Associated Press |
Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών στην Τάμπα |
Σε «φιλικό» κλίμα, αλλά με μειωμένες προσδοκίες, άρχισαν, την Κυριακή και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι μαραθώνιες συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο αιγυπτιακό θέρετρο της Τάμπα. Οι συνομιλίες δε διεκόπησαν παρά τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε εναντίον ισραηλινής περιπόλου στην περίμετρο του εβραϊκού οικισμού Νετζαρίμ της Λωρίδας της Γάζας. Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση χαλάρωσε τον αποκλεισμό όλων των παλαιστινιακών εδαφών επιτρέποντας σε 16.000 Παλαιστινίους, που έχουν άδεια εργασίας, να εισέλθουν στο Ισραήλ.
Με τη σύσταση δύο ξεχωριστών επιτροπών διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε, μετά από περισσότερες από τρεις ώρες, η πρώτη ημέρα των συνομιλιών στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, την Κυριακή το βράδυ. Η πρώτη επιτροπή θα ασχοληθεί με τα μείζονα ζητήματα των συνόρων, της Ιερουσαλήμ και της ασφάλειας και η δεύτερη με το «αγκάθι» των Παλαιστινίων προσφύγων. Οι συνομιλίες στην Τάμπα είναι οι πρώτες, μετά από πολύ καιρό, που γίνονται χωρίς αμερικανική συμμετοχή. Απαντώντας, μάλιστα, στο παλαιστινιακό αίτημα για άμεση ενεργοποίηση της νέας αμερικανικής ηγεσίας, ο βοηθός του Αμερικανού Προέδρου, Καρλ Ρόουβ, τόνιζε ότι «οι ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες είναι, ούτως ή άλλως, υψίστης προτεραιότητας για τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ».
Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν, εκ νέου, στο σύνολό τους, χτες το πρωί. Παρά τις δημοσιογραφικές πιέσεις, οι δηλώσεις που έγιναν ήταν περιορισμένες και δεν αποσαφήνισαν το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών, που πιθανότατα θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας. «Περίφημη και φιλική» χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου και διαπραγματευτής Αχμέντ Κουρέια, ο οποίος αρκέστηκε να τονίσει ότι «όλα τα θέματα κλειδιά που θα συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία, συζητιούνται» και ότι «παρά τις τεράστιες διαφορές μας, και οι δύο πλευρές εργαζόμαστε πολύ σκληρά». «Καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να εξευρεθεί λύση» υπογράμμισε, με τη σειρά του, ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια συμφωνία που δε θα ικανοποιεί το ελάχιστο των αιτημάτων τους».
«Οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε λακωνικά ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιοσί Μπεϊλίν, για «καλή ατμόσφαιρα» μίλησε ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού και Μεταφορών, Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ, ενώ ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας, εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί, επανέλαβε ότι «οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τεράστιες» και εκτίμησε ότι ακόμη και στο απίθανο ενδεχόμενο της επίτευξης συμφωνίας «αυτή δεν πρόκειται να επικυρωθεί την παραμονή των εκλογών, αλλά από τη νέα κυβέρνηση, με δεδομένη τη συνήθεια των Παλαιστινίων να καταλήγουν σε μια συμφωνία την τελευταία στιγμή».
Συγκρατημένος και μάλλον απαισιόδοξες εμφανίζεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος δήλωνε, χτες, ότι «οι συνομιλίες της Τάμπα στοχεύουν περισσότερο στο να παγιωθούν ορισμένα κεκτημένα και να δημιουργήσουν ένα καλό κλίμα για τη συνέχισή τους μετά τη διεξαγωγή των εκλογών της 6ης Φεβρουαρίου, παρά στο να καταληχθεί κάποια συμφωνία άμεσα». Στενός συνεργάτης του Μπαράκ, που τήρησε την ανωνυμία του, υπογράμμιζε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, ιδιαίτερα ενόψει των εκλογών, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους, συμπληρώνοντας ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ οφείλει πλέον να αποφασίσει αν θα κάνει ορισμένα μεγάλα βήματα ή όχι».
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών και διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ, δήλωνε στο παλαιστινιακό ραδιόφωνο ότι η ισραηλινή πλευρά επιμένει στην υιοθέτηση των προτάσεων Κλίντον ως πλαίσιο της όποιας διαπραγμάτευσης, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, αν και αποδέχεται «γενικά» αυτές τις προτάσεις», επιμένει βάση των διαπραγματεύσεων να είναι οι αποφάσεις 242, 338 και 194 του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι εκτός από την κατοχύρωση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων, θα πρέπει να δοθούν και αποζημιώσεις σε όλους όσοι εκδιώχθηκαν. Απαντώντας σε αυτό, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζεται κατηγορηματικά ότι το Ισραήλ δε συζητά καν θέμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.
Ενας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια περιπολίας έξω από τον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, χτες νωρίς το πρωί. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε, αμέσως μετά, την κεντρική οδική αρτηρία του Νετζαρίμ, κόβοντας τη Λωρίδα της Γάζας στη μέση. Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε, μία ημέρα μετά, τη δολοφονία ενός 15χρονου Παλαιστινίου από τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην ίδια περιοχή. Εντούτοις, δεν ήρθη η απόφαση χαλάρωσης του αποκλεισμού των παλαιστινιακών περιοχών, και επιτράπηκε σε 16.000 Παλαιστινίους, κατόχους ειδικής άδειας, να μεταβούν στις εργασίες τους εντός του Ισραήλ.
«Παράνομες» ηθικά και νομικά χαρακτήρισε τις συνομιλίες που διεξάγονται στην Τάμπα, ο ηγέτης του ακροδεξιού Λικούντ και υποψήφιος πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, διευκρινίζοντας ότι, σε περίπτωση εκλογής του, δε νιώθει ότι δεσμεύεται από καμία συμφωνία, αν αυτή επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες. Επίσης, ο Σαρόν, όπως και πολλά στελέχη του Λικούντ, έσπευσαν να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους Παλαιστινίους συνεργάτες του Ισραήλ, οι οποίοι, διά αντιπροσωπείας, πραγματοποίησαν, χτες, διαμαρτυρία έξω από την κατοικία του Εχούντ Μπαράκ, ζητώντας μεγαλύτερη προστασία από το Ισραήλ. Αρκετοί βουλευτές του Λικούντ έχουν ταχθεί υπέρ της παροχής ισραηλινής υπηκοότητας σε όσους Παλαιστινίους συνεργάστηκαν ως πράκτορες με το Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του περί «αποστάσεων» από τις πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ, δε δίστασε να χαρακτηρίσει, μιλώντας σε Βρετανούς διπλωμάτες και δημοσιογράφους, «καταστροφή» το ενδεχόμενο εκλογής του Αριέλ Σαρόν στην ηγεσία του Ισραήλ. Μάλιστα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», ο Αραφάτ φέρεται σίγουρος ότι μια εκλογή Σαρόν θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας, καθώς εκτιμά ότι ο ηγέτης του Λικούντ θα «φερθεί σαν σκληρός στρατιωτικός στους Παλαιστινίους».
«Κρίσιμες» οι πρώτες 100 μέρες της στην εξουσία, εκτιμούν αναλυτές
ΜΑΝΙΛΑ.-
«Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι. Οφείλουμε να φροντίσουμε το έθνος, οφείλουμε να ενισχύσουμε το έθνος», δήλωσε η 53χρονη Αρόγιο στο προεδρικό μέγαρο Μαλακανάνγκ, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν μαζικές διώξεις». Η Αρόγιο είχε συναντήσεις με την ιεραρχία του στρατεύματος και της αστυνομίας. Η νέα Πρόεδρος, κόρη του εκλιπόντος Προέδρου Ντιοσντάτο Μακαπαγκάλ, που έχει διδακτορικό στην οικονομία, και έχει υπηρετήσει στη θέση της υφυπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, έχει θέσει ως πρώτο στόχο της «την εξάλειψη της φτώχειας από τις Φιλιππίνες».
Ωστόσο, ακόμη και καθώς η Αρόγιο αναλάμβανε την προεδρία, ο έκπτωτος Εστράντα άφηνε να εννοηθεί ότι προτίθεται να διεκδικήσει την επαναφορά του στην εξουσία. Το γεγονός ότι ο κατηγορηθείς για σειρά σκανδάλων πολιτικός δεν υπέγραψε την επιστολή της παραιτήσεώς του, εξελήφθη ως το πρώτο τέτοιο «σημάδι». Ακόμη, σε επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της Γερουσίας Ακιλίνο Πιμεντέλ, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, ο Εστράντα ανέφερε ότι η αδυναμία του να ασκήσει εξουσία τον οδήγησε να την παραδώσει «προσωρινά». Τίθεται, επίσης, το νομικό ερώτημα, κατά πόσον ο Εστράντα χαίρει ακόμη ασυλίας.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ανιάνο Ντεσιέρτο, επανέλαβε ότι υπάρχουν εν εξελίξει έρευνες για έξι αδικήματα σε βάρος του Εστράντα, ανάμεσα σ' αυτά τη δωροληψία και την κατάχρηση κρατικής περιουσίας (που επισύρει ακόμη και θανατική ποινή στις Φιλιππίνες).
Αν και το ζήτημα του τι μέλλει γενέσθαι με τον Εστράντα, συνεχίζει να απασχολεί τον τοπικό Τύπο, τα προβλήματα της Αρόγιο είναι άλλα - και αφορούν τη διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό είναι αβυσσαλέο, οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική πτώση, υπάρχει μια σαφής κρίση στην αποκομιδή και διαχείριση των σκουπιδιών. Και, κυρίως, δύο εξεγέρσεις, μία από κομμουνιστικά κινήματα και μία από ισλαμιστές στο Μιντανάο.
Η «ευφορία» της αλλαγής του προσώπου, που προεδρεύει της χώρας, εκτιμούν αναλυτές, δε θα κρατήσει πολύ...
Για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον υπόκοσμο κάνουν λόγο οι αρχές
ΣΟΦΙΑ.- Δύο νέοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο Μπουργκάς, 400 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός μπροστά από νυχτερινό κέντρο, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.
Σύμφωνα με το «ΒTA», το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα αρχικά των επωνύμων των θυμάτων, που αναγνωρίστηκαν ως Ντίμο Κ. και Ντόμπριν Κ. Η έκρηξη, που ήταν ισχυρή, προκάλεσε αρκετούς άλλους ελαφρούς τραυματισμούς και υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολλοί από τους τραυματίες είχαν ποινικό μητρώο. Στόχος της επίθεσης φέρεται να ήταν ο 24χρονος Πλάμεν Ντίσκοφ, ενεργός «παίκτης» στο εμπόριο πετρελαίου σε ολόκληρη τη Βουλγαρία, για τον οποίο εργάζονταν τα δύο θύματα.
Το «Αssociated Press», επικαλούμενο ανακοίνωση της αστυνομίας, αναφέρει ότι η βομβιστική επίθεση αποτελεί «ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ομάδων που είναι αναμεμειγμένες σε ύποπτες επιχειρηματικές συναλλαγές», παραπέμποντας, εμμέσως πλην σαφώς, στη μαφία που λυμαίνεται (και) το εμπόριο καυσίμων, το νόμιμο όπως και το λαθρεμπόριο.