Ειδικά «περίπτερα» έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου |
Το κάλεσμα απλώνεται ήδη από την Ορεστιάδα έως την Ηγουμενίτσα κι από τη Δράμα έως τις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης.
Ο πρώτος κύκλος της προετοιμασίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς σε δεκάδες συνελεύσεις και συνεδριάσεις έχει συζητηθεί το πλαίσιο διεκδικήσεων και πάρθηκαν οι ανάλογες αποφάσεις.
Παρά τα εμπόδια που προσπαθούν να ορθώσουν παλιοί και νέοι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, στους χώρους δουλειάς η αντιπαράθεση είναι έντονη όπου θαρρετά μπαίνουν τα θέματα. Είναι χαρακτηριστικές οι αποφάσεις συμμετοχής που έχουν πάρει κοντά 70 σωματεία και 6 ομοσπονδίες που έως πρόσφατα δε μετείχαν στη δράση του ΠΑΜΕ. Η συζήτηση για την ταξική γραμμή στους χώρους δουλειάς ανοίγει πλέον καθαρά κόντρα στις αυταπάτες που σπέρνουν διάφοροι διαχειριστές, κόντρα σ' όσους έχουν κάνει σημαία την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και εκπαιδεύουν την εργατική τάξη στην υποταγή και στις μειωμένες απαιτήσεις. Απέναντι στη δίχως έλεος επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη, η γραμμή της ταξικής πάλης αναδεικνύεται στις συνελεύσεις σαν μονόδρομος, κόντρα στις επιδιώξεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και του κυβερνητικού συνδικαλισμού που ζητάει κοινωνική συναίνεση, για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ο διαγωνισμός κυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα αναθερμάνει την οικονομία, δηλαδή τα καπιταλιστικά κέρδη, είτε με το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» είτε με εγγυήσεις για την ακραία φτώχεια, αναδεικνύεται στις συζητήσεις στους χώρους δουλειάς ως εμπαιγμός της εργατικής τάξης.
Στις δεκαπέντε μέρες που απομένουν, «κλειδί» αναδεικνύεται η προσωποποιημένη δουλειά επιχείρηση την επιχείρηση, ώστε να απλώνει ακόμα περισσότερο το κάλεσμα αλλά και να «δένεται» η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων. Παράλληλα, οργανώνονται ειδικές ενημερωτικές δράσεις τοπικά, όπως συνεντεύξεις, έκδοση αφισών και φυλλαδίων που να συνδέουν το γενικό πλαίσιο αιτημάτων με τα ειδικά τοπικά και κλαδικά.
Ειδικό βάρος δίνεται στην οργανωτική πλευρά, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι πρόκειται να μετακινηθούν απ' όλη τη χώρα για να φτάσουν στην Αθήνα, με οικονομικό κόστος πολλές φορές απαγορευτικό, πρόβλημα για το οποίο όμως παίρνονται μια σειρά μέτρα (π.χ. γλέντια για να συγκεντρωθούν τα εισιτήρια των ανέργων κ.ά.).
Σημαντική δουλειά σ' αυτήν την κατεύθυνση γίνεται από τις οργανώσεις των συνταξιούχων στην επαρχία που ήδη έχουν ναυλώσει 60 πούλμαν που θα κατέβουν στην Αθήνα.
Η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί από το δίμηνο δράσης που προηγήθηκε αναδεικνύει τις δυνατότητες που ανοίγονται και για τη μετά το συλλαλητήριο συνέχεια της δράσης.
Στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών για τα οξυμένα προβλήματα εργαζομένων και ανέργων.
Συσκέψεις για την ουσιαστική ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων πάνω στους στόχους και τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ 2015-2020 πραγματοποιήθηκαν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και στην Αρνισσα Πέλλας, με πρωτοβουλία των τοπικών Γραμματειών της ΠΑΣΥ.
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν για τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τη νέα ΚΑΠ που έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια, αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά.
Τα στελέχη της ΠΑΣΥ κάλεσαν τους αγρότες σε οργανωμένη αντίδραση στις αρνητικές προοπτικές της νέας ΚΑΠ με την ενδυνάμωση - επαναδραστηριοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, με τις Συντονιστικές Επιτροπές των Μπλόκων σε κάθε περιοχή.
Τους ενημέρωσαν για το κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων στην Πανελλαδική Σύσκεψη που θα γίνει την Κυριακή 19 Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Και τους κάλεσαν να συμμετάσχουν μαζικά, μαζί με τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους τους συνταξιούχους, τη νεολαία, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.
Με ανακοίνωσή της που κυκλοφορεί ήδη στους χώρους Υγείας η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο μαχητικά, αγωνιστικά, να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Καλεί τα ΔΣ των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, ενώ παράλληλα καλεί σε σύγκληση γενικών συνελεύσεων, με συγκέντρωση υπογραφών, εκεί όπου τα ΔΣ των σωματείων αρνούνται να τις συγκαλέσουν. «Συζητάμε - τονίζει - συνάδελφο το συνάδελφο. Τμήμα το τμήμα. Παίρνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για να γίνουν μαζικές προσλήψεις εργαζομένων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να καταργηθεί η πενταετής θητεία των γιατρών και να μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις! Να καλυφθούν οι μισθολογικές μας απώλειες! Να ενταχθούμε στα ΒΑΕ! Να παρθούν μέτρα υγείας και ασφάλειας. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα (μισθοί, εφημερίες, υπερωρίες, νυκτερινά, αργίες). Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών! Να σταματήσουμε τις αξιολογήσεις και να καταργηθεί η σχετική νομοθεσία! Να παρθούν μέτρα προστασίας για τους άνεργους υγειονομικούς!
Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής! Σμίγουμε τη φωνή μας με τη φωνή της τάξης μας. Με τη φωνή του λαού!».
«Στο μήνα που πέρασε το Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά Σωματεία κάναμε μια μεγάλη πραγματικά προσπάθεια, απέναντι σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες (...) παλεύουμε κόντρα στο ρεύμα, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, με αντίπαλο τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό για να κερδίζουμε κάθε μέρα κι από έναν συνάδελφο από τις αντιλήψεις που σπέρνουν όσοι θέλουν το κίνημα υποταγμένο και ευνουχισμένο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η εισήγηση του ΔΣ. Η συμμετοχή του Συνδικάτου στο συλλαλητήριο και η απόφαση για απεργία κρίθηκε απαραίτητη, «όχι μόνο γιατί το επιβάλλουν οι συνθήκες, η επίθεση που δεχόμαστε, η αδιαλλαξία των εργοδοτών. Αλλά και γιατί εμείς δεν έχουμε στο DNA μας το γονίδιο της απογοήτευσης. Αλλωστε ξέρουμε καλά από οργάνωση αγώνων, γιατί είμαστε αυτοί που βρεθήκαμε μπροστά σε κάθε αναμέτρηση με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της, τα τσιράκια της μέσα στο κίνημα», όπως τονίστηκε.
Ακόμα, η Γενική Συνέλευση πήρε απόφαση για τα σχέδια των τοπικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που θα καταθέσει το Συνδικάτο στις εργοδοτικές οργανώσεις. Να σημειωθεί ότι στο ξενοδοχείο «Hilton» υπογράφηκε επιχειρησιακή ΣΣΕ με 1% αύξηση από 1/7/2014 και 1,5% από 1/1/2015, ενώ ορισμένα επιχειρησιακά σωματεία, όπως στο «Intercontinental», στο «Metropolitan», στο «Novotel», στο «Stanley» έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με αυξήσεις. Αποφασίστηκε να επαναφέρει το Συνδικάτο το ζήτημα της τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία, με αίτημα να επανέλθουν οι μισθοί όπου ήταν πριν τον Ιούλη του 2012, δεδομένου μάλιστα ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, τα έσοδα των ξενοδόχων ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκαν για το πρώτο 8μηνο του 2014 κατά 28,3%. Οπως τονίστηκε, «όλη αυτή η δουλειά βγήκε με το ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο βαθμός εκμετάλλευσης κι έχει πέσει ακόμη περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης». Αντίστοιχα, για τον κλάδο του Επισιτισμού, όπου δεν υπάρχει κλαδική ΣΣΕ σε ισχύ, αποφασίστηκε να σταλεί στις εργοδοτικές οργανώσεις πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων για υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ, με μισθούς στα επίπεδα του 2009.
Τέλος, η Γενική Συνέλευση καταδίκασε με ομόφωνο ψήφισμα το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για τα οικονομικά των κομμάτων.
Διαβάστε αύριο Σάββατο στον «Ριζοσπάστη» άρθρο που θα φιλοξενήσουμε, με τίτλο «Δίνουμε τη μάχη της ανασύνταξης σε σύνθετες συνθήκες» και αναφέρεται στη δουλειά των ΚΟ στους εργαζόμενους των ΟΤΑ μπροστά στην 1η Νοέμβρη.