ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να επαναπροσληφθούν όλες οι καθαρίστριες στα πανεπιστήμια

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή τα προβλήματα καθαριότητας σε πανεπιστημιακές σχολές

Εικόνα σκουπιδότοπου παρουσιάζουν πολλές πανεπιστημιακές σχολές μετά το πέρασμα της καθαριότητας σε εργολάβους και για αυτό το θέμα κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, προς τον υπουργό Παιδείας. Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται αναλυτικά:

«Οξυμένο είναι το πρόβλημα της έλλειψης καθαριότητας σε πανεπιστημιακές σχολές, το οποίο μάλιστα φτάνει πολλές φορές σε σημείο να απειλεί άμεσα την υγεία φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Φιλοσοφικής, αλλά και άλλων σχολών του ΕΚΠΑ, όπου μέχρι και πριν λίγες μέρες, οπότε συνεργεία του Δήμου Αθήνας απομάκρυναν 5,5 τόνους σκουπιδιών από τα κτίρια, έμοιαζε με απέραντη χωματερή. Παντού σκουπίδια, στους διαδρόμους, στα αμφιθέατρα, στις τουαλέτες. Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, εμφανίστηκαν δύο κρούσματα ψύλλων σε διοικητικούς υπαλλήλους, που εργάζονται στις γραμματείες και άλλα δύο μυκητιάσεων σε φοιτητές.

Τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 2-3 χρόνια, όταν την καθαριότητα του χώρου ανέλαβε εργολαβική εταιρεία, η οποία καθυστερούσε επανειλημμένως την καταβολή των πενιχρών μισθών των καθαριστριών και πέρυσι τις άφησε για πολλούς μήνες απλήρωτες, ενώ στο τέλος τις απέλυσε με την αιτιολογία ότι δεν έχει κανένα έργο πλέον.

Από το Μάιο μέχρι σήμερα, οι σχολές του ΕΚΠΑ βρίσκονται χωρίς κάποιο συνεργείο καθαριότητας, καθώς για να γίνει αυτό πρέπει να προκηρυχτεί και να τελειώσει διαγωνισμός, ο οποίος θα αναθέσει το έργο σε καινούριο εργολάβο, διαδικασία που μπορεί να πάρει πολλούς μήνες. Ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές, "δεσμεύτηκε" ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Βέβαια, παρόμοιες δεσμεύσεις είχαν δοθεί και πριν από ένα μήνα περίπου.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρήσεων που θέλει ένα Πανεπιστήμιο ΑΕ ανοιχτό για τις επιχειρήσεις, κλειστό για τις ανάγκες των φοιτητών. Είναι το αποτέλεσμα της παράδοσης υπηρεσιών και δομών σε ιδιώτες, ενώ θα έπρεπε να είναι κρατική ευθύνη. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, με τη συναίνεση και των πρυτανικών αρχών, είναι αυτή που έχει οδηγήσει στις απολύσεις των εργαζομένων της καθαριότητας, στις βρώμικες σχολές στο ΕΚΠΑ και αλλού».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Σπύρος Χαλβατζής, που υπογράφουν την Επίκαιρη Ερώτηση, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας μέτρα, ώστε να επαναπροσληφθούν άμεσα όλες οι καθαρίστριες απευθείας από το Πανεπιστήμιο και όχι από εργολάβους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση

Στενάζει η εκπαίδευση κάτω από την υποχρηματοδότηση. Υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό βρίσκεται σταθερά πίσω από τις ανάγκες ενώ σε ό,τι αφορά τις καθημερινές ανάγκες των σχολείων, τίποτα δε θεωρείται δεδομένο και αυτονόητο. Η χρόνια υποχρηματοδότηση και η κατανομή των δαπανών για την Παιδεία συνδέονται άμεσα με τη συγκεκριμένη στρατηγική η οποία υλοποιείται, τη στρατηγική του κεφαλαίου στην εκπαίδευση.

«

Ελάχιστη εγγυημένη δημόσια δωρεάν Παιδεία», θα μπορούσε να είναι ένα νέο σύνθημα της κυβέρνησης αφού, αντίστοιχα με την απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου να ζει ο λαός με ψίχουλα, εκφράζεται και η αξίωση να παίρνει και στο σχολείο ψίχουλα μόρφωσης αντί για ολόπλευρη παιδεία. Να παίρνει από ένα δημόσιο σχολείο - που θα λειτουργεί «με επάρκεια» και όχι «με πληρότητα» όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας - το μίνιμουμ γνώσεων και πλήθος εφήμερων δεξιοτήτων που θα τον κάνουν αποτελεσματικό στη δουλειά. Να παράγει με τους άθλιους όρους εργασίας που έχουν διαμορφωθεί και χειροτερεύουν, αλλά να μην έχει τόση μόρφωση που θα τον κάνει «επικίνδυνο» για το σύστημα, να μη διανοείται να το αμφισβητήσει.

Κάθε ευρώ που δίνεται για την εκπαίδευση υπηρετεί αυτή τη στρατηγική: Η επέκταση των θεσμών των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, αντί για μόνιμους διορισμούς. Η ανάθεση της μεταφοράς των μαθητών με κρατικό χρήμα στους ιδιώτες. Η διάθεση 3,5 εκ. ευρώ για την προώθηση της αξιολόγησης την ώρα που στα ταμεία των σχολείων «δεν υπάρχει μία», που λείπουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που παιδιά πεινάνε κ.ο.κ. Τα τελευταία χρόνια και με το πρόσχημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, η Παιδεία δέχτηκε ακόμα μεγαλύτερα πλήγματα στη χρηματοδότησή της. Παράλληλα, όμως, προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις που απομακρύνουν το περιεχόμενό της από τις πραγματικές ανάγκες. Κι έτσι, οι γονείς πληρώνουν για μία Παιδεία φτωχότερη ως προς το περιεχόμενό της, ενώ ταυτόχρονα νέα αντιδραστικά μέτρα εφαρμόζονται.

Κάθε προϋπολογισμός που δίνει ψίχουλα στην Παιδεία, κάθε δράση του ΕΣΠΑ, αποτελεί ταυτόχρονα κρίκο στην αλυσίδα της αντιλαϊκής επίθεσης που στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης εντείνεται. Η ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών σημαίνει πρώτα και κύρια εξασφάλιση ότι όλα τα παιδιά θα έχουν φαγητό στο τραπέζι, δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά, ότι δε θα βάζει ο γονιός ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του για μορφωτικές ανάγκες, σημαίνει πραγματική, ολόπλευρη μόρφωση χωρίς διακρίσεις και ταξικούς φραγμούς, σχολεία σύγχρονα, ασφαλή, εξοπλισμένα, μόνιμο προσωπικό αντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες. Σημαίνει Παιδεία προς όφελος του λαού και όχι προσανατολισμένη στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων...


Μ. Κ.

Διαμαρτυρίες για την αφαίρεση μαθημάτων από το Λύκειο

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την αφαίρεση από το Λύκειο των μαθημάτων ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου. Η Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων διαμαρτύρεται για τον εξοστρακισμό από το Λύκειο γενικά των μαθημάτων Τέχνης (που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων) και ειδικότερα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου που συνεχίζουν, εξάλλου, να είναι εξεταζόμενα μαθήματα για μια σειρά ανώτατες σχολές. Η Ενωση σημειώνει ότι είχε αποσπάσει δέσμευση από το υπουργείο Παιδείας για επαναφορά των μαθημάτων σχεδίου στο Λύκειο, η οποία ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί και ο υπουργός συνεχίζει να μη λέει το παραμικρό για το θέμα.

Τη διαμαρτυρία τους για την κατάργηση των μαθημάτων σχεδίου (και γενικότερα των καλλιτεχνικών μαθημάτων) στο Λύκειο, εκφράζουν με επιστολές τους προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο Αναπληρωτής Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), ο Κοσμήτορας της ΑΣΚΤ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που επισημαίνουν μεταξύ άλλων και τις συνέπειες που θα έχει στα προγράμματα σπουδών των ανώτατων σχολών, η αφαίρεση αυτών των μαθημάτων από το Λύκειο.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πανελλαδική σύσκεψη την 1η Νοέμβρη

Πανελλαδική σύσκεψη συλλόγων και επιτροπών αγώνα διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών το Σάββατο 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα, μετά το τέλος του πανελλαδικού συλλαλητηρίου. Η σύσκεψη θα γίνει στο αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα 2» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και για την ευκολότερη μετάβαση, η ΕΓ του ΜΑΣ καλεί τους εκπροσώπους των συλλόγων και των επιτροπών αγώνα από τις πόλεις εκτός Αθήνας, να συγκεντρωθούν ακριβώς μετά το τέλος του συλλαλητηρίου στη στάση Μετρό «Συγγρού - Φιξ», προκειμένου να βοηθηθούν να φτάσουν στο χώρο της σύσκεψης.

Στην πανελλαδική σύσκεψη οι εκπρόσωποι των συλλόγων (μέχρι στιγμής έχουν πάρει απόφαση να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο 60 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα) θα συζητήσουν την πείρα που βγαίνει από τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, το πώς θα συνεχίσουν και θα οξύνουν την πάλη για τις σπουδές και το μέλλον τους, την ανάγκη να ανασυνταχθεί το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, να πάρουν οι φοιτητές και σπουδαστές την υπόθεση της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες στα χέρια τους, απομονώνοντας τις δυνάμεις της μοιρολατρίας, του συμβιβασμού και των αυταπατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ