ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Βουλιάζουν στην απληρωσιά και την ανασφάλεια

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Ο Γιάννης Γκιόκας απευθύνεται στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων
Ο Γιάννης Γκιόκας απευθύνεται στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων
Συγκεντρωμένοι στην κεντρική είσοδο των ναυπηγείων παρέμεναν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που από το μεσημέρι της Δευτέρας βρίσκονται σε κινητοποίηση για την καταβολή δεδουλευμένων εννιά μηνών. Η αγανάκτηση και το «δεν πάει άλλο» κυριαρχούν στους 600 περίπου εργαζόμενους, που έχουν μήνες να δουν μισθό και η εργοδοσία με την κυβέρνηση τους έχουν μετατρέψει σε «μπαλάκι», καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη παζάρια και επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί για το μέλλον του ναυπηγείου.

Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα, επισκέφτηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου και συζήτησε με τους εργαζόμενους, που άκουσαν με ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ. Ο Γ. Γκιόκας είπε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε με την παρουσία μας εδώ να δείξουμε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να πιέσουμε - και μέσα και έξω από τη Βουλή - για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου.

Για μια ακόμη φορά εξελίσσεται από τη μεριά της κυβέρνησης, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του εργοδότη του ναυπηγείου, ένα παιχνίδι με θύματα πάλι τους εργαζόμενους. Είναι αδιάφορο για τους εργαζόμενους τι παιχνίδια παίζονται, τι παζάρια υπάρχουν, τι διαπραγματεύονται και ποιοι. Το σημαντικό είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τόσους μήνες. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας το σημαντικό, εκεί πρέπει να κατευθύνεται η διεκδίκηση, η πίεση και των εργαζομένων.

Από κει και πέρα θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στο επίκεντρο του αγώνα, τελικά, τι ναυπηγεία έχει ανάγκη ο λαός, οι εργαζόμενοι, η χώρα. Θέλουμε ναυπηγεία που οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μια μέρα και δε θα δουλεύουν δέκα; Θέλουμε ναυπηγεία που οι εργαζόμενοι θα ζητάνε να πληρωθούν 200 και 300 ευρώ και θα παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, που δε θα έχουν δικαιώματα; Και το λέμε αυτό γιατί πλέον υπάρχει μια εμπειρία.

Πέρσι, το 2013, κατόπιν πίεσης δόθηκε μια προσωρινή λύση με μια τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για να καταβληθούν κάποια χρήματα. Το πρόβλημα όμως δεν λύθηκε, όπως είχε πει και τότε το ΚΚΕ. Μετά από λίγο καιρό επανήλθε ακόμα πιο οξυμένο. Και ζούμε σήμερα αυτήν την κατάσταση, γιατί το συνολικό πρόβλημα με τα ναυπηγεία και τους εργαζόμενους σε αυτά παραμένει.

Γι' αυτό πρέπει σήμερα να μπει στο επίκεντρο τι ναυπηγεία χρειάζονται. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες, έχει έμπειρο δυναμικό, έχει έμπειρους εργάτες, για να μπορεί να έχει ναυπηγεία που πραγματικά θα σφύζουν από ζωή και από εργαζόμενους. Ομως, χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Χρειάζεται ενιαίος κρατικός φορέας ναυπηγικής και επισκευαστικής βιομηχανίας, που θα κατασκευάζει πλοία για την ακτοπλοΐα, τις Ενοπλες Δυνάμεις, για τις ανάγκες της χώρας.

Χρειάζεται να ανατραπεί η κατάσταση που υπάρχει σήμερα και έχει ενόχους και ονοματεπώνυμο. Είναι τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που όλα αυτά τα χρόνια, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν φτάσει τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας σε μαρασμό. Είναι η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος, όπου οι εφοπλιστές ναυπηγούν τα καράβια εκεί που τους συμφέρει και στην Ελλάδα δε ναυπηγούν ούτε βάρκα. Αυτό πρέπει να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης, μαζί με τον αγώνα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Εμείς σε αυτό θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

«Μπαλάκι» οι εργαζόμενοι

Το υπουργείο Αμυνας λίγο - πολύ «νίπτει τας χείρας του» και ισχυρίζεται πως «δεν χρωστά ούτε ευρώ για την ολοκλήρωση ναυπήγησης των πυραυλάκατων» στην εργοδοσία των ναυπηγείων. Στο ίδιο δελτίο Τύπου, που εξέδωσε χτες, αναφέρει ακόμα πως «η λύση που προτείνει το Πολεμικό Ναυτικό είναι ρεαλιστική, νόμιμη και μ' αυτήν συμφωνούν οι εργαζόμενοι», τη στιγμή που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διαψεύδουν ότι έχουν δεχθεί κάποια πρόταση και πολύ περισσότερο ότι έχουν συμφωνήσει με αυτή.

Στη χτεσινή συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έβαλαν τελικά στο τραπέζι την πρόταση για «λύση» παρόμοια με αυτή που δόθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δηλαδή με το Πολεμικό Ναυτικό να χρηματοδοτεί την κατασκευή των πλοίων του. Πρόκειται για τη «λύση» που οδήγησε στη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 35% ενώ καμία εγγύηση δεν έχει δοθεί πως οι εργαζόμενοι δε θα βρεθούν στην ανεργία μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.


Ωρα να βγουν συμπεράσματα

Η οργή των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεχείλισε, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν προέκυψε τους τελευταίους μόνο μήνες. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι μια καλή ευκαιρία τώρα, παράλληλα με τον αγώνα τους για τα δεδουλευμένα, να βγάλουν και ουσιαστικά συμπεράσματα για την πολιτική που καθόρισε την πορεία των Ναυπηγείων και κατ' επέκταση τη δική τους «μοίρα», με κατάληξη τη σημερινή κατάσταση. Το 1969, ο εφοπλιστής Ανδρεάδης, με δάνεια από τη χούντα, ίδρυσε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Μέσα σε 6 χρόνια, τα ναυπηγεία βρέθηκαν με χρέος 9 δισ. δραχμές. Από το '75 μέχρι το 1992 πέρασαν στον έλεγχο του Δημοσίου, μέσω της Εμπορικής Τράπεζας και η αποπληρωμή των χρεών φορτώθηκε εξ ολοκλήρου στο λαό, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι το 1992, στα ναυπηγεία εργάζονταν περίπου 2.200 εργαζόμενοι και έγιναν κερδοφόρα. Το 1992, η κυβέρνηση της ΝΔ πούλησε το ναυπηγείο έναντι περίπου 8 δισ. δραχμών, καθαρό από χρέη, στον εφοπλιστή Περατικό. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι η άλλη όψη των κρατικοποιήσεων στον καπιταλισμό, αφού και οι δύο σκοπό έχουν να διασφαλίσουν τα μονοπώλια και τα κέρδη τους, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Ο εφοπλιστής, μέσα σε δύο χρόνια, φόρτωσε στο ναυπηγείο χρέη ύψους 10 δισ. δραχμών, απέλυσε 300 εργαζόμενους, πήρε «θαλασσοδάνεια» από την ΕΤΒΑ ύψους 7,5 δισ. και 2,3 δισ. δραχμών και τελικά επέστρεψε το ναυπηγείο στο κράτος! Στις 20 Ιούνη 1997 υπογράφτηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η σύμβαση με τον Ν. Ταβουλάρη, με τίμημα 30 δισ. δραχμές, με περίοδο αποπληρωμής τα 15 χρόνια, συν δύο χρόνια περίοδο χάριτος. Ο Ταβουλάρης έγινε ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, έχοντας εξασφαλίσει παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού ύψους 25 δισ. δραχμών.

Μέσα σε πέντε μήνες και μέχρι το Νοέμβρη του 1997, ο Ταβουλάρης απέλυσε 1.600 εργαζόμενους και από αυτούς επαναπροσέλαβε 750 χαρακτηρίζοντάς τους «νέες» θέσεις εργασίας, με πετσοκομμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα! Τον ίδιο χρόνο, πήρε 7 δισ. δραχμές κρατική επιδότηση και άλλα 7 δισ. δάνειο για επενδύσεις.

Στις 10/03/2011, η διοίκηση της εταιρείας με αίτηση που κατέθεσε η μητρική εταιρεία «Νεώριον Συμμετοχών», ζήτησε την υπαγωγή των Ναυπηγείων Ελευσίνας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Η συγκεκριμένη κίνηση στόχευε να πάρουν κομμάτι από την πίτα των εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 10 δισ. ευρώ που εκείνη την περίοδο είχε καταρτιστεί από την κυβέρνηση, μέσω της κατασκευής των γαλλικών φρεγατών τύπου «ΦΡΕΜ» για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ακολούθησε η διένεξη με το κράτος, που ισχυρίζονταν ότι ενώ τα ναυπηγεία είχαν πάρει λεφτά, δεν είχαν προχωρήσει ανάλογα τις εργασίες, με τον επιχείρημα ότι δε διέθεταν «ρευστό». Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αντιδίκησε με τα Ναυπηγεία που ζητούσαν επιπλέον χρήματα, επικαλούμενο σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το θέμα διευθετήθηκε προσωρινά με μια τροπολογία τον Απρίλη του 2013, με την οποία αποδεσμεύονταν 25 εκ. ευρώ για τον ιδιοκτήτη του ναυπηγείου, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή τριών πυραυλακάτων που είχε παραγγείλει το Πολεμικό ναυτικό. Το επιχείρημα ήταν τότε ότι με μέρος από αυτά τα λεφτά (11,5 εκ. ευρώ) θα πληρώνονταν οι εργαζόμενοι. Η τροπολογία δεν έλυσε το πρόβλημα, το οποίο επανέρχεται ακόμα πιο οξυμένο σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, και ενώ φουντώνουν τα σενάρια και τα επιχειρηματικά παιχνίδια γύρω από τα Ναυπηγεία.

Η πείρα που έχουν αποκομίσει οι εργαζόμενοι και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας δε δικαιολογεί αυταπάτες και αναστολές. Η εργοδοσία και το κράτος της «τα βρίσκουν» και «τα χαλάνε» ανάλογα με το πού φυσάει κάθε φορά ο άνεμος των ανταγωνισμών και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Χαμένοι, όμως, βγαίνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Καμιά θέση εργασίας δε διασφαλίζεται, κανένας μισθός δεν είναι σίγουρος όσο τα ναυπηγεία είναι ιδιοκτησία των καπιταλιστών. Οσο η ναυπηγική βιομηχανία υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και την άμυνα της χώρας.

Αυτό προϋποθέτει σύγκρουση και όχι συνεργασία με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, ρήξη και όχι ανοχή με την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της, ανατροπή και όχι συμβιβασμό με τον «ρεαλισμό» του καπιταλιστικού μονόδρομου.


Α. Π.


Διεκδικούν εποχικό επίδομα για όλους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., διεκδικώντας την καταβολή του εποχικού επιδόματος σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και ανέργους της ναυπηγικής βιομηχανίας. Καλεί τους εργαζόμενους σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στην Ομόνοια. Το Συνδικάτο, μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, έχουν ήδη προχωρήσει, στις 14/10, σε παράσταση στον ΟΑΕΔ. Σε συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο του οργανισμού, Μ. Κοντοπάνο, διεκδίκησαν την καταβολή του επιδόματος σε όλους ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Τελικά, στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, υπήρξε θετική εισήγηση όσον αφορά το αίτημα των σωματείων. Το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την υλοποίηση του αιτήματός τους από το υπουργείο και την κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ