ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μάχες - νέα τροφή στα «σενάρια» για διαμελισμό;

Οι προσδοκίες που οι εμπνευστές της «Αραβικής Ανοιξης» καλλιέργησαν στο λιβυκό λαό το 2011 (φωτ.) διαψεύδονται καθημερινά
Οι προσδοκίες που οι εμπνευστές της «Αραβικής Ανοιξης» καλλιέργησαν στο λιβυκό λαό το 2011 (φωτ.) διαψεύδονται καθημερινά
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με ένταση φαίνεται να συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη, μεταξύ ισλαμιστικών ομάδων και δυνάμεων που τις αντιμάχονται, στο πλαίσιο συνολικότερων διεργασιών στη Βόρεια Αφρική.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν σε διεθνή πρακτορεία ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας και χτες το πρωί σε σφοδρές μάχες στη Βεγγάζη, στα ανατολική της χώρας, με την εμπλοκή και μαχητικών αεροσκαφών.

Μεγάλη ανησυχία συνέχιζε να προκαλεί η μεγάλη πυρκαγιά που εξακολουθούσε (ξέσπασε προχτές) σε δύο δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων όπου φυλάσσονται περίπου 90 εκατομμύρια λίτρα, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Τρίπολης. Η ιταλική κυβέρνηση και η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ ανακοίνωσαν χτες ότι θα έστελναν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη για να συνδράμουν την επιχείρηση κατάσβεσης. Η μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η συνέχιση της πυρκαγιάς εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για μια «ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή».

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρει προσωρινά τους διπλωμάτες του από τη χώρα, ενώ και η Πορτογαλία δήλωσε ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία της και απομακρύνει τους πολίτες της.

Στο μεταξύ, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, που φαίνεται να είχε εμπλακεί σε μάχη με την πλευρά του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, συνετρίβη χτες στη Βεγγάζη. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι το αεροσκάφος έβαλλε εναντίον θέσεων ισλαμιστών λίγη ώρα πριν συντριβεί, ωστόσο δεν ήταν σίγουρο αν η συντριβή οφείλεται σε μηχανική βλάβη ή εχθρικά πυρά.

Ο Χάφταρ ήταν αυτός που τον περασμένο Μάη τέθηκε επικεφαλής επιχειρήσεων κατά ισλαμιστικών οργανώσεων και ορισμένοι τον συνδέουν με σχέδια για πραξικόπημα. Σήμερα εξακολουθεί να πρωτοστατεί στο νέο γύρο συγκρούσεων που άρχισε στις 13 Ιούλη και μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στο θάνατο 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 400.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι αρκετοί επιλέγουν το δρόμο της προσφυγιάς, καθώς χτες έγινε γνωστό ότι πέρασαν τα σύνορα 6.000 άνθρωποι.

Οι συγκρούσεις, που πολλοί τις εμφανίζουν ως προσπάθεια να αντιμετωπιστούν «τρομοκράτες» (αναφερόμενοι κύρια σε ισλαμιστικές οργανώσεις), διεξάγονται σε μια περιοχή όπου δυναμώνει η πίεση κατά οργανώσεων όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν το πάνω χέρι στην άσκηση της αστικής εξουσίας. Επιπλέον, έρχονται να ανατροφοδοτήσουν και πάλι τα «σενάρια» για διαμελισμό - μέχρι και για τριχοτόμηση μιλούν πολλοί - της Λιβύης, στην οποία ήδη ενεργειακοί κολοσσοί από πολλές χώρες έχουν επενδύσει πολλά, προσδοκώντας στην υλοποίηση βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων σχεδίων τους. Τα τεράστια προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο λαός μιας από τις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, αντιμετωπίζοντας πλέον και αυξημένους κινδύνους από τις νέες συγκρούσεις, διαψεύδουν ξανά τις προσδοκίες που του καλλιεργούσαν το 2011 οι εμπνευστές της «Αραβικής Ανοιξης». Εκείνοι που ισχυρίζονταν και συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι με αλλαγή διαχειριστή της αστικής εξουσίας μπορεί να δοθεί λύση στις λαϊκές ανάγκες, ενώ η αλήθεια είναι ότι έτσι οι λαοί δένονται στο άρμα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου.

ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ «ΕΪΡ ΑΛΖΕΡΙ»
Οι έρευνες θα χρειαστούν «πολλές εβδομάδες»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οτι η ανάλυση των «μαύρων κουτιών» του αεροσκάφους της «Εϊρ Αλζερι» «θα διαρκέσει ίσως πολλές εβδομάδες», ανέφερε προχτές ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Φρεντερίκ Κουβιγέ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Εάν τα στοιχεία είναι αξιοποιήσιμα, η ανάλυσή τους, η αποκωδικοποίησή τους θα απαιτήσει ίσως πολλές εβδομάδες», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι 6 μηχανικοί του γαλλικού Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) απασχολούνται στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε: «Ολα τα σενάρια θα εξετασθούν στο πλαίσιο της έρευνας. Αυτό που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι ο καιρός ήταν κακός εκείνη τη νύχτα, ότι το πλήρωμα είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία, έπειτα να επιστρέψει πίσω, προτού χαθεί η επικοινωνία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ανάσυρση των σορών των θυμάτων έχει ξεκινήσει. Πραγματοποιείται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες (...). Οι σοροί έχουν κονιορτοποιηθεί, η ζέστη είναι εξοντωτική».

Γέννημα - θρέμμα του «αναπτυγμένου κόσμου»

«Ηθελα να σκοτώσω κάποιον για να δω» πώς είναι, φέρεται να δήλωσε η 16χρονη Γιαπωνέζα που σκότωσε και μετά αποκεφάλισε και ακρωτηρίασε συμμαθήτριά της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η έφηβη έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση. Ερευνητές εκτιμούν ότι είχε προμελετήσει το έγκλημά της, αφού φαίνεται ότι είχε προμηθευτεί από πριν απαραίτητα «σύνεργα». Τα δυο κορίτσια λέγεται ότι ήταν φίλες, ενώ πριν το φονικό είχαν περάσει ώρες μαζί.

Η νέα αυτή φρικιαστική υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια χώρα - πρότυπο μονοπωλιακής ανάπτυξης, όπου συχνά θεωρείται αδιανόητη η απειθαρχία στην (καπιταλιστική) «τάξη». Η περιφερειακή και παγκόσμια «καταξίωση» της ιαπωνικής πλουτοκρατίας έχει πατήσει στην απόλυτη κυριαρχία όλων των σαθρών προτύπων του καπιταλιστικού κόσμου, σε τέτοιο βαθμό που ένα παιδί να φτάνει να δηλώνει ότι σκότωσε ένα άλλο παιδί για να ...ζήσει την εμπειρία. Επιπλέον, η ανθρώπινη αποξένωση και η αλλοτρίωση «σημαδεύουν» ανεπανόρθωτα τις ανθρώπινες σχέσεις και μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η 16χρονη φέρεται να έμενε μόνη της. Δείγμα κι αυτό της «ελευθερίας» που απολαμβάνουν τα παιδιά του «αναπτυγμένου κόσμου»...

ΚΡΟΑΤΙΑ
Ερχονται «ρεαλιστικές» μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ετοιμάζει η κυβέρνηση της Κροατίας το φθινόπωρο. Μάλιστα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τη λογική των «ρεαλιστικών» μειώσεων - που τάχα δεν είναι άδικες και προστατεύουν τους πιο αδύναμους - όπως και πολλές αστικές κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η ελληνική) που επιδιώκουν τη διάσπαση των εργαζομένων για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς καμία αντίσταση.

Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών Μπορίς Λάλοβατς, αφού ανέφερε ότι πάνω από 150.000 εργαζόμενοι στην κρατική διοίκηση και το δημόσιο τομέα παίρνουν 5.500 κούνα (720 ευρώ), τόνισε ότι «ακόμη και ο μέσος μηνιαίος μισθός των 5.500 κούνα δεν είναι ρεαλιστικός, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μεταξύ 3.000-4.000 κούνα (393-523 ευρώ)».

Με λίγα λόγια, στόχος και της κροατικής κυβέρνησης είναι η γενίκευση των μισθών πείνας, που μπορούν να συμβάλουν στην «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών, προκειμένου να απελευθερωθούν νέα κονδύλια για την ολόπλευρη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Λάλοβατς διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρούμε τέτοια ελλείμματα πια. Θα πρέπει να προβούμε σε περικοπές (μισθών) σε ρεαλιστικά επίπεδα που να αντανακλούν την οικονομία».

ΚΙΝΑ - ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΙΝΤΖΙΑΝΓΚ
Νεκροί από νέα «τρομοκρατική επίθεση»

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.--

Ενοπλοι, που έφεραν μεταξύ άλλων μαχαίρια, επιτέθηκαν τη Δευτέρα σε ένα αστυνομικό τμήμα και κυβερνητικά κτίρια στην ημιαυτόνομη κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου η αστυνομία απάντησε και σκοτώθηκαν «δεκάδες άνθρωποι», σύμφωνα με τα πρακτορεία.

«Δεκάδες Ουιγούροι (σ.σ. η μουσουλμανική μειονότητα που είναι ενισχυμένη στη συγκεκριμένη περιοχή) και Χαν (σ.σ. στους οποίους ανήκουν οι περισσότεροι Κινέζοι) σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», μετέδιδε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά», χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις, μέχρι χτες.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλές ένοπλες επιθέσεις με νεκρούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Στις 22 Μάη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 31 άνθρωποι και 94 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι πέταξαν εκρηκτικά μέσα στην κατάμεστη αγορά της πόλης. Στις αρχές του Μάη, είχε γίνει επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό επίσης στην πρωτεύουσα της περιοχής Ουρουμτσί, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς 79 τραυματίες. Στις 2 Μάρτη, 29 άτομα σκοτώθηκαν και 143 τραυματίστηκαν όταν οπλισμένοι επιτέθηκαν με μαχαίρια σε σιδηροδρομικό σταθμό της ίδιας περιοχής.

Οι επιθέσεις - που η κυβέρνηση αποδίδει σε αυτονομιστές Ουιγούρους - είναι έκφραση των ενδοαστικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σιντζιάνγκ θεωρείται κόμβος για μεγάλα επενδυτικά σχέδια όπως οι σύγχρονοι «Δρόμοι του Μεταξιού», εμπορικοί και ενεργειακοί διάδρομοι που ενώνουν Δύση και Ανατολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ