ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Αβάντα στην κυβέρνηση από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία

Μοναδική φωνή υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο
Στήριξη της κυβέρνησης, είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο, προσφέρει η πλειοψηφία των παρατάξεων στην ΑΔΕΔΥ, όπως φάνηκε και στη χτεσινή, πρώτη, μετά τις βουλευτικές εκλογές, συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Στην αντίπερα όχθη στάθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που ξεκαθάρισαν ότι, παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, ο πραγματικός αντίπαλος είναι εδώ και ότι η πολιτική που ασκείται έχει το ίδιο αντιλαϊκό περιεχόμενο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επεσήμαναν ότι η συμφωνία που λέει ότι θα κάνει η κυβέρνηση θα έχει εξ αντικειμένου αντιλαϊκό χαρακτήρα, γιατί κινείται στο πλαίσιο της ΕΕ και γιατί η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το πώς ο λαός θα πληρώσει το χρέος της πλουτοκρατίας. Πρόσθεσαν ότι αλλαγές από την κυβέρνηση θα γίνουν, αλλά δε θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Θα δώσουν τα ψίχουλα του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν τη φτώχεια, όπως εκλαϊκευτικά είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος.

Απαντώντας σε όσους λένε ότι «το ΠΑΜΕ προβάλλει μαξιμαλιστικά αιτήματα», έθεσαν την ερώτηση αν, για παράδειγμα, είναι μαξιμαλιστικό το αίτημα να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στα νοσοκομεία, ώστε να μην πεθαίνει ο κόσμος, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι θα διορίσει μόνο 1.000 άτομα. Αυτό δεν μπορεί να μην το διεκδικήσεις να υλοποιηθεί άμεσα, δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή στις απολύσεις, στην εξαθλίωση, στη φτώχεια, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Για τις συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέφεραν ότι δε δέχονται να μπει το κίνημα κάτω από την ομπρέλα του κυβερνητισμού, γιατί όσες φορές έγινε αυτό, το πλήρωσαν ακριβά και οι εργαζόμενοι και το κίνημα. Στο σύνθημα «ανάσα αξιοπρέπειας», που κυριάρχησε στις πλατείες, αντιπαρέθεσαν ότι την αξιοπρέπειά του ο λαός την κατοχυρώνει όταν στις διαδηλώσεις κρατάει τη δική του σημαία, τη σημαία των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων και όχι τη σημαία των συμφερόντων των εκμεταλλευτών του.

Τώρα, όπως ειπώθηκε, οι δυνάμεις του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού και με όρους κινήματος φοράνε το καπέλο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ άσκησαν κριτική και στις «Παρεμβάσεις», καθώς αποτελούν πρακτικά στήριγμα του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και άλλοι συνδικαλιστές άσκησαν, επίσης, κριτική στα στελέχη του ΜΕΤΑ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), γιατί στη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο είπαν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι σε θετική κατεύθυνση, ενώ αφήνουν στο δρόμο 250 απολυμένους και περίπου 3.000 διαθέσιμους.

Το ΜΕΤΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, επιχείρησε να ερμηνεύσει την ψήφο που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σαν ψήφο που εμπεριέχει την απαίτηση να επανακτήσουν οι εργαζόμενοι δικαιώματα και κατακτήσεις, όταν πουθενά στο πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν υπάρχει δέσμευση για κάτι τέτοιο. Οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ ισχυρίστηκαν ακόμα πως προϋπόθεση για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις είναι η διαγραφή του χρέους, θέλοντας να κρύψουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δε θέτει ζήτημα διαγραφής του ονομαστικού χρέους, αλλά διαπραγματεύεται με ποιους όρους θα το πληρώσει ο λαός.

Οι άλλες παρατάξεις (οι δυνάμεις της ΠΑΣΚ ανακοίνωσαν τη μετονομασία τους σε «Πρωτοπορία») στην ουσία στήριξαν και αυτές την κυβέρνηση, καλλιεργώντας στάση αναμονής στους εργαζόμενους, με θέσεις όπως «να δούμε τι θα κάνει και μετά θα κρίνουμε».

Ξανά σε δίκη συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Σε δίκη παραπέμπονται, για άλλη μια φορά, αύριο Πέμπτη, στελέχη του ΠΑΜΕ και συγκεκριμένα ο Γιώργος Πέρρος, ο Χρήστος Κατσώτης και ο Θοδωρής Κούτρας. Η δίωξη ασκείται στη βάση της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε σε βάρος του ΠΑΜΕ, το Μάη του 2010, το κόμμα «Δράση».

Την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε εξέλιξη απεργιακοί και άλλοι αγώνες, ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, με μπροστάρηδες τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η «Δράση», λειτουργώντας για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητούσε να «διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη μελών της διοικήσεως του ΠΑΜΕ, καθώς και τυχόν άλλων ηθικών ή φυσικών αυτουργών των παραπάνω παρανόμων πράξεων που θα προκύψουν από την προδικασία».

Η δίωξη που ασκείται τώρα αφορά τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΜΕ σε κινητοποιήσεις που έγιναν στις 21 Απρίλη 2010 στον τουρισμό - επισιτισμό, στο πλαίσιο 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Σε δίκη οδηγείται σήμερα και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές, για τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν το ΕΚΛ και το ΠΑΜΕ το 2011, έξω από τις Εφορίες, με αίτημα την κατάργηση των χαρατσιών και της βαριάς φορολογίας. Κατηγορείται για «παρεμπόδιση εργαζομένων και του κοινού, άσκηση βίας» κλπ., παρά το γεγονός ότι, τόσο από τις καταθέσεις των διευθυντών των Εφοριών όσο και από την προκαταρκτική εξέταση, δεν προέκυψαν στοιχεία γι' αυτές τις κατηγορίες.

Αυτό είχε οδηγήσει την Εισαγγελία Πρωτοδικών αρχικά να βάλει την υπόθεση στο αρχείο, αλλά με παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών ασκήθηκε ποινική δίωξη! Με ανακοίνωση το ΕΚΛ ζητάει την παύση της δίωξης του προέδρου του και κάθε άλλου που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων.

Αλλος το καρβέλι, άλλος τα ψίχουλα...

Φαίνεται πως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει αναλάβει ρόλο «λαγού» στην νομοθέτηση νέων προνομίων στην εργοδοσία, προκειμένου αυτή να συμφωνήσει σε μια «σταδιακή» αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό προκύπτει και από τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης με τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη.

Σ' αυτή, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Συνομοσπονδίας, «η ΕΣΕΕ συζήτησε τη διαδικασία της προσαρμογής, θεωρώντας ότι μια άμεση μεταβολή αύξησης των μισθών κατά 25% μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς στην αγορά, το οποίο μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί, ώστε να μην υπάρξει καμία αφορμή για αύξηση της ανεργίας».

Μετά από αυτά, η ΕΣΕΕ πρότεινε «την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους». Αρα, «λάου - λάου» οι όποιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και βλέπουμε. Για να συμφωνήσει όμως ακόμα και σ' αυτό, η ΕΣΕΕ προτείνει, «αφού κοστολογηθούν προσεκτικά, παράλληλα να υιοθετηθούν» μέτρα όπως:

-- «Η προσωρινή συνέχιση της αποσύνδεσης («πάγωμα») των 3ετιών από τη διαδικασία αύξησης του μισθού άνω των 751 ευρώ, τουλάχιστον για ένα ικανό χρονικό διάστημα προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα οικονομικά δεδομένα». Θέλουν δηλαδή να γλιτώσουν την ωρίμανση των μισθών και άρα να τους κρατήσουν καθηλωμένους στα επίπεδα του κατώτατου.

-- «Να επανεξεταστεί η πρόταση των εργοδοτών για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δώδεκα μηνών, αντί για δεκατέσσερις που καταβάλλουν σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι για επιδόματα και δώρα». Ζητάνε δηλαδή να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους 2 από τους 14 μισθούς που καταβάλλουν σήμερα (δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα, επίδομα άδειας). Οπως προκύπτει, αν καταργηθούν αυτές οι εισφορές, το πλήγμα θα είναι μεγάλο για τα Ταμεία και επιπλέον ενταφιάζεται κάθε πιθανότητα να επανέλθει κάποτε η 13η και 14η σύνταξη, αφού τα Ταμεία δε θα εισπράττουν πλέον τις αντίστοιχες εισφορές.

-- «Η επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας με το επίδομα των 360 ευρώ να έχει συνδικαιούχους εργοδότη και εργαζόμενο για κάθε νέα θέση εργασίας. Σημειωτέον ότι ένα επίδομα ανεργίας μπορεί να επιδοτήσει δύο θέσεις εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για την επιχείρηση». Θέλουν, δηλαδή, να βάλουν χέρι και στο επίδομα ανεργίας και μ' αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν ακόμα φτηνότερη εργασία, υπονοώντας ότι τα 360 ευρώ του επιδόματος ισούνται με τις ασφαλιστικές εισφορές δυο εργαζόμενων.

-- «Να εφαρμοστεί μια σειρά φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που διατηρούν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και για τους συνεπείς εργοδότες». Ζητάνε, δηλαδή, νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.

-- «Η εξέταση περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών), ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι το εργοδοτικό μη μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί, ανά βήματα, από 28,56% τον Αύγουστο του 2011 στο 24,56% τον Ιούλη του 2014». Είναι φανερό ότι αυτή η μείωση δεν είναι αρκετή για τους εργοδότες και ζητάνε κι άλλη.

Δεν ξέρουμε ποιες από αυτές τις προτάσεις θα υιοθετήσει η κυβέρνηση και με ποιους ρυθμούς. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η ίδια μίλησε πρώτη για «ανταποδοτικές» ρυθμίσεις υπέρ της εργοδοσίας, προκειμένου να της κοστίσει λιγότερο η όποια σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι μπορεί να δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά μερικά ευρώ, η χασούρα τους όμως από την άλλη τσέπη θα είναι πολλαπλάσια.

Κι αυτό επειδή όλα τα παραπάνω μέτρα οδηγούν σε μεγαλύτερη χασούρα για τα Ταμεία, που σημαίνει μικρότερες ή καθόλου συντάξεις, χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες Υγείας, κατακρήμνιση της Πρόνοιας. Σημαίνει μείωση της φορολογίας για το κεφάλαιο, άρα νέα φορολογικά βάρη για το λαό, προκειμένου να επιτευχθούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι φανερό ότι μπροστά στο καρβέλι που ετοιμάζεται να αποσπάσει ξανά η εργοδοσία, οι αυξήσεις που υπόσχεται στους μισθούς ισοδυναμούν κυριολεκτικά με ψίχουλα...


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ