Σημαντική άνοδο σημείωσε η ΔΑΣ στο 18ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, όπου αναδείχτηκε πάλι πρώτη δύναμη με 45,23%
Από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας |
Στο ψηφοδέλτιό της ΔΑΣ συμμετείχαν ευρύτερες δυνάμεις με αγωνιστικό ταξικό προσανατολισμό, θέλοντας να συμβάλουν στη δημιουργία μετώπου πάλης των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης στα εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Επίσης, για να αγωνιστούν για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου που έχουν να κάνουν με τη μονοπώληση του Τύπου στις εξαγορές και στις συγκεντροποιήσεις στο χώρο των Γραφικών Τεχνών, τα προβλήματα στην Ελληνική Χαρτοβιομηχανία, καθώς και στην αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, με κατεύθυνση αγωνιστική κόντρα στη συναίνεση, την υποταγή, τη μοιρολατρία και τους κοινωνικούς διαλόγους - απάτη».
Στα πλαίσια αυτής της κατεύθυνσης έβαλαν τη σφραγίδα τους στις εργασίες του Συνεδρίου, όπου έγινε πλούσια συζήτηση για τα ειδικά προβλήματα του κλάδου και τα γενικότερα της εργατικής τάξης, που πολλά είναι και κοινά.
Στις αρχαιρεσίες πήραν μέρος 85 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και ψήφισαν 84 από 28 σωματεία, αντιπροσωπεύοντας 4.286μέλη. Για το Γενικό Συμβούλιο η ΔΑΣ έλαβε 38 ψήφους (ποσοστό 45,23% από 41,38%) και δέκα έδρες από εννιά που είχε λάβει στο περασμένο Συνέδριο. Η ΠΑΣΚΕ σημείωσε σημαντική πτώση παίρνοντας 25 ψήφους (ποσοστό 29,76% από 36,98%) και εφτά έδρες από οκτώ. Η ΔΑΚΕ έλαβε οκτώ ψήφους (ποσοστό 9,52% από 6,52%) και δύο έδρες. Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΣΥΝ) έλαβε εφτά ψήφους (ποσοστό 8,33% από 7,60%) και δύο έδρες και η Συμπαράταξη έλαβε έξι ψήφους (ποσοστό 7,14% από 7,60%) και δύο έδρες. Αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ εξέλεξε δύο και η ΠΑΣΚΕ έναν.
Η ΔΑΣ κατέθεσε και ψηφίστηκαν από το Συνέδριο δύο ψηφίσματα. Το πρώτο αφορά στην καταδίκη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και τις επιπτώσεις από τις βόμβες ουρανίου. Το δεύτερο στα προβλήματα του κλάδου, άμεσοι στόχοι για το εργασιακό, ασφαλιστικό, οργανωτικό, αιτήματα, συλλογικές συμβάσεις κ.α..
Καθοριστική παρέμβαση της ΔΕΣΚ, που απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης γύρω από τις ταξικές δυνάμεις
Η ενίσχυση της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αλλά και γενικότερα η ενίσχυση και η συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αποτελεί σίγουρο δρόμο για συνολική αντιπαράθεση με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την ανατροπή της. Αυτό τονίστηκε κατά τις εργασίες του 29ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του ΕΚΠ, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο.
Χτες το βράδυ, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για διοικητικό και οικονομικό απολογισμό καθώς και προγραμματισμό δράσης, ενώ την επόμενη Κυριακή θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, ελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Σε αλλοίωση του Σώματος των αντιπροσώπων στο συνέδριο και νόθευσης της θέλησης των εργαζομένων, προχώρησαν κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση, οι οποίες επέτρεψαν τη συμμετοχή σε αντιπροσώπους συνολικά 13 σωματείων (μεταξύ των οποίων και 7 ναυτεργατικών που εφαρμόζουν πλειοψηφικό σύστημα στις εκλογές τους), που παράνομα πήραν μέρος στο συνέδριο.
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε το πρωί με την διαμαρτυρία δεκάδων απολυμένων από τα κλειστά «Λιπάσματα Δραπετσώνας», οι οποίοι απαίτησαν προσωπικά από τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΚΠ Γιάννη Μίχα, να συμφωνήσει για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πλήρη αποκατάστασή τους.
Με την ουσιαστική παρέμβαση των αντιπροσώπων της ΔΕΣΚ αναδείχτηκαν στο συνέδριο τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Με αφορμή τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στα Λιπάσματα, οι αντιπρόσωποι της ΔΕΣΚ τόνισαν ότι τα λιπάσματα όπως και δεκάδες άλλα εργοστάσια που έκλεισαν, είναι έργο των κατευθύνσεων και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που η κυβέρνηση πιστά εφαρμόζει. Υπογραμμίστηκε ότι τα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της εργατικής τάξης της χώρας.
Αποκαλύφθηκε, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, ότι απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ κινούνται στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού της συναίνεσης και του «διαλόγου» της απάτης, του οποίου τα αποτελέσματα βιώνουν στο «πετσί τους» οι εργαζόμενοι. Αυτή τους η στάση και θέση κυριάρχησε καθαρά και μέσα από τις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο. Οι παρατάξεις αυτές και στον Πειραιά όχι μόνο δεν οργάνωσαν την αντίσταση των εργαζομένων, αντίθετα έγιναν και γίνονται δούρειος ίππος για να περάσει αυτή η πολιτική. Ελπιδοφόρα μηνύματα, όπως τονίστηκε, αποτελεί η συγκρότηση και η πλούσια αγωνιστική δράση του ΠΑΜΕ, αλλά και η αγωνιστική διάθεση που υπάρχει στους χώρους δουλιάς και ο στόχος που μπαίνει είναι η συσπείρωση γύρω από τις ταξικές δυνάμεις.
Τέλος, εγκρίθηκαν δυο ψηφίσματα της ΔΕΣΚ. Με το πρώτο καταγγέλλεται ο βομβαρδισμός στη Γιουγκοσλαβία με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Με το δεύτερο ψήφισμα καταγγέλλεται η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Διώρυγας της Κορίνθου.
Στη «συγκυρία» έριξαν το φταίξιμο για το πολύνεκρο ναυάγιο ναυπηγοί - μάρτυρες υπεράσπισης
«Πλευρική κάμψη»! Τον όρο αυτό... επιστράτευσαν οι χτεσινοί μάρτυρες, που δέχτηκαν να προσφέρουν τις...«υπηρεσίες» τους στο κύκλωμα εφοπλιστών - ιδιωτικής εταιρίας Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ, για να αιτιολογήσουν το τραγικό ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» που βούλιαξε στις 3 Σεπτέμβρη 1994 στον Ατλαντικό Ωκεανό, επειδή οι λαμαρίνες του «άνοιξαν» από τη σαπίλα, παίρνοντας στον πάτο 24 ναυτεργάτες και τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που του εξέδωσε ο Ελληνικός Νηογνώμονας. Οι μάρτυρες επιστήμονες και συγκεκριμένα ναυπηγοί, που κατέθεσαν χτες στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά όπου από τις 5 Δεκέμβρη διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο, καταδέχτηκαν και αυτοί, όπως οι ναύαρχοι και οι υποναύαρχοι που παρέλασαν πριν λίγες μέρες από το βήμα του δικαστηρίου, να διαθέσουν τα διπλώματά τους και τις γνώσεις τους για την κάλυψη των πλοιοκτητών του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» αδελφούς Ηλιόπουλους και της άκρως επικίνδυνης για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα εταιρίας «Ελληνικός Νηογνώμονας».
Πρόκειται για τους ναυπηγούς κ. Αντύπα και Γερ. Κουρούκλη με τους οποίους να σημειωθεί ότι «έκλεισε» και η λίστα των μαρτύρων. Συνολικά έχουν καταθέσει 26 μάρτυρες ενώ από σήμερα ξεκινούν οι απολογίες των κατηγορουμένων όπου εκτός από τους αδελφούς Ηλιόπουλους είναι και οι εκπρόσωποι του «Νηογνώμονα» Δ. Μελισσηνός και Τ. Λυσιμάχου.
Ειδικότερα ο κ Αντύπας ισχυρίστηκε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο και ότι βούλιαξε επειδή λόγω της...«πλευρικής κάμψης» «υποχώρησαν - όπως ανέφερε - οι φραχτές (σ.σ εσωτερικά τοιχώματα) των δεξαμενών» με αποτέλεσμα να κατακλυστούν από θάλασσα που ήδη εισέρεε από την εξωτερική λαμαρίνα της μίας δεξαμενής λόγω της πρόκλησης ρήγματος. Αποφάνθηκε δε ότι: «Η κατάσταση του πλοίου δεν είχε σχέση με τη βύθισή του»! Στο ίδιο... μήκος κύματος και ο Γ. Κουρούκλης κατέθεσε ότι: «Καθοριστικό αίτιο της βύθισης του πλοίου ήταν η πλευρική κάμψη που υπέστη. Πρόκειται για συγκυριακό - τυχαίο γεγονός», «και καινούρια να ήταν η λαμαρίνα του πλοίου το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο»!
Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προχώρησαν χτες σε συμβολική κατάληψη του ΟΑΕΔ στην Πάτρα
Τον εμπαιγμό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας εισέπραξαν οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας «Κρητικός ΑΕ» και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ, στην Πάτρα, απαιτώντας την άμεση καταβολή έκτακτου επιδόματος, εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου.
Ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, είχε δεσμευτεί απέναντί τους ότι θα τύχουν βοήθειας από τον ΟΑΕΔ χωρίς να θεωρηθούν άνεργοι - κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα πριν δέκα μέρες - αλλά ο ΟΑΕΔ τούς ζητά τώρα να βγάλουν κάρτα ανεργίας (;) και μετά να προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επιδότηση.
Σημειώνεται, όμως, ότι από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η εργοδοσία έχει αναστείλει τη λειτουργία της επιχείρησης και οι εργάτες έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, απαιτώντας την επαναλειτουργία της. Εάν εγγραφούν ως άνεργοι απεμπολούν τα δικαιώματά τους.
Οι εργαζόμενοι αναζήτησαν χτες το πρωί τον περιφερειακό διευθυντή του ΟΑΕΔ, Ανδρέα Μπίθα, ο οποίος όμως έλειπε και μέχρι το μεσημέρι δε φάνηκε, παρά τις προσπάθειές τους. Οπως δήλωσαν στο «Ρ» οι εργάτες του «Κρητικού», είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν παραπέρα τον αγώνα τους, τονίζοντας πως αυτές οι ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου δε θα κάμψουν το δίκαιο αγώνα τους, καθώς έχουν στο πλευρό τους όλη την κοινωνία της Πάτρας.
Στο μεταξύ, για 26η μέρα, οι εργάτες μαζί με τις οικογένειές τους συνεχίζουν με βάρδιες την κατάληψη και επίσχεση εργασίας και των δύο εργοστασίων της επιχείρησης.
Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πάτρας θα πραγματοποιήσει σύσκεψη, σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα την οργάνωση νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των συναδέλφων τους στην «Κρητικός ΑΕ».