Eurokinissi |
Το ενδεχόμενο ενός «μίνι ανασχηματισμού» με αφορμή την αναχώρηση Αβραμόπουλου για τις Βρυξέλλες θα είναι μεταξύ των θεμάτων της σημερινής σύσκεψης Σαμαρά - Βενιζέλου |
Ο Δ. Αβραμόπουλος φέρεται να έχει υποδείξει εδώ και ένα μήνα τους πιθανούς διαδόχους του, αλλά είναι άγνωστο ακόμα τι έχει αποφασίσει ο Αντ. Σαμαράς. Σημειωτέον, με την παραίτηση του Δ. Αβραμόπουλου και από τη βουλευτική του ιδιότητα, προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες, τη θέση του στη Βουλή καταλαμβάνει ο Θ. Πλεύρης. Ο Δ. Αβραμόπουλος πάντως θα παραμείνει αντιπρόεδρος της ΝΔ και, όπως διαμηνύει, το ευρωενωσιακό θεσμικό πλαίσιο τού επιτρέπει να επιστρέψει όποτε χρειαστεί στην Ελλάδα και να βοηθήσει σε εσωτερικό προεκλογικό αγώνα.
Μια τέτοια τοποθέτηση δεν είναι τυχαία, και έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλά στελέχη στη ΝΔ βλέπουν ως πολύ πιθανές τις πρόωρες εκλογές, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή την ερχόμενη άνοιξη.
Σημειωτέον, ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας σε σχετικές ερωτήσεις απαντά ότι «δεν ξέρει» αν θα εκλεγεί τελικά Πρόεδρος, εκφράζει την «ελπίδα» να εκλεγεί, και σε κάθε περίπτωση σημειώνει ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα θα έπρεπε να έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ως αποτέλεσμα «συναίνεσης». Συναίνεση που προβάλλεται γενικότερα ως ζητούμενο από μια σειρά αστικών επιτελείων όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να προωθηθούν απρόσκοπτα και τάχιστα μια σειρά από αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου.
Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Δ. Αβραμόπουλου στην ερώτηση αν ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να είναι απαραίτητα πολιτικό πρόσωπο: «Χρειάζεται πρόσωπο που να μπορεί να σταθεί σε αυτή τη θέση, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς», φέρεται να απαντά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αναζωπυρώνοντας σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να αναζητά υποψήφιο και από άλλα τμήματα του αστικού κόσμου, π.χ. γνωστό ή γνωστή επιχειρηματία.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, συναντήθηκε χτες με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, στον απόηχο φημών ότι ο δεύτερος δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οπως διέρρευσε, η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος προ ημερών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κ. Καραμανλή και του εξέφρασε την επιθυμία να συζητήσουν από κοντά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.
Απόλυτα ενταγμένη στο πλαίσιο των οξυνόμενων αντιθέσεων και των αντιλαϊκών παζαριών μεταξύ μερίδων του κεφαλαίου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικότερα στην Ευρωζώνη, είναι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτημα αν πρέπει τα 11 δισ. του ΤΧΣ να ενταχτούν στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή στήριξης», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης ανέφερε (στο ρ/σ «ΣΚΑΪ») ότι αυτός «είναι ένας σχεδιασμός ο οποίος μας βάζει σε μια νέα μνημονιακή εποχή». Σπεύδοντας να διευκρινίσει τι εννοεί και με γνώμονα ποια συμφέροντα γίνεται η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει: «Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ένα μέρος αυτών των χρημάτων να αξιοποιηθεί γι' αυτό ακριβώς που δόθηκαν, δηλαδή τα "κόκκινα δάνεια". Οταν μιλάμε για στήριξη του τραπεζικού συστήματος, αυτή δεν μπορεί να γίνει αν δε λάβεις υπόψη σου την παράμετρο των "κόκκινων δανείων".(...) Το δεύτερο που είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πάλι ένα ποσό από αυτά να χρησιμοποιηθούν ως μαγιά για να φτιαχτεί μια δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα. Γιατί αυτά ξεφεύγουν από τον αρχικό σκοπό αυτών των χρημάτων;».
Αφού δηλαδή υπερθεματίζει και αυτός για την ανάγκη «στήριξης του τραπεζικού συστήματος», η θωράκιση του οποίου συντελέστηκε πάνω στη βάση του τσακίσματος του λαού, ξεκαθαρίζει ότι βασικό της περιεχόμενο πρέπει να είναι η πολύμορφη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, τόσο με τη διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων όσο και με τη στήριξη της ρευστότητάς τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπως η «δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα». Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είτε με τις «πιστωτικές γραμμές» που προωθεί η συγκυβέρνηση είτε με την ελάφρυνση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που ιεραρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το λογαριασμό τον πληρώνει ο λαός...
«Για πόσο θα κινούμαστε με τη λογική των τραπεζοκεντρικών λύσεων» αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο Π. Σκουρλέτης (όταν λίγα δευτερόλεπτα πριν μιλούσε για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος!), «ερήμην των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού;», όπου βέβαια ως «ελληνικός λαός» - όπως φαίνεται και από τα παραπάνω - εννοούνται τα συμφέροντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Τα θέματα των τραπεζών, του ΤΧΣ και των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της σημερινής συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα.
Σε ερώτηση εξάλλου σχετικά με την πολιτική της «συνέχειας» που ακολουθεί η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής - όπως φάνηκε περίτρανα και από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που αυτή κατέθεσε και ψήφισε παρέα με την παράταξη Σγουρού - ο Π. Σκουρλέτης επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, επαναλαμβάνοντας τα περί μικρού χρονικού διαστήματος «για να υπάρξει μια αναμόρφωση σε βάθος». Ηταν ωστόσο ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας αυτός ο οποίος σε δηλώσεις του την προηγούμενη βδομάδα διαβεβαίωνε ότι «το κράτος έχει συνέχεια»...
Τέλος, το γεγονός ότι όλα τα κομπρεμί είναι ανοιχτά στις διεργασίες που «τρέχουν» για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος επιβεβαίωσε και η απάντηση του Π. Σκουρλέτη στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει εκ νέου συνάντηση με τον Στ. Θεοδωράκη:«Ο κ. Θεοδωράκης», σημείωσε, «έχει ζητήσει δύο φορές τις προηγούμενες τρεις βδομάδες να συναντηθεί και το έχει ακυρώσει για λόγους μη κατανοητούς. Αν θέλει και τρίτη φορά να επαναλάβει το αίτημά του, γιατί όχι;».
Να επιταχύνει τις διεργασίες ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας επιδιώκει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με άμεσο στόχο τη σύμπηξη ενός εκλογικού σχήματος, το οποίο μπροστά και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αποσπώντας μετρήσιμα ποσοστά θα συμβάλει στη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης και στη σταθερότητα του συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η ολομέλεια της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΕΟΕΣ) για το Συνέδριο της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης», διάδοχο σχήμα της «Ελιάς».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουν εισηγήσεις οι υπεύθυνοι των ομάδων εργασίας της Γραμματείας της ΕΟΕΣ (Πρόγραμμα, Οργανωτικό, «Μαζικά Κινήματα»). «Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν και όλα τα ζητήματα που αφορούν την πορεία προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εστάλη από το γραφείο Τύπου το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, είναι που πρωτοστατεί στο όλο εγχείρημα: Πέραν των παραγόντων και κινήσεων που στήριξαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς» και μετέχουν και στην τωρινή «πρωτοβουλία», δεν φαίνεται να... συγκινούνται ιδιαίτερα άλλες δυνάμεις που κινούνται στον ίδιο φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, τουλάχιστον για την ώρα.
Εξ ου και στην ΕΟΕΣ εντέλλεται να μετάσχει σχεδόν σύσσωμος ο κομματικός κορμός του ΠΑΣΟΚ, ίσως και σε μια προσπάθεια της ηγεσίας να δείξει ότι ο κομματικός μηχανισμός στηρίζει τις επιλογές της: Τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του, οι γραμματείς των Τομέων Πολιτικής και Δράσης, πρώην βουλευτές και προβεβλημένα στελέχη, στελέχη από την Αυτοδιοίκηση και τα «Μαζικά Κινήματα», στελέχη από την οργανωτική δομή του κόμματος, οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του.
Κατάθεση στον εισαγγελέα που ερευνά τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών ενόψει της προεδρικής εκλογής, έδωσε χτες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκε για να διακριβωθεί αν υφίσταται δήλωση του πρωθυπουργού που φέρεται να είπε πως «είναι δεδομένοι ή θα βρεθούν με κάθε τρόπο οι 180». Επίσης, κατάθεση έδωσε και ο εφοπλιστής Αν. Μαρτίνος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε μυθεύματα τα περί χρηματισμού των βουλευτών, ενώ τις επόμενες μέρες έχει κληθεί να καταθέσει ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό. Και οι δύο επιχειρηματίες καλούνται να καταθέσουν καθώς τα όσα δημοσιεύθηκαν περί χρηματισμού βουλευτών φέρεται να ειπώθηκαν στη δεξίωση για το γάμο των παιδιών τους.