ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Μέρκελ - Ρέντσι για το αντιλαϊκό «μείγμα»

Οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν αγωνίες και φιλοφρονήσεις για τα αντιλαϊκά επιτεύγματά τους
Οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν αγωνίες και φιλοφρονήσεις για τα αντιλαϊκά επιτεύγματά τους
ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, υποδέχτηκε την Πέμπτη και Παρασκευή 22 και 23/1 τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στη Φλωρεντία, σε μια συνάντηση που σύμφωνα με ΜΜΕ των δύο χωρών είχε ως θέματα την «ευελφάλεια», την «ανάπτυξη» της ΕΕ, τις «δομικές μεταρρυθμίσεις», την «περιστολή των δαπανών».

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Ρέντσι, στο φόντο διεργασιών που εντείνονται στο εσωτερικό της ΕΕ για το μείγμα πολιτικής που κάθε μερίδα κεφαλαίου εκτιμά ότι θα διασφαλίσει τη δύναμή της και μιας σειράς επαφών που ηγέτες «ανταλλάσσουν» (βλέπε και συναντήσεις Μέρκελ - Ολάντ).

Λίγες ώρες πριν από τις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε ανακοινώσει νέα μέτρα υπέρ του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, που ο Ρέντσι επισήμανε πως για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να συνδυαστούν με μεταρρυθμίσεις σε κάθε χώρα. Εδωσε ως παράδειγμα τα αντεργατικά μέτρα που η Ρώμη επιταχύνει και επισήμανε μάλιστα πως η χώρα του πρέπει να «βάλει το τούρμπο» για να υλοποιηθούν όλες οι αλλαγές που χρειάζονται (προς όφελος των μονοπωλίων φυσικά).

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία από μέρους των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβράδυνση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, η Μέρκελ χαρακτήρισε τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις που προωθεί η ιταλική πλευρά «φιλόδοξες» και «πολύ σημαντικές», επισημαίνοντας μάλιστα - σύμφωνα με την εφημερίδα «Φλόρενς Ντέιλι» - ότι Γερμανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία, της έλεγαν πόσο ελεύθεροι νιώθουν πλέον και ότι μπορούν να προσλαμβάνουν εργάτες χωρίς «να φοβούνται πια το ανυπολόγιστο κόστος» (αναφερόμενοι προφανώς στις εύκολες απολύσεις που η κυβέρνηση διασφάλισε για τους μεγαλοεργοδότες, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις στην Ιταλία).

Μεταξύ άλλων, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι Βερολίνο και Ρώμη έχουν αυξήσει σημαντικά την «ελαστικότητα» όσον αφορά τη διαμόρφωση και εκτέλεση των δημόσιων προϋπολογισμών, επιβεβαιώνοντας ότι οι διαφορές που «χωρίζουν» δυνάμεις της ΕΕ είναι πολύ λιγότερες από όσες τους ενώνουν με στόχο τη διασφάλιση των επιχειρηματικών κερδών και τη συντριβή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Υποσχέσεις Κέρι για βοήθεια με το πρόσχημα των ισλαμιστών

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Λάγκος της νότιας Νιγηρίας πραγματοποίησε χτες αιφνιδίως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ο Αμερικανός υπουργός, αξιοποιώντας το χάος που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δράση των ισλαμιστών μισθοφόρων της εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική Νιγηρία, υποσχέθηκε «περισσότερη βοήθεια» στις υποτιθέμενες προσπάθειες των νιγηριανών αρχών να σταματήσουν τις φονικές επιδρομές των μισθοφόρων, θέτοντας ως όρο στους δύο ισχυρότερους υποψήφιους των προεδρικών εκλογών της 14ης Φλεβάρη (τον απερχόμενο Πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν και τον πρώην δικτάτορα Μουχαμάντου Μπουχάρι) την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την αποτροπή μετεκλογικών επεισοδίων, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο την πολυπληθέστερη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο Κέρι συναντήθηκε με τους Γκ. Τζόναθαν και Μ. Μπουχάρι, προειδοποιώντας αμφότερους με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και άλλες κυρώσεις, σε περίπτωση που επαναληφθούν τα μετεκλογικά βίαια επεισόδια του 2011, που προκάλεσαν το θάνατο 800 ατόμων στη βόρεια Νιγηρία, έπειτα από την ήττα του πρώην δικτάτορα Μ. Μπουχάρι.

Οι συναντήσεις του Κέρι έγιναν 1.500 χλμ. μακριά από τα μέτωπα σφοδρών συγκρούσεων που εξελίσσονταν χτες σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της μεγαλύτερης πόλης του νιγηριανού βορρά (και πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο) Μαϊντουγκούρι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι, γνώριζε «από την αρχή» την ύπαρξη των μυστικών λογιστικών βιβλίων του Λαϊκού Κόμματος (PP), υποστήριξε ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος εμπλέκεται σε μια υπόθεση διαφθοράς και αποφυλακίστηκε μετά από 19 μήνες. Το ζήτημα αυτό ξαναμπαίνει στην ενδοαστική διαπάλη, ουσιαστικά μπροστά στις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται το αργότερο έως το Δεκέμβρη φέτος.

ΣΑΝΑΑ.-- Πάνω από 10.000 άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, ενάντια στις πολιτοφυλακές σιιτών Χούτι που ελέγχουν την πόλη και το μεγαλύτερο βόρειο τμήμα της χώρας, δύο μέρες μετά την παραίτηση του Προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Αγνωστοι ένοπλοι, ντυμένοι ως αστυνομικοί, απήγαγαν χτες τον Λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών της (διεθνώς αναγνωρισμένης) λιβυκής κυβέρνησης, Χασάμ αλ Σαγκχίρ, στην ανατολική πόλη Μπάιντα. Την Παρασκευή, άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών που φρουρούσαν κτίριο του ΟΗΕ στην Τρίπολη, σκοτώνοντας τον έναν από αυτούς. Το Σάββατο εκπρόσωπος της λιβυκής ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σαρία» επιβεβαίωσε το θάνατο του αρχηγού της, Μοχάμεντ αλ Ζαχάουι, δίχως την παραμικρή επιπλέον πληροφορία. Ο Ζαχάουι είχε ιδρύσει την «Ανσάρ-αλ-Σαρία» στη Βεγγάζη αφού είχε συμβάλει στην ανατροπή του τότε Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι, το 2011.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Τουλάχιστον 20 άτομα συνέλαβαν χτες Κοσσοβάροι αστυνομικοί στη διάρκεια διαδήλωσης κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούσαν την παραίτηση του Σέρβου υπουργού Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς επειδή αποκάλεσε προ ημερών «βάρβαρους» ορισμένους Αλβανούς Κοσσοβάρους που είχαν χάσει μέλη των οικογενειών τους στον πόλεμο της περιόδου 1998 - '99.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχθηκε έπειτα από 13 χρόνια ότι είναι αθώος ο πρώην κατάδικος Αυστραλός Ντέιβιντ Χικς, που παρέμεινε στη φυλακή του Γκουαντάναμο πάνω από επτά χρόνια με την κατηγορία της παροχής υλικής βοήθειας σε τρομοκράτες.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη συνόδεψαν το Σάββατο δύο πολιτικά αεροσκάφη της «Delta Airlines» και της «Southwest Airlines» όταν εκδηλώθηκαν (ψευδείς όπως απεδείχθη) απειλές για τοποθέτηση βόμβας εντός τους, ενώ κατευθύνονταν σε αεροδρόμιο της Ατλάντα των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν με ασφάλεια.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Ενοπλοι απήγαγαν χτες τον υπουργό Αθλητισμού της μεταβατικής κυβέρνησης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Αρμέλ Μινγκατόλουμ Σάγιο, καθ' οδόν προς το σπίτι του στην πρωτεύουσα Μπανγκί.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών και μία 19χρονη μητέρα, και πάνω από 160 συνελήφθησαν στη διάρκεια λεηλασιών όχλου εκατοντάδων ατόμων σε βάρος καταστημάτων που έχουν μετανάστες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Νότιας Αφρικής, όπως το Σοβέτο και το Γιοχάνεσμπουργκ. Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά τις 19 Γενάρη, όταν ένας Σομαλός μετανάστης πυροβόλησε θανάσιμα έναν 14χρονο διαρρήκτη όταν ο τελευταίος επιχείρησε να μπει στο κατάστημά του.

ΛΟΥΣΑΚΑ.-- Ο Εντγκαρ Λούνγκου από το κυβερνών «Πατριωτικό Μέτωπο» ορκίστηκε χτες νέος Πρόεδρος της Ζάμπια έπειτα από τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Τρίτης, στις οποίες πήρε το 48,3% των ψήφων έναντι του έτερου υποψηφίου, Χακάιντε Ιτσιλέμα. που πήρε 46,7%.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τουλάχιστον 15 οι νεκροί από τις φετινές διαδηλώσεις μνήμης

ΚΑΪΡΟ.--

Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσαν και φέτος οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην τέταρτη επέτειο από τις λαϊκές κινητοποιήσεις του 2011 που προκάλεσαν την ανατροπή του τότε Προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Τουλάχιστον 15 άτομα, ανάμεσά τους η 33χρονη Σάιμαα Ελ Σαμπάγκ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος της «Σοσιαλιστικής Λαϊκής Συμμαχίας» στο Κάιρο και μία 17χρονη κοπέλα στην Αλεξάνδρεια, σκοτώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο από τις σφαίρες των αστυνομικών. Αλλα 35 άτομα τραυματίστηκαν και πάνω από 130 άλλα συνελήφθησαν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Ο θάνατος της Σάιμαα Ελ Σαμπάγκ, που επήλθε το απόγευμα του Σαββάτου από τα πυρά μασκοφόρου αστυνομικού, χαρακτηρίστηκε εν ψυχρώ και προσχεδιασμένη δολοφονία από εκπρόσωπο της «Σοσιαλιστικής Λαϊκής Συμμαχίας». Ο θάνατός της σημειώθηκε κοντά στην πλατεία «Ταλαάτ Χαρμπ» του Καΐρου το Σάββατο, στη διάρκεια επετειακής διαδήλωσης με τελικό προορισμό την πλατεία «Ταχρίρ» και την εναπόθεση λουλουδιών στη μνήμη των πολλών εκατοντάδων Αιγυπτίων που έχασαν τη ζωή τους στις θυελλώδεις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις του 2011.

Οι επετειακές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έγιναν, παρά τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας που είχε πάρει η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, επιλέγοντας μεταξύ άλλων να κλείσει από το βράδυ του Σαββάτου όλους τους δρόμους που οδηγούσαν προς τη μεγαλύτερη πλατεία του Καΐρου, «Ταχρίρ», που είχε γίνει επίκεντρο και σύμβολο των ενδοαστικών κινητοποιήσεων πριν από τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, χτες, η αιγυπτιακή κυβέρνηση παρέτεινε για ακόμη τρεις μήνες την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη δύση του ηλίου στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά, στο πλαίσιο μέτρων αναχαίτισης των επιθέσεων από ισλαμιστές μισθοφόρους οργανώσεων - παρακλάδια της Αλ Κάιντα.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ένταση

ΝΤΑΚΑ.--

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες μέρες στο Μπανγκλαντές, όπου το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης (το Εθνικιστικό Κόμμα - BNP) ζητά την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης της Σέιχ Χασίνα.

Το BNP είχε μποϊκοτάρει τις περσινές εκλογές και στην πρώτη επέτειο της αναμέτρησης επανέφερε το αίτημα για επαναληπτικές εκλογές από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, πρωταγωνιστεί σε μια σειρά κινητοποιήσεις, με μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων να παγιδεύονται στις αυταπάτες της δικομματικής αστικής εναλλαγής.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν μετά από εμπρηστικές επιθέσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία καταστέλλει βίαια μια σειρά διαδηλώσεις. Πρακτορεία μετέδιδαν ότι έχουν συλληφθεί πάνω από 7.000 «ακτιβιστές» της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας Αμίρ Χοσάιν Αμου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας για τον νόμο και την τάξη.

ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία (της οποίας το Μπανγκλαντές είναι πρώην αποικία) εξέφρασαν την «ανησυχία» τους και κάλεσαν όλα τα κόμματα του Μπανγκλαντές να δεσμευθούν στο διάλογο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ