ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»

Τον απολογισμό της δράσης της στον ένα χρόνο από τη συγκρότησή της έκανε, χτες στις Βρυξέλλες, η «Πρωτοβουλία των ΚΚ της Ευρώπης για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους» σε συνεδρίασή της, κατά την οποία καθόρισε και τις επόμενες παρεμβάσεις της -που θα εμπλουτίζονται στην πορεία, αναλόγως και των εξελίξεων- σε ζητήματα που ιεραρχεί.

Εκτιμήθηκε ότι η συγκρότησή της αποτέλεσε βήμα μπροστά για το συντονισμό της πάλης του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, για τη μελέτη σύνθετων θεμάτων και την προσπάθεια προσαρμογής της στρατηγικής και της τακτικής στις σύνθετες ανάγκες της ταξικής πάλης. Αποτέλεσε, ακόμα, βάση στην πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, για την οργάνωση και στήριξη των εργατικών λαϊκών αγώνων, βάση αντιμετώπισης του οπορτουνιστικού ρεύματος που είναι φορέας ενσωμάτωσης στις επιδιώξεις και στους στόχους του κεφαλαίου.

Την εισήγηση και το κλείσιμο των εργασιών έκανε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Βήμα μπροστά στο συντονισμό της πάλης του Κομμουνιστικού Κινήματος

Η εισήγηση που έκανε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δράση της «Πρωτοβουλίας» των 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Το λογότυπο της «Πρωτοβουλίας»
Το λογότυπο της «Πρωτοβουλίας»
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η Γραμματεία της «Πρωτοβουλίας των ΚΚ της Ευρώπης για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και τον συντονισμό της δράσης τους», θέλει να ευχαριστήσει πολύ όλα τα ΚΚ για τη συμμετοχή τους στη σημερινή μας συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Συμπληρώσαμε ήδη ένα χρόνο από την ίδρυση της «Πρωτοβουλίας» και σήμερα μπορούμε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό των παρεμβάσεων, των δραστηριοτήτων που αναπτύξαμε, να διαμορφώσουμε το σχέδιο δράσης για την επόμενη περίοδο.

Η βάση της προσπάθειάς μας είναι η διακήρυξη που διαμορφώσαμε το Σεπτέμβρη του 2013, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, πως:

Η «Πρωτοβουλία», στην οποία συμμετέχουν ήδη 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, στηρίζεται στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και μας ενώνει το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από ανθρώπου, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Θεωρούμε ότι η ΕΕ είναι επιλογή του κεφαλαίου. Προωθεί μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ, αντίθετου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, εντείνει τους εξοπλισμούς, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, περιορίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα.

Εκτιμάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, στηρίζει επιθετικά σχέδια ενάντια στους λαούς και ευθυγραμμίζεται με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Θεωρούμε πως υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας»
Από τη χτεσινή συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας»
Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα το δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από τις πολυεπίπεδες εξαρτήσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και της σοσιαλιστικής επιλογής.

Σημαντικές παρεμβάσεις για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού

Στη βάση των κατευθύνσεων της διακήρυξης, μέσα σε σύνθετες διεθνείς εξελίξεις, η «Πρωτοβουλία» έκανε σημαντικές παρεμβάσεις για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.

Μεταξύ των άλλων, μπορούμε να σημειώσουμε:

Πρώτο, η «Πρωτοβουλία» εκτίμησε σωστά πως το εκμεταλλευτικό σύστημα που στηρίζεται στην εξουσία των μονοπωλίων και την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής χαρακτηρίζεται από το κυνηγητό του κέρδους, την αναρχία στην παραγωγή, την όξυνση της βασικής αντίθεσης ανάμεσα στο κεφάλαιο και τη μισθωτή εργασία. Στη βάση αυτή εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση, κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου με οδυνηρές συνέπειες κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Στο έδαφος αυτής της ανάλυσης, τα κόμματα της «Πρωτοβουλίας» αντιτάχθηκαν στην ολομέτωπη επίθεση της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων, αντιπαρατέθηκαν στον ταξικό χαρακτήρα της διαχειριστικής πολιτικής κάθε μορφής, στήριξαν τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Δεύτερο, η «Πρωτοβουλία» αποκάλυψε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιτάχθηκε στην επίθεση κατά των λαϊκών συμφερόντων, που κλιμακώνεται με τις αποφάσεις της τελευταίας περιόδου που αφορούν, π.χ., την «Ενισχυμένη Οικονομική Διακυβέρνηση», την «Τραπεζική Ενωση», την «Κοινή αγροτική Πολιτική 2014-2020», την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας και άλλων σημαντικών τομέων και κλάδων της οικονομίας, την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας», που συνιστούν εργαλεία της αντιλαϊκής στρατηγικής για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την επέκταση της δράσης τους σε ανταγωνισμό με τα μονοπώλια των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

Η «Πρωτοβουλία» τοποθετήθηκε στη μάχη των ευρωεκλογών με ειδική παρέμβαση, στήριξε τα ΚΚ που πήραν μέρος στις εκλογές και συγκρούστηκαν με την ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία, αντιπαρατέθηκαν με τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Τρίτο, η «Πρωτοβουλία» είχε συνεχώς ανοικτό το μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ και το κατήγγειλε ως το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού για να παρεμβαίνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου με ευέλικτες, καλά εξοπλισμένες δυνάμεις κατά των λαών, όπως αποκαλύπτεται και μέσα από τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στην Ουαλία.

Ενημερώσαμε τους λαούς για την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών που εκδηλώνονται με την επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην Ουκρανία, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, για τον έλεγχο της περιοχής, των πηγών του πλούτου και των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η «Πρωτοβουλία» φώτισε την ουσία των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και σε άλλες περιοχές της υδρογείου, καταδίκασε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή, αποκάλυψε πως οι «τζιχαντιστές» οργανώθηκαν, εξοπλίστηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και χρησιμοποιούνται για την επίθεση κατά της Συρίας, για την ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή.

Καταδικάσαμε την εγκληματική πολιτική και τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και τη Δυτική Οχθη, οργανώσαμε, στηρίξαμε κινητοποιήσεις απαιτώντας να σταματήσει η επίθεση και η κατοχή, εκφράσαμε πολύμορφα την διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό.

Τέταρτο, η «Πρωτοβουλία» κατήγγειλε την πολιτική της καταστολής κατά των λαϊκών αγώνων, καταδίκασε τον αντικομμουνισμό και εξέφρασε τη διεθνιστική της αλληλεγγύη στα Κομμουνιστικά, Εργατικά Κόμματα που έχουν χαρακτηριστεί παράνομα και είναι στόχος διώξεων από τις αστικές κυβερνήσεις στις χώρες της Βαλτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Καταδίκασε ιδιαίτερα τις αντικομμουνιστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την επικίνδυνη, ανιστόρητη προσπάθεια ταύτισης του φασιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό και την πάλη των ΚΚ που ήταν πρωταγωνιστές στο λαϊκό αγώνα για την ήττα του φασισμού, για την κοινωνική πρόοδο.

Πέμπτο, η «Πρωτοβουλία», με την παρέμβαση για την Εργατική Πρωτομαγιά και άλλες παρεμβάσεις ανέδειξε τα εργατικά προβλήματα, τα προβλήματα της νεολαίας, των μεταναστών, στήριξε σημαντικούς στόχους πάλης, ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης του ταξικού αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η Γραμματεία συνέβαλλε αποφασιστικά στο συντονισμό της δράσης, παρά τις δυσκολίες, τα μέλη της διατήρησαν τακτική επικοινωνία.

Από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της «Πρωτοβουλίας» λειτουργεί η δική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Αναγκαία η αυτοτελής ιδεολογική - πολιτική πάλη των ΚΚ, το αντιπάλεμα των δυσκολιών

Συμπερασματικά, μπορούμε να εκτιμήσουμε πως η «Πρωτοβουλία των 29 Κομμουνιστικών Κομμάτων» στην Ευρώπη αποτελεί ένα βήμα μπροστά για το συντονισμό της πάλης του Κομμουνιστικού Κινήματος, για τη μελέτη σύνθετων θεμάτων και την προσπάθεια προσαρμογής της στρατηγικής και της τακτικής στις σύνθετες ανάγκες της ταξικής πάλης.

Αποτελεί βάση στην πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, για την οργάνωση και τη στήριξη των εργατικών - λαϊκών αγώνων, βάση αντιμετώπισης του οπορτουνιστικού ρεύματος που είναι φορέας ενσωμάτωσης στις επιδιώξεις και τους στόχους του κεφαλαίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρόλο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που στηρίζει την ΕΕ και τη στρατηγική της, συνεργάζεται με αστικές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που εφαρμόζουν αντιλαϊκή πολιτική.

Από το σύνολο των εξελίξεων γίνεται φανερό πως η αυτοτελής ιδεολογική - πολιτική πάλη των ΚΚ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στα μονοπώλια, το σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό εργατικών - λαϊκών δυνάμεων από την επίδραση της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής, τις οπορτουνιστικές αυταπάτες, στην πάλη για το σοσιαλισμό και το στοιχείο αυτό μπορεί να ενισχυθεί με την παρέμβαση των Κομμάτων της «Πρωτοβουλίας».

Σήμερα μπορούμε να συζητήσουμε για το αντιπάλεμα των δυσκολιών και το ξεπέρασμα των αδυναμιών που σημειώθηκαν αυτήν την περίοδο.

Το βασικότερο ζήτημα είναι να επιμείνουμε στη στήριξη της λειτουργίας και της δράσης της «Πρωτοβουλίας» και της Γραμματείας της, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πάλη του κάθε ΚΚ στον τόπο του. Μπορούμε δηλαδή να ενισχύσουμε την ευθύνη του κάθε κόμματος στην ενίσχυση της κοινής μας προσπάθειας, ώστε κάθε κόμμα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, τις ανάγκες της ιδεολογικής - πολιτικής και μαζικής πάλης, να μελετά και να προτείνει παρεμβάσεις, να συμβάλει στην υλοποίησή τους.

Η πείρα που συγκεντρώσαμε δείχνει πως έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια να κινούμαστε έγκαιρα για την προετοιμασία των παρεμβάσεων, να βελτιώσουμε τη μεταξύ μας επικοινωνία, ιδιαίτερα στη Γραμματεία, να κερδίζουμε χρόνο και οι παρατηρήσεις που γίνονται να παίρνουν υπόψη τους άξονες της διακήρυξης, ενισχύοντας τα επαναστατικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεών μας.

Εχει μεγάλη σημασία να ενημερώνονται οι κομμουνιστές, οι φίλοι των ΚΚ, οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα για τις δραστηριότητες της «Πρωτοβουλίας». Ασφαλώς, είναι δεδομένο πως οι δραστηριότητες αυτές, τα κείμενα των παρεμβάσεων φιλοξενούνται στα έντυπα και ιστοσελίδες του κάθε κόμματος αλλά μπορούμε να αναζητήσουμε και άλλους τρόπους για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τις θέσεις της «Πρωτοβουλίας» και την πείρα της πάλης των ΚΚ που την απαρτίζουν, ώστε να γίνεται γνωστή η παρέμβασή της, να δίνεται απάντηση σε ερωτήματα για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το κομμουνιστικό, εργατικό κίνημα, να δυναμώνει η αντιπαράθεση με τα αστικά κόμματα και να αποκαλύπτεται ο ρόλος ΚΚ που μεταλλάχτηκαν, ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας, του οπορτουνισμού.

Πρέπει να σημειώσουμε πως αντιμετωπίσαμε σοβαρές αδυναμίες στην οργάνωση κοινών εκδηλώσεων την περίοδο των ευρωεκλογών. Πραγματικά ήταν δύσκολη προσπάθεια αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί στόχο και επιβάλλεται να επιμείνουμε περισσότερο, γιατί έχει σημασία ακόμα και με μικρές, ουσιαστικές εκδηλώσεις, με πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, να πετύχουμε την οργάνωση συζητήσεων για επίκαιρα πολιτικά προβλήματα.

Για τις παρεμβάσεις του επόμενου διαστήματος

Την επόμενη περίοδο έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε: Συνεχίζουμε την ενημέρωση των λαών και τη δράση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το αιματοκύλισμα των λαών, δυναμώνουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη.

Ετοιμάζουμε τις εξής παρεμβάσεις και εμπλουτίζουμε το σχεδιασμό στη συνέχεια:

  • Τον Οκτώβρη για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού και τις συνέπειες της αντεπανάστασης.
  • Το Νοέμβρη για βασικές στρατηγικές της ΕΕ, π.χ., για την Ενισχυμένη Οικονομική Διακυβέρνηση, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, αποκαλύπτουμε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ.
  • Το Δεκέμβρη για το Παλαιστινιακό Πρόβλημα - εξετάζοντας παράλληλα επίσκεψη αντιπροσωπείας της «Πρωτοβουλίας» στην Παλαιστίνη.
  • Το Γενάρη για τη νεολαία, για το δικαίωμα στη μόρφωση.
  • Το Φλεβάρη για το δικαίωμα στη δουλειά και την προστασία των ανέργων.
  • Το Μάρτη παρεμβαίνουμε για τα προβλήματα των γυναικών.
  • Τον Απρίλη - Μάη κοινή ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά και στήριξη των εργατικών κινητοποιήσεων την 1η Μάη.
  • Το Μάη για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική νίκη.

Επίσης, εξετάζουμε:

Α) Την οργάνωση εκδήλωσης στα Βαλκάνια για το ρόλο του ΝΑΤΟ, των στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.

Β) Την οργάνωση εκδήλωσης (π.χ., στην Ισπανία ή την Ελλάδα) για το ρόλο της ΕΕ και την πάλη των κομμουνιστών, των λαών για την αποδέσμευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ