ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ενδοαστική διαπάλη για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Στο επίκεντρο οι όροι χρηματοδότησης στο κράτος και τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους

Εν μέσω των ενδοαστικών αντιθέσεων που εκδηλώνονται εντός της ΕΕ, καθώς και της διαπάλης σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, εξελίσσονται τα παζάρια μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας. Με τους παραπάνω παράγοντες συνδέεται και η εμφανιζόμενη «εμπλοκή» στις διήμερες διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη, στο Παρίσι. Στο αντιλαϊκό τραπέζι παραμένουν τα «ανοιχτά ζητήματα», όπως ο εντοπισμός και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το ασφαλιστικό και οι άλλες αντεργατικές ανατροπές, η μείωση των μισθών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ σε εξέλιξη, μέχρι αργά χτες το βράδυ, ήταν η συζήτηση σε επίπεδο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις 8 Δεκέμβρη.

Στα υπό εξέταση ενδεχόμενα, βρίσκεται και αυτό της χρονικής παράτασης του σημερινού αντιλαϊκού προγράμματος και του μνημονίου, για τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης, όχι μόνο προς το ελληνικό κράτος, αλλά κυρίως προς τους τραπεζικούς Ομίλους και την «οικονομία». Μετά από κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «αυτό που λέμε μπορεί να φαίνεται λίγο τεχνικό» (...) συνδέεται με όλες τις επιχειρήσεις, με όλες τις δουλειές όλων των εργαζομένων και όλων των ανέργων».

Το εν λόγω «τεχνικό ζήτημα» είναι αναπόσπαστα δεμένο με τους κανονισμούς της ΕΕ: Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ετσι, μέχρι την επίτευξη νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, και προκειμένου να μην υπάρξει χρονικό κενό, εξετάζεται το ενδεχόμενο της «παράτασης».

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι η παράταση θα γίνει για... «τεχνικούς λόγους και για πολύ μικρό διάστημα». Μάλιστα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της διαβούλευσης με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», δηλαδή για την ενδοαστική διαπάλη και την αποτύπωσή της και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με τη συμμετοχή και της πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, τίτλους υψηλής αξιολόγησης και χαμηλού ρίσκου θα αγοράζει η ΕΚΤ, όπως έκανε σαφές χτες ο E. Nowotny, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές στο διεθνή Τύπο εξετάζεται και το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων, ζήτημα γύρω από το οποίο έχουν ξεσπάσει αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Πρόκειται, δηλαδή, για τη διαπάλη που αφορά και στους όρους χρηματοδότησης και των ελληνικών επιχειρηματικών Ομίλων.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Αντρέεβα, σημείωσε ότι «είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συνομιλίες σε τομείς - κλειδιά, όπου αναμένονται μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Στο μεταξύ, την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με «αντάλλαγμα» το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, επανέφερε ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, W. Sinn.

Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων

Πέρα από τις σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά (βλ. το σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα), τα παζάρια συγκυβέρνησης και τρόικας αφορούν και στα παρακάτω:

-- Το ζήτημα της «εξίσωσης» των συντελεστών ΦΠΑ (στο 19% ή 21%), ενδεχόμενο που απογειώνει τη φοροληστεία στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) που φορολογούνται με 13%. Αντίστοιχη αφαίμαξη προβλέπεται και για νησιά του Αιγαίου, όπου ισχύουν οι «χαμηλοί» συντελεστές ΦΠΑ.

-- Κατάργηση των περισσότερων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών από το 2015 και ένταξή τους στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που θα καταβάλλεται μόνο σε νοικοκυριά με ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ (για τετραμελή οικογένεια).

-- Καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και παραπέρα συμπίεση των αμοιβών από το 2015.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων

Με «πολιορκητικό κριό» το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» και γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου, κυβέρνηση και τρόικα στήνουν τη νέα επέλαση σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων. Πρώτη προτεραιότητα η μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, μέσω της παραπέρα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και της μείωσης των συντάξεων. Ετσι, ανεξάρτητα από το χρόνο και το ρυθμό που θα έχουν οι ανατροπές, θα οδηγήσουν σε νέα βάσανα ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκυβέρνηση και τρόικα φέρεται να συγκλίνουν:

  • Στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη, από τα 4.500 στα 6.500 ένσημα. Δηλαδή, καταργείται η 15ετία και ορίζονται τα 21 χρόνια και 8 μήνες ως ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης που θα απαιτείται πλέον για να έχει κάποιος σύνταξη στα γεράματα. Στις σημερινές συνθήκες αυτό ισοδυναμεί με αποκλεισμό από τη συνταξιοδότηση σχεδόν των μισών ασφαλισμένων.
  • «Πάγωμα» των συντάξεων ακόμα μια διετία (2016-2017), που θα στερήσει από τους συνταξιούχους σχεδόν 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
  • Μείωση κατά 20% τουλάχιστον των συντάξεων του ΟΑΕΕ, που ίσως συνδυαστεί με ανάλογη μείωση των εισφορών των σημερινών εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενων και με πρόσχημα τα ελλείμματα του Ταμείου.
  • Παραπέρα συρρίκνωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, στην πορεία προς την πλήρη κατάργησή του, καθώς σχεδιάζεται να συνδυαστεί με την απόδοση του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος». Με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν ένα μέρος από το εισόδημά τους για την κάλυψη βασικών αναγκών τους.
  • Κλιμάκωση των ενοποιήσεων των Ταμείων, που θα επιφέρουν παραπέρα μειώσεις σε συντάξεις και συρρίκνωση παροχών.

Ταυτόχρονα συγκυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν:

-- Τη μείωση των κατώτερων συντάξεων, καθώς θεωρούν ότι μέρος αυτών στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση και όχι στις εισφορές των εργαζομένων.

-- Μείωση των συντάξεων για τους συνταξιούχους που θα βγουν από το 2015, μέσα από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεών τους. Σχεδιάζουν να ορίσουν μικρότερο ποσοστό αναπλήρωσης από αυτό που έχει νομοθετηθεί με το νόμο 3863, που, έτσι και αλλιώς, είναι μικρότερο από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα.

-- Κατάργηση όλων των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης πριν το 62ο έτος. Κανένας ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί από το 2015 και μετά να μην μπορεί να πάρει σύνταξη πριν το 62ο έτος της ηλικίας του.

-- Τέλος, στο τραπέζι παραμένουν τα εργασιακά με αιχμή τις απολύσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Αποτυπώνει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής - Την ερχόμενη Τετάρτη 3/12 «μπαίνει» στην Ολομέλεια

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής και κατά άρθρο ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2015 από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ οι διαφωνίες που καταγράφηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης αφορούσαν σε ζητήματα του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι είναι ένας ταξικός προϋπολογισμός, ο οποίος συντάχθηκε με βάση τους νέους πιο αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που καθορίζονται από τη Νέα Οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, η οποία είναι ραμμένη στα μέτρα της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Τη συνέχιση της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής προδιέγραψε «κλείνοντας» χτες τη συζήτηση στην Επιτροπή (από την ερχόμενη Τετάρτη, 3/12, η συζήτηση πηγαίνει στην Ολομέλεια), ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης. Οπως σημείωσε, ναι μεν «περάσανε τα χρόνια της απαισιοδοξίας», ωστόσο υπογράμμισε «δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και καμία επανάπαυση», διευκρινίζοντας πως «αν η χώρα συνεχίσει να εφαρμόζει στοχευμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αξιοποιεί τη γεωστρατηγική της θέση και συνεχίσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πιάσει τους στόχους της πολύ γρηγορότερα».

Το «στίγμα» της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό έδωσε ο ειδικός εισηγητής του, Δ. Γελαλής, όταν εξέφρασε την αγωνία του σχετικά με τη «ρευστότητα» των επιχειρήσεων: «Να πούμε για τη ρευστότητα ότι φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύουν να χαθούν κεφάλαια 1 δισ. από το ΕΣΠΑ λόγω της αδυναμίας ή απροθυμίας των Τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις με τη μορφή δανείου για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων»!

Θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων και νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ανέφερε ότι «η συγκυβέρνηση στο Παρίσι με την τρόικα και ο ΣΥΡΙΖΑ, με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους στο Λονδίνο, με τραπεζίτες, με μονοπωλιακούς ομίλους, με τα hedge funds, δηλαδή με τα κοράκια των αγορών. Διαπραγματεύσεις, διαπιστευτήρια, δεσμεύσεις από τους μεν και τους δε, που αποτελούν δεσμά για τους εργαζόμενους και τον λαό (...) Δεσμεύσεις από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ προς το κεφάλαιο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, με παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης».

«Η θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων» τόνισε, «αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό».

Αναφερόμενος ειδικά στα όσα προβλέπονται για το ασφαλιστικό σημείωσε: «Λόγω της μείωσης των μισθών, οι απώλειες στα ταμεία ανέρχονται στα 10,5 δισ. ευρώ. Από τις οφειλές του κράτους στα ταμεία από το 1993 έχουμε άλλα 12 δισ. ευρώ. Το κούρεμα των ομολόγων στοίχισε στους οργανισμούς πάνω από 13 δισ. ευρώ. Στα 60 δισ. ευρώ ήταν οι απώλειες των αποθεματικών τα προηγούμενα χρόνια.

Συνεχίζονται οι απώλειες, όπως προβλέπονται και στον προϋπολογισμό, με μείωση των εισφορών των εργοδοτών. Με τη διαρκή μείωση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επίθεση. Συζητά την αύξηση του ορίου για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης από τα 15 χρόνια στα 20 ή στα 22, δηλαδή, από 4.500 ένσημα στα 6.000 ή 6.500. Συζητάτε την κατάργηση ή τη μεταβολή του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ηδη, στο σχέδιο αναφέρετε την αναπροσαρμογή των κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, που σημαίνει παραπέρα περικοπές έως και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Θυμίζουμε ότι μόνο για το 2014 η κυβέρνηση αφαίρεσε 114 εκατ. από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ».

Η μόνη διέξοδος για το λαό, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, είναι να παλέψει ώστε να βρεθεί ο ίδιος στην εξουσία, η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος βρίσκεται στην πολιτική και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ