ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμφανίζει «αποστάσεις» από τις δηλώσεις Κωνσταντοπούλου

Οι θέσεις της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου καλλιεργούν ανοχή απέναντι στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή

Eurokinissi

Οι θέσεις της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου καλλιεργούν ανοχή απέναντι στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή
Αποστάσεις θέλει να δείξει ότι κρατά η συγκυβέρνηση απ' την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και την άποψη που εξέφρασε προχτές ότι οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής θα εξαρτώνται από το αν θα είναι παρόντες οι προφυλακισμένοι βουλευτές της φασιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα βεβαίως πασχίζει να συγκαλύψει την ουσία των απόψεων αυτών που καλλιεργούν ανοχή απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα και ευνοούν συνολικότερα επικίνδυνους σχεδιασμούς.

«Οταν η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει ένα νόμο, θα το κάνει με νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, μιλώντας στο «MEGA», υποστηρίζοντας ότι η πρόεδρος της Βουλής «δεν είπε ότι (σ.σ. οι διατάξεις) είναι άκυρες, αλλά να εξεταστεί η εγκυρότητά τους».

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης αρκέστηκε στην επισήμανση: «Θα ήθελα να δώσει περισσότερες εξηγήσεις η πρόεδρος της Βουλής».

Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, έθεσε την προσωπική του διαφωνία, λέγοντας «δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να προσμετράμε για την εγκυρότητα μιας ψηφοφορίας στη Βουλή την ψήφο των παρόντων ή των απόντων βουλευτών».

Να σημειώσουμε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ζωή Κωνσταντοπούλου έλαβε τα εύσημα των χρυσαυγιτών. Το χειροκρότημά τους είχε εισπράξει όταν καταψήφισε την τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, αλλά και όταν απουσίαζε από συζητήσεις για την άρση της ασυλίας βουλευτών του ναζιστικού μορφώματος. Την ίδια στάση είχε τηρήσει και η κοινοβουλευτική ομάδα των συγκυβερνώντων σήμερα ΑΝΕΛ, στο δυναμικό των οποίων φέρεται να ανήκει πλέον το μέχρι πρότινος μέλος της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος Σπάτων-Αρτέμιδος Γρ. Γερακόπουλος. Σε επιστολή στην οποία εξηγεί τους λόγους της αποχώρησής του θέτει μόνο και μόνο ζήτημα ...οικογενειοκρατίας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επεσαν οι πρώτες «μπαταριές» και συνεχίζουν

Χωρίς θεαματικά αποτελέσματα έληξε η κεκλεισμένων των θυρών πολύωρη συνεδρίαση χθες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) της ΝΔ, όπου έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και το λόγο πήραν, εκτός του Αντ. Σαμαρά, για πρώτη φορά και πολλοί βουλευτές. Η ηγεσία της ΝΔ παραμένει προσώρας στη θέση της, έστω κι αν από μια σειρά στελεχών μπήκε ανοικτά θέμα επαναπροσδιορισμού της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος και ριζικών αλλαγών στη λειτουργία του, που ορισμένοι ζητούν να περιλάβει και την ηγετική ομάδα.

«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Σαμαράς στους επίδοξους δελφίνους. Παράλληλα, τους έριξε το γάντι προκαλώντας τους: «Οποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες». Πρόσθεσε ότι σκέφτηκε μεν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αλλά θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει διάλογος στη βάση για «επικαιροποίηση» της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος. Επίσης, προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σχεδόν στον κομματικό μηχανισμό, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων. Φρόντισε, εξάλλου, να διανθίσει την ομιλία του με κάποιες δόσεις αυτοκριτικής για λάθη και παραλείψεις το προηγούμενο διάστημα, αλλά υποστήριξε πως βασική αιτία της ήττας ήταν ότι οι ψηφοφόροι κατά βάση ψήφισαν «αντιμνημονιακά».

Υπάρχει και η Πολιτική Επιτροπή

Μετά την ομιλία Σαμαρά, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι Κ. Καραμανλής και Ευ. Μεϊμαράκης θέλοντας ίσως να σηματοδοτήσουν ότι δε μετέχουν στα εσωκομματικά αλληλοκαρφώματα ή να μην τα χρεωθούν.

Κατά πληροφορίες: Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επανεκκίνησης με όλα τα θέματα ανοικτά. «Οποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε, παραιτούνταν» είπε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, ο Μ. Βορίδης δήλωσε ότι δεν θέλει συνέδριο και ο Αδ. Γεωργιάδης συνέστησε υπομονή, εκτιμώντας ότι «δεν θα αντέξει η κυβέρνηση έως το Πάσχα», ενώ έκανε λόγο για «δεξιά στροφή της κοινωνίας». Ο Β. Κικίλιας είπε ότι η ΝΔ έχει αρχηγό. Στο πλευρό Σαμαρά στάθηκε και ο Μ. Κεφαλογιάννης, αφήνοντας αιχμές κατά της Μπακογιάννη.

Ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης και κάλεσε «όποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία να το πει σήμερα». Ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε σπόντες ενάντια στην ηγεσία ότι δεν προχώρησε τις «μεταρρυθμίσεις» και δεν ήταν αρνητικός απέναντι σε έκτακτο συνέδριο. Εκτακτο συνέδριο ζήτησαν και ο Ν. Δένδιας και ο Ευρ. Στυλιανίδης.

Η συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ αναμένεται να συνεχιστεί την Κυριακή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

ΔΙΚΗ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Κατέθεσε η γραμματέας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Μεταξύ των μαρτύρων χτες, στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε η ιδιαιτέρα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, από το 2005, Σοφία Μπέλμπα. Η μάρτυρας ανέφερε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος δεν είχε στην κατοχή του το επίμαχο usb (στικάκι) ούτε δευτερόλεπτο. Είπε στο δικαστήριο ότι βρέθηκε στα χέρια της, όταν τον Αύγουστο του 2011, ο Ι. Διώτης παρέδωσε το στικάκι στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Το αποθήκευσε στο γραφείο της.

Επίσης, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο Ευ. Βενιζέλος το αναζήτησε ξανά την 1.10.2012 και ενώ δεν ήταν πια υπουργός, είχε μετακομίσει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. «Κράτησέ το και θα σου πω», είπε εκείνη τη μέρα ο Ευ. Βενιζέλος στη γραμματέα του, για να το αναζητήσει την αμέσως επόμενη. Στις 2.10.2012 το ζήτησε ξανά, το έβαλε μπροστά της σε έναν φάκελο και το απέστειλε στον τότε πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Επιβεβαίωσε, επιπρόσθετα, ότι εκείνη άνοιξε δύο φορές το αρχείο, για να ελέγξει αν το usb που είχε ανασύρει και παρέδιδε στον Ευ. Βενιζέλο ήταν το σωστό. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε γιατί πήρε το usb στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν ήξερα τι είχε το usb, το πήρα μαζί με όλα τα προσωπικά αρχεία», απάντησε εκείνη. «Το αναζήτησα ανάμεσα σε άλλα, μου έμοιαζε ότι ήταν σχετικό με αυτό που έψαχνα». «Δεν θυμάμαι τι είχε προηγηθεί της αναζήτησης του usb από τον κ. Βενιζέλο. Είχε γίνει ντόρος δημοσιογραφικός εκείνες τις ημέρες...», πρόσθεσε.

Κατά τα άλλα, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο πρότεινε να καλέσουν για να καταθέσει η εισαγγελέας. Το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση, χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί η δυνατότητα ανάκλησης της εν λόγω απόφασης. Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι έφτασε στα χέρια του ανώνυμη επιστολή για την υπόθεση της αποκαλούμενης «λίστας Λαγκάρντ».

Σήμερα η δίκη Κασιδιάρη για την τραμπούκικη επίθεση στην Λιάνα Κανέλλη

Αρχίζει σήμερα η δίκη για την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στις 7/6/2012, από τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, στη διάρκεια πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1, όπου ήταν προσκεκλημένη. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Ηλ. Κασιδιάρης είχε επιτεθεί με βρισιές στην Λιάνα Κανέλλη και στην Ρ. Δούρου ενάντια στην οποία εκσφενδόνισε ένα ποτήρι με νερό. Ο τραμπούκος χρυσαυγίτης έσπρωξε, στη συνέχεια, την Λιάνα Κανέλλη και τη γρονθοκόπησε στο πρόσωπο. Σε βάρος του προφυλακισμένου, σήμερα, χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη από την Εισαγγελία για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Να σημειωθεί ότι στο κατηγορητήριο σημειώνεται πως «ο κατηγορούμενος (σ.σ. ο τραμπούκος χρυσαυγίτης) επιτέθηκε στην παθούσα Κανέλλη Λιάνα και με γροθιές της κατάφερε επανειλημμένα ισχυρά χτυπήματα στο πρόσωπο, προκαλώντας της εκτεταμένες εκχυμώσεις ζυγωματικής χώρας και αυχενικό άλγος. Εκ του τρόπου τέλεσης της πράξης, δε, και των σημείων του σώματος που χτυπήθηκε η παθούσα (κρανίο και πρόσωπο) μπορούσε να προκληθεί βαριά σωματική της βλάβη».

  • Στο μεταξύ, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χτες, μετά την απολογία του για το «βίντεο Μπαλτάκου», ο ήδη προφυλακισμένος χρυσαυγίτης Ηλ. Κασιδιάρης. Η υπόθεση (σε βαθμό κακουργήματος) αφορά τη βιντεοσκόπηση συνομιλίας που είχε τον Νοέμβρη του 2013 με τον Τ. Μπαλτάκο στο γραφείο του τότε γενικού γραμματέα της κυβέρνησης στη Βουλή, σχετικά με τη δικαστική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή και τους χειρισμούς των ανακριτών της υπόθεσης για τα στελέχη του κόμματος που είχαν απολογηθεί για εγκληματική οργάνωση. Στην απολογία του ο χρυσαυγίτης Ηλ. Κασιδιάρης, φέρεται να αρνήθηκε πως έκανε την επίμαχη καταγραφή και να ισχυρίστηκε πως δεν ήταν εν γνώσει του ότι κάποιος βιντεοσκόπησε τη συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα της προηγούμενης κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο. Να υπενθυμίσουμε ότι η δημοσιοποίηση του επίμαχου υλικού από τον χρυσαυγίτη βουλευτή στη Βουλή είχε οδηγήσει στην παραίτηση Μπαλτάκου, ενώ έπειτα από εισαγγελική έρευνα, που διενεργήθηκε για την υπόθεση, ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για κακουργηματικού βαθμού παραβίαση απορρήτου ίδιας προφορικής συνομιλίας, καθώς και για χρήση παράνομης αποτύπωσης ίδιας προφορικής συνομιλίας.
ΚΚΕ
Οι θέσεις της προέδρου της Βουλής ευνοούν επικίνδυνους σχεδιασμούς

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις θέσεις της προέδρου της Βουλής:

«Οι θέσεις, που διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής, για το ζήτημα που αφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τις ψηφοφορίες στη Βουλή, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και καλλιεργούν ανοχή απέναντι σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Οι θέσεις αυτές ευνοούν γενικότερα επικίνδυνους σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση να σταματήσει το κρυφτούλι πίσω από τους αποκαλούμενους "ανεξάρτητους θεσμικούς ρόλους" και να τοποθετηθεί καθαρά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ