΝΕ και Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ, αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Δημόσιου ΙΕΚ Χαϊδαρίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο κάλεσμά τους για την εκδήλωση οι Οργανώσεις απευθύνονται σε σπουδαστές σχολών κατάρτισης και, μεταξύ άλλων, τους λένε:

«Για την κατάσταση που ζούμε στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, στην πρακτική, στο ίδιο μας το σπίτι δεν φταίει το "κακό το ριζικό μας" (...)

Μας θέλουν "εγκλωβισμένους" στα δεσμά της εκμετάλλευσης, της κακοπληρωμένης δουλειάς, της περιπλάνησης από ειδικότητα σε ειδικότητα να μαζεύουμε δεξιότητες "μιας χρήσης".

Υποβαθμίζουν τις σχολές μας, στερώντας μας την ειδίκευση, για να αποδεχτούμε ότι δε θα είμαστε ποτέ εργαζόμενοι, αλλά μαθητευόμενοι, "ωφελούμενοι". Μας προετοιμάζουν για την εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς (...)

Η ΚΝΕ ποτέ δεν συμβιβάστηκε με αυτήν την κατάσταση στις επαγγελματικές σχολές. Σε καλούμε σε κοινή πάλη για να στήσουμε μπλόκο στα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον μας, στην απαράδεκτη κατάσταση στις σχολές και στην πρακτική! Τέρμα στις θυσίες! Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση για να ζουν μέσα στη χλιδή οι υπεύθυνοι. Οι εκμεταλλευτές».

ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ»
Ετήσια τελετή αποφοίτησης

Την επιτυχία 17 μελών να ολοκληρώσουν την απεξάρτησή τους, επιστρέφοντας στον κόσμο, στην οικογένεια, στη ζωή, γιορτάζει το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ», με την ετήσια τελετή αποφοίτησης που διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταυρούπολης.

Στην εκδήλωση, οι ομάδες Κρουστών, «Μαύρου Θεάτρου», Χορού, Ραδιοφωνίας του προγράμματος θα παρουσιάσουν μέρος της «δουλειάς» τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκλογές των σπουδαστών ιδιωτικών σχολών

Για έκτη μέρα συνεχίστηκαν χτες, με αυξημένη συμμετοχή, οι εκλογές για το Σύλλογο Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) στη Θεσσαλονίκη. Εχουν στηθεί κάλπες από τη Δευτέρα το πρωί έξω από κάθε Ιδιωτική Σχολή, οι σπουδαστές ενημερώνονται για τη λειτουργία του Συλλόγου, την ανάγκη συσπείρωσης και πάλης γύρω από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους τους, αλλά και συνολικά στην καθημερινότητά τους. Εκτιμώντας το πολύ θετικό κλίμα, καθώς οι ψηφίσαντες ήδη ξεπερνούν τον αριθμό των ψηφισάντων της περσινής χρονιάς, η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε την παράταση των εκλογών μέχρι και σήμερα Τρίτη, με σκοπό να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν ακόμη περισσότεροι σπουδαστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ