ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το Κυπριακό δε λύνεται ούτε με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», ούτε με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Ν. Αναστασιάδη
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Ν. Αναστασιάδη
Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα και των επαφών του με την κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οσο συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα τόσο θα γίνεται και πιο φανερό σε όλους ότι ούτε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το περίφημο ευρωπαϊκό κεκτημένο βοήθησαν και προώθησαν την επίλυση του Κυπριακού, ούτε σήμερα οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ από την άλλη μεριά η όλο και περισσότερη, μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην περιοχή, δημιουργεί νέες επικίνδυνες καταστάσεις.

Αυτή είναι η αντίληψη του ΚΚΕ και βεβαίως θέλουμε να τονίσουμε ότι το Κυπριακό ήταν και εξακολουθεί να παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν, ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αμεσα θα πρέπει να δοθεί τέλος στην κατοχή της Κύπρου, θα πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων να μπορούν να γυρίσουν στις εστίες τους.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες».

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Διαπιστευτήρια στα ιμπεριαλιστικά κέντρα με αφορμή το Κυπριακό

Μέσα στις γενικόλογες αναφορές του περί «διαρκούς ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, δε βρήκε να πει ούτε μία λέξη για το βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ τόσο στο Κυπριακό, όσο και ευρύτερα στην περιοχή.

Πιστός στη γραμμή ότι η συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη, συνεχίζοντας να δίνει τα διαπιστευτήριά του στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε ανήσυχος για το γεγονός ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει το χαρακτήρα γενοκτονίας στη Γάζα, γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει το χαρακτήρα μιας διαρκούς ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, στη Συρία, αλλά και στα βόρεια, στην Ουκρανία».

«Σε αυτά τα δεδομένα», συνέχισε, «βασική προτεραιότητα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα και δυνάμεις που θα επιδιώκουν σταθερά τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών». Αναπαράγει δηλαδή ακριβώς ό,τι λέει και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς παρά τις επιμέρους διαφορές τους είναι κοινή η στρατηγική τους για την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων. Ετσι η αξιωματική αντιπολίτευση στοιχίζεται πίσω από τα προτάγματα της κυβέρνησης, που στις επαφές της με τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία πλασάρει τη χώρα ως «σταθεροποιητικό παράγοντα» σε ένα «τόξο αστάθειας» που ξενικά από τη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στη Βόρεια Αφρική, σε μια προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο κάλεσε και αυτός το λύκο να φυλά τα πρόβατα: Παρέπεμψε για αποφάσεις στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη στην Ουαλία, όπως και στο ενδεχόμενο διορισμό κάποιου αντιπρόσωπου από την Κομισιόν στις συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θέμα που όπως είπε θα συζητήσουν με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. Δεν παρέλειψε άλλωστε να σημειώσει ότι «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι πάντοτε εξαιρετικά σημαντικός».

Διαπιστευτήρια στα ιμπεριαλιστικά κέντρα έδωσαν και οι άλλοι δυο πολιτικοί αρχηγοί με τους οποίους συναντήθηκε χτες ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου που διασυνδέονται με ρωσικά κεφάλαια, ζήτησε να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία για χάρη του ευρωατλαντικού άξονα, αλλά να επιδιωχθούν ...ισορροπίες. Μάλιστα, κατέφυγε και σε διαστρεβλώσεις για το ποιο ακριβώς κράτος, ποιο καθεστώς στήριξε τα δίκαια του κυπριακού λαού. Είπε χαρακτηριστικά ότι με τον Αναστασιάδη συζήτησαν και «το θέμα της στάσης που πρέπει να κρατήσουμε Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που πάει να πάρει η ΕΕ για τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ένας ομόδοξος λαός, είναι ένα έθνος που όταν χρειάστηκε ο ελληνισμός άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Να θυμίσω ότι κατά την εισβολή και την κατοχή η Ρωσία ήταν εκείνη η οποία βοήθησε τις ελληνικές θέσεις με βέτο», υποστήριξε, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι ήταν η Σοβιετική Ενωση που κράτησε αυτή τη στάση από θέση αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να προχωράμε σε λήψη τέτοιων μέτρων που θα διαταράξουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, που θα δημιουργούσε προβλήματα και στην οικονομία. Ενα μεγάλο μέρος της κυπριακής οικονομίας στηρίζεται σε ρωσικές επενδύσεις, στον τουρισμό, ήδη τα πρώτα αποτελέσματα τα βλέπουμε στην Ελλάδα με ακυρώσεις από την πλευρά της Ρωσίας, και στη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας των ομόδοξων κρατών». Τασσόμενος υπέρ του παιχνιδιού σε πολλά ταμπλό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και με το Ισραήλ». Αναγνώρισε μάλιστα ότι «οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην περιοχή, ιδιαίτερα με την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Δεν θα πρέπει όμως η σχέση με τις ΗΠΑ, που θα πρέπει να είναι καλή, να διαταράξει τις σχέσεις με τη Ρωσία».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αναπαράγοντας τις αυταπάτες περί του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», ζήτησε λύση στο Κυπριακό «αναμφισβήτητα με συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου»...

Στα 41 χρόνια από το θάνατο του Ν. Ζαχαριάδη

Την 1η Αυγούστου 2014 συμπληρώνονται 41 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τιμώντας τη μνήμη του, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ θα καταθέσουν λουλούδια στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, την Παρασκευή 1/8, στις 10.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ