Εργο της Μ. Ιωαννίδου |
Οπως σημειώνει ο Κώστας Καρτελιάς «Η μυθιστορηματική περιπέτεια αυτών των σωμάτων δημιουργεί μια συγκινησιακή διέγερση στο θεατή, τέτοια που φτάνει να βλέπει με διαύγεια μία εικόνα πολύ κοντά στην αλήθεια. Και λέγοντας αλήθεια δεν εννοώ κάτι το μεταφυσικό, αλλά αυτό που δε σφάλλει, αυτό που δεν κρύβεται, αυτό που δεν μπορεί να λησμονηθεί. Γι' αυτό το λόγο, στα σώματα της Μ. Ιωαννίδου η εντύπωση της φθοράς που έχουν υποστεί αναιρείται σχεδόν αυτόματα και η ζωγραφική χειρονομία έρχεται να απαλύνει την αφή των ματιών. Νιώθεις βλέποντάς τα, ότι έχεις ένα σύμμαχο στη δική σου άδικη και αδικαίωτη ταλαιπωρία κάποιον που σου υποβάλλει ότι παρ' όλα αυτά είσαι αθώος».
Την ίδια μέρα, στην αίθουσα τέχνης «Κλειώ» στο ίδιο Πολιτιστικό Συγκρότημα, εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Λαναρά. Στην εποχή μας όπου συχνά ο μύθος έχει απολέσει το δραματικό του υπόβαθρο, ο Γ. Λαναράς μας προσκαλεί σε αναζήτηση των προσωπικών μας μύθων, αλλά και των ανθρώπινων ανησυχιών. Οπως αναφέρει σε κείμενό της η Μαρία Αγγελή «Σύμβολα του ανθρώπινου πόνου απεικάσματα σκέψεων και προβληματισμών και η συνύπαρξη έντονων χρωματικών πινελιών "γεμίζουν" τους καμβάδες του. Ο ζωγραφικός του χώρος, αν και έχει δεχτεί την ιδιαίτερη επεξεργασία του σχήματος και της χρωματικής φόρμας, δεν αναφέρεται στον ακριβή συμβολισμό των μορφών. Ακόμα κι όταν ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει αναγνώσιμα όντα, δεν "επιτρέπει" την αναγνωρισιμότητα του φυσικού ως συστατικού στοιχείου της έννοιας του ζωγραφικού έργου».
Τέλος, την ίδια μέρα στην αίθουσα «Μούσσες» εγκαινιάζεται έκθεση με τίτλο «Ερωτας: Ονειρο ή βίωμα;». Και οι τρεις εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 9 Μάρτη.
Εργο του Χαρ. Κατσατσίδη |
Οπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, «Πάντα ανατρέχω στη σοφή δασκάλα, τη Φύση. Πάντα παρατηρούσα τα δέντρα. Στις ατελείωτες περιπλανήσεις μου έβλεπα αχόρταγα αυτό το καταπληκτικό δημιούργημα και προσπαθούσα να νιώσω και ν' αφουγκραστώ τους αόρατους μηχανισμούς του, τις μυστικές λειτουργίες του. Το έβλεπα σαν ζωντανό οργανισμό σοφό και αμίλητο. Σύμβολο αξιοπρέπειας, αντοχής, υπομονής και δύναμης».
«... Κρατούσα σημειώσεις, σχεδίαζα βιαστικά, φωτογράφιζα. Οταν γυρνούσα στο εργαστήρι μου οι σημειώσεις αυτές έπαιρναν μορφή. Το δέντρο αποτελούσε μέρος, λεπτομέρεια των τοπίων μου. Κάποια στιγμή, εδώ και κάποια χρόνια αυτονομήθηκε. "Το ξαναείδα". Εστίασα την προσοχή μου στον κορμό, στη ρίζα του, στη στερέωσή του στη γη, εκεί που αυτό ξεκινάει και όχι εκεί που καταλήγει». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Φλεβάρη.
Αρχίζει στις 20 του Φλεβάρη ο νέος κύκλος σεμιναρίων που διοργανώνει το Εργαστήρι Εικαστικής Τέχνης «Μορφέας». Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν την κατασκευή της μάσκας, γαντόκουκλας και μαριονέτας από τον Φίλιππο Φέρτη και την κίνηση της γαντόκουκλας από τη Μιρέλα Κατσά. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ενήλικες. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 4901.066.
Νέος κύκλος μαθημάτων ξεκινά από τις 19 του Φλεβάρη στο εργαστήρι «Μαιρηβή» (Κεραμεικού και Δεληγιώργη 33). Στα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα ενηλίκων του εργαστηρίου περιλαμβάνονται: κατασκευή μαριονέτας, κατασκευή θεατρικής μαριονέτας, γαντόκουκλας, πάνινης κούκλας, θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο κ.ά. Στα σεμινάρια διδάσκουν οι: Φίλιππος Φέρτης, Μαιρηβή, Σάσα Βούλγαρη, Λίνα Σκόρδου και Εύα Χειλαδάκη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 5222.181.
Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη, με τίτλο «Το γράμμα που δεν έφτασε (1977 - 1996)» εγκαινιάζεται στις 2 Φεβρουαρίου (8μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (πλατεία Γεωργίου Α' και Κορίνθου). «Το γράμμα που δεν έφτασε» είναι ένα είδος εικαστικού ημερολογίου, που μέσα του εισχωρούν αυτούσια κομμάτια της πραγματικότητας, ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, μέσα από την ποίηση του ευτελούς, του φαινομενικά ασήμαντου και του τυχαίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 του Μάρτη.
Ο Μ. Βατζιάς γεννήθηκε το 1926 στο Μεταξοχώρι Αγιάς Λάρισας. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή καλών Τεχνών (1948 - 1953). Από το 1957 παρουσιάζει έργα του σε εκθεσιακούς χώρους, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις εθνικής εκπροσώπησης, καθώς και σε κρατικές πανελλήνιες και πενήντα ομαδικές οργανωμένες από φορείς (Μόσχα, παγκόσμια έκθεση, Α` Μπιενάλε Παρισιού, VII Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, ΧΙΙΙ Μπιενάλε Σάο Πάολο κ.ά.).