ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»
Ικανοποιεί προαπαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου

Στις 6 Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Το «πολυνομοσχέδιο» είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πλουτοκρατίας. Οι διατάξεις του αποτελούν τροχιοδεικτικές βολές για τις ανατροπές που έρχονται το φθινόπωρο
Το «πολυνομοσχέδιο» είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πλουτοκρατίας. Οι διατάξεις του αποτελούν τροχιοδεικτικές βολές για τις ανατροπές που έρχονται το φθινόπωρο
Στις 6 Αυγούστου σχεδιάζει η κυβέρνηση να ψηφιστεί το «πολυνομοσχέδιο» που κατέθεσε αργά προχτές το βράδυ στη Βουλή. Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα ικανοποιούνται προαπαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου και συνδέεται με την εκταμίευση δόσης 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Το «πολυνομοσχέδιο» περιλαμβάνει συνολικά 232 άρθρα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν τον «εκσυγχρονισμό» του πλαισίου με το οποίο καταρτίζονται και υπογράφονται οι δημόσιες συμβάσεις.

Σοβαρές ανατροπές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας φέρνουν οι διατάξεις του «πολυνομοσχεδίου» που κατατίθενται από το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα: Από 1/1/2015 οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (TEAΠΙΕΝ) εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Η αλλαγή αυτή θα συμπιέσει προς τα κάτω τις παροχές των ασφαλισμένων και συγκεκριμένα το ύψος του εφάπαξ (θα καθορίζεται με το νέο μαθηματικό τύπο), αλλά και των συντάξεων, καθώς τα Ταμεία αυτά υπάγονται στη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος και υπόκεινται στις μειώσεις που ανακοινώνει κάθε τρίμηνο το ΕΤΕΑ.

Εξομοίωση προς τα κάτω

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει «συντελεστής βιωσιμότητας», ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετησίων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ). Αυτό σημαίνει αναπροσαρμογή προς τα κάτω των παροχών που δίνουν αυτά τα Ταμεία σήμερα, προκειμένου να διασφαλίζεται μηδενικό έλλειμμα κάθε χρόνο.

Επίσης, από 1/1/2015 σε όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τον υπολογισμό του εφάπαξ, που σημαίνει μειώσεις με το νέο μαθηματικό τύπο.

Τα Ταμεία αυτά έχουν τη δυνατότητα μέχρι 31/12/2014, μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης. Παύουν δηλαδή να λειτουργούν σαν επικουρικά ταμεία και προσαρμόζονται στους όρους με τους οποίους λειτουργούν τα επαγγελματικά ταμεία, με μειωμένες παροχές και συντάξεις.

Ερχονται δραματικές μειώσεις

Σύμφωνα με τα σωματεία των ενστόλων, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις οδηγούν σε μείωση των εφάπαξ από 40%-50%. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε χτες διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα ισχύει διαφορετικός συντελεστής βιωσιμότητας για τα εφάπαξ των ενστόλων, ώστε οι μειώσεις να είναι μικρότερες. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμα ότι θα υπάρξει «ρήτρα αξιόμαχου», προκειμένου η μείωση στα εφάπαξ να γίνεται σταδιακά.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, από 1/1/2015 καταργούνται άλλοι τέσσερις «φόροι υπέρ τρίτων», στερώντας πολύτιμους πόρους από τα Ταμεία (ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ, Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Ταμείων, Ταμείο Νομικών, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.). Το σύνολο των «φόρων υπέρ τρίτων» αναμένεται να καταργηθούν μέχρι τον Οκτώβρη.

Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ανατροπές θα οδηγήσουν με βεβαιότητα στην παραπέρα υπονόμευση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων χιλιάδων ασφαλισμένων, ανοίγοντας το δρόμο για τις επόμενες αντιδραστικές αλλαγές το φθινόπωρο, ο υπουργός Εργασίας τις υπερασπίστηκε χτες με θράσος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού και ενδυνάμωσης της βιωσιμότητας όλων των τομέων του ασφαλιστικού συστήματος (...) ώστε να ενισχυθεί η αλληλεγγύη των γενεών».

Οι υπόλοιπες διατάξεις

Από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του «πολυνομοσχεδίου», ενδιαφέρον έχουν αυτές για τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 και για τη θέσπιση συστημάτων διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων.

Η ΤτΕ θα μπορεί να απαιτεί από τις τράπεζες τη λήψη των απαραίτητων κατά την κρίση της διορθωτικών μέτρων και να επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση συστηματικής μη εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας στις σχέσεις τράπεζας - δανειολήπτη. Στην πραγματικότητα, οι τέτοιες πρόνοιες προστασίας δανειοληπτών αφορούν μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ στον αντίποδα ψαλιδίζονται όσες ελπίδες υπήρχαν στα λαϊκά στρώματα για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Παραπέρα, με το πολυνομοσχέδιο διευρύνεται η λίστα των υπόχρεων υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες». Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων φορέων του δημόσιου τομέα (όπως ζητούν προμηθευτές και εργολάβοι), διατάξεις για τον «εκσυγχρονισμό» της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διατάξεις για τη χάραξη του αιγιαλού μέχρι το τέλος του 2015. Προωθείται, επίσης, η αφαίρεση του ΑΦΜ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν χρέη στο Δημόσιο - μέτρο που ουσιαστικά «τελειώνει» δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

Το ΠΑΜΕ για τις ρυθμίσεις σχετικά με τον αιγιαλό

Σε ανακοίνωση για τις ρυθμίσεις του «πολυνομοσχεδίου» σχετικά με τον αιγιαλό το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του αιγιαλού αποτελεί στρατηγική επιλογή των μονοπωλίων, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αλλαγές στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού, στα δάση, στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, με τις "φαστ τρακ" διαδικασίες, τα τουριστικά χωριά, τις στοχεύσεις του νέου ΕΣΠΑ, που προκρίνει τον τουρισμό υψηλού επιπέδου ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.

Εχουν προηγηθεί νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την προηγούμενη δεκαετία, μέσα από τις οποίες έχει δοθεί το δικαίωμα στο κεφάλαιο να κερδίζει από τη χρήση γης, έναντι ενοικίου. Η παραχώρηση μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού γύρω από τουριστικές μονάδες του ΕΟΤ και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως και η "αξιοποίηση" των Ολυμπιακών ακινήτων είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η πρόσβαση του λαού στη θάλασσα.

Σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο έρχονται να προστεθούν και τα σχέδια που περιορίζουν την έκταση του αιγιαλού, κατοχυρώνουν το δικαίωμα μεγάλων επενδυτών ακόμα και στην επιχωμάτωση, ενώ παράλληλα διευρύνουν τις δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης.

Το σύνολο των ιδιωτικών παραλιών, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι, τα μεγάλα μονοπώλια στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, που θα καταλάβουν και άλλο μέρος του αιγιαλού, θα βγουν όχι μονάχα κερδισμένα, αλλά θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και τη ζωή των εργαζομένων. Ετσι δεν στερούν μόνο το δικαίωμα της εργατικής τάξης για ξεκούραση, για διακοπές, για αναψυχή αλλά ακόμη και την πρόσβαση στις παραλίες.

Η προστασία και του αιγιαλού απαιτεί αγώνα των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων όχι μόνο για μόνιμη και σταθερή εργασία, για διασφάλιση του δικαιώματος της αναψυχής και της ανάπαυσης, αλλά και ενάντια στην επιχειρηματική δράση των μονοπωλίων».

Η θέση του ΚΚΕ

Σε σχόλιο για το «πολυνομοσχέδιο» της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά ταμεία, ιδιαίτερα της επικουρικής ασφάλισης, που περιλαμβάνονται στο "πολυνομοσχέδιο", και οι ρυθμίσεις που αφορούν στη χρηματοδότησή τους θα επιφέρουν νέες μειώσεις στις συντάξεις και στο εφάπαξ, αλλά και θα διευκολύνουν τη μετατροπή τους σε Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης ιδιωτικού χαρακτήρα. Πρόκειται για άλλο ένα πολυνομοσχέδιο, που υπηρετεί το στρατηγικό σχεδιασμό της αστικής τάξης τα βάρη της δημοσιονομικής πειθαρχίας να επιμεριστούν στα λαϊκά στρώματα, αλλά και να προωθηθούν οι αναγκαίες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ