ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 28
Νομιμοποιούν την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Σε παραπέρα εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και, μάλιστα, μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ. Τις επόμενες μέρες, θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η αναθεώρηση του άρθρου28, του κεντρικότερου και σοβαρότερου άρθρου που θα αναθεωρηθεί απ' αυτήν τη Βουλή. Οι τροποποιήσεις, για την ακρίβεια, η επικόλληση μιας ερμηνευτικής δήλωσης στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου, που η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση δρομολογούν, θα αποτελέσουν το «θεμέλιο λίθο» - ο οποίος, μάλιστα, θα είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένος - για την απόλυτη εναρμόνιση της χώρας στην κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Δε θα αποτελούσε υπερβολή να αναφέρουμε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 28 γίνεται για να κατοχυρωθεί η υπεροχή της κοινοτικής νομοθεσίας έναντι του ελληνικού Συντάγματος. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, οι Ελληνες βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν και να ψηφίσουν τροποποιήσεις σ' ένα άρθρο, με βάση το οποίο ένα ξένο Δίκαιο - το ευρωπαϊκό - υπερτερεί του Συντάγματος της χώρας. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος, η κυβερνητική πλειοψηφία - και όχι μόνο - να προωθήσει ρυθμίσεις και συμβάσεις, οι οποίες θα εκχωρούν αρμοδιότητες και εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε άλλα τέτοια διακρατικά όργανα.

Τι λέει το άρθρο 28 στο σημερινό Σύνταγμα

Σ' αυτό το σημείο, έχει ιδιαίτερη σημασία να παρουσιάσουμε ακριβώς τι αναφέρεται μέχρι σήμερα στο άρθρο 28, αλλά και τις τροποποιήσεις που προτάθηκαν να γίνουν. Στις τρεις παραγράφους του άρθρου, όπως είναι σήμερα στο Σύνταγμα, αναφέρεται:

1. Οι γενικά παραδεδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ, σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού Δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωριστούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών, αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία, απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

3. Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δε θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και τον όρο της αμοιβαιότητας.

Πώς προτείνεται να διαμορφωθεί

Οι τροποποιήσεις που προτείνονται από την κυβερνητική πλειοψηφία για το άρθρο 28 στην αναθεώρηση του Συντάγματος:

Η παράγραφος 1 του άρθρου 28 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι γενικά παραδεδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την κύρωσή τους με νόμο, την επικύρωσή τους και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εσωτερικής ελληνικής έννομης τάξης και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου».

Προστίθεται ερμηνευτική δήλωση υπό τις παραγράφους 2 και 3 ως εξής:

«Ερμηνευτική δήλωση: Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Γίνεται φανερό ότι όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την πορεία της ενσωμάτωσης της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία να υπογραμμίζεται στο Σύνταγμα ότι η χώρα συμμετέχει στις διαδικασίες της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αντισυνταγματική η λαϊκή βούληση

Πρόκειται, λοιπόν, για μια αρνητική και αντιδραστική εξέλιξη. Στόχος των πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και είναι διατεθειμένες να παραδώσουν «γην και ύδωρ» στους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, είναι να «θωρακίσουν» τις πολιτικές τους αυτές επιλογές και συνταγματικά, προκειμένου να μη βρεθούν προ «δυσάρεστων εκπλήξεων» μελλοντικά. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε όλες τις χώρες κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχουν πολιτικά κόμματα, πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις, που αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αυτοί την οραματίζονται.

Στη συγκεκριμένη λοιπόν αναθεώρηση, αυτή η διάσταση έχει προβλεφτεί. Ουσιαστικά, αν ο ελληνικός λαός ζητήσει πλειοψηφικά σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον, να μη βρίσκεται η χώρα μέσα στην ΕΕ ή να διατηρήσει η Ελλάδα μια άλλη σχέση με την ΕΕ, τότε όλοι όσοι θα διαφωνούν με αυτήν τη θέση, με αυτήν την πρόταση, θα επικαλούνται το Σύνταγμα και θα διατυμπανίζουν ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά μέσα από τις διατάξεις του. Η λαϊκή θέληση μετατρέπεται, λοιπόν, αυτόματα σε «αντισυνταγματική» (!!!) και για την επιβολή της θα πρέπει να υπάρξει μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Πρόκειται, επίσης, για μια ρύθμιση, που, εάν περάσει, θα βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση, τόσο με την εθνική ανεξαρτησία, όσο και με τη λαϊκή κυριαρχία, αφού ζητήματα ζωτικής σημασίας για τον τόπο και το λαό θα καθορίζονται από τις «ορέξεις» και τις αποφάσεις ξένων κέντρων. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αποφασισμένη να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χωρίς κανένα όριο.

Το ΚΚΕ, στην υπό αναθεώρηση διάταξη του άρθρου 28, είναι κατηγορηματικά αντίθετο. Μάλιστα, σχετικά με τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του άρθρου, είχε προτείνει χαρακτηριστικά να υπάρξει η εξής διάταξη: «Το κοινοτικό Δίκαιο και γενικά το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει υπερσυνταγματική ισχύ, δεν είναι ανώτερο και ισχυρότερο από το Σύνταγμα. Αν υπάρχουν διατάξεις, διεθνείς ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, να υπερισχύει το Ελληνικό Σύνταγμα».

Οι συντηρητικές ελληνικές δυνάμεις αξιοποιούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτουν στη Βουλή, για να μας δέσουν μια για πάντα - όπως πιστεύουν - χειροπόδαρα. Το λόγο τώρα έχουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όλες οι ανυπότακτες λαϊκές δυνάμεις. Οι κομμουνιστές, όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση, θα κάνουν και τώρα το καθήκον τους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΝΕΟ ΚΑΙ ... ΦΥΓΑΜΕ

Οταν πριν από μερικούς μήνες έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τη χρηματιστηριακή απελευθέρωση (!) της ποντοπόρου ναυτιλίας μας (;) είχε χώσει σ' ένα από τα τελευταία άρθρα του κι ένα ΤΑΝΕΟ. Μαζί με το ιδιωτικοποιητικό ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και άλλα θαυματουργά εκσυγχρονιστικά τρικ.

Λίγο να το έψαχνες, παραξενευόσουνα. Θα έδινε, λέει, το κράτος 100 εκατομμύρια προίκα σ' ένα Ταμείο Ανάπτυξη της Νέας Οικονομίας. Το στηλιτεύσαμε μέσα στην ασάφειά του οι βουλευτές του ΚΚΕ, αυτό το άρθρο. Ο κ. Παπαντωνίου, μάλιστα, ανήσυχος που πιάστηκε στα πράσα, προέβη και σε δυο φραστικές διορθώσεις. Εμένα αυτό το ΤΑΝΕΟ μού έμοιαζε σαν φωτογραφική διευκόλυνση για μια μερίδα εκσυγχρονιστικής ελίτ που στήνει εταιρίες σύγχρονης τεχνολογίας. Αλλά δεν ήταν πουθενά ορατός ο εισπράκτορας της προίκας. Είπα να μείνω καραούλι κι οι σύντροφοι συμφώνησαν.

Πριν από λίγες μέρες, πάλι ανάκατα ανάμεσα σε άλλες εξαγγελίες, ο ΥΠΕΘΟ ανήγγειλε ότι θα βγάλει από τις τσέπες μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, 150 δισ. δραχμές για να τα δώσει στο ...κακόμοιρο το ΤΑΝΕΟ, το ταμείο, προφανώς, απόρων νέων ηλεκτρονικών και δικτυακών γιάπηδων και κορασίδων - γιάπηδων. Μπράβο! σκέφτηκα, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚόκρατος μεριμνά και για τους φερέλπιδες δυνάστες και πλουσίους του ελληνικού μέλλοντος.

Μέχρι που προχτές μόλις φάνηκε ο προικοθήρας των 150 δισ. Είναι η πάμπτωχη δυστυχισμένη εταιρία - κορασίς, που έχει το παντελώς άγνωστο όνομα της «Μάικροσοφτ» του απόρου νέου, που λέγεται Μπιλ Γκέιτζ. Εμφανίστηκε καμαρωτός καμαρωτός ο διευθυντής Ευρώπης της εταιρίας δίπλα από τον άλλο ηγέτη του πτωχοκομείου, που ονομάζεται Εθνική Τράπεζα, τον κ. Καρατζά. Θα φτιάξουν, λέει, μαζί ένα τεράστιο ταμείο ενίσχυσης της νέας οικονομίας, ενισχύοντας και το ΤΑΝΕΟ (μας;) και τη «Μάικροσοφτ»!..

Βγαίνει και ο Ευρωπαίος διευθυντής των Αμερικανών της πλουσιότερης εταιρίας του κόσμου και καυχιέται ότι του αρέσει πολύ που έχει συνεταίρο το ελληνικό δημόσιο, το φχαριστιέται που δουλεύει μ' ένα κράτος σαν το δικό μας κι ότι ο καλύτερος συνεργάτης που είχε ποτέ είναι ο κ. Παπαντωνίου (μας;).

Τι χαρά! Τι ανανέωση! Τι εθνική περηφάνια! Εμείς η πτωχή Ελλάς ενισχύουμε μ' ένα ΤΑΝΕΟ τη «Μάικροσοφτ» και, παρέα με την Εθνική, τους κακόμοιρους νέους, που δεν έχουν κεφάλαια, για να γίνουν τα νέα αφεντικά της τεχνολογίας και να μας την πουλάνε, τη διαθέτουν, τη διδάσκουν με το αζημίωτο!

Σύντροφοι, στη Βουλή, όπως συμβαίνει με τα νομοσχέδια έτσι και με την αναθεώρηση, με σύμπραξη των δύο μεγάλων κομμάτων της Δεξιάς, περνά, όχι μόνο το ξεπούλημα του κράτους, αλλά και η οικονομική γενναία ενίσχυση των αγοραστών. Αν καταλάβατε καλά, η άρχουσα τάξη μάς βάζει νομότυπα στην εξευτελιστική θέση να χρηματοδοτούμε τη δουλεία, την ομηρία μας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι η ίδια νοοτροπία και πολιτική των πανωτοκίων, της διάθεσης όλων των αποθεματικών του Δημοσίου στους ιδιώτες προς διαχείριση και εκμετάλλευση. Είναι η ίδια πολιτική, που έδωσε με νόμο στο ΙΚΑ τη δυνατότητα να παίζει στο Χρηματιστήριο τον ιδρώτα των εργαζομένων, τις συνεισφορές - κρατήσεις μιας ζωής και να λέει ξεδιάντροπα ο διοικητής του ότι τις ζωές και τους κόπους μας τις έχασε ως το ύψος των 100 δισ. στην κρίση της Σοφοκλέους.

Το ΤΑΝΕΟ είναι η ύβρις. Δεν είναι εκσυγχρονισμός να ενισχύεις έτσι προκλητικά τη νέα οικονομία, λιώνοντας τους παλιούς, τους σημερινούς και τους τωρινούς ανθρώπους, που χρειάζονται πρώτα ψωμί, ύστερα παιδεία και υγεία, ελευθερία και, εν τέλει, υπολογιστή, ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ.

Γιατί, για να πουλήσεις ντομάτες, παπούτσια ή καράβια, μέσω διαδικτύου, λογισμικό, CD ROM κι άλλα τινά, πρέπει κάποιος να τα φτιάξει πρώτα. Ε! να χρηματοδοτεί ο παπουτσής το αφεντικό, που θα εισπράττει την υπεραξία των παπουτσιών, διακινώντας τα μέσω εταιρίας ενισχυμένης από το ΤΑΝΕΟ, ξεπερνάει τα όρια της πλουτοκρατικής στυγνής εκμετάλλευσης των πολλών από τους λίγους. ΤΑΝΕΟ θα παρακολουθούμε και θα τα ξαναπούμε.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Την Τετάρτη, 14 του Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Κάνιγγος

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων καλεί τα μέλη, τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και όλους τους Ελληνες πατριώτες, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην Αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος, που ετοιμάζει η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ, την Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001, στις 6 μμ, στην Πλατεία Κάνιγγος.

Καλούν κάθε πατριώτη να ενώσει τη φωνή του με τη φωνή των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ώστε να ματαιωθεί η ψήφιση του νέου άρθρου 28, που αποτελεί μνημείο υποτέλειας και θυμίζει μαύρες εποχές που έχει ζήσει ο λαός μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ