Associated Press |
Η Ντάκα παρέλυσε χθες, στη μαζική απεργία σε διαμαρτυρία για τη βομβιστική επίθεση κατά του Κ.Κ. Μπαγκλαντές |
Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί και παραστρατιωτικοί περιπολούσαν χτες τους δρόμους της πόλης των 9 εκατ. κατοίκων, ενώ η κυκλοφορία στους δρόμους κατά την 9ωρη απεργία γινόταν με αρκετά προβλήματα. Πάντως, δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των οργάνων της τάξης.
Η αστυνομία «ερευνά» ό,τι αφορά την έκρηξη στη διάρκεια της διαδήλωσης του ΚΚ Μπαγκλαντές, το Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μοχαμάντ Νασίμ προς το « Associated Press». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα της Ντάκα « Daily Star», ο υπουργός φέρεται να αποδίδει την ευθύνη στη φουνταμενταλιστική ισλαμιστική οργάνωση Τζαμαάτ ε Ισλαμί. Δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. «(Οι φουνταμενταλιστές) εξαπολύουν τέτοιες ειδεχθείς επιθέσεις σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν τις προοδευτικές δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός.
Ο αξιωματούχος της αστυνομίας Μαρούφ Χασάν δήλωσε, ότι η βόμβα είχε αφεθεί σε έναν ταξιδιωτικό σάκο ανάμεσα στο πλήθος των τουλάχιστον 20.000 που συμμετείχαν στη διαδήλωση του ΚΚ Μπαγκλαντές, σε απόσταση 180 μέτρων από το βήμα των ομιλητών.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, 30 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 20 άλλοι βγήκαν από νοσοκομεία αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα έγραψε σε συλλυπητήριο μήνυμά της προς το ΚΚ Μπαγκλαντές ότι (η επίθεση) «είναι έργο εκείνων που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα», χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.
Ο πρόεδρος του ΚΚ Μπαγκλαντές, Μανζουρούν Αχσάν Χαν, σε δήλωσή του που έφθασε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο «Ρ», σημειώνει ότι η επίθεση σημειώθηκε με προφανή στόχο να ματαιώσει τη διαδήλωση του ΚΚ Μπαγκλαντές, η οποία κατήγγειλε την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τον ιμπεριαλισμό, ντόπια και ξένα συμφέροντα και έθετε αιτήματα όπως να τερματιστεί η δράση της μαφίας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η διαφθορά, καθώς και να ακυρωθεί το ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων φυσικού αερίου, πετρελαίου, όπως και λιμανιών σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα « The Independent» (Ντάκα), η αστυνομία έχει συλλάβει 10 υπόπτους και τους ανακρίνει σχετικά με τη βομβιστική επίθεση του Σαββάτου.
ΚΙΤΟ.-
Μία πετρελαιοκηλίδα περίπου μισό μίλι από τις ακτές των νησιών Γκαλαπάγκος ανοιχτά του Εκουαδόρ συνεχώς διευρύνεται, απειλώντας το εύθραυστο οικοσύστημα των νησιών, όπου διαβιούν δεκάδες είδη σπάνιων πουλιών και ζώων, που δεν απαντώνται σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη.
«Πρόκειται για καταστροφή», δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Μάουρο Σερμπίνο και συμπληρώνει ακόμη πιο δυσοίωνα ότι «ενδεχομένως είναι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει πλήξει τα νησιά Γκαλαπάγκος», που προκλήθηκε από ένα σκάφος ανεφοδιασμού που προσέκρουσε κοντά στο κύριο λιμάνι του αρχιπελάγους, στο νησί Σαν Κριστομπάλ, το ανατολικότερο εκ της νησιωτικής συστάδας. Γύρω από το πλοίο έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα, αλλά δυστυχώς η κηλίδα εξακολουθεί να μεγαλώνει. Οι επιχειρήσεις καθαρισμού των υδάτων δεν προχωρούν γρήγορα, γιατί στα νερά της περιοχής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χημικά συστατικά που συνήθως βοηθούν στον καθαρισμό άλλων πετρελαιοκηλίδων.
Η πετρελαιοκηλίδα στο νησί Σαν Κριστομπάλ ήδη έχει καλύψει αρκετά από τα σπάνια είδη ζώων που διαβιούν στο αρχιπέλαγος, όπως θαλάσσιους ελέφαντες, πελεκάνους, πιγκουίνους και άλλα πτηνά, ενώ οι δυσοίωνες προοπτικές εξανάγκασαν την κυβέρνηση του Εκουαδόρ να κάνει χτες έκκληση για διεθνή βοήθεια να σωθεί το οικοσύστημα των νησιών Γκαλαπάγκος. Την έκκληση απηύθυνε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισημερινού Ροντόλφο Ρεντόν για σωθεί το οικοσύστημα των νησιών, τη στιγμή που η κηλίδα κινείται βορειοδυτικά προς το νησί Σάντα Φε, που έχει εμβαδόν 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το απειλεί άμεσα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου των Γκαλαπάγκος Ελιέσερ Κρους.
Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως πως μέχρι τώρα δεν απειλούνται οι δέκα χιλιάδες γιγάντιες χελώνες που ζουν αρμονικά εκεί μαζί με 60.000 θαλάσσιους ελέφαντες, 50.000 οταρίες - είδος φώκιας - και πλήθος άλμπατρος.
Οι σωστικές προσπάθειες των αρχών της περιοχής ενισχύθηκαν από Αμερικανούς ειδικούς, μέλη της ακτοφυλακής, που έφεραν μαζί τους μηχανήματα με τα οποία προσπαθούν να σταματήσουν τη διαρροή μαζούτ από το πλοίο, που μετέφερε συνολικά 900.000 λίτρα. Επίσης, ο Κρουζ επισήμανε πως η κατάσταση θα χειροτερέψει, αφού η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει τεράστια κύματα στο Αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος.
ΜΟΣΧΑ.-
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα για την οργάνωση της εκτελεστικής εξουσίας στην Τσετσενία. Η διοίκηση της Δημοκρατίας παύει να είναι «προσωρινή» μέχρι τις επικείμενες εκλογές για τα όργανα της εξουσίας. Ο πόλεμος τελείωσε, αρχίζει η περίοδος της πολιτικής και οικονομικής διευθέτησης και των ειδικών επιχειρήσεων, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Επικεφαλής των οργάνων εξουσίας της Τσετσενίας είναι ο Αχμάντ Καντίροφ. Πρωθυπουργός της Τσετσενίας διορίστηκε ο Στανισλάβ Αλιάσοφ. Επίσης, ο Πούτιν ενέκρινε το σχέδιο του Καντίροφ «για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Τσετσενία». Το σχέδιο αυτό προβλέπει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της εθνικής οικονομίας της Τσετσενίας και τη μείωση του αριθμού των ομοσπονδιακών δυνάμεων μέχρι τα 15.000 άτομα (από 60.000). Στην περιοχή θα σταθμεύει μόνιμα μια ταξιαρχία του υπουργείου Εσωτερικών άνω των 7.000 ανδρών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, η ευθύνη για «το νέο στάδιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» θα περάσει στη δικαιοδοσία ειδικής υπηρεσίας, ενώ τα προβλήματα με τους ηγέτες των ανταρτών θα επιλυθούν στην πορεία των ειδικών επιχειρήσεων. Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούτσεφ, διορίστηκε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην Τσετσενία. Για την ανόρθωση της τσετσενικής οικονομίας θα χορηγηθούν 11 δισ. ρούβλια. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Ιβάν Γκολούμπεφ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 22 του Γενάρη, σε συνέντευξη Τύπου, ότι από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην Τσετσενία οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις έχασαν πάνω από 2.700 στρατιωτικούς και αστυνομικούς, ενώ πάνω από 7.500 έχουν τραυματιστεί. Από πέρσι το Νοέμβρη οι Τσετσένοι αυτονομιστές έχουν στόχο την εξόντωση των Τσετσένων επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων, των αναπληρωτών και συνεργατών τους, εκπροσώπων του κλήρου, της εισαγγελίας.
Μήνυμα αλληλεγγύης της ΚΕ του ΚΚΕ προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές
Με χτεσινό μήνυμά της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καταδικάζει τις δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις ενάντια σε μέλη και οπαδούς του ΚΚ Μπαγκλαντές, οι οποίες στόχο έχουν την καταστολή του εν εξελίξει αγώνα στη χώρα αυτή. Το πλήρες κείμενο ακολουθεί.
«Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με αποτροπιασμό καταδικάζει τις δολοφονικές, βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος μελών και οπαδών του κόμματός σας, κατά τη διάρκεια μαζικών συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων.
Οι κομμουνιστές της Ελλάδας με μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα σας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας ενάντια στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου της χώρας σας σε ξένες δυνάμεις, ενάντια στην "παγκοσμιοποίηση", για την πρόοδο και τον σοσιαλισμό.
Εκφράζουμε, επίσης, τη σιγουριά μας πως οι βίαιες, αιματηρές τρομοκρατικές επιχειρήσεις με στόχο την καταστολή του εργατικού, επαναστατικού κινήματος στη χώρα σας δε θα πετύχουν το σκοπό τους».
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-
Μετανάστες που βρίσκονται σε απελπισία κατέλαβαν ναό και ξεκίνησαν απεργία πείνας, ως ύστατη ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα νομοθεσία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην έκδοση χιλιάδων λαθρομεταναστών, που εισήλθαν, φυσικά, λαθραία και αναμένουν χρόνια τη νομιμοποίησή τους.
Περίπου 350 μετανάστες από το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Ινδία, τη Ρωσία και το Εκουαδόρ έχουν κλειδωθεί μέσα στην εκκλησία της Σάντα Μαρί Πι, στο παλιό τμήμα της Βαρκελώνης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας για αόριστο χρονικό διάστημα, για την ακρίβεια όσο αντέξουν, προκειμένου να αποτρέψουν την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, και η οποία αναμένεται να εκδιώξει περισσότερους από 30.000 μετανάστες, οι οποίοι δε φέρουν τα αναγκαία ντοκουμέντα για να νομιμοποιηθούν, αφού επιτρέπεται πια να κάνουν αίτηση, αν υπάρχει μόνιμη κατοικία διαμονής, αλλά χωρίς τη νόμιμη άδεια εργασίας δεν έχουν το δικαίωμα να νομιμοποιηθούν. Ο πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αν και τόνισε την αναγκαιότητα για εισδοχή στην εργατική δύναμη της χώρας των μεταναστών, τόνισε ότι η πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης θα είναι αυστηρή και δε θα επιτρέπει σε κανέναν που δεν πληρεί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις να εισέρχεται ή να παραμείνει στη χώρα.
Εκτός της Βαρκελώνης, περίπου 1.000 ακόμη μετανάστες και μέλη μαζικών οργανώσεων διαδήλωσαν στη Βαλένθια, ενώ συμβολικές καταλήψεις εκκλησιών με καθιστικές διαμαρτυρίες έγιναν και σε άλλες πόλεις ανά την ισπανική επικράτεια.