ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Πολιτική καταστροφής της αγροτιάς

Η εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους κτηνοτρόφους, όπως φάνηκε και από τον τρόπο χειρισμού του καταρροϊκού πυρετού, και η νέα ΚΑΠ 2015 - 2020 ήταν δύο από τα βασικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στην ομιλία που έκανε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία του Μανταμάδου, στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης που έκανε της ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ.

Για το ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού επεσήμανε: «Η κυβέρνηση μπορούσε να εμποδίσει την εξάπλωση της ασθένειας, αν έπαιρνε συγκεκριμένα μέτρα από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε σε Λακωνία και Αρκαδία, αυτά που ζητούσε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του από τον Ιούνιο μήνα. (...) Αμφισβήτησαν ότι είχε τα χαρακτηριστικά πανδημίας και αρκέστηκαν σε απλές συστάσεις. Είναι εγκληματική η αδιαφορία και εγκατάλειψη των κτηνοτρόφων».

Σε άλλο σημείο, επεσήμανε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν, μετά από πέντε μήνες, αναγκάστηκαν να τα πάρουν «γιατί βλέπουν τους κτηνοτρόφους να ξεσηκώνονται. Μία θα είναι η απάντηση στα πανελλαδικά συλλαλητήρια των κτηνοτρόφων 8 και 9 Οκτώβρη σε όλη την Ελλάδα: μαζική συμμετοχή και διεκδίκηση για αποζημίωση σε ΟΛΑ τα ζώα, δηλωθέντα και μη (...) ταυτόχρονα τα μέτρα προστασίας να συνεχιστούν».

Για τη νέα ΚΑΠ, επεσήμανε πως αν και «θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά από τρεις μήνες, η κυβέρνηση δε δίνει όλα τα στοιχεία της (...) Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει ζητήσει εγγράφως τον επίσημο φάκελο, αλλά απάντηση δεν έχει λάβει! Δεν ενημερώνουν γιατί οι νέοι όροι και προϋποθέσεις, τα κριτήρια που θέτουν, κυρίως εξυπηρετούν την ανακατανομή των κοινοτικών πόρων και αναδιανομή υπέρ των μεγάλων, για συγκέντρωση της παραγωγής στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, καθώς και στον προσανατολισμό σε ορισμένα προϊόντα που θα ευνοηθούν οι μεταποιητές».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν αμφισβητεί την ΚΑΠ και την ΕΕ, ούτε διακρίνει ταξικές πολιτικές που ευνοούν τους μεγάλους και τη συγκέντρωση». Ισχυρίζεται ότι «η ΚΑΠ έχει "εγγενείς αδυναμίες" και με μια άλλη διαπραγμάτευση με τη συμμαχία του νότου, λες και είναι γεωγραφικό και όχι ταξικό ζήτημα, θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα για τους μικρομεσαίους αγρότες και τις οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις (...) Κοροϊδεύουν συνειδητά, αφού ξέρουν ότι η στρατηγική της ΕΕ για το 2020, δηλαδή η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, συνεπώς η οικογενειακή μικρή μονάδα είναι καταδικασμένη στον Καιάδα».

Καταλήγοντας, παρουσίασε σύντομα την πρόταση του ΚΚΕ. «Είναι ολοφάνερο - είπε - ότι και με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020 ο μικρός δεν μπορεί, όσο και να δουλέψει, να φτάσει το μειωμένο κόστος παραγωγής του μεγάλου. Λύση για την επιβίωσή του είναι να αποκτήσει τα πλεονεκτήματα της μεγάλης παραγωγής.

Αυτό θα γίνει με τη συνεταιριστικοποίηση, δηλαδή την ενοποίηση της μικροϊδιοκτησίας σε μία μεγάλη. Η ενοποίηση γης - καλλιεργητικών δραστηριοτήτων σημαίνει χαμηλό κόστος παραγωγής με κρατική επιστημονική και τεχνική στήριξη για παραγωγή καλών, ποιοτικών, φτηνών προϊόντων για τη λαϊκή οικογένεια. Με εξασφαλισμένη πώληση της παραγωγής, αφού θα υπάρχει η κρατική συγκέντρωση και το εμπόριο. Μιλάμε για άλλη μορφή οργάνωσης της παραγωγής και άλλη εξουσία, του λαού».

ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ
Για ελλιπή σήμανση μιλούν οι αυτόπτες μάρτυρες

MotionTeam

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα ακριβή αίτια του πολύνεκρου τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην Εγνατία Οδό, κοντά στον κόμβο της Βέροιας και είχε τραγικό απολογισμό πέντε νεκρούς και 30 τραυματίες, ανάμεσά τους 3 σοβαρά.

Το ατύχημα έγινε περίπου στις 10.20 το πρωί, στο ρεύμα του δρόμου προς Θεσσαλονίκη, όταν φορτηγό αυτοκίνητο με ρουμάνικες πινακίδες κυκλοφορίας, που οδηγούσε 39χρονος Ρουμάνος, προσέκρουσε σε προπορευόμενα οχήματα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα, λόγω εκτέλεσης εργασιών από τη ΔΕΔΔΗΕ. Στο τροχαίο δυστύχημα, ενεπλάκησαν περισσότερα από 30 οχήματα.

Συνελήφθησαν, ο 39χρονος οδηγός του φορτηγού αυτοκινήτου, καθώς και ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης των εργασιών.

Αναπάντητα ερωτήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρουμάνος οδηγός επικαλέστηκε πρόβλημα στα φρένα του οχήματος.

Αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού δυστυχήματος κάνουν λόγο για ελλιπή σήμανση στο τμήμα της Εγνατίας Οδού, όπου εκτελούνταν τα έργα. Μιλούν για απουσία πινακίδων και σήμανσης που να ενημερώνει για την ανάγκη μείωσης της ταχύτητας κυκλοφορίας. Αναφέρουν πως υπήρχαν μόνο δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι με σημαιάκια προσπαθούσαν να ρυθμίσουν την κίνηση και αυτοί βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο των έργων και την ουρά των οχημάτων που είχε σχηματιστεί, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο, για οποιονδήποτε ακολουθούσε, να σταματήσει το όχημά του.

Η «Εγνατία Οδός», που έχει την ευθύνη διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου, επιχειρεί να αποσείσει κάθε ευθύνη από πάνω της, δείχνοντας την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, που έδωσε την άδεια και τον ανάδοχο του έργου της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αποκαλύψουν τα πραγματικά αίτια του τραγικού δυστυχήματος, που σημειώθηκε σε έναν από τους «πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους" της Ευρώπης, όπως παρουσιάζεται από τις κυβερνήσεις.

Προφυλακιστέος ο 31χρονος

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί με εισαγγελική εντολή, ο 31χρονος που συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και κατηγορείται για «ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, έκρηξης, κατοχής εκρηκτικών, κλοπής, πλαστογραφίας, αντίστασης κατά της αρχής, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης». Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να απολογηθεί την Κυριακή το πρωί που οδηγήθηκε στον ειδικό εφέτη ανακριτή μέχρι, όπως ανέφερε και η συνήγορος του Ι. Κούρτοβικ, να ενημερωθεί για τη δικογραφία, που έχει σχηματισθεί σε βάρος του. Σε δήλωσή της, ανάμεσα σε άλλα, η συνήγορος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι οι κατηγορίες δεν εξατομικεύονται και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τις συγκεκριμένες κατηγορίες όπως έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών που αφορούν δράσεις του ΕΑ. Επιπρόσθετα, είπε ότι στοιχεία της δικογραφίας δεν έχουν γνωστοποιηθεί ούτε στον κατηγορούμενο, ούτε στον ανακριτή, ενώ φέρονται να κυκλοφορούν σε ΜΜΕ, παραβιάζοντας τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Ο ίδιος, με κείμενο που έστειλε σε ιστοσελίδα, καταγγέλλει ανάμεσα σε άλλα, ότι του απέσπασαν και ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα, με χτυπήματα και απειλές, DNΑ και αποτυπώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ