ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Στα χέρια των εργατών η επιτυχία της

Οξύνεται η αντιπαράθεση στους χώρους δουλειάς, αυξάνει η πίεση από εργοδότες, καθώς και νέους και παλιούς κυβερνητικούς - εργοδοτικούς συνδικαλιστές. Εντείνεται η προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων, συσκέψεις και συνελεύσεις οργάνωσης της απεργίας

Με στόχο ο εργαζόμενος λαός να απαντήσει αγωνιστικά στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, να αποκρούσει τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία, να διαμορφωθούν παντού εστίες αντίστασης, πάλης και αντεπίθεσης για την απόκρουση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, να δυναμώσει η πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, να ενισχυθεί το κύμα ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική, να απορριφθούν οι πολιτικές που καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εκμετάλλευση, προχωρά η προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 27 Νοέμβρη.

Στα πλαίσια προετοιμασίας, σε μια σειρά χώρους, τα αιτήματα της πανελλαδικής απεργίας δένουν με τα ειδικά του χώρου, όπως στη «Forthnet», που παλεύουν για την υπογραφή της σύμβασής τους, επαναπρόσληψη απολυμένων, την πρόσληψη των ενοικιαζόμενων, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας κ.ά. Στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, η εκλογοαπολογιστική συνέλευση έγινε και απεργιακή. Εδώ, ειδική θέση είχαν τα προβλήματα των γυναικών του κλάδου αλλά και των ανέργων, που καλούνται να συνεχίσουν την πάλη τους μαζί με τους εργάτες. Στο Μέταλλο αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί κάθε μέρα που απομένει μέχρι τις 27 Νοέμβρη για την προπαγάνδιση και την προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, αλλά και για την εγγραφή νέων μελών στο συνδικάτο, μπροστά στις εκλογές. Οπως τονίστηκε, «κάθε μάχη χωριστά και όλες μαζί, να αποτελούν συμβολή στην ανασύνταξη του κινήματος, στην καλύτερη λειτουργία του συνδικάτου».

Η πίεση από την εργοδοσία αλλά και η ανοιχτά υπονομευτική δουλειά που κάνουν διάφορες δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (παλιού και νέου) οξύνει την αντιπαράθεση. Παράλληλα, όμως, εκφράζεται με μεγαλύτερη επιμονή η απόφαση που διακηρύχθηκε μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, «όλοι εμείς που αποφασίσαμε, συμμετείχαμε και οργανώσαμε το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη, οι πάνω από 1.000 συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, να πάρουμε μεγάλη ευθύνη. Να δυναμώσουμε την παρέμβασή μας, να οργανώσουμε την πάλη σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας. Εχουμε το καθήκον να απαντήσουμε άμεσα και μαχητικά στις συνθήκες της σύγχρονης σκλαβιάς, να σπάσουμε το κλίμα της αδράνειας του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπονομεύει και "θάβει" την απεργία. Να απαντήσουμε στην ακινησία και την απραξία του, με μαζική συμμετοχή σε κάθε πόλη, σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς».

Η απόφαση αυτή παίρνει σάρκα και οστά στις συνελεύσεις που οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς όπως σημειώνουν τα ταξικά συνδικάτα, η επίθεση από κυβέρνηση και εργοδότες εντείνεται. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην προκήρυξη του ΠΑΜΕ, «η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, η φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων δεν τους αρκεί! Τσεκάρουν τις αντοχές μας και προκαλούν. Ερχονται νέες περικοπές στις συντάξεις, συζητούν ανοιχτά για τη σύνδεση της Υγείας με τον αριθμό των ενσήμων ή των ημερών Ασφάλισης κάθε εργαζόμενου. Δηλαδή, να εξασφαλίζουν για τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού και των ανέργων μια γάζα και ένα παυσίπονο».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από την απεργία και τις εκλογές να βγει πιο δυνατό το συνδικάτο

Μαζική η εκλογοαπολογιστική συνέλευση που έγινε την Τετάρτη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Ορθιοι οι μεταλλεργάτες, αποτίουν φόρο τιμής στους νεκρούς συναδέλφους τους
Ορθιοι οι μεταλλεργάτες, αποτίουν φόρο τιμής στους νεκρούς συναδέλφους τους
Ο απολογισμός της δράσης που ανέπτυξε το συνδικάτο για την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου την 1η Νοέμβρη, η αξιοποίηση αυτής της δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας, καθώς και για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές, που θα γίνουν μέσα στο Δεκέμβρη, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη μαζική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, που έγινε την Τετάρτη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Ολοι οι μεταλλεργάτες που πήραν το λόγο στάθηκαν στη μαζικότητα του συλλαλητηρίου, σημείωσαν τη δυναμική που δημιούργησε και αναγνώρισαν τη συμβολή του στη δημιουργία κλίματος αγωνιστικής ανάτασης στους χώρους δουλειάς. Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, «χρειάζεται συνέχεια και κλιμάκωση, για να αποδειχτεί ότι το συλλαλητήριο δεν ήταν μια φωτοβολίδα, ότι η δυναμική του μπορεί να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα. Κι αυτό είναι δική μας δουλειά, περνάει μέσα από την ισχυροποίηση του συνδικάτου, συνολικά της ταξικής γραμμής στο κίνημα».

Να μη χαθεί ούτε μέρα

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί κάθε μέρα που απομένει μέχρι τις 27 Νοέμβρη για την προπαγάνδιση και την προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, αλλά και για την εγγραφή νέων μελών στο συνδικάτο, μπροστά στις εκλογές. Κάθε μάχη χωριστά και όλες μαζί, να αποτελούν συμβολή στην ανασύνταξη του κινήματος, στην καλύτερη λειτουργία του συνδικάτου.

Το προεδρείο της Συνέλευσης. Στο βημα ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης
Το προεδρείο της Συνέλευσης. Στο βημα ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης
Εισηγητικά, έγινε αναλυτική περιγραφή της εξελίξεων στον κλάδο του Μετάλλου, που επιτάχυνε η καπιταλιστική κρίση: Στα αμυντικά συστήματα, στις Χαλυβουργίες, στα Ναυπηγεία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οπως ειπώθηκε, δεν ισχύει πλέον καμιά σύμβαση και μαζί με τις απολύσεις και την απληρωσιά, η εκμετάλλευση για όσους έχουν ακόμα δουλειά μεγαλώνει.

Στη Γενική Συνέλευση, όρθιοι οι μεταλλεργάτες κράτησαν ενός λεπτού σιγή «για τους συναδέλφους που "έφυγαν" πριν καν προλάβουν να πάρουν τη σύνταξη», όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. «Κάθε φορά που ενημερώνουμε τα μέλη μας για μια συλλογική δουλειά, όπως η σημερινή Γενική Συνέλευση, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι λείπουν, με αποτέλεσμα την τελευταία μόνο διετία να μετράμε 150 - 200 λιγότερους συναδέλφους που δεν είναι στη ζωή, πέθαναν τσακισμένοι από τη δουλειά», εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες δουλειάς, τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν τον κλάδο.

Αναλυτική αναφορά έγινε στην εισήγηση στις πρωτοβουλίες που πήρε το συνδικάτο για να εκφραστεί έμπρακτα η ταξική αλληλεγγύη σε άνεργους μεταλλεργάτες και τις οικογένειές τους, κυρίως στους χώρους που η ανεργία τσακίζει. Εκτιμήθηκε ότι αυτή η δράση, πέρα από την έμπρακτη σημασία της, δίνει κουράγιο στους άνεργους και κρατάει «ζεστούς» τους δεσμούς τους με το συνδικάτο, ώστε να βρεθούν ξανά στην πρώτη γραμμή, αν βρουν μεροκάματο και επιστρέψουν έστω και για λίγο καιρό στην παραγωγή.

Πρόκριμα για τη συνέχεια

Η μαζική παρουσία των μεταλλεργατών στη Γενική Συνέλευση και στη διαδικασία ανάδειξης Εφορευτικής Επιτροπής, η ζωντανή συζήτηση, η ομοφωνία στις αποφάσεις που πάρθηκαν, η μεταφορά της θετικής πείρας, αλλά και των δυσκολιών, αποτελούν πρόκριμα για τη δουλειά που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, με επόμενους σημαντικούς σταθμούς την απεργία και τις εκλογές.

Πολύ περισσότερο που οι αρχαιρεσίες του Δεκέμβρη είναι οι πρώτες για το ενιαίο πλέον συνδικάτο μετά την ενοποίηση των σωματείων της Αττικής και έχει μεγάλη σημασία να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη η συμμετοχή των μεταλλεργατών στην ανάδειξη των οργάνων του συνδικάτου τους.

Συζητήθηκε, ακόμα, η ανάγκη να γίνει ξεχωριστή δουλειά σε χώρους όπου αυτήν την περίοδο τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα, όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και αλλού. Να αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία για τα ζόρια που τραβάνε οι εργαζόμενοι, να αποδοθούν οι ευθύνες που έχει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ούτε βήμα πίσω, παρά τις δυσκολίες

Απαραίτητη και αναγκαία η ενίσχυση του κλαδικού συνδικάτου για την ανάσχεση της επίθεσης των βιομηχάνων

Δεκάδες εργατοϋπάλληλοι του κλάδου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών από όλη την Αττική έδωσαν το «παρών» στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, εγκρίνοντας τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης και προγραμματίζοντας τις αρχαιρεσίες και τη δράση του συνδικάτου μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Στην εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω, να μη δεχτούν τη ζωή με τα ψίχουλα και το ρεαλισμό της υποταγής και της μοιρολατρίας. «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες του καιρού μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μέσα από τη συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνέλευσης μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από πολλούς χώρους δουλειάς, αναδεικνύοντας τα βήματα που έχει μετρήσει το συνδικάτο, αλλά και τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να περάσει στην αντεπίθεση.

Οι εργάτριες του κλάδου να συμβάλουν στην ταξική πάλη

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση εργάτριας του κλάδου που μεταφέρει πείρα από τη δουλειά με την «επιτροπή γυναικών» του συνδικάτου. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εμείς οι γυναίκες, λόγω της πολυποικιλότητας του ρόλου μας, είμαστε πιο ευάλωτες έχοντας όλα τα βάρη της οικογένειας στις πλάτες μας. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι βιομήχανοι και το χρησιμοποιούν εντέχνως για να μας επιβαρύνουν κι άλλο.

Στον κερδοφόρο κλάδο μας, πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων είναι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα: Ατυχήματα λόγω της εντατικοποίησης, μυοσκελετικά προβλήματα από τα υπερβολικά και ακατάλληλα για το γυναικείο σώμα βάρη σε χώρους όπως ΕΒΓΑ, TASTY, NIKAS, ΦΑΓΕ, ΥΦΑΝΤΗΣ, ELBISCO. Λόγω των ψυγείων και των απότομων αλλαγών θερμοκρασίας, προκαλείται μέχρι και ανικανότητα. Χημικές ουσίες όπως αμμωνία από τα σφολιατοειδή, κιτρικό οξύ που χρησιμοποιείται στα κρέατα προκαλούν μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα.

Με το στήσιμο της Επιτροπής Γυναικών στο συνδικάτο, κάναμε την αρχή για να αφουγκραστούμε καλύτερα τα προβλήματα και τα άγχη των γυναικών του κλάδου, μέσα και έξω από τη δουλειά. Πέρα από ανακοινώσεις και καλέσματα, καλέσαμε και σε συνελεύσεις για να συζητήσουμε πιο διεξοδικά τα προβλήματά μας. Οργανώσαμε συζήτηση για τη Μέρα της Γυναίκας με μεγάλη ανταπόκριση μέσα στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ. Δεν είναι λίγοι οι χώροι δουλειάς που ξεσηκώθηκαν αγώνες με την αποφασιστική συμμετοχή γυναικών. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και τον καρπώνονται οι λίγοι. Συμμετέχοντας ενεργά στα σωματεία, στο πλευρό του συνδικάτου, πολεμώντας ταξικά μπορούμε και θα καταφέρουμε θαύματα».

Η ανεργία να μην κάμπτει τη διεκδίκηση

Απολυμένος εργοστασίου τροφίμων κατά την τοποθέτησή του επισήμανε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ανέργους, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται, να οπισθοχωρούν από την πάλη και να μειώνουν τις απαιτήσεις τους: «Οι άνεργοι του κλάδου μας είναι πολλοί. Οταν ξαφνικά ο εργαζόμενος βρεθεί στην ανεργία, πολλές φορές οπισθοχωρεί, παραιτείται από τους στόχους του και θεωρεί λανθασμένα ότι δεν έχει λόγο να αγωνιστεί. Ομως, δε θα είναι για πάντα στην ανεργία, κάποια στιγμή θα ξαναβρεί δουλειά και πρέπει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, ώστε να είναι δουλειά με δικαιώματα. Η συμμετοχή του ανέργου στην πάλη, στις διαδικασίες του συνδικάτου να αναδεικνύει ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για την κατάστασή του, άλλοι ευθύνονται, επομένως απαλλαγμένος από ενοχές, πιο αποφασιστικά πρέπει να παλέψει μαζί με τους συναδέλφους του».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «FORTHNET - NETMED»
Διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

Με «όπλο» την ενότητα και την αλληλεγγύη τους, την πείρα από τη συσπείρωση στο σωματείο τους, την οργάνωση και τη διεκδίκηση, οι εργαζόμενοι στη «Forthnet» αρνούνται να ζήσουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι και παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και το σταμάτημα των απολύσεων, την πρόσληψη των «ενοικιαζόμενων» από τη «Forthnet». Παλεύουν για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κόντρα στην τρομοκρατία και την εντατικοποίηση.

Με αιχμή αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων, το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed» προετοιμάζει την απεργία στις 27 Νοέμβρη. Ηδη, έχει δώσει με επιτυχία τη μάχη μιας απεργίας στις 24 Οκτώβρη, ενώ οι εργαζόμενοι, μέσα από τη Γενική Συνέλευσή τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 11 Δεκέμβρη, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματά τους.

Κρίσιμο για τους εργαζόμενους είναι το ζήτημα των συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύουν. Το Σωματείο έχει καταγγείλει περιστατικά λιποθυμιών, λόγω της εντατικοποίησης και της πίεσης, καθώς οι εργαζόμενοι δε φτάνουν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις συχνές απολύσεις, καθώς η επιχείρηση ανακυκλώνει συνεχώς το προσωπικό της και χρησιμοποιεί «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους από 3 διαφορετικές εταιρείες (ICAP, «Action Line», «Telephone Net»).

«Το ΕΚΑΒ μόνο τον τελευταίο μήνα έχει έρθει 2 φορές στο κτίριο που στεγάζεται η εξυπηρέτηση πελατών της "Forthnet"», σημειώνει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο. Οσον αφορά τους «ενοικιαζόμενους», αυτοί δε δουλεύουν μόνο με χαμηλότερους μισθούς, αλλά γενικά με ψαλιδισμένα δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σωματείο έκανε παρέμβαση για το διάλειμμα των «ενοικιαζόμενων» από την «ICAP» που ήταν μικρότερο σε διάρκεια.

«Ο διπλανός μας, άσχετα από την εταιρεία στην οποία δουλεύει, είναι συνάδελφός μας». Αυτό τονίζουν οι εργαζόμενοι, που θεωρούν πολύ σημαντική την ενότητα που έχουν κατακτήσει και υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχίσουν να παλεύουν σαν «μια γροθιά». Η πείρα από την εγγραφή των «ενοικιαζόμενων» στο σωματείο, τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις αλλά και στην απεργία, αποτελεί παρακαταθήκη για όλο τον κλάδο. Δεν είναι τυχαίο πως έχει ενοχλήσει την εργοδοσία, που φρόντισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 2 από αυτών, ενώ παράλληλα έχει κάνει θετική εντύπωση σε «ενοικιαζόμενους» σε άλλες εταιρείες του κλάδου.

Σε έναν από τους «ενοικιαζόμενους» που απολύθηκαν, μετά από την απεργία στις 24 Οκτώβρη, η εργοδοσία προχώρησε και σε «υποδείξεις», θεωρώντας προφανώς αδικαιολόγητη τη συμμετοχή του στην απεργία, αφού από τη «δική του» εταιρεία δε λιποθύμησε κανείς!

Πήρε όμως την απάντηση που έπρεπε από το Σωματείο: «"Δεν λιποθύμησε κανένας από την Αction Line" είπε η εργοδοσία σε απολυμένο συνάδελφό μας! Πού να ήξερε ότι εδώ στη Forthnet λιποθυμά ο διπλανός μας και νιώθουμε ότι το ασθενοφόρο έρχεται για εμάς. Απολύεται ο συνάδελφός μας και σαν να ακούμε πρωί - πρωί το ξυπνητήρι για να πάμε στην ουρά του ΟΑΕΔ. Του κόβουν το μισθό και ξαφνικά λες και λείπουνε χρήματα από την τσέπη του παντελονιού μας».

Για την προετοιμασία της απεργίας

Με περιοδείες, εξορμήσεις και γενικές συνελεύσεις κλαδικών και επιχειρησιακών συνδικάτων συνεχίζεται η προετοιμασία της απεργίας, στις 27 Νοέμβρη.

Χτες, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ οργάνωσε κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μαζί με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για τους ανέργους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας έχει σχεδιάσει εξορμήσεις και περιοδείες: Σήμερα, Παρασκευή, στα έργα επέκτασης του λιμανιού στο Κατάκολο. Το Σάββατο, στο εργοτάξιο επέκτασης του «LIDL» στον Πύργο και στα έργα κατασκευής του 1ου Λυκείου Πύργου. Στην Αμαλιάδα, περιοδεία στο εργοτάξιο του Μουσείου θα κάνουν το Σάββατο αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, αντιπροσωπεία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας προγραμματίζει εξορμήσεις σήμερα, Παρασκευή, στα σούπερ μάρκετ και αύριο, Σάββατο, στα καταστήματα «Κωτσόβολος» και «PUBLIC» στον Πύργο.

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις
  • Το Σάββατο 22/11, στις 4 μ.μ., θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).
  • Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση, το Σάββατο 22/11, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος), καλεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας διοργανώνει Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 23/11, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β).
  • Σε συσκέψεις για την οργάνωση της απεργίας προχωρά η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 24/11, στην Πρέβεζα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο και στον Ωρωπό, στις 7 μ.μ. επίσης, στο Κοινοτικό Γραφείο.
  • Την Τρίτη 25/11, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ενωσης Λογιστών Αττικής, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1).
Πικετοφορίες
  • Από τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, το Σάββατο 22/11, στις 11 π.μ., με αφετηρία την πλατεία Δαβάκη.
  • Από τη Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ: Τη Δευτέρα 24/11, στις 6.30 μ.μ., με αφετηρία το Γήπεδο της Παναχαϊκής. Την Τρίτη 25/11, στις 6.30 μ.μ., στα Ζαρουχλέικα, με αφετηρία τη διασταύρωση Ευβοίας και Ανθείας.
Στη μάχη της απεργίας αγρότες και μικρέμποροι

Στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλεί ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής: «Εχουμε το καθήκον να απαντήσουμε άμεσα και μαχητικά στις συνθήκες της σύγχρονης σκλαβιάς, να σπάσουμε το κλίμα της αδράνειας του εργοδοτικού, μεγαλοαγροτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπονομεύει και "θάβει" την απεργία». Σχετικά με τα προβλήματα των βιοκαλλιεργητών, ο Σύλλογος επισημαίνει πως, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν «το κόστος των πιστοποιήσεων για τα προϊόντα μας, τη μειωμένη παραγωγή, τα πανάκριβα, κυρίως εισαγόμενα λιπάσματα και λοιπά εγκεκριμένα σκευάσματα».

Τη συμμετοχή του στην πανελλαδική απεργία, με κλειστά καταστήματα το πρωί της Πέμπτης 27 Νοέμβρη, αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου. «Οι έμποροι της πόλης συμμετέχουμε αλληλέγγυοι στην καθολική πανελλαδική απεργία των εργαζομένων της χώρας. Στηρίζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, γιατί έτσι υπερασπιζόμαστε τη δουλειά και το εισόδημά μας», αναφέρει.

Και το γλέντι αγώνας είναι

Τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ίδρυσή του γιορτάζει το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», με γλέντι που οργανώνει το Σάββατο, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα 7 των Παλαιών Σφαγείων (Πειραιώς και Επταλόφου). Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Σωματείο έχει αναπτύξει σημαντική δράση για τα προβλήματα όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Δραστηριοποιείται στο πλευρό του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Παράλληλα, συμμετέχει στη Λαϊκή Επιτροπή Ταύρου - Μοσχάτου και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που αυτή οργανώνει. Πλέον, βάζει τον πήχη πιο ψηλά. Στοχεύει να απλώσει τη δράση του σε περισσότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς, όπως και να πολλαπλασιάσει τις πρωτοβουλίες του για τους ανέργους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ