ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»
Πάλεψαν για το δίκιο τους, έκαναν ένα βήμα μπροστά

Κάτω από την πίεση του απεργιακού αγώνα η εταιρεία έκανε βήμα πίσω

ΛΑΡΥΜΝΑ (αποστολή του «Ρ»).--

«Απεργία για το δίκιο μας». Κάτω από αυτό το σύνθημα, γραμμένο στο πανό τους, έδωσαν τη μάχη για τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα. Χτες, η πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση απέφερε τα πρώτα αποτελέσματα.

Στη συνάντηση με τους απεργούς, παρουσία αντιπροσωπείας του Συνδικάτου Τροφίμων Φθιώτιδας και της Ομοσπονδίας του κλάδου, η διοίκηση της επιχείρησης δεσμεύτηκε να καταβάλει μέχρι το τέλος του μήνα την τρέχουσα μισθοδοσία, να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την αποπληρωμή των οφειλομένων, που φτάνουν ακόμα και περισσότερους από 10 μήνες. Οι εργαζόμενοι, επίσης, απέσπασαν προφορική δέσμευση για την επαναφορά των απολυμένων στη δουλειά με τις πρώτες ανάγκες που θα προκύψουν σε εργατικό δυναμικό.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση, που έγινε με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων από όλες τις μονάδες της επιχείρησης σε Λάρυμνα και Τραγάνα, αναστολή των κινητοποιήσεων. Υπογράμμισαν παράλληλα την ανάγκη να παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα, να μη δείξουν καμιά επανάπαυση. «Το δρόμο μας τον μάθαμε πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά εργαζόμενος που πήρε το λόγο. «Είναι ο δρόμος της οργανωμένης πάλης, μέσα από το σωματείο».

Παράλληλα, το Σωματείο και η Ομοσπονδία έχουν ζητήσει τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους της επιχείρησης σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, η Ομοσπονδία έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να προβλεφθούν φορολογικές απαλλαγές για τους εργαζόμενους που θα φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν λάβει. Για τα αιτήματα αυτά εκκρεμεί η απάντηση των αρμόδιων υπουργείων.

Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που αφήνει η απεργιακή κινητοποίηση είναι η συσπείρωση των εργαζομένων, η οργάνωσή τους. Είναι, όπως είπαν οι ίδιοι, ότι έμαθαν να στέκονται σαν μια γροθιά και να παλεύουν με το κεφάλι ψηλά.

Αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν μαζικά την περασμένη Κυριακή σωματεία και φορείς της Φθιώτιδας, που συγκεντρώθηκαν τόσο στις μονάδες της επιχείρησης στην Τραγάνα όσο και στη Λάρυμνα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Με ανακοινώσεις στήριξης, ψηφίσματα συμπαράστασης, αλλά και συγκέντρωση βοήθειας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έστειλαν μήνυμα πως ο αγώνας που δίνουν στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού της περιοχής.

Αγωνιστικό χαιρετισμό στους απεργούς απηύθυνε το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας: «Είστε ήδη νικητές με την οργανωμένη καθολική σας συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Είστε ήδη νικητές με το γύρισμα της πλάτης στα ψευτοδιλήμματα και την προσπάθεια απεργοσπασίας της εργοδοσίας. Εχετε γίνει φάρος σε εργαζόμενους σε άλλες εταιρείες της περιοχής που βιώνουν τα ίδια προβλήματα», σημειώνει.

Σε ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΚΟ ΑΕ - ΠΕΛΑΣΓΙΑ και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Φθιώτιδας, ανάμεσα σε άλλα, τονίζουν: «Η δική σας αποφασιστική πορεία παραδειγματίζει και δίνει κουράγιο στους εργαζόμενους με προβλήματα παρόμοια με τα δικά σας. Για τούτο είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης».

Η Ενωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αταλάντης επισημαίνει πως ο εχθρός των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων είναι κοινός: «Αυτοί που αφήνουν απλήρωτους τους εργάτες, για να κερδίζουν ολοένα και περισσότερα, από τον πλούτο που εκείνοι παράγουν με τον ιδρώτα τους. Αυτοί αφήνουν και εμάς χωρίς δουλειά, οδηγούν όλο και περισσότερους συναδέλφους να κατεβάζουν ρολά, να βάζουν λουκέτο, να μένουν ανασφάλιστοι, αυτοί και οι οικογένειές τους, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες εισφορές του ΟΑΕΕ».

«Για να κερδίζουν περισσότερα οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες αφήνουν απλήρωτους και εξαθλιωμένους τους εργαζόμενους, για να κερδίζουν περισσότερα αφήνουν απλήρωτους και εμάς ή αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας», τονίζει ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας.

Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας. Καθημερινό «παρών» στον απεργιακό αγώνα έδωσε και η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λοκρών.

ΣΑΜΟΣ
Στο πλευρό των απλήρωτων ναυτεργατών

Τους εργαζόμενους στο πλοίο «Μυτιλήνη» επισκέφτηκε το Σάββατο αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Οι ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι, όπως και το σύνολο των πληρωμάτων στα πλοία της συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ το καράβι παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Καρλοβάσου, από την Πέμπτη 5 Φλεβάρη, λόγω βλάβης. «Δεν έφτανε αυτό αλλά προχτές έσπασαν και κάβοι λόγω κακοκαιρίας μιας και το λιμάνι δεν προσφέρεται για να είναι δεμένο με ασφάλεια, τις μέρες που ο καιρός είναι άσχημος», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Η κατάσταση για το πλήρωμα είναι οριακή καθώς είναι απλήρωτο για πέντε και πλέον μήνες, πρόβλημα το οποίο υπάρχει σε όλα τα πλοία της εταιρείας ΝΕΛ καθώς και άλλων εταιρειών. Ταυτόχρονα, μετά τη βλάβη του "Μυτιλήνη" το πρόβλημα των μειωμένων δρομολογίων για τα νησιά μας από και προς Πειραιά έχει διογκωθεί, αφού έχουμε μείνει με ένα πλοίο και μόλις τρία δρομολόγια τη βδομάδα με Πειραιά. Παράλληλα εξακολουθεί να παραμένει άλυτη η σύνδεση με Θεσσαλονίκη».

Ακόμα, το Εργατικό Κέντρο υπογραμμίζει: «Η αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που αφήνει τα νησιά μας χωρίς πλοία είναι ίδια με αυτή που αφήνει τους ναυτεργάτες χωρίς μισθούς και δουλειά. Είναι η πολιτική που εξυπηρετεί τα κέρδη των εφοπλιστών και όχι τις ανάγκες νησιωτών και ναυτεργατών. Είναι η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, πολιτική που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια». Απαιτεί: Την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των ναυτεργατών του πλοίου «Μυτιλήνη» - Κανένας ναυτεργάτης απλήρωτος. Αμεσα να ρυμουλκηθεί το καράβι. Να δρομολογηθεί και άλλο πλοίο προκειμένου να υπάρχει καθημερινή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΚ ΑμΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Απλήρωτοι από το Νοέμβρη, προχώρησαν σ' επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από την Τρίτη 10 Φλεβάρη το σύνολο των ωρομισθίων εργαζομένων (πάνω από 30 εκπαιδευτικοί, επιστημονικό προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και νοσηλευτές), του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ του ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι. Το ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου έχει ξεκινήσει από τις 16 Νοέμβρη 2014 επιδοτούμενο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ, παραδίδοντας μαθήματα σε παιδιά με αναπηρίες όπως αγγειοπλαστική, αγιογραφία, δερματοτεχνία. Τα μαθήματα παρακολουθούν περίπου 200 παιδιά, ενώ λειτουργούσε και πρόγραμμα τηλεκατάρτισης (δηλαδή, μέσω διαδικτύου) για τα παιδιά που έχουν βαριά κινητική αναπηρία. Το επιδοτούμενο πρόγραμμα είναι 1.800 ώρες και είναι «σπασμένο» σε δύο έτη.

Οι εργαζόμενοι από την έναρξη του προγράμματος δεν έχουν πληρωθεί ούτε ευρώ. «Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην έχουμε πληρωθεί τα δεδουλευμένα μας για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2014, καθώς και για τον Ιανουάριο 2015. Συγχρόνως έχουμε ενημερωθεί από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ ότι θα υπάρξει περαιτέρω "αυθαίρετη" μείωση της τάξης των 30%, στο ήδη μειωμένο ωρομίσθιό μας», αναφέρει ο Σύλλογος Ωρομισθίου Προσωπικού της Σχολής σε σχετική ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ΚΕΚ είναι πλέον η μοναδική σχολή κατάρτισης ενηλίκων στη χώρα, οι επιπτώσεις από την απλήρωτη εργασία δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι εδώ και μια εβδομάδα δεν κάνουν μάθημα. Να προσθέσουμε σε όλα αυτά την επανειλημμένη άρνηση των αρμόδιων φορέων να εξασφαλίσει δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση από και προς το ΚΕΚ. Η μαθητική κοινότητα τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και απαιτεί από τη διοίκηση να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα, για να ξεκινήσει η λειτουργία της σχολής.

Συνέλευση στην Ενωση Λογιστών Αττικής

Σε Γενική Συνέλευση, με θέμα το σχεδιασμό της δράσης της, καλεί η Ενωση Λογιστών Αττικής, την Πέμπτη 19 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Γενική Συνέλευση θα κάνει και το παράρτημα Πειραιά του σωματείου, την Τετάρτη 25 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Ομ. Σκυλίτση 19).

Σύσκεψη των σωματείων του κλάδου των Τροφίμων

Σε σύσκεψη καλεί όλα τα σωματεία της Αττικής η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 1 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Πειραιώς 1) και θέμα θα έχει τον προγραμματισμό δράσης για τις ΣΣΕ και το πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων του κλάδου. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν, επίσης, μια σειρά από προβλήματα, όπως η απληρωσιά και οι εργολαβοποιήσεις, που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς.

Εκδήλωση για την ίδρυση της ΠΣΟ

Εκδήλωση για το γιορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) πραγματοποίησε την Κυριακή 15 Φλεβάρη ο Ελληνικός Εργατικός Σύνδεσμος «ΑΤΛΑΣ» στην Αυστραλία. Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό σύνθημα: «Ενισχύοντας την ΠΣΟ, δυναμώνουμε τον ταξικό αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων και γενικά των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από το διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Συνδέσμου, Γιώργος Γκότσης.

ΛΑΡΙΣΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ για την ανεργία

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν, χτες, τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας, διεκδικώντας μέτρα οικονομικής ανακούφισης των ανέργων του κλάδου. Στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσαν, αναφέρονται οι διεκδικήσεις που είναι: Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους - εποχικούς εργαζόμενους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Αμεσα να καταργηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 39 του Ν. 3986/2011 που μειώνει και σε πολλές περιπτώσεις καταργεί το επίδομα ανεργίας για δεκάδες χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους. Αμεση κάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες. Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για ανέργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Απαγόρευση πλειστηριασμών από το Δημόσιο και τις τράπεζες με παράλληλο «πάγωμα» κάθε είδους οφειλής. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους. Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ