ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2015
Ο λαός να μην τσιμπήσει στο ποιος είναι καλύτερος διαπραγματευτής

Οι βουλευτές του ΚΚΕ συνέχισαν, με τις παρεμβάσεις τους, το Σάββατο, να αναδεικνύουν την αντιλαϊκότητα του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα τονίζοντας: «Εμείς απευθυνόμενοι στο λαό λέμε: Να μην τσιμπήσει στο νέο δικομματικό καβγά για το ποιος είναι καλύτερος διαπραγματευτής. Γιατί αυτή είναι η ουσία και η συζήτηση στη διαπραγμάτευση. Εμείς τι λέμε; Ο μόνος που μπορεί να βάλει "κόκκινες γραμμές" είναι ο ίδιος ο λαός. Οταν ξεσηκωθεί, όταν βγει στο δρόμο, όταν βάλει τη δική του σφραγίδα, για να σταματήσει και να διεκδικήσει, περνώντας στην αντεπίθεση, ορισμένα μέτρα. Δεν θέλετε τον κόσμο σύμμαχο. Αν κατέβουν τα εκατομμύρια του λαού, ενός λαού αποφασισμένου να μην υποκύψει, τότε μόνο μπορείς να διαπραγματευτείς, έστω και στα δικά σας τα πλαίσια λέω εγώ. Δεν φεύγω παραέξω. Αυτό ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει μετατρέψει το 27% σε 99% με κοινοβουλευτικό αγώνα και αναμονές για να πέσει η κυβέρνηση. Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει σωτήρες. Ο μόνος που μπορεί να ματαιώσει και να εμποδίσει, τον μόνο που μπορεί να φοβηθούν είναι ο λαός».

Επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η διαπραγμάτευση γίνεται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών; Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται, γίνονται παραδείγματος χάριν για να αναπληρωθούν οι απώλειες που είχε ο ελληνικός λαός από το 2009 και μετά; Εγινε καμία τέτοια συζήτηση από κανέναν;» «Λέτε και οι μεν και οι δε ότι θα διαπραγματευτείτε το δρόμο, τον τρόπο, το μείγμα της ανάπτυξης. Ομως, ποιας ανάπτυξης; Της καπιταλιστικής», «ή μήπως (έθεσε το ερώτημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ) εσείς θα διαπραγματευτείτε με τα funds και με την ΕΕ και με όλους τους άλλους τη σοσιαλιστική ανάπτυξη, τη λαϊκή οικονομία, που ο λαός θα έχει τον πλούτο στα χέρια του;».

«Γι' αυτό το ΚΚΕ λέει ότι ο λαός πρέπει να οργανωθεί και να παλέψει σήμερα, τώρα, αύριο, να διεκδικήσει τώρα, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, να σταματήσει μέτρα που έρχονται και να διεκδικήσει. Πρέπει να είναι στο δρόμο με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Πρέπει να είναι στο δρόμο ακόμα κι όταν αποφασίσει να πάρει την εξουσία στα χέρια του για να μπορέσει να ανοίξει δρόμο για μεγάλες αλλαγές».

Δεν υπάρχει φιλολαϊκός προϋπολογισμός

«Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής. Χρειάζεται η λαϊκή παρέμβαση τώρα», επισήμανε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας ότι είναι ουτοπία να περιμένει κανείς με όποια κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΕΕ να υπάρξει φιλολαϊκός προϋπολογισμός. Κάλεσε τους εργαζόμενους το λαό «να τραβήξουν την κουρτίνα και να δουν ότι πίσω από «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα»» κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχει η σκληρή ταξική πραγματικότητα, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και υποτάσσεται στους σιδερένιους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους». «Αγωνιζόμαστε καθημερινά, ώστε ο λαός να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις και σε αυτήν την πορεία και την προοπτική, η δύναμη που θα έχει το ΚΚΕ θα είναι καθοριστικός παράγοντας».

Ο Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι τα μέτρα που προβλέπονται και από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό «προχωρούν, αν δεν τα εμποδίσει ο λαός, γιατί απορρέουν από την ίδια τη στρατηγική της κυβέρνησης, από τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στην Ελλάδα», ενώ τόνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι διαφορές του με την κυβέρνηση είναι οι υποσχέσεις του ότι μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την καπιταλιστική ανάπτυξη. Επισήμανε ότι ο λαός πρέπει να πολεμήσει τη σημερινή και κάθε κυβέρνηση που θα κινηθεί στον ίδιο δρόμο «με τα δικά του τα όπλα». «Την πάλη του, τη συμμαχία του για να διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες που θυσιάζονται στο βωμό της επιβίωσης ενός σάπιου συστήματος».

Στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, που προωθείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» και συνολικά της καπιταλιστικής ανάπτυξης αναφέρθηκε η Ελένη Γερασιμίδου. Οπως σημείωσε στη στρούγκα της ΕΕ για τα κέρδη των μονοπωλίων δεν περισσεύει χρήμα και χρόνος για το θέατρο, τα μουσεία, τους αρχαιολόγους, τους εικαστικούς, τους μουσικούς, τα ωδεία. Κατέληξε: «Εμείς λέμε όχι σε αυτήν την πολιτική. No pasaran στον προϋπολογισμό σας και στα τερτίπια σας! Αγώνας παντού για το δικαίωμα στη ζωή. Ακόμα και όσοι δεν έχουν κάνει το βήμα, γνωρίζουν καλά πού θα μας βρουν. Θα συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα».


Αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση για την όξυνση της πόλωσης κορυφώθηκε την Κυριακή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων. Κύρια στοιχεία της ήταν η προεδρολογία, οι εκλογές, οι εκβιασμοί και τα ψευτοδιλήμματα. «Αντικείμενο» της αντιπαράθεσης αποτέλεσε και η υπόθεση του Ν. Ρωμανού.

Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, προδιαγράφοντας τα μνημόνια χωρίς τέλος σε βάρος του λαού, σημείωσε για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: «Δεχθήκαμε κάποιες προτάσεις τους που είναι λογικές και αφορούν μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις κυρίως. Δεχθήκαμε και κάποια που τα αντέχει η οικονομία μας. Και δίνουμε και διαβεβαιώσεις ότι αν φανεί αργότερα μες στη χρονιά ότι εμείς κάνουμε λάθος και ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, θα τα πάρουμε, όπως, άλλωστε, είναι η συμβατική μας υποχρέωση». Πάντως, πρόσθεσε ότι «η συμφωνία για την επόμενη μέρα είναι στο τραπέζι. Μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση για λόγους τεχνικούς», αλλά «από την επόμενη χρονιά θα δοθεί μια πιστωτική γραμμή στήριξης που θα προφυλάσσει από διεθνείς αναταράξεις».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση «οδηγεί σήμερα τη χώρα σε μια νέα εποχή, όπου θα τηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους, θα προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα εκείνες που προάγουν την ανταγωνιστικότητα», που σημαίνει ότι ο λαός θα πληρώσει και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Χαρακτήρισε προαπαιτούμενο «εξόδου της χώρας από τη δοκιμασία» τη σταθερότητα (την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση των δυνάμεων του αστικού πολιτικού συστήματος εννοεί), «για αυτό τώρα το πρόβλημά μας είναι ακριβώς να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα, εκλέγοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας από την τωρινή Βουλή».

Δείχνοντας ότι δουλεύει και για τη διεύρυνση των πεδίων δράσης της αστικής τάξης, σημείωσε: «Ηδη η Ελλάδα αναδεικνύεται ως η πύλη εμπορίου Ευρώπης - Απω Ανατολής, πράγμα που αυξάνει κατακόρυφα και τον γεωστρατηγικό μας ρόλο διεθνώς, αλλά και το ειδικό μας βάρος μέσα στην Ευρώπη». Παρουσίασε ως «επίτευγμα» τις ιδιωτικοποιήσεις και ότι «προχωρούν με ταχείς ρυθμούς συμβόλαια έρευνας, αλλά και συμβόλαια εξορύξεων και εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων» από τα μονοπώλια. Θέτοντας τα παραπλανητικά διλήμματα για το λαό ...«προειδοποίησε» ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει επιστροφή σε μνημόνια και «αναγκαστικό δανεισμό ή σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ και απομόνωση της χώρας μας από παντού».

Στην ίδια ρότα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι παραμονή αυτής της κυβέρνησης σημαίνει ισοπέδωση, τονίζοντας: «Δεχθήκατε οικονομικά προγράμματα βαρβαρότητας που δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία πολιτισμένη δημοκρατία, σε καμία χώρα της Ευρώπης»! Λες και οι λαοί της ΕΕ δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα. Πρόσθεσε: «Από τη μια μεριά είναι το μνημόνιο αορίστου χρόνου και από την άλλη είναι ένα αναγκαίο πρόγραμμα ανάτασης, ανόρθωσης, ανασυγκρότησης, αντιμετώπισης των μεγάλων πληγών του μνημονίου, όπως αυτό που εξαγγείλαμε εμείς στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβρη», το γνωστό δηλαδή μείγμα της διαχείρισης της ακραίας φτώχειας για να μη θιχτούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Τέλος, συνέδεσε την ψήφο υπέρ της εκλογής ΠτΔ με τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής και ανέφερε ότι «αν κατά την ονομαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 θετικών ψήφων, τότε θα πρέπει να συμφωνηθεί η ημερομηνία των εκλογών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, προσπάθησε να πείσει ότι τα βάσανα του λαού παίρνουν τέλος και ας είναι ατελείωτα. «Το κρισιμότερο, ανέφερε, είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι θα προστατευθεί ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, θα προστατευθεί το θετικό ισοζύγιο απασχόλησης, ότι δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις και δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Αυτές οι δεσμεύσεις ισχύουν στο ακέραιο». Επανέλαβε την πρόταση για τη δημιουργία «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας» προκειμένου, όπως σημείωσε, να τοποθετηθούν «όλες οι πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση σε όλα τα ζητήματα - και στο χρέος - χωρίς κανένα στοιχείο πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτό σημαίνει ότι νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχει, γιατί δεν θα υπάρξει νέο δάνειο». Βέβαια, όπως πρόσθεσε, «θα υπάρξει, όμως, μια μικρή τεχνική επέκταση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του προγράμματος που λήγει». «Στο πλαίσιο αυτό - τόνισε - ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι ο ρόλος του εγγυητή, όχι απλά της κυβερνητικής, αλλά της εθνικής σταθερότητας και αυτό δεν τελεί υπό αίρεση ή προθεσμία».

Ανάλογο ρόλο με αυτόν του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή εγγυητή της σταθερότητας που απαιτείται από το αστικό σύστημα, δεσμεύτηκε ότι θα παίξει το κόμμα του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης. Αφού μίλησε για «διαφορετική διαπραγμάτευση» για την «αναδιάρθρωση του χρέους» σημείωσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υπάρξει αλλαγή πορείας της χώρας, μια πολιτική αλλαγή που θα φέρει μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα διαπραγματευτεί με ουσιαστικό τρόπο και θα εφαρμόσει στο εσωτερικό της χώρας μια πολιτική εξόδου από την κρίση, που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική με όρους δημοκρατίας και κυρίως με όρους κοινωνικής συνοχής».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, επισήμανε ότι «συμφωνούμε σε μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μετά τις εκλογές», της οποίας οι δεσμεύσεις ανάμεσα σε άλλα να είναι η δραστική μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να είναι τρελός κάποιος για να επενδύσει στην Ελλάδα», είπε, και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «μια πολιτική, που θα εφαρμοστεί με βίαιη μείωση της φορολογίας - και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη, δηλαδή όπως ο νόμος για την ελληνική εμπορική ναυτιλία - που θα λέει ότι καμιά κυβέρνηση τα επόμενα δέκα χρόνια δεν μπορεί να αλλάξει φορολογική πολιτική και θα φέρει επενδύσεις»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ