ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αύριο η ολονύχτια παναττική διαμαρτυρία των συνταξιούχων

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και Ηράκλειο

Σε ολονύχτια παναττική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, προχωρούν αύριο, Τετάρτη, από τις 6 μ.μ., οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ. Την κινητοποίηση θα πλαισιώνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

«Τα Δώρα για τους συνταξιούχους δεν είναι κόστος όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά απόθεμα από το αίμα και τον ιδρώτα τους κατά τον εργάσιμο βίο», σημειώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, που διεκδικούν την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Οσο για τη νέα αντιασφαλιστική επέλαση κυβέρνησης, τρόικας και εργοδοσίας, οι συνταξιούχοι τονίζουν: «Είμαστε σε πόλεμο με το ασφαλιστικό με "όπλα" την εμπειρία μας, το δίκιο μας, την ευθύνη μας απέναντι στη νέα γενιά».

Συνταξιουχικές συγκεντρώσεις θα γίνουν την Τετάρτη και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι οργανώνουν εκδήλωση, στις 10.30 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μπουφέ και κρασί και οργανώνεται από τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ - ΔΕΗ - ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Στη Λάρισα, συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στο Βόλο, συνταξιουχικές οργανώσεις της Μαγνησίας οργανώνουν συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στο Ηράκλειο Κρήτης κινητοποίηση οργανώνουν οι συνταξιούχοι στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στην κινητοποίηση των συνταξιουχικών οργανώσεων στις 10 Δεκέμβρη, έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, στις 6 μ.μ. απευθύνει το ΠΑΜΕ. Καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές οργανώσεις, για να απαιτήσουν την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων και να μην περάσουν τα νέα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων. Τα συνδικάτα έχουν ορίσει σημείο συνάντησης στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καπνικαρέας.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προετοιμάζουν, καθώς και αυτά που θα μπουν στη ζωή από 1η του έτους, δεν αφορούν μόνο τους συνταξιούχους. Αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Θίγουν συνολικά το χαρακτήρα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Μας θέλουν στη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, με συντάξεις στα όρια των 200 ευρώ, εκτεθειμένους στις επαγγελματικές ασθένειες και τον επαγγελματικό κίνδυνο, χωρίς πρόσβαση στην Υγεία και την περίθαλψη. Μας θέλουν πελάτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της ιδιωτικής Υγείας. Στεκόμαστε δίπλα στους απόμαχους της δουλειάς, διεκδικώντας ενιαία τα δικαιώματά μας!»

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ
Νέα κινητοποίηση αύριο για το Ασφαλιστικό

Σε στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και νέα κινητοποίηση στην Τράπεζα Αττικής (Ακαδημίας 54 και Ιπποκράτους), στις 10.30 π.μ., προχωρά το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη η συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, προκειμένου να αποφασιστεί η ανακεφαλαιοποίησή της και να επικυρωθεί η συμμετοχή του Ταμείου τους (ΤΣΜΕΔΕ) σε αυτήν, να εγκριθεί δηλαδή η ληστεία των αποθεματικών του.

«Ολα αυτά συμβαίνουν, την ίδια στιγμή που το 60% των μηχανικών αδυνατεί να πληρώσει τις εξωπραγματικά αυξημένες εισφορές, και αποκόπτεται από την πρόσβαση στην Υγεία, στη σύνταξη και την περίθαλψη. Την ίδια στιγμή που το Ταμείο μαζί με την κυβέρνηση και την τρόικα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν κατασχέσεις σε όσους έχουν ασφαλιστικές οφειλές», επισημαίνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του. Ακόμα σημειώνει: «Συνολικά μέχρι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ έχει "επενδύσει" περί τα 430 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυρίαρχων παρατάξεων που διοικούν διαχρονικά το ΤΕΕ. Από αυτή την επένδυση το ΤΣΜΕΔΕ έχει χάσει περίπου το 93% των κεφαλαίων που έχει επενδύσει, καθώς η συνολική αξία της τράπεζας εκτιμάται σήμερα στα 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το ΤΣΜΕΔΕ έχει ήδη χάσει 1,8 δισ. ευρώ λόγω του ληστρικού "κουρέματος" του PSI, ενώ είναι άγνωστο πόση είναι η απώλεια των αποθεματικών του από διάφορες άλλες "επενδύσεις"».

Το Σωματείο διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων, τη διαγραφή των χρεών προς το Ταμείο για τους ανέργους και όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, την κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και των νόμων για τις κατασχέσεις. Απαιτεί αποκλειστικά δημόσια υποχρεωτική Ασφάλιση και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
Η κατάργησή της αυξάνει την εκμετάλλευση και τα κέρδη

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συνοψίζει σε ανακοίνωσή του τη σημασία της

Την κατάκτηση της Κυριακής αργίας, το 1914, στο πλαίσιο της μακρόχρονης και σκληρής πάλης της εργατικής τάξης για τον καθορισμό της εργάσιμης μέρας, υπενθυμίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Σε σχετική ανακοίνωσή του συνοψίζει τη σημασία της κυριακάτικης αργίας για την εργατική τάξη και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχει βρεθεί, έναν αιώνα μετά την καθιέρωσή της, στο στόχαστρο των καπιταλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Σύλλογος επισημαίνει: «Η αργία της Κυριακής καθιερώθηκε το 1914. Από τότε έως σήμερα έχουν αναπτυχθεί αγώνες για την τήρηση του 8ωρου και για το δικαίωμα του εργαζόμενου στην Κυριακάτικη αργία. Από τη στιγμή που τον 19ο αιώνα η εργατική τάξη με την πάλη της έβαλε κάποιο φραγμό στην απεριόριστη επέκταση της εργάσιμης μέρας οι καπιταλιστές δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να επιβάλλουν τρόπους αύξησης της εκμετάλλευσης, είτε με παράταση της εργάσιμης μέρας, είτε με απασχόληση χωρίς κανονική εργάσιμη μέρα, στη βάση του ωρομίσθιου, δηλαδή αύξηση της εκμετάλλευσης μέσω της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Σήμερα, οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι σε όλο τον κόσμο καλούν την εργατική τάξη να κάνει "θυσίες" για να εξασφαλιστεί η "ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας". Πρόκειται βέβαια για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους μέσω της μείωσης της τιμής της εργασίας».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων υπογραμμίζει πως τα μέτρα για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι αποσπασματικά: «Η συγκυβέρνηση κρύβει ότι και αυτό το μέτρο αποτελεί κομμάτι ενός παζλ αντιλαϊκών ρυθμίσεων, θεσμικών και άλλων με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, για την πιο γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο και την εξαφάνιση των μικρών. Αλλωστε, αυτό εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο χώρο. Τέτοια μέτρα είναι οι χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η φορολογική πολιτική, η αντιασφαλιστική επέλαση, η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών. (...) Η ευελιξία στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων, που συνδυάζεται με το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας του εμπορίου, βάζει στο στόχαστρο πρώτα και κύρια τη μητρότητα της γυναίκας εμποροϋπαλλήλου, τον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου, το αναφαίρετο δικαίωμά του για προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή, εξαντλεί σωματικά και ψυχικά τον εργαζόμενο».

Τέλος, στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος συνοψίζει το πρίσμα μέσα από το οποίο πρέπει να βλέπουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες τον αγώνα για την υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής: «Η πάλη των εργαζομένων με αίτημα Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο είναι αναπόσπαστα δεμένη με την κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης και τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους 40ωρο - 8ωρο - 5ήμερο. Είναι πάλη για τα όρια της εργάσιμης μέρας ανάμεσα στο συνολικό κεφαλαιοκράτη, δηλαδή την αστική τάξη, και στο συνολικό εργάτη, δηλαδή την εργατική τάξη».

Ημερίδα για την Υγεία από την ΟΓΕ

Ημερίδα με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Γυναίκες» οργανώνει η ΟΓΕ την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη, στο «Μαγγίνειον», αμφιθέατρο του Αρεταίειου νοσοκομείου (στάση Μέγαρο Μουσικής, είσοδος από Μιχαλακοπούλου). Η Ημερίδα θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. (προσέλευση 4.30 μ.μ.). Με την πρωτοβουλία αυτή, η ΟΓΕ κορυφώνει την καμπάνια που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με εξορμήσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις, αλλά και κινητοποιήσεις με σχετικά αιτήματα και διεκδικήσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επαναλαμβανόμενες 24ωρες στο μετρό

Με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από σήμερα, περιφρούρηση στα σκάμματα και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του έργου, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αυτό αποφάσισαν, μέσα από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της χτεσινής 24ωρης απεργίας τους.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου χωρίς την παραμικρή διακοπή, χωρίς να θιγούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Στο πλευρό τους, βρέθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Κατάληψη του ΚΑΠΗ Περισσού

Κατάληψη του ΚΑΠΗ Περισσού ξεκίνησαν χτες τα μέλη του, αντιδρώντας στην αντικατάσταση της κοινωνικής λειτουργού. Στο αίτημα των μελών του ΚΑΠΗ συμπαραστέκεται και το Σωματείο Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας, επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή της στην έντονη δραστηριότητα του ΚΑΠΗ με τη διοργάνωση μαζικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η δημοτική αρχή, παρότι γνωρίζει τις αντιδράσεις, εμμένει στη μετακίνηση της εργαζόμενης.

Για το θέμα αυτό, η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η απομάκρυνση της συναδέλφισσας και μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Μαρίας Ευαγγελάτου, (...) δεν είναι άσχετη από την υπηρεσιακή και συνδικαλιστική δράση της στο ΚΑΠΗ. Συγκεκριμένα, θεωρείται εμπόδιο στην κατεύθυνση υποβάθμισης του ρόλου και της προσφοράς των ΚΑΠΗ καθώς και στην επιβολή ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται στην τρίτη ηλικία. Χαρακτηριστική για τα ανωτέρω είναι και η επίσημη τοποθέτηση πριν από ένα χρόνο της τότε Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής στο Δημοτικό Συμβούλιο "υπεύθυνη για την κατάσταση στο ΚΑΠΗ Περισσού είναι η κοινωνική λειτουργός". Μη αρεστά για τη δημοτική αρχή είναι η διενέργεια πολλών εκδηλώσεων των μελών σε καιρό κρίσης, και άλλα. Συνάδελφοι, αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια της Διοίκησης ως πολιτική συνδικαλιστική δίωξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ