ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Τα προβλήματα επιβίωσης δεν μπορούν να περιμένουν

Σε πρόγραμμα δράσης κατέληξαν το Σάββατο οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων, που συνεδρίασαν στη Λάρισα

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση
Να συνεχίσουν στο δρόμο της πάλης για την επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και να μην πέσουν στο «λούκι» της επανάπαυσης και της αναμονής, που καλλιεργείται μ' αφορμή και την κυβερνητική εναλλαγή, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο, στη Λάρισα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μπλόκων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης, ο Β. Μπούτας, εκπρόσωπος του Μπλόκου των Θεσσαλών αγροτών στον Κόμβο της Νίκαιας και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, «η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε, αλλά έμεινε εδώ η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ με την οποία συμφωνεί, επί της ουσίας, η νέα κυβέρνηση. Εμειναν εδώ οι τράπεζες και οι εμποροβιομήχανοι που εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται το μόχθο μας και να κλέβουν το ψωμί μας.

Επομένως, εμείς που βγήκαμε πολλές φορές στο δρόμο να πολεμήσουμε αυτή την πολιτική, δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Χωρίς να προτρέχουμε, αλλά και δίχως να χάνουμε πολύτιμο χρόνο, ψύχραιμα, αλλά κι αποφασιστικά, θα διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών εισοδήματος που είχαμε τα τελευταία χρόνια, την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων μας, όπως τα θέσαμε με τις μεγάλες κινητοποιήσεις μας των προηγούμενων ετών».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε στο αμέσως επόμενο διάστημα, να οργανωθούν κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις (συσκέψεις και συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις σε υπηρεσίες και οργανισμούς, ακόμα και συλλαλητήρια) για τη διεκδίκηση λύσεων σε άμεσα προβλήματα, με κορύφωση τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που θα πραγματοποιηθεί με μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Μάρτη, στις 12 μ., στο χώρο του Μνημείου για τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων.

Στις παρεμβάσεις τους, οι εκπρόσωποι των μπλόκων σημείωσαν ότι οι ανάγκες των αγροτών είναι άμεσες και δεν μπορούν να περιμένουν το «βάθος χρόνου» που λέει η νέα κυβέρνηση, θέλοντας να αποσπάσει ανοχή και να καλλιεργήσει στάση αναμονής. «Σε λίγες μέρες πρέπει να ξεκινήσουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο, αλλά δεν μπορούμε γιατί δεν έχουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για ν' αγοράσουμε τα απαραίτητα αγροτικά μέσα και εφόδια», είπε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες του αγροτικού κινήματος για το ξεπέρασμα των δυσκολιών στην οργάνωση του αγώνα. «Με την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχαμε να αντιπαλέψουμε την απογοήτευση και το φόβο που εμπόδιζαν πολλούς αγρότες να βγουν στον αγώνα, ενώ τώρα θα έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε την αισιοδοξία και την προσμονή με την οποία "βλέπει" τη νέα κυβέρνηση ένα μεγάλο μέρος των αγροτών», είπε ο Κ. Τζέλλας, πρόεδρος το Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά.

Στην ανάγκη ενίσχυσης της συμμαχίας των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής αναφέρθηκε, χαιρετίζοντας τη σύσκεψη, ο Κ. Ριζούλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

(Το πλαίσιο με τις άμεσες διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών και το κάλεσμα στο οποίο κατέληξε η συνεδρίαση των Μπλόκων θα δημοσιευθούν σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη»).

ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Η κυβέρνηση αποφάσισε το πετσόκομμα στη χρηματοδότησή του

Νέο χτύπημα στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου συνολικά για τους εργαζόμενους, προαναγγέλλει η χτεσινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας να δώσει πετσοκομμένη τη χρηματοδότηση του ΝΑΤ, που αφορά την καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων των ναυτεργατών για τον Μάρτη!

Στις 6 Φλεβάρη, από το ΝΑΤ στάλθηκε το τυπικό έγγραφο προς το υπουργείο για τη μηνιαία χρηματοδότηση του Ταμείου ύψους 90 εκατ. ευρώ, προκειμένου στις 27 Φλεβάρη να καταβάλει τις συντάξεις και τα επιδόματα για το Μάρτη. Στις 11 Φλεβάρη από το υπουργείο Εργασίας έφτασε στο ΝΑΤ έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του Ν. 4270/2014», θα καταβληθούν στο Ταμείο 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπηρεσίες του ΝΑΤ ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της διοίκησης του Ταμείου, η οποία είχε προγραμματιστεί για χτες στις 11 το πρωί, προκειμένου να αποφασίσει να καλυφθεί το κενό των 40 εκατομμυρίων με εκταμίευση από τα αποθεματικά του ΝΑΤ.

Η εξέλιξη γνωστοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ξεσηκώνοντας τους ναυτεργάτες. Μετά από παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, χτες νωρίς το πρωί έγινε έκτακτη συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, όπου αποφασίστηκε να μη συμμετέχουν στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων και να διεκδικηθεί ολόκληρο το ποσό των 90 εκατ. ευρώ.

Μετά την απόφαση της ΠΝΟ, ακυρώθηκε η συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ, ενώ λίγες ώρες αργότερα, δηλαδή χτες το μεσημέρι, το υπουργείο Εργασίας επανήλθε με νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και μετά από συνεννόηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα, η κρατική επιχορήγηση για το ΝΑΤ μήνα Φεβρουαρίου - προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις (...) Μαρτίου στις 27 Φεβρουαρίου ημέρα Παρασκευή - θα ανέλθει μέχρι στο ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ, όσο και είχε αρχικά προγραμματιστεί». Δηλαδή, το υπουργείο Εργασίας επιμένει στη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε βάρος του Ταμείου!

Σε ανακοίνωσή τους, τα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται να καταβάλουν το σύνολο των 90.000.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του ΝΑΤ», απαιτούν «η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων και την παροχή υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας» και «καλούμε τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους σε οργάνωση, ετοιμότητα για ανάπτυξη αγώνα».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Παρεμβάσεις για την ανεργία

Από την παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας
Από την παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας
Παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας και σε κατά τόπους ΟΑΕΔ με ζήτημα αιχμής την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους πραγματοποίησαν χτες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού.

Στην Αθήνα, τα σωματεία της Αττικής συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας, χωρίς ο τελευταίος να δεσμευτεί για κάτι. Αρκέστηκε σε γενικόλογες διαπιστώσεις και ισχυρισμούς όπως ότι τα περισσότερα των αιτημάτων των σωματείων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης! Για το ζήτημα του εποχικού επιδόματος είπε ότι θα απαντήσει μέχρι τέλος του μήνα. Ακόμα, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση μελετά τη δωρεάν μετακίνηση των μακροχρόνια ανέργων.

Παρέμβαση έγινε και στον ΟΑΕΔ Κέρκυρας από το κλαδικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού. Οι εργαζόμενοι του κλάδου συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην αίθουσα αναμονής των ανέργων όπου τους ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους που αφορούν στο να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικών εργαζομένων του κλάδου, καλώντας σε κοινή συστράτευση σε αυτήν την προσπάθεια. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σταμάτης Πελάης, έκανε εκτενή αναφορά στο πλαίσιο αιτημάτων τους, στη συνέχεια στάθηκε στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι διαπραγματεύονται για τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλεμπόρους, τους βιομήχανους και όχι για τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και γενικότερα των εργαζομένων. Ο Γιώργος Κουλούρης από τη Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ παρέθεσε το άμεσο πλαίσιο διεκδικήσεων της εργατικής τάξης του ΠΑΜΕ και κάλεσε σε συσπείρωση και οργάνωση του αγώνα στα ταξικά σωματεία και στις δυνάμεις του Μετώπου.

Το διεκδικητικό πλαίσιο
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους άνεργους - εποχικούς εργαζόμενους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Αμεσα να καταργηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 39 του Ν. 3986/2011 που μειώνει και σε πολλές περιπτώσεις καταργεί το επίδομα ανεργίας για δεκάδες χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους.
  • Αμεση κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από το Δημόσιο και τις τράπεζες με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.
Σύσκεψη μηλοπαραγωγών στην Αγιά

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς Λάρισας καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 17 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκος», στην Αγιά. Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τις επαφές με το υπουργείο σε σχέση με τα πράσινα μήλα.

Η παράταση του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία με την υπογραφή και της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στη διάθεση των πράσινων μήλων και στην τιμή παραγωγού, αφού σχεδόν το 80% της παραγωγής πήγαινε με εξαγωγές στη ρωσική αγορά. Οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς μεγάλες ποσότητες παραμένουν απούλητες ενώ οι τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές και την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί ο τρόπος διεκδίκησης για την ικανοποίηση του δίκαιου και αναγκαίου αιτήματος για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ