ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
«Χρέος να συμβάλουμε να γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας προς τα μπρος»
  • Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις τιμής του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για το Μπλόκο
  • Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στο Μπλόκο, στις 23 Σεπτέμβρη, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην πλατεία 17ης Αυγούστου
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην πλατεία 17ης Αυγούστου
Τα 70 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς τίμησαν το πρωί της Κυριακής πλήθος λαού και νεολαίας, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία 17ης Αυγούστου, με ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο, ενώ αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι έφτασαν με πορεία στο κοινοτάφιο στο Γ' νεκροταφείο, κρατώντας επιγραφές με τα ονόματα των σκοτωμένων του Μπλόκου. «Τιμάμε τα 70 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς με αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και τη φασιστική απειλή, για τη Λαϊκή Συμμαχία και το Σοσιαλισμό»: Αυτό ήταν το σύνθημα στο πανό των ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα που καλούσαν το λαό να μελετήσει την Ιστορία του, να καταδικάσει το φασισμό, αλλά και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο λαό της Παλαιστίνης.

Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του ΚΚΕ, η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΑΓΕΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣΝΑΤ), σωματεία συνταξιούχων της περιοχής του Πειραιά, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πειραιά, ο Στέλιος Μπενετάτος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη, ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, ο Παναγιώτης Μακρής, αντιστασιακός και για χρόνια δήμαρχος Καισαριανής, η Βέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Στον αγώνα του λαού μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ αναφέρθηκε στην ομιλία του στη ματωμένη πλατεία του Μπλόκου ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Παναγιώτης Γεωργόπουλος. Οπως εξήγησε, η δράση αυτή είχε ως αποτέλεσμα μετά τη Μάχη της Κοκκινιάς (6-8 Μάρτη 1944), η συνοικία να αποτελεί «ελεύθερο έδαφος» μέσα στην κατεχόμενη Αθήνα. Για να τσακίσουν την ηρωική αντίσταση του λαού, οι Γερμανοί μαζί και οι συνεργάτες τους, έστησαν το Μπλόκο: Συγκέντρωσαν στην πλατεία Οσίας Ξένης όλους τους άντρες 14 - 60 ετών, με τους χαφιέδες να υποδεικνύουν τους αγωνιστές και τους δήμιος να εκτελούν στον παρακείμενο χώρο της Μάνδρας. Ο Π. Γεωργόπουλος τόνισε την ανάγκη για αγώνα ενάντια στην παραποίηση της Ιστορίας, προκειμένου να τη γνωρίσουν οι νεότερες γενιές χωρίς διαστρεβλώσεις και αποχρωματισμούς.

Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα των ναζιστών

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Βρισκόμαστε 70 χρόνια μετά από αυτή την απίστευτη θηριωδία, αυτό το απερίγραπτο έγκλημα που δεν το χωράει εύκολα νους. Δεν βρισκόμαστε όμως για να κάνουμε ένα απλό μνημόσυνο, ούτε για να αποτίσουμε απλά φόρο τιμής. Δεν τιμά έτσι ο λαός, η εργατική τάξη τους ήρωές τους. Χρέος, όρκος τιμής για εμάς είναι η συνέχεια του αγώνα για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου που τσακίζει σήμερα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Γιατί, στην τελική, η πολιτική του κεφαλαίου ήταν αυτή που παραμονές της απελευθέρωσης αποφάσισε να δώσει αυτό το χτύπημα στο λαό και ειδικότερα στην πρωτοπορία του, το ΚΚΕ και τις οργανώσεις στις οποίες ήταν ψυχή και σώμα το ΚΚΕ, δηλαδή το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Εχουμε χρέος να συμβάλουμε να γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας προς τα μπρος. Με αυτόν τον τρόπο, παλεύουμε για τα ιδανικά για τα οποία πάλεψαν γενιές αγωνιστών, ανάμεσά τους και η θρυλική γενιά της αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ μετέπειτα. Να παλέψουμε για μια κοινωνία που δε θα υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Χρέος να βάλουμε φρένο, να πολεμήσουμε το φασισμό, αυτό το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, τη Χρυσή Αυγή, που με πολύπλευρη στήριξη παίζει σήμερα βρώμικο και σκοτεινό αντιλαϊκό ρόλο. Οπως βρώμικο, σκοτεινό και αντιλαϊκό ρόλο είχαν παίξει οι πολιτικοί και σε πολλές περιπτώσεις φυσικοί πρόγονοι των χρυσαυγιτών τον Αύγουστο του '44».

Υπογράμμισε την ανάγκη ο αγώνας να στρέφεται ενάντια σε όσους στρώνουν το έδαφος για το φασισμό: «Για παράδειγμα, η ίδια η ΕΕ, αυτό το ιερό και όσιο για το κεφάλαιο, τα κόμματά του και κάθε λογής οπορτουνιστές έχουν κάνει την 23η Αυγούστου μέρα μνήμης - λέει - για τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Ετσι εξομοιώνουν το φασισμό, αυτήν την εγκληματική ιδεολογία του κεφαλαίου, με τον κομμουνισμό, που είναι ό,τι πιο προοδευτικό έχει γεννήσει η ανθρώπινη σκέψη. (...) Εξομοιώνουν προδότες που δολοφονούσαν εδώ στο Μπλόκο, όπως ο Πλυτζανόπουλος, ο Σγούρος, ο Μπουραντάς, ο Μπαντράνης με ήρωες που θυσιάστηκαν εδώ στο Μπλόκο, όπως ο Χατζηβασιλείου, ο Ασμάνης, ο Περιβολάς, η Κουμπάκη, η Μαύρου και εκατοντάδες άλλοι».

«Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα των ναζιστών. Ούτε τα παλιά ούτε τα πρόσφατα», διαβεβαίωσε ο Β. Μαρούπας, καθώς τις επόμενες βδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι αλλά και από την επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα που προπαγάνδιζαν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ ετοιμάζει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στο Μπλόκο, στις 23 Σεπτέμβρη, μέρα που συμπίπτει με το πρώτο μνημόσυνο για τους σκοτωμένους του Μπλόκου, το 1944, που βάφτηκε επίσης στο αίμα. «Η ελπίδα είναι στη λαϊκή συμμαχία, στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, στην εργατική - λαϊκή εξουσία. Η ελπίδα είναι στο ΚΚΕ. Την ελπίδα δε θα μας την πάρουν. Την περιφρουρούμε, την κάνουμε δράση. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε μάθει να τιμάμε τους νεκρούς μας, σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη», κατέληξε ο Β. Μαρούπας.

«Μελετάμε την Ιστορία, διδασκόμαστε, τα συμπεράσματα που βγάζουμε μας οδηγούν στην πρωτοπόρα δράση μας», σημείωσε η Σωτηρία Αγγελινιάδη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ, στο χαιρετισμό της μπροστά στο κοινοτάφιο και πρόσθεσε πως «σε αυτές τις ηρωικές στιγμές πρέπει να σκοντάψουν οι παραχαράκτες της Ιστορίας και οι σημερινοί υποστηρικτές των ναζί». Ακολούθησε προσκλητήριο με τα ονόματα των σκοτωμένων του Μπλόκου αλλά και γυναικών που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στο φασισμό και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Εκδήλωση για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στο Ολατζάκ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στη μάχη του Τσαλ Νταγ διοργανώνουν η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, το ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ και τα παραρτήματα Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στον Πλαταμώνα (Ολατζάκ) Καβάλας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Θεοδοσιάδης, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα και λαϊκά τραγούδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ