Με «μεγάλη προσοχή» θα εξετάσει ενδεχόμενα «αιτήματα» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για βαθύτερη εμπλοκή στην επέμβαση σε Συρία και Ιράκ, δηλώνει ο Κ. Ησυχος
Ορθάνοιχτο αφήνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το ενδεχόμενο να απαντήσει θετικά στα «αιτήματα» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για παραπέρα «συνδρομή» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Συρία και Ιράκ |
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τι θα κάνει η Ελλάδα αν ζητηθεί η συνδρομή της από τις ΗΠΑ για τον «πόλεμο» κατά των τζιχαντιστών (τους οποίους σε προηγούμενη φάση τα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα εξέθρεψαν, ενώ και τώρα τους χρησιμοποιούν ως αφορμή για την ευόδωση των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών τους στην περιοχή), το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
«Η χώρα μας θα εξετάσει με πολύ μεγάλη προσοχή το δικό της ρόλο στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, που είναι μια επιβεβλημένη διαδικασία όλων των χωρών. Δεν είμαστε απλά ένα πέρασμα. Είμαστε σε μια περιοχή, ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη περιμένει την επάνοδο αρκετών τζιχαντιστών - μαχητών που διαθέτουν βρετανικά, γαλλικά, γερμανικά και άλλα διαβατήρια των χωρών - μελών της ΕΕ και ως εκ τούτου η χώρα μας πρέπει να έχει μια αυξημένη προσοχή, μια εγρήγορση, μια επαγρύπνηση, προκειμένου να μην εμπλακεί σε καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες.
(...) Για το πώς θα προχωρήσουμε στα αιτήματα των ΗΠΑ, θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, είναι όλη η διεθνής κοινότητα, πάρα πολλές χώρες, που ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση αυτής της πληγής, της σύγχρονης πληγής, της μεσαιωνικής αντίληψης που εκφράζουν οι τζιχαντιστές και όχι μόνο. Αρα η συνεργασία μας με όλες τις χώρες, σε Ανατολή και Δύση, απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και πρέπει να τον αξιολογήσουμε με αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε προαναγγέλλοντας πιθανή συμφωνία της κυβέρνησης στα αιτήματα αυτά, εμπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες για χάρη των σχεδιασμών της ντόπιας αστικής τάξης.
Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβρη του 2014 την ενεργό συμμετοχή της χώρας και στο στρατιωτικό σκέλος της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης της λεγόμενης «Διεθνούς Συμμαχίας» κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, με την απόφαση για την αποστολή πυρομαχικών σε κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή.
Για τη σημερινή στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί θετικά σε αιτήματα εκ μέρους των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους για περαιτέρω «συνδρομή» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, είχε προϊδεάσει και η ανακοίνωση που είχε εκδώσει ήδη από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία όχι μόνο δεν εναντιωνόταν στη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας, αλλά διερωτόταν γιατί στέλνονται πυρομαχικά μόνο στους Κούρδους του Ιράκ και όχι σε αυτούς της Συρίας, ενώ ταυτόχρονα «γκρίνιαζε» ότι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στο στρατιωτικό, αλλά να αφορούν και στο διπλωματικό πεδίο, με γνώμονα της ενίσχυση του «διεθνούς ρόλου» της χώρας...
Στο μεταξύ, η ευθυγράμμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις στοχεύσεις της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση, μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», σε ένα ευρύτερο περιβάλλον κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που για τους λαούς βρωμά μπαρούτι, επιβεβαιώθηκε και στο 3ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, που διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
Επισήμως, σκοπός του συνεδρίου ήταν «η προβολή και η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και εκμετάλλευσης καινοτόμων ιδεών». Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο αρχηγός ΓΕΑ Ευ. Τουρνάς, ενώ ομιλητές ήταν πανεπιστημιακοί και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Χαρακτηριστική όσων ειπώθηκαν στο Συνέδριο ήταν η ομιλία του αρχηγού ΓΕΑ που, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Θέσαμε ως στόχο του Συνεδρίου την ανάδειξη του αεροπορικού όπλου ως βασικού παράγοντα αποτροπής του πολέμου για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και την ανάγκη διαρκούς μετεξέλιξης της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις γεωπολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές εξελίξεις». Ευρύτερες ανακατατάξεις όπου επιχειρούν να παρέμβουν και τα ντόπια μονοπώλια, επιδιώκοντας να πάρουν κεφάλι στον ανταγωνισμό τους με αντίστοιχα κεφάλαια άλλων κρατών της περιοχής.
Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας ο αρχηγός ΓΕΑ, και από τη δική του θέση και ρόλο, ότι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η χώρα συνεχίζει διασυνδεδεμένη στον ευρωατλαντικό άξονα (με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινούς σχεδιασμούς), τόνισε μπρος σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι το Συνέδριο «ανοίγει του ορίζοντές του σε διεθνείς συμμετοχές και το οποίο θα πρέπει να λάβει τη μορφή της μόνιμης λειτουργίας, για τη διαρκή ενασχόληση, την εμβάθυνση στην ανάλυση και επεξεργασία των θεμάτων, την εξαγωγή χρήσιμων αλλά και ασφαλών συμπερασμάτων και τέλος τη δρομολόγηση συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών για τη μετεξέλιξη και την κατάλληλη προετοιμασία της Πολεμικής Αεροπορίας για το αύριο».
Επιβεβαιώθηκε και από το ΓΕΝ ο κατάπλους στον Πειραιά της Κινεζικής Ναυτικής Δύναμης TG 989, στο διάστημα 16 - 20 Φλεβάρη. Ο κατάπλους είχε αναγγελθεί, καταρχάς, την προηγούμενη Παρασκευή από τον Κινέζο πρέσβη στην Ελλάδα, Zou Xiaoli.
Η Ναυτική Δύναμη, υπό τη διοίκηση του υποναυάρχου Zhang Chuanshu, συγκροτείται από τα πολεμικά πλοία CHANG BAISHAN (δεξαμενόπλοιο), YUN CHENG (φρεγάτα) και CHAO HU (πετρελαιοφόρο). Ο στολίσκος ήταν προηγουμένως σε αποστολή στον Κόλπο του Αντεν, με αντικείμενο την προστασία εμπορικών πλοίων, σε ένα σημαντικό εμπορικό ναυτικό δίαυλο.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη, η οποία γίνεται σε πάρα πολύ κατάλληλη στιγμή», τόνιζε με νόημα ο Κινέζος πρέσβης την Παρασκευή, την ίδια ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις μεταξύ της κινεζικής κυβέρνησης και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη διασφάλιση των επενδύσεων κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα, αλλά και τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας - και με την Κίνα - μέσα από «διακρατικές συμφωνίες, για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στις προγραμματικές του δηλώσεις την Κυριακή στη Βουλή.
Σημειωτέον, στο περιθώριο της παρουσίας των κινεζικών πλοίων στην Ελλάδα, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και μια κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.