ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Περιπλοκή και ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΜΑΝ.--

Σε μια νέα τακτική επιδόθηκε χτες η κυβέρνηση του Ισραήλ σχετικά με την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες βδομάδες στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έπειτα από την οργισμένη αντίδραση της Ιορδανίας και την προχτεσινή ανάκληση του Ιορδανού πρέσβη από το Τελ Αβίβ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος Παλαιστινίων και άλλων μουσουλμάνων προσκυνητών στην περιοχή. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χτες με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β', ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το στάτους κβο στην Πλατεία των Τζαμιών (ή «Ορος του Ναού», όπως είναι γνωστό στους Εβραίους), ότι εγγυάται τον παραδοσιακό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή (μέσω του θρησκευτικού ιδρύματος «Ουάκφ» που ελέγχεται από το Αμμάν) και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να επέλθει ηρεμία στην περιοχή.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, κάλεσε τους Ισραηλινούς πολιτικούς να σταματήσουν τις επισκέψεις στην κεντρική Πλατεία των Τζαμιών της Α. Ιερουσαλήμ και να μην πυροδοτούν εντάσεις διεκδικώντας το δικαίωμα των Εβραίων να προσεύχονται στην περιοχή. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ιορδανία ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Αμπντάλα Β' - Νετανιάχου, ο Ιορδανός βασιλιάς «υπενθύμισε ότι η Ιορδανία αρνείται κατηγορηματικά οποιοδήποτε μέτρο μεταβάλλει τον ιερό χαρακτήρα του τεμένους αλ Ακσα και το θέτει σε κίνδυνο ή αλλάζει το ισχύον καθεστώς». Ο ίδιος σημείωσε με νόημα τη συμφωνία του 1967, με την οποία οι Εβραίοι μπορούν να επισκέπτονται την Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο ιερότερο τόπο για τους μουσουλμάνους, αλλά όχι να προσεύχονται εκεί.

Πριν από τις δηλώσεις Νετανιάχου, είχε σημειωθεί ακόμη μία επίθεση Παλαιστίνιου οδηγού ΙΧ σε βάρος Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Οχθη, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός τριών στρατιωτών, έρευνες και έφοδοι των κατοχικών δυνάμεων σε σπίτια της περιοχής και συλλήψεις τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, που φάνηκε να ανήκουν στο συγγενικό περιβάλλον του δράστη ο οποίος παραδόθηκε στις αρχές με το όνομα Χαμάμ Μασάλμα.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη αποφάσισε να μη διενεργήσει έρευνα για τη φονική επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος το 2010 εναντίον των πλοίων που συμμετείχαν στο Στολίσκο της Ελευθερίας για τη Γάζα (με αποτέλεσμα 9 νεκρούς Τούρκους στο σκάφος «Μαβί Μαρμαρά»), μολονότι, σημείωσε σε ανακοίνωσή του, ότι «είναι λογικό να πιστέψει κανείς» ότι διαπράχθηκαν και εγκλήματα πολέμου. Δικαιολόγησε ωστόσο την απόφαση επικαλούμενο την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, που αναφέρει ότι το Δικαστήριο «πρέπει πάνω απ' όλα να επικεντρώνεται σε εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε μεγάλη κλίμακα ή βάσει σχεδίου ή πολιτικής»...

Περιοδεία Μογκερίνι στη Μέση Ανατολή

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ξεκινά σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, στο πρώτο της ταξίδι εκτός ΕΕ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να «αποδείξει» την προτεραιότητα που δίνουν οι Βρυξέλλες στη Μέση Ανατολή και την επιθυμία τους να διαδραματίσουν «ρόλο στη σταθεροποίηση, στην ανοικοδόμηση και την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η Ιταλίδα, που διαδέχθηκε στη θέση της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ την Κάθριν Αστον, το Σάββατο, επισκέπτεται το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Ραμάλα και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της στην περιοχή την Κυριακή.

Στις αρχές της βδομάδας, η Μογκερίνι επέκρινε τα σχέδια του Ισραήλ να προχωρήσει στην ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στην Α. Ιερουσαλήμ, σημειώνοντας ότι αυτό «θα θέσει σε κίνδυνο» τις διεθνείς προσπάθειες για την επανέναρξη της «ειρηνευτικής» διαδικασίας.


ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Βομβαρδισμοί με πολλαπλές επιδιώξεις

Από μάχες στη βόρεια Συρία
Από μάχες στη βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το πρόσχημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») αξιοποιήθηκε και χτες από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους (οργάνωση που οι ίδιοι δημιούργησαν) με επανάληψη των βομβαρδισμών των θέσεών τους. Το νέο στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι πλήγηκαν και στόχοι των ισλαμιστών μισθοφόρων του «Μετώπου Νούσρα» και της «Αχράρ αλ Σαμ», που επίσης πρόκειται για συμμάχους τους που χρησιμοποίησαν για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε δυσφορία και στο λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», που είναι επίσης «συγκοινωνούν δοχείο». Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Αχράρ ας Σαμ» («Ισλαμικό Κίνημα των Ελεύθερων Ανθρώπων του Λεβάντε») κατήγγειλε με ανακοίνωσή της τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανέφερε το θάνατο αμάχων σε βάσεις της στα σύνορα με την Τουρκία.

Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντώντας χτες στην Αγκυρα τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραχίμ Τζαφάρι επέκρινε τη «διεθνή κοινότητα» επειδή, όπως τόνισε, «εξακολουθεί να μην έχει ουσιαστική στρατηγική» απέναντι στο «ΙΚ», υποδεικνύοντας ότι «απαιτείται ουσιαστική στρατηγική έναντι της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης», αλλά επανέλαβε ότι στόχος πρέπει να είναι η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Αλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους όρους που θέτει για να εμπλακεί περαιτέρω στην επέμβαση που γίνεται στη Συρία. Επιπρόσθετα, ο Τσαβούσογλου έκανε την εκτίμηση ότι οι αεροπορικές επιδρομές «δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τη δραστηριότητα της οργάνωσης», επιμένοντας ότι «δεν είναι σωστό να βλέπουμε το θέμα μόνο σε σχέση με το Κομπανί».

Ο Τζαφάρι, από την πλευρά του, είπε ότι ο ιρακινός στρατός έχει αναλάβει «στρατιωτική ευθύνη στον αγώνα κατά του ΙΚ» και τόνισε ότι το Ιράκ απορρίπτει το ενδεχόμενο επέμβασης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, σημειώνοντας ότι θα δεχθεί «κάθε είδους βοήθεια που θα προέλθει από τους αδελφούς, διότι αυτό θα προσθέσει δύναμη στη δύναμη του Ιράκ». Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ παραδέχτηκε επίσης ότι στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι τώρα «θα πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον». Παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα αυτά αφορούν κυρίως την κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο (υπονοώντας τις συναλλαγές της Τουρκίας με το κουρδικό Βόρειο Ιράκ), καταλήγοντας: «Το πετρέλαιο του Ιράκ ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση. Υπήρξαν προβλήματα, αλλά θα επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης».


ΛΙΒΥΗ
Ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε το Κοινοβούλιο στο Τομπρούκ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Λιβύη μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις εκλογές της 25ης Ιούνη και χαρακτηρίζει ως εκ τούτου «άκυρη» την εκλογή του νέου κοινοβουλίου (στο οποίο κυριαρχούν αστικά «κοσμικά» κόμματα) και νέας κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι οριστική, αμετάκλητη και έχει άμεση ισχύ. Εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση έπειτα από προσφυγή ισλαμιστή βουλευτή από το συνασπισμό «Φατζρ Λίμπια» («Αυγή της Λιβύης») που συμμετέχει στην παράλληλη βουλή και κυβέρνηση που έχουν συγκροτήσει οι ισλαμιστές στην Τρίπολη, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών του Ιούνη. Χαιρετίστηκε με ξέφρενους πανηγυρισμούς και πυροτεχνήματα από τους ισλαμιστές σε Τρίπολη και Μισράτα.

Στο Τομπρούκ, πάντως, έως αργά χτες βράδυ υπήρξε εκκωφαντική σιωπή και έκδηλη αμηχανία, καθώς οι αστικές, λεγόμενες «κοσμικές» πολιτικές δυνάμεις που ήλεγχαν το νέο κοινοβούλιο και κυβέρνηση κατηγορούσαν τόσους μήνες σαν «παράνομες» τις αντίστοιχες δομές εξουσίας που είχαν συγκροτήσει οι ισλαμιστές (ανάμεσά τους και πολλοί φανατικοί τζιχαντιστές όπως αυτοί της Ανσάρ αλ Σαρία) στην Τρίπολη. Είχαν, μάλιστα, ζητήσει την πραγματοποίηση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη στο όνομα «σταθεροποίησης» της κατάστασης.

Εκπρόσωπος των ισλαμιστών στην Τρίπολη δήλωσε ότι η μόνη «λύση» πλέον είναι η διάλυση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης στο Τομπρούκ, η ολοκλήρωση της σύνταξης του λιβυκού συντάγματος από την 60μελή επιτροπή ειδικών, η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος και έπειτα η διεξαγωγή νέων εκλογών. Κάτι, εντούτοις, που δε φαίνεται ιδιαίτερα πρακτικό σε μία χώρα που σπαράσσεται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια από σφοδρές συγκρούσεις φυλάρχων, ισλαμιστών, αστικών «κοσμικών» δυνάμεων και στρατού. Πέρα από τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Τρίπολη, χάος και σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται, ξανά, τις τελευταίες τρεις βδομάδες στη Βεγγάζη μεταξύ φανατικών ισλαμιστών και δυνάμεων του στρατού, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 400 ανθρώπων και κύμα χιλιάδων εκτοπισμένων από τις εστίες τους.

Παράλληλα, έχει παραλύσει το τελευταίο 48ωρο η πετρελαϊκή παραγωγή στο Ελ Σαράρα της νότιας Λιβύης που είναι ο μεγαλύτερος χώρος γεώτρησης πετρελαίου στη χώρα, μετά τη φονική έφοδο δεκάδων ενόπλων που μπήκαν στην περιοχή, λεηλατώντας και καταστρέφοντας μηχανήματα και προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 13 εργαζομένων.

Τέλος, την περασμένη Τρίτη, μάλιστα, οι πρέσβεις Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ στον ΟΗΕ ζήτησαν από επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας να προσθέσει τους τζιχαντιστές της «Ανσάρ Αλ Σαρία» μιας από τις πολιτοφυλακές φανατικών ισλαμιστών μισθοφόρων που ελέγχουν τη Βεγγάζη, στη λίστα του ΟΗΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις εξαιτίας των σχέσεών τους με την αλ-Κάιντα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ