Associated Press |
Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στο Πόρτο Αλέγκρε |
Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, που σημαδεύτηκαν προχτές από την ομόφωνη κατάληξη και των 20.000 συμμετεχόντων συνέδρων για την ίδρυση «ενός εναλλακτικού κινήματος πολιτών, που θα αγωνιστεί για ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο», αλλά και από τη γιγαντιαία διαδήλωση που έγινε στο Πόρτο Αλέγκρε, το οποίο φιλοξενεί τις εργασίες του Φόρουμ, με τη συμμετοχή χιλιάδων Βραζιλιάνων αλλά και ξένων, όπου διατρανώθηκε η θέληση όλων για κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη με όλους τους λαούς.
Μαύρες γυναίκες, που αναπαριστούσαν τις «Προέδρους» της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και Ινδιάνοι ως ηγεσίες του Περού και της Γουατεμάλας, προσπάθησαν να καταδείξουν με αυτό το συμβολικό τρόπο την ισότητα «ενός καλύτερου κόσμου» όπως τη φαντάζονταν οι συμμετέχοντες τόσο στο Φόρουμ όσο και στη διαδήλωση, που θέλησε να «ανοίξει» τις εργασίες του Φόρουμ. Επίσης, οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τη συνεχή διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών εξαιτίας της «παγκοσμιοποίησης».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ προσπαθεί να διερευνήσει τις δυνατότητες προώθησης «της ενσωμάτωσης των λαών και όχι των εμπορευμάτων», όπως τόνισε και ο Ολίβιο Ντούτρα, κυβερνήτης της επαρχίας Ρίο Γκράντε δο Σουλ. Εκπρόσωποι 900μη κυβερνητικών αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων από120 χώρες και 450 βουλευτές απ' όλον τον κόσμο θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις εργασίες του Φόρουμ, που θα κρατήσουν μέχρι την Τρίτη, «για να αποδείξουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», θα τονίσει και ο διευθυντής σύνταξης της διπλωματικής επιθεώρησης «Μοντ Ντιπλοματίκ», Μπερνάρ Κασέν, εκ των συντελεστών της εκδήλωσης αυτής. Και ο Κασέν θα συμπληρώσει ότι είναι ένα «φόρουμ για την κοινωνία, όχι για το χρήμα και για τις πολυεθνικές», κάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο σαφέστατη αναφορά στις εργασίες του 31ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που λαμβάνουν χώρα ταυτοχρόνως στο Νταβός της Ελβετίας.
Associated Press |
Παρών στο φόρουμ είναι και ο ηγέτης της αλγερινής ανεξαρτησίας, Αχμεντ Μπεν Μπελά, που τόνισε ότι «δε λειτουργεί πλέον ο διεθνής καπιταλισμός» και προέχει επομένως η μεταρρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «σύντομα στην Αφρική το προσδόκιμο ζωής δε θα ξεπερνά τα 35 έτη και επομένως τα θύματα από το ΕΪΤΖ θα ξεπεράσουν τα θύματα δύο Παγκόσμιων Πολέμων»...
Εκτός των κύριων εργασιών του Φόρουμ, επίσης έχουν γίνει 16 στρογγυλά τραπέζια καθώς και 408 ομάδες μελέτης, που θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους στο Φόρουμ. Πάντως, δεν έλειψαν και οι επιθέσεις, εγχώριες πάντα, αφού η συνεύρεση δεκάδων χιλιάδων, και κυρίως η θεματολογία του Φόρουμ, προκάλεσαν τη μήνι του Προέδρου της Βραζιλίας, Ενρίκε Φερνάδο Καρδόσο. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο του Πόρτο Αλέγκρε, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας επέκρινε δριμύτατα την εκδήλωση, κατηγορώντας τους συνδιοργανωτές της ότι «επιθυμούν οπισθοδρόμηση των εξελίξεων». «Ποιοι πληρώνουν το φόρουμ αντι-Νταβός; Μα ο λαός, που είναι άσχετος με όλα αυτά», πρόσθεσε ο Καρδόσο.
Οι προεδρικές δηλώσεις δεν έμειναν να αιωρούνται στο κενό, και το Κόμμα των Εργαζομένων - εκ των συνδιοργανωτών του Φόρουμ και με πλειοψηφία στη βραζιλιάνικη πολιτεία του Ρίο Γκράντε δο Σουλ - με ανακοίνωση του προέδρου του, Χοσέ Ντιρσέου, κατήγγειλε ότι «ή ο Πρόεδρος έπαθε ηλίαση, ή υποφέρει από την αλλαγή της ώρας εξαιτίας των ταξιδιών του στο εξωτερικό»...
ΓΕΝΕΥΗ.-
Οι εργασίες του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ συνεχίστηκαν χτες κανονικά, «χωρίς διακοπές από ταραξίες», αν και ουσιαστικά κανείς δεν ασχολείται με αυτές. Μοναδικό θέμα συζήτησης και αναλύσεων είναι το τι «μέλλει γενέσθαι» με την προγραμματισμένη για σήμερα διαδήλωση «κατά της παγκοσμιοποίησης». Ενας φόβος που έχει μετατρέψει το ειδυλλιακό χειμερινό θέρετρο σε πολεμικό πεδίο.
Αστυνομικοί και ειδικές μονάδες καταστολής εξακολουθούν να καταφθάνουν, ενώ κάποιες πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που προσπάθησαν να γίνουν χτες, καταστάλθηκαν εν τη γενέσει τους. Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και της σημερινής διαδήλωσης κατήγγειλαν χτες, σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, πλείστα περιστατικά ωμής βίας, όπως την προειδοποίηση των αρχών του καντονιού προς τα ξενοδοχεία της περιοχής να μη δέχονται «κανένα ύποπτο στοιχείο» για πελάτη, ενώ αν έχει υποψίες για κάποιον εκ των πελατών του να τον παραδίδει στην αστυνομία! Εκτός αυτών, χτες, μία θεατρική ομάδα του «Θεολογικού Κινήματος» που προσπάθησε να πραγματοποιήσει ένα χάπενινγκ στο σιδηροδρομικό σταθμό Ντορφ, του Νταβός, σύρθηκε με βία στις τουαλέτες του σταθμού, όπου τους έγινε σωματική έρευνα και ανάκριση για πάνω από δύο ώρες. Ενα ακόμη εκκωφαντικό γεγονός είναι ότι η αστυνομία του καντονιού που ανήκει το Νταβός, σταμάτησε περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη ένα μικρό λεωφορείο που μετέφερε δημοσιογράφους, όπου 8 εξ αυτών - 7 του «IndyMedia» και ένας ακόμη μιας εμπορικής εφημερίδας της Γενεύης - υπέστησαν σωματικό έλεγχο, ανάκριση και τελικά τους αφαιρέθηκαν οι δημοσιογραφικές κάρτες, οι φωτογραφικές μηχανές και απελάθηκαν. Εξάλλου, σε μια σύντομη ανακοίνωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η αστυνομία του καντονιού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει νερό με ακαθαρσίες αγελάδων εναντίον «υπερβολικά ζωηρών» διαδηλωτών. «Εγιναν δοκιμές», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, αλλά «δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι νερό με κοπριά εναντίον των διαδηλωτών», δήλωσε προς το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αλόις Χάφνερ. Πάντως, δεν πρόκειται να γίνει εφικτό, για ένα και μόνο λόγο. Εξαιτίας της πεισματικής άρνησης των αγροτών, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «Μπλικ», να παρέχουν το «βρομερό» υλικό, επειδή δηλώνουν ότι νιώθουν αλληλέγγυοι με τους διαδηλωτές αφού είναι και αυτοί θύματα της «παγκοσμιοποίησης».
ΤΟ πρωτοφανές αστυνομικό κράτος εν κράτει, που αποφασίστηκε από το Δεκέμβρη, όταν οι αρχές του Νταβός απαγόρευσαν όλες τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, προκάλεσε και την αντίδραση πενήντα προσωπικοτήτων της Ελβετίας, μεταξύ των οποίων ο κοινωνιολόγος Ζαν Ζιγκλέρ. Σε επιστολή διαμαρτυρίας, που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα και έστειλαν στο ομοσπονδιακό συμβούλιο - ελβετική κυβέρνηση - οι υπογράφοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για «τη φραστική κλιμάκωση» κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τις τοπικές αρχές «αριστεριστές και τρομοκράτες». «Οι νέοι που αναμένονται εδώ ανησυχούν όπως εμείς για την παγκοσμιοποίηση, η οποία βγαίνει όλο και περισσότερο εκτός ελέγχου», υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Associated Press |
«Ολοι Ενωμένοι» γράφει το μεγάλο πάνω της συγκέντρωσης στη Μασσαλία |
Εντυπωσιακή ήταν, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της, η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν από κοινού τα συνδικάτα των εργαζομένων όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα και στην οποία συμμετείχαν, σε ένδειξη συμπαράστασης, τα συνδικάτα όλων των κλάδων του δημόσιου τομέα. Αντικείμενο της διαμαρτυρίας η επιμονή της Ενωσης Εργοδοτών να επεκταθεί το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 65 έτη και να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων με παράλληλη περικοπή των ρυθμών αύξησης των συντάξεων, με το σκεπτικό ότι «η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων οδηγεί σε κατάρρευση την οικονομία της χώρας».
Περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν, σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα, στην κεντρική διαδήλωση του Παρισιού, που «έκλεισε» την αυλαία των 24ωρων κινητοποιήσεων, της Πέμπτης, που παρέλυσαν 65 μικρές και μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στους σιδηροδρόμους, στα νοσοκομεία, στις δημόσιες επιχειρήσεις, στα αεροδρόμια, αλλά και δάσκαλοι και καθηγητές. Η πορεία κατέληξε στην έδρα της Ενωσης Εργοδοτών - MEDEF, στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους, για επόμενες κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η Ενωση Εργοδοτών δεν αλλάξει στάση και δεν επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, από το οποίο αποχώρησε στα μέσα Δεκέμβρη.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή θέση του για διατήρηση του συνταξιοδοτικού ορίου στα 60 ηλικιακά έτη, δηλαδή 40 εργασιακά. Εντούτοις, ο Ζοσπέν φέρεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος και να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από τους εργοδότες, οι οποίοι κινδυνολογούν υποστηρίζοντας ότι καταρρέει το πλουσιοπάροχο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας εξαιτίας της αύξησης των συνταξιούχων και πιέζουν τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογες αλλαγές και στο δημόσιο τομέα, «υπενθυμίζοντας» ότι «επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας και αυτό δεν είναι καλό ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς». Βασικό επιχείρημα των εργοδοτών είναι έκθεση της γαλλικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία το 2040 θα αντιστοιχούν 7 συνταξιούχοι σε κάθε 10 εργαζομένους.
Σε αυτεπάγγελτη παρέμβαση και έναρξη σειράς ανακρίσεων για τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν την πόλη της Λίλης, ανάμεσα σε πυροσβέστες και σε άνδρες των δυνάμεων καταστολής, προχώρησε, χτες, ο εισαγγελέας της πόλης Τιερί Λουκέτα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τις σφοδρές συγκρούσεις, εκτός από τον πυροσβέστη που έχασε το χέρι του, τραυματίστηκαν άλλοι 5 συνάδελφοί του, ενώ άλλοι τόσοι συνελήφθησαν. Ο εισαγγελέας, εκτός των άλλων, ζητά από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποσαφηνίσουν τι είδους μηχανισμός ήταν αυτός που εξερράγη στα χέρια του άτυχου πυροσβέστη και ποιος έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους μέσα για να διαλυθούν οι διαδηλωτές.
Ανακοίνωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ
Από τις κινητοποιήσεις στη Γερμανία |
«Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τις μαζικές πανευρωπαϊκές διαδηλώσεις κατά των απολύσεων στις αυτοκινητοβιομηχανίες της "GENERAL MOTORS" στη Γερμανία, στη Βρετανία και στην Ισπανία.
Οι κινητοποιήσεις αυτές, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Εργατικής Τάξης της χώρας μας, του ταξικού συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Η διεθνοποίηση του αγώνα και της αλληλεγγύης της Εργατικής Τάξης ενάντια στη διεθνοποίηση της επίθεσης του παγκοσμιοποιημένου νεοταξικού κεφαλαίου, είναι ο μόνος αποτελεσματικός ελπιδοφόρος δρόμος.
Απ' αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει και θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-
Εγκρίθηκε τελικά χτες από την Κάτω Γερμανική Βουλή, την Μπούντεσταγκ, το επίμαχο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος στη Γερμανία από το 2002 μέχρι το 2030, παρά τις θύελλες που προκάλεσε αυτό καθ' εαυτό το νομοσχέδιο, αλλά και η αφίσα του «Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος» (CDU), με την οποία ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απεικονιζόταν ως καταζητούμενος απατεώνας του κοινού ποινικού δικαίου...
Χρειάστηκαν βέβαια να γίνουν κάποιες «διορθωτικές κινήσεις» της τελευταίας στιγμής, ώστε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της «Γενικής Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων» (DGB) και κυρίως να εξασφαλιστεί η ανοχή τους για να μπορέσει με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα «ψαλιδίσει» τα οφέλη, αλλά και θα αναδιαρθρώσει ριζικά τη φύση όλου του συστήματος του γερμανικού «κοινωνικού κράτους», που χρονολογείται από το 19ο αιώνα.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας», δήλωσε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εργασίας Βάλτερ Ρίστερ, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία του εγχειρήματος, που ούτως ή άλλως αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της «πολιτικής εκσυγχρονισμού» της κυβέρνησης Σρέντερ. Ο «νεωτερισμός» του νομοσχεδίου έγκειται στη θέσπιση εθελοντικής αυτασφάλισης των εργαζομένων, η οποία αρχικά προβλεπόταν ως υποχρεωτική, αλλά τελικά, υπό την πίεση του DGB, έγινε «εθελοντική», με την επιπρόσθετη παροχή κινήτρων, με τη μορφή είτε απευθείας ενισχύσεων είτε φοροαπαλλαγών, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την προβλεπόμενη μείωση του επιπέδου των «κανονικών» συντάξεων από το 70,7% - του μέσου όρου των καθαρών απολαβών του εργαζομένου - που βρίσκεται σήμερα, στο 67% για το 2030.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είχε επιχειρηθεί με την ίδια περίπου «φιλοσοφία» από την προηγούμενη κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ, αλλά το εγχείρημα τότε είχε περιοριστεί στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες και τα «υπόλοιπα» είχαν εγκαταλειφθεί λόγω της αντίδρασης των συνδικάτων και της τότε σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Πάντως, το ζήτημα δεν έχει κλείσει οριστικά, αφού η έγκριση του νομοσχεδίου δε συνιστά και την τελευταία πράξη του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος, δεδομένου ότι ο «πυρήνας» του - η έγκριση δηλαδή πόρων για τις ενισχύσεις ή τις φοροαπαλλαγές, ως παροχή κινήτρων για την αυτασφάλιση - άπτεται των οικονομικών των ομοσπονδιακών κρατιδίων και γι' αυτό πρέπει να εγκριθεί επιπρόσθετα και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο την «Μπούντεσρατ» όπου όμως SPD και Πράσινοι δε διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία.
ΚΙΤΟ.-
«Ξεροκέφαλοι» και «αδαείς, αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των προβλημάτων» θα πρέπει να είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες, φοιτητές και αυτόχθονες που συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις εναντίον των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, της κυβέρνησης του Προέδρου Γκουστάβο Νομπόα.
Χτες, ήταν η σειρά χιλιάδων αυτοχθόνων να πάρουν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων, αποκλείοντας την κεντρική οδική αρτηρία της χώρας και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις του στρατού. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν πέτρες και κορμούς δέντρων για να αποκλείσουν τον Παναμερικανικό αυτοκινητόδρομο, κοντά στην κωμόπολη Λατακούνγκα, 75 χιλιόμετρα νοτίως του Κίτο, στην οροσειρά των Ανδεων, ενώ τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει και βοηθητικούς δρόμους που συνδέουν τις παράκτιες περιοχές της χώρας με τα υψίπεδα των Ανδεων.
Η χτεσινή διαμαρτυρία και οι συγκρούσεις με την αστυνομία ήταν μία απάντηση στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της χώρας και κυρίως του στρατού που έχει κληθεί να πατάξει τις κινητοποιήσεις, όπου την Πέμπτη σε ανάλογη διαδήλωση διαμαρτυρίας μαζικών οργανώσεων άνοιξαν πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά τουλάχιστον έξι διαδηλωτές.
Οι διαδηλώσεις, που κρατούν σχεδόν ένα μήνα, εντάσσονται στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν φοιτητικές οργανώσεις, συνδικάτα και οργανώσεις των αυτόχθονων κατοίκων, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή των μέτρων οικονομικής λιτότητας που ανακοινώθηκαν το Δεκέμβρη. Ο Παναμερικανικός αυτοκινητόδρομος είναι η κύρια εμπορική αρτηρία στο Εκουαδόρ και περνώντας από την κεντρική ορεινή περιοχή συνδέει τα βόρεια με τα νότια σύνορα της χώρας.
Η ένταση κλιμακώθηκε προχτές, καθώς αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τα επεισόδια που έγιναν όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λατακούνγκα. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν στο έδαφος και έριξαν μία χειροβομβίδα εναντίον των διαδηλωτών, όταν απειλήθηκαν!
«Δε φοβόμαστε. Τώρα οι διαδηλώσεις θα γίνουν 10 φορές χειρότερες», απάντησε από την άλλη πλευρά ο Αντόνιο Λουμιτάσι, δήμαρχος της κωμόπολης Σακουισίλι, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, ενώ συνομοσπονδία των αυτόχθονων του Εκουαδόρ, που είναι ένας από τους κύριους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «πολιτική καταπίεσης». Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι αποκλεισμοί δρόμων θα ενταθούν με στόχο να σταματήσει η μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τις επαρχίες των Ανδεων στην υπόλοιπη χώρα.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που οι διαδηλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν τη βία, ως απάντηση στις διαδηλώσεις. Κατά το πρώτο κύμα των διαδηλώσεων, την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη, περισσότεροι από 10 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί πολύ σοβαρά, σε διαδήλωση που είχαν οργανώσει φοιτητές στην πρωτεύουσα, Κίτο και που κατέληξε σε «οδομαχία» με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Παράλληλα, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε αθρόες συλλήψεις και σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές εκατοντάδες συνδικαλιστές και φοιτητές συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές.
Τα «πυρά» των διαδηλωτών συγκεντρώνει μία σειρά κυβερνητικών μέτρων, που περιλαμβάνουν το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την αύξηση κατά 25% της τιμής της βενζίνης και αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς έως 75%, καθώς ο πρόεδρος Νομπόα ανακοίνωσε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίσει η «πολύ φτωχή χώρα», που μαστίζεται από μία σοβαρή οικονομική ύφεση, πακέτο δανείων ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.