ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διαπιστευτήρια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ενόψει μετάβασης στο Βερολίνο

Ετοιμη και για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας η συγκυβέρνηση, «εάν είναι απαραίτητες»...

Ο Ν. Κοτζιάς (στο κέντρο) με τον Γερμανό ομόλογό του, Φ. Β. Σταϊνμάγερ (δεξιά) στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Eurokinissi

Ο Ν. Κοτζιάς (στο κέντρο) με τον Γερμανό ομόλογό του, Φ. Β. Σταϊνμάγερ (δεξιά) στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Με τον Γερμανό ομόλογό του, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, θα συνομιλήσει σήμερα, Τρίτη, στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Ν. Κοτζιάς, σε μια συνάντηση που πραγματοποιείται ενώ πληθαίνουν οι αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την στοίχισή της πίσω από τα προτάγματά τους - με βάση άλλωστε και τις σχετικές στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης - δείχνοντας και τα όρια της «πολυεπίπεδης» εξωτερικής πολιτικής και «στρατιωτικής διπλωματίας» που επαγγέλλεται ότι ασκεί το Μαξίμου (πάντα βέβαια με γνώμονα τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλίων).

Ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς, σε χτεσινές δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σημερινό ταξίδι του στο Βερολίνο, έκανε ένα σχετικό «απολογισμό» των επαφών του τελευταίου διαστήματος: «Πριν δέκα μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Σταϊνμάγερ, μου ζήτησε να συναντηθούμε. Νομίζω ότι τότε κάναμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση. Είδα δυο φορές τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, τελευταία φορά ήταν την Παρασκευή, όταν είχα συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ. Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε για τη συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας, καθώς και για τρόπους αντιμετώπισης ορισμένων προβλημάτων στην Ευρώπη, όπως το πρόβλημα μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας. Εχω την αίσθηση ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται πάρα πολύ να βρει τρόπο ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της στην Ελλάδα. Θα σας πω ότι και εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ να συμβάλουμε ως Ελλάδα ώστε να βελτιωθεί η εικόνα μας (...) Πρόκειται για μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας, βελτίωσης της επικοινωνίας και της εικόνας μας, καθώς και την εξέταση των μεγάλων προβλημάτων στην Ευρώπη: Το γνωστό ζήτημα της Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και της τρομοκρατίας - ζητήματα που συζητούμε και στο Συμβούλιο. Γενικά, θέλουμε να είμαστε με τον κ. Σταϊνμάγερ - όπως και με τους περισσότερους ή και όλους τους υπουργούς Εξωτερικών - σε συνεχή επικοινωνία».

«Κυρώσεις ναι, εάν είναι απαραίτητες...»

Οπως δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της «βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας» εντάσσεται η συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», στην οποία μεταξύ άλλων σπεύδει να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή το Ουκρανικό, πέραν της ανανέωσης των ήδη υπαρχουσών, που ήδη πρόλαβε να υπογράψει, μετά τους λεονταρισμούς που κράτησαν τρεις μέρες...

Ειδικότερα, σε σχέση με αυτούς τους πρόσκαιρους λεονταρισμούς, ο Ν. Κοτζιάς σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι αυτοί είχαν να κάνουν με διαδικαστικά ζητήματα και όχι με αυτό καθαυτό το ζήτημα των κυρώσεων, ή με κάποια «φιλορωσική» στάση, αναφέροντας σχετικά: «Την πρώτη μέρα μου στο υπουργείο διαβάζω ότι υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Τηλεφωνήσαμε στην Επιτροπή. Μας είπαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα προχρονολογήσουμε τη σύμφωνη γνώμη σας κατά μία ημέρα. Προφανώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεπε να της φέρονται έτσι. Τους είπα ότι δεν μπορεί να το εννοούν στα σοβαρά. Εάν το δεχόμουν, η Ελλάδα θα έχανε τα δικαιώματά της. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη, άρχισαν μία εκστρατεία, σύμφωνα με την οποία εμφανιζόμασταν φιλορώσοι και εξαρτημένοι από τη Ρωσία. Τη στιγμή που η διαμαρτυρία μας αποτελούσε τη σημαντικότερη φιλοευρωπαϊκή ενέργεια της Ελλάδας τα τελευταία 10 χρόνια»...

«Αρα, όχι περαιτέρω κυρώσεις;» επιμένει να ρωτά σε άλλο σημείο της συνέντευξης το «Spiegel» θέλοντας κι άλλες διαβεβαιώσεις, για να απαντήσει ο Ν. Κοτζιάς: «Κυρώσεις ναι,εάν είναι απαραίτητες, αλλά στο πλαίσιο αυτής της σταθερότητας», δηλαδή της ιμπεριαλιστικής ειρήνης και της «σταθερότητας» που θέλουν να διασφαλίσουν υπέρ της παραπέρα διείσδυσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στη λεγόμενη «ανατολική γειτονία» της λυκοσυμμαχίας.

Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Ν. Κοτζιάς επιχειρεί να αποφύγει τη σχετική ερώτηση του «Spiegel» για το «πώς έπρεπε να αντιδράσει η Ευρώπη», λέγοντας ότι «η προσάρτηση της Κριμαίας έλαβε χώρα πριν αναλάβω εγώ ως υπουργός Εξωτερικών». Σε ό,τι αφορά την επισήμανση του «Spiegel» ότι «το λεγόμενο δημοψήφισμα αναγνωρίσθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ», ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε πως «ένα δημοψήφισμα επιτρέπεται να διεξαχθεί μόνον σύμφωνα με το Σύνταγμα μιας χώρας», ενώ σημείωσε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, του μετέφερε την εκτίμησή του ότι «μία ομοσπονδιακή δομή της Ουκρανίας δεν θα ευνοούσε τη Ρωσία».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες ενόψει και της επίσκεψης στη Μόσχα

Οι «στρατιωτικές διευκολύνσεις» που υπόσχεται η Λευκωσία προκαλούν αντιδράσεις

«Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και αποφασίζει για όσα την αφορούν. Η συμφωνία με τη Ρωσία αφορά ανανέωση υφιστάμενης στρατιωτικής συμφωνίας και ενδεχομένως παραχώρηση κάποιων πρόσθετων διευκολύνσεων που παραχωρούνται και στη Βρετανία». Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στη Μόσχα, στα τέλη του μήνα.

Η δήλωσή του έγινε μετά από σχόλιο που έκανε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Ρικ Τοντ, ο οποίος ανέφερε όλο νόημα ότι η Λευκωσία πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της την κοινή θέση που έχει η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Παράλληλα, ο Τοντ έθεσε θέμα «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και επανέφερε το ζήτημα της διεξαγωγής απευθείας εμπορίου με το ψευδοκράτος.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης υποστήριξε χτες ότι η προσφορά «διευκολύνσεων» είναι «καθαρά μη στρατιωτικού, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από τη Μέση Ανατολή εφόσον προκύψει ανάγκη».

Ωστόσο, εδώ και καιρό, η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει καθαρό πως επιδιώκει ανοιχτούς «διαύλους» με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αν και καλλιεργεί την προσδοκία ότι αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος του κυπριακού λαού, η εμπειρία μαρτυρά ότι κάθε «αξιοποίηση» ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αφορά μόνο την προώθηση μονοπωλιακών σχεδιασμών, ενώ για τους λαούς συνεπάγεται βαθύτερη εμπλοκή σε «κόντρες» εχθρικών και επικίνδυνων για αυτούς συμφερόντων.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη στη Μόσχα αναμένεται να δώσει νέα ώθηση σε διεργασίες που ήδη ξεδιπλώνονται με επίκεντρο (αλλά όχι μόνο) την Ανατολική Μεσόγειο. Τον Ν. Αναστασιάδη θα συνοδεύσουν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ αναμένεται η υπογραφή τουλάχιστον δέκα διακρατικών συμφωνιών. Εκτός από το Κυπριακό, στο τραπέζι θα βρεθεί η αμυντική αλλά και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, σε κλάδους όπως η Ενέργεια και ο Τουρισμός.

Με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Ν. Αναστασιάδης θα έχει διμερείς επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και αρχηγούς κυβερνήσεων, όπως τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Επίσης, είναι πιθανόν να συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ, αντίστοιχα. Οι συναντήσεις θα γίνουν ενώ η Λευκωσία δηλώνει προσηλωμένη στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, με το υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύεται ότι δε θα υπάρξει υπέρβαση στις δημόσιες δαπάνες κατά το τρέχον έτος και ότι σκοπός είναι η παραμονή στο πλαίσιο του «προγράμματος προσαρμογής».

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και περιμένουν στο τραπέζι, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους και των Τουρκοκυπρίων ως μητέρα - πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη.

Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μπορούν να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις και σχολιάζοντας την κατάθεση στεφανιού που έκανε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος στα Ιμια είπε: «Το θέμα είναι να μην κλιμακωθεί η ένταση. Υπάρχουν συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής στους μαχητές του ΔΣΕ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τις μαχήτριες και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έπεσαν ηρωικά στη μάχη της Φλώρινας (12 Φλεβάρη 1949) διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 15/2, στις 11 το πρωί στον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

Δραστηριότητα ΚΟ Κ. Μακεδονίας

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 7 π.μ., στη ΔΕΗ του Ευόσμου θα περιοδεύσει ο Γιάννης Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο του Δήμου Ευόσμου θα περιοδεύσει ο Γιάννης Νοτάκης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ