ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις

Στο δρόμο με καθημερινές πρωτοβουλίες βρίσκονται εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων. Στο επίκεντρο των αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών βρίσκονται αιτήματα που ανταποκρίνονται στην ανάγκη να βρουν άμεση ανακούφιση τα πιεστικά προβλήματα του λαού, να βρεθούν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες του, όλα όσα δικαιούται και σήμερα του στερεί η πολιτική που είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Από τα σωματεία του χώρου της Ιδιωτικής Υγείας, που κινητοποιήθηκαν το Σάββατο απαιτώντας να μπει τέρμα στο καθεστώς της απληρωσιάς και της πληρωμής με «έναντι», μέχρι τη μαζική παρέμβαση που οργανώνουν από κοινού μια σειρά σωματεία της Αττικής μεθαύριο Πέμπτη, από κλάδους που μαστίζονται από την ανεργία, το μήνυμα είναι κοινό: Απλήρωτοι και άνεργοι δεν μπορούν να δείξουν καμία «αναμονή» τη στιγμή που η ζωή τους μετατρέπεται καθημερινά σε «Γολγοθά». Τα σωματεία που κινητοποιούνται για τα προβλήματα των εργαζομένων στους κλάδους τους και οι Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων που παλεύουν να επιβιώσουν καθώς σφίγγει γύρω τους η θηλιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δείχνουν τον ίδιο δρόμο: Το δρόμο της κοινής πάλης και συμμαχίας ενάντια στον κοινό αντίπαλο. Από τους συνταξιούχους που ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις την 1η Απρίλη, διαμηνύοντας πως το Δώρο Πάσχα που για μια ακόμα χρονιά τους το στερούν, το έχουν πληρωμένο με τον ιδρώτα πολλών χρόνων δουλειάς, μέχρι τις πρωτοβουλίες μαζικών φορέων και Λαϊκών Επιτροπών για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, το σύνθημα είναι ένα: Οι ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας πρέπει να διεκδικηθούν σήμερα, τώρα, χωρίς καμία επανάπαυση και καθυστέρηση.

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα για τα ταμειακά διαθέσιμα

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στις 11 π.μ., από τέσσερις Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών οργανισμών κάνουν, σήμερα στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Φάρμακο, των Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου και Συνταξιούχων. Ταυτόχρονα ζητούν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλη, για να του εκφράσουν τη διαφωνία τους στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Για την ανθρωπιστική κρίση», που προβλέπει πως «τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους με συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου (repos)».

Οπως υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τέσσερις Ομοσπονδίες, «θεωρούμε ότι η τροπολογία είναι συνέχεια στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων με το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, με τα άτοκα δάνεια, με το "κούρεμα" του PSI το 2012 των ασφαλιστικών ταμείων. Με αυτό τον τρόπο οι εισφορές εκατομμυρίων ασφαλισμένων καλούνται να αποπληρώσουν τα χρέη που δεν δημιούργησαν.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να επιστρέψει στα ασφαλιστικά ταμεία όλα όσα οφείλουν κράτος και μεγαλοεργοδότες. Καλούμε τους εργαζόμενους - συνταξιούχους σε αγωνιστική επαγρύπνηση».

Μέρα δράσης κατά της απλήρωτης δουλειάς

Από την κινητοποίηση που έγινε το Σάββατο
Από την κινητοποίηση που έγινε το Σάββατο
Μέρα δράσης κατά της απλήρωτης δουλειάς ήταν το Σάββατο, 14 Μάρτη, για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας. Με πρωτοβουλία του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας και του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, έγινε κινητοποίηση σε κλινικές που οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από τον «Κυανού Σταυρό», όπου οι εργαζόμενοι επί τέσσερα χρόνια πληρώνονται με έναντι. Επόμενος σταθμός ήταν ο όμιλος «Euromedica» στους Αμπελόκηπους, όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για έξι μήνες. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου όπου τονίστηκε η ανάγκη να ενοποιηθεί ο αγώνας και να υπάρξει κοινή δράση με άλλους κλάδους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Τα δύο σωματεία τονίζουν ότι ξεκάθαρος στόχος της εργοδοσίας είναι η μείωση του λεγόμενου «εργασιακού κόστους». Οπως επισημαίνουν, «η μείωση του εργασιακού κόστους, η κατάργηση των συμβάσεων, η εντατικοποίηση, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπουν σε νέα φάση κερδοφορίας, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Οι εργοδότες σήμερα έχουν με το μέρος τους όλους τους νόμους. Μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με πρακτικές ασκήσεις, με προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, που δεν κοστίζουν τίποτα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με άθλιους μισθούς. Θέλουν να απαλλαγούν από τους εργαζόμενους, χωρίς να καταβάλουν αποζημιώσεις, θέλουν να τους εξωθήσουν σε παραίτηση από τη δουλειά τους, από τα δικαιώματά τους».

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι είναι ανάγκη, το ζήτημα της απλήρωτης δουλειάς να αναδειχτεί σε ζήτημα όλου του κλάδου. «Με όπλο την ενότητα, την αλληλεγγύη, μπορούμε όχι μόνο να επιβάλουμε την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο για διεκδίκηση ανάκτησης όλων των απωλειών που είχαμε στην κρίση, όπως η διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής σύμβασης στο ύψος του 2011», τονίζουν.

Την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας

Μαζική παρέμβαση για μέτρα προστασίας των ανέργων

Συνδικάτα της Αττικής οργανώνουν από κοινού μαζική παρέμβαση για το ζήτημα της ανεργίας την Πέμπτη 19 Μάρτη, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Συγκεκριμένα, η παρέμβαση οργανώνεται από τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Τροφίμων - Ποτών και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, ενώ κάλεσμα έχουν απευθύνει η Επιτροπή Ανέργων ΑμΕΑ, η Επιτροπή Ανέργων και η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας.

Την ίδια μέρα, Πέμπτη 19 Μάρτη, συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσουν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας των ανέργων και για άμεση υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα δώσουν η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα προεδρεία των κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Ιωάννινα και Ζάκυνθο. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος).

Παρέμβαση στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας για τα προβλήματα των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία θα κάνουν αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ., το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο των Ναυπηγοξυλουργών και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα».

Συγκέντρωση ανέργων και απλήρωτων οργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τρίτη 31 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ. Θα ακολουθήσει διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ.

Σε κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι

Παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Εργασίας οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα σε όλους. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Να αποκατασταθούν όλα τους τα δικαιώματα που έχουν σφαγιαστεί, μισθολογικά, ιατροφαρμακευτικά και κοινωνικά. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν την 1η Απρίλη στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και το Βόλο, όπως αποφασίστηκε στις περιφερειακές συσκέψεις των συνταξιουχικών σωματείων των περιοχών.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα. Σήμερα, Τρίτη, στη Θήβα (Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Θηβών) και στην Κρήτη, στις 11 π.μ. (Εργατικό Κέντρο Χανίων). Αύριο Τετάρτη 18/3, σε Ελευσίνα - Ασπρόπυργο - Μέγαρα, στις 6.30 μ.μ. (Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας). Την Πέμπτη 19/3, σε Βύρωνα - Καισαριανή - Ζωγράφου, στις 11 π.μ. (κινηματογράφος «Λουίζα»). Την Κυριακή 22/3, οι συνταξιουχικές Ενώσεις Δημοσίου και ΟΑΕΕ της Αθήνας, στις 10 π.μ. (Εργατικό Κέντρο Αθήνας). Τη Δευτέρα 23/3, στην Καλλιθέα στις 6.30 μ.μ. (αίθουσα Δημαρχείου).

Σήμερα στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας

Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Τρίτη, τα συνταξιουχικά σωματεία Νέας Ιωνίας - Νέου Ηρακλείου και Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας - Μεταμόρφωσης, στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας (στις παροχές), εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την υπολειτουργία του παραρτήματος του ΙΚΑ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεδριάζει την Πέμπτη 19 Μάρτη, στις 9 π.μ. η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ. Ανάμεσα στα θέματα, τα οποία θα συζητήσει βρίσκεται η εκτίμηση της δουλειάς της το προηγούμενο διάστημα, ο σχεδιασμός δράσης μέχρι και τον Οκτώβρη, η διεύρυνση της Γραμματείας και η επικαιροποίηση του πλαισίου πάλης της.

Σε αρχαιρεσίες βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου. Κάλπη θα στηθεί σήμερα, Τρίτη, από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στην αίθουσα των σωματείων Καρλοβάσου και την Πέμπτη, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αιμοδοσία που διοργάνωσε την Κυριακή το ΠΑΜΕ. Από τις 10 το πρωί, εργαζόμενοι, άνεργοι, μέλη Λαϊκών Επιτροπών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μετώπου και προσήλθαν στα γραφεία του, δίνοντας αίμα, συμβάλλοντας έτσι σε μια δράση ταξικής αλληλεγγύης. Οι αιμοδότες, επίσης, μπορούν να προσέλθουν στην αιμοδοσία του «Ευαγγελισμού» με την κάρτα τους και να κάνουν δωρεάν βιοχημικό έλεγχο και γενική αίματος από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες 8.30 - 17.30 και το Σάββατο, 9.00 - 14.00.

Κινητοποίηση από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί

Κινητοποίηση την Πέμπτη στις 10 π.μ., στο υπουργείο Μεταφορών οργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ, με σύνθημα: «Παλεύουμε για την επιβίωσή μας ενάντια στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων και της πολιτικής που τα στηρίζει».

Οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, τα οικονομικά μας προβλήματα οξύνονται καθημερινά (...) Ηδη άρχισαν τα όργανα για "πάταξη της φοροδιαφυγής" που συνήθως σημαίνει νέο κυνηγητό προς τους συναδέλφους που έχουν χρέη». Τονίζουν πως «σε μια ελεύθερη αγορά ο αυτοαπασχολούμενος στα Ταξί και οι συνεταιρισμοί που έχει συγκροτήσει για να κρατήσει την δουλειά του, δεν φτάνουν, γιατί έρχεται η UBER, το Τaxiplon, το taxibeat και άλλοι μονοπωλιακοί όμιλοι του τουριστικού κεφαλαίου, να μας την αρπάξει. (...) Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά που με νόμους μνημονιακούς 4070/4093 (από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) τους ανοίγει διάπλατα την πόρτα να μας πετάξουν από το ταξί και στη θέση μας να κυριαρχήσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ