ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Από το Φάληρο έως το Σούνιο παραδίδεται στους επιχειρηματίες

Υπογράφηκαν υπουργικές αποφάσεις για την παραχώρηση 20 ακινήτων σε όλο το μήκος του «παραλιακού μετώπου» στην εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ»

Στην παραχώρηση συνολικά 20 ακινήτων - φιλέτων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού στην ανώνυμη εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ» προχώρησε χτες η κυβέρνηση. Ετσι, υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς το σχέδιο εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης ολόκληρου του «παραλιακού μετώπου» της Αττικής από το Φάληρο έως το Σούνιο, μήκους πάνω από 45 χιλιομέτρων. Χτες, έγινε και συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη με τον πρόεδρο της εταιρείας Α. Ματιάτο για να δοθεί και η ανάλογη δημοσιοποίηση του θέματος. Πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο» έχει συσταθεί με στόχο την ιδιωτικοποίηση των φιλέτων της παραλιακής ζώνης, για να προσφέρουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, μια περιοχή που κάτω από άλλες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, δηλαδή χωρίς καπιταλιστική ιδιοκτησία και εκμετάλλευση, θα μπορούσε να αναπτύσσεται σε όφελος των λαϊκών αναγκών που τώρα θυσιάζονται.

Το γεγονός ότι πολλές από τις εκτάσεις που «πέρασαν» χτες στην «Παράκτιο Μέτωπο», τις εκμεταλλεύονται ήδη επιχειρηματίες (Α' και Β' παραλίες Βούλας, Ακτή Αλίμου, Μαρίνα Φλοίσβου κ.λπ.) δεν αποκλείεται να σημαίνει πως η συγκυβέρνηση θα επανεξετάσει το «μοίρασμα» της τεράστιας πίτας γης του Σαρωνικού. Με δεδομένο ότι ήδη τρέχουν και άλλα επενδυτικά σχέδια όπως το αεροδρόμιο του Ελληνικού και ο Αστέρας Βουλιαγμένης.

Τα 20 ακίνητα - «φιλέτα»

Οι σχετικές αποφάσεις έχουν υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και αφορούν τα εξής ακίνητα:

1) Δημόσιο κτήμα στη Γλυφάδα από τα Αστέρια Γλυφάδας μέχρι το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, έκταση 176.161 τ.μ.

2) Φαληρικός Ορμος, έκταση 757.500 τ.μ. (beachvolley, Κεραίες Cosmote, Vodafone Wind, ΤΑΕ KWONDO).

3) Eδαφική έκταση 64.100 τ.μ. στην περιοχή Αναβύσσου Αττικής (Εστιατόρια, Αλιευτικό καταφύγιο - Π. Φώκαια).

4) Στη Βούλα Αττικής 90.095 τ.μ.

5) Στη Βούλα - Μεγάλο Καβούρι 62.275 τ.μ. (Ακτή Β' Βούλας).

6) Ακτή Α' Αλιπέδου Βούλας έκτασης 146.665 τ.μ. (Ακτή Α' Βούλας South Coast και Εστιατόριο Ακτής Ειρηνικός).

7) Στη Βάρκιζα, 7.500 τ.μ.

8) Την εδαφική έκταση των καταργημένων Αλυκών Αναβύσσου 669.095 τ.μ.

9) Εκταση 9.220 τ.μ. στην Ανάβυσσο Αττικής.

10) Εκταση 8.860 τ.μ. στον Αγιο Νικόλαο Αναβύσσου Αττικής.

11) Εδαφική έκταση 258.250 τ.μ. στη Λομβάρδα - Κρωπία, Αττικής.

12) Εδαφική έκταση 326.315 τ.μ. στο Λαγονήσι Αττικής.

13) Δέλτα Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου) 262.423 τ.μ.

14) Ακτή Αλίμου 69.725 τ.μ.

15) Εκταση από Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι κέντρο Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο έκτασης 90.825 τ.μ. (Πάρκο Φλοίσβου).

16) Εκταση 20.420 τ.μ. στον Αλιμο Αττικής από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά (Παιδικές χαρές, Αλσος).

17) Εδαφική έκταση 278.000 τ.μ. στη Γλυφάδα Αττικής (Αστέρια Γλυφάδας).

18) Ακτή Βάρκιζας έκτασης 252.000 τ.μ.

19) Μικρό Καβούρι - Βουλιαγμένη (Ακτή Βουλιαγμένης) 96.000 τ.μ.

20) Μαύρο Λιθάρι μήκους 1.000 μ.

«Αθηναϊκή Ριβιέρα» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ν. Μηταράκης επεσήμανε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στο «παραλιακό μέτωπο» είναι «μια διαδικασία που τρέχει πλέον με γρήγορους ρυθμούς», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «κύριο μέλημά μας είναι να αναδείξουμε την Αθηναϊκή Ριβιέρα».

Κάνοντας λόγο για «διττό στόχο» ισχυρίστηκε ότι «αφενός θέλουμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον σταθερών κανόνων, αυστηρών προδιαγραφών και με πρώτο γνώμονα την απόλυτη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αφετέρου, θα προωθηθούν έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και αυξάνουν την προσβασιμότητα των πολιτών στην θάλασσα»!

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Η πείρα από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις αποδεικνύει ότι οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται είναι με εργαζόμενους κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα, ενώ οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες... βλέπουν με το κιάλι τους ελεύθερους χώρους και τις παραλίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Απογειώνοντας τον εμπαιγμό, ο Α. Ματιάτος χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου ως «νοικοκύρεμα», προσθέτοντας πως: «Βάζουμε τέλος στο χάος, τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις»!

Αντιλαϊκές εξελίξεις

Οι εξελίξεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού αφορούν πρώτα και κύρια τους νέους, τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες όλης της Αττικής. Η παραχώρηση αυτών των εκτάσεων στην «Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ», σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε Φαληρικό Δέλτα, Φλοίσβο, πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, πρώην αμερικάνικη βάση, Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, Αστέρα Βουλιαγμένης, στα χιλιάδες στρέμματα εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη, συνθέτουν ένα τεράστιο παζλ επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα σχέδια στερούν από το λαό μεγάλες ανάσες ζωής, χώρους Αθλητισμού και Πολιτισμού, αναψυχής και ψυχαγωγίας. Στην περιοχή του Ελληνικού θα στήσουν μια τεράστια πολιτεία για υψηλά βαλάντια.

Στην προκειμένη περίπτωση, η κρατικής ιδιοκτησίας γη γίνεται εμπόρευμα, αλλάζει χρήσεις ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων - επενδυτών σε τομείς όπως π.χ. ο τουρισμός για προσέλκυση καπιταλιστών απ' όλο τον κόσμο στους οποίους θα παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Με πεντάστερα ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες για υπερπολυτελή κότερα, που, εκτός από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων σ' αυτόν τον τομέα, αποκλείει τους λαϊκούς ανθρώπους της Αττικής από το να απολαμβάνουν ελεύθερα τις ακτές, τη θάλασσα, ως μέσο ανάπαυσης και αναψυχής. Την ίδια ώρα αυτού του είδους η «ανάπτυξη» αναπαράγει έναν παρασιτικό τρόπο ζωής ξένο για τους ανθρώπους του μόχθου, με τη σαπίλα να δηλητηριάζει τη συνείδηση της νεολαίας, καλλιεργώντας συνειδήσεις υποταγής στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η προώθηση των σχεδίων των πολυεθνικών ισοδυναμεί με κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα. Ολη η παραλιακή ζώνη είναι πεδίο μεγάλου ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους. Η κάλυψη των λαϊκών αναγκών δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ένα περιβαλλοντικό θέμα. Οταν η γη είναι εμπόρευμα τότε οι ανάγκες του λαού παραμερίζονται.


ΔΕΗ
Ρίχνει εισπρακτικές εταιρείες στο κυνήγι «οφειλετών»

Μεθοδεύεται και η εκποίηση όποιων «περιουσιακών στοιχείων» έχουν να επιδείξουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Με τη «συνδρομή» εισπρακτικών εταιρειών, αλλά και μεθοδεύσεις για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, σχεδιάζει να μπει η ΔΕΗ στο κυνήγι «οφειλετών», την ίδια ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των καταγεγραμμένων οφειλών αφορούν τη «χαμηλή τάση»: Λαϊκά νοικοκυριά, ΕΒΕ και φτωχομεσαίους αγρότες, που έχουν πληγεί βάναυσα από την καπιταλιστική κρίση, αλλά και τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τη χτεσινή «Καθημερινή», η ΔΕΗ αναζητά μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού που λήγει στις 29/9 νομικά γραφεία ή εταιρείες όπου θα αναθέσει τη διεκδίκηση απαιτήσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η νέα αυτή πολιτική εισπράξεων καθιερώνεται για πρώτη φορά από τη ΔΕΗ, στη βάση «πιλοτικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στην Αττική. Το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί ύστερα από ένα δίμηνο εφαρμογής του και εάν τα αποτελέσματα κριθούν «ικανοποιητικά», θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Τα γραφεία που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση 10.000 έως και 20.000 υποθέσεων οφειλών, μέσης αξίας 10.000 ευρώ ανά υπόθεση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΔΕΗ έχει ήδη καταρτίσει τον κατάλογο των καταναλωτών που θα παραδώσει στις εταιρείες που θα προσλάβει για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών της, βάσει τριών «συνδυαστικών κριτηρίων»: Το ύψος της οφειλής και το βάθος χρόνου αυτής. Το «προφίλ» του καταναλωτή, αν δηλαδή έχει ανταποκριθεί ή όχι σε προηγούμενους διακανονισμούς. Και η σχέση του με άλλες «παραβατικότητες», π.χ. η σύλληψή του για ρευματοκλοπή.

Από το συνολικό ποσό των 1,3 δισ. ευρώ των ανεξόφλητων οφειλών, τα 860 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη χαμηλή τάση, δηλαδή από λαϊκά νοικοκυριά και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και εργαστήρια, ενώ πολλές απ' αυτές θεωρούνται επισφαλείς απαιτήσεις. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται ανεξόφλητες οφειλές καταναλωτών που ανήκουν στο λεγόμενο «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (ΚΟΤ), οι οποίοι αριθμούν περί τις 550.000.

Από πλευράς διοίκησης της ΔΕΗ διαχέεται ότι προχωρά σε αυτό το μέτρο, καθώς «δεν απέδωσε» το πρόγραμμα διακανονισμών που καθιέρωσε. Η πλειοψηφία των καταναλωτών που εντάσσονται σε αυτό, στην πράξη δεν καταβάλλουν το σύνολο των δόσεων, δείγμα κι αυτό της τεράστιας οικονομικής δυσπραγίας που κατατρέχει τις λαϊκές οικογένειες.

«Σαφάρι» που θα φτάνει μέχρι την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων

Στα διαδικαστικά, οι νομικές εταιρείες που θα προσλάβει η ΔΕΗ σε πρώτο στάδιο θα αναζητήσουν εξωδικαστικό διακανονισμό των οφειλών, με δόσεις που μπορούν να φτάσουν έως και τις 8 διμηνιαίες.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη της ΔΕΗ, θα ακολουθούν τα εξής στάδια: «Εντοπισμός οφειλετών, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας έχουν μεταβληθεί χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά η ΔΕΗ. Επικοινωνία / διαπραγμάτευση με στόχο την εξωδικαστική διευθέτηση (υπαγωγή σε διακανονισμό της οφειλής / ρύθμιση σε δόσεις) και την είσπραξη. Σύνταξη και αποστολή / κοινοποίηση απλών επιστολών ειδοποίησης ή/και εξωδίκων προσκλήσεων».

Σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσει η δικαστική διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο πλαίσιο της οποίας το νομικό γραφείο θα προχωράει σε έρευνα για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.

Στις περιπτώσεις οφειλετών άγνωστης διαμονής δεν θα προχωρεί στη δικαστική διεκδίκηση, ενώ σε περίπτωση που εντοπίζονται πελάτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή προκειμένου να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση, το νομικό γραφείο θα επικοινωνεί με τις νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ για περαιτέρω οδηγίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ