ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 2014
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Η σφαγή συνεχίζεται μαζί με κινήσεις τακτικής

Καθημερινά αυξάνονται οι νεκροί που ξεπερνούν τους 800, ενώ οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία είναι το πρόσχημα για να κρυφτεί το έγκλημα του Ισραήλ και των ιμπεριαλιστών

Χτυπημένα παιδιά στο σχολείο - καταφύγιο του ΟΗΕ
Χτυπημένα παιδιά στο σχολείο - καταφύγιο του ΟΗΕ
Η αιματοχυσία στη μαρτυρική Γάζα δεν έχει τέλος και κάθε στιγμή που περνάει προστίθενται και νέα θύματα, ενώ τη βδομάδα που φεύγει δεσπόζει το μακελειό που προκάλεσε το σφυροκόπημα με τέσσερα βλήματα από ισραηλινό τανκ ενάντια σε σχολείο του ΟΗΕ που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για άμαχο πληθυσμό. Οι εικόνες που έρχονται δείχνουν τη φρίκη με πολλά από τα θύματα να είναι μικρά παιδιά και βρέφη. Η συγκεκριμένη επίθεση είχε 15 νεκρούς και 200 τραυματίες, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 820 και οι τραυματίες τους 5.000, εκατοντάδες χιλιάδες είναι όσοι έχουν καταφύγει στα καταφύγια του ΟΗΕ, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι όσοι έχουν ανάγκη από τρόφιμα, φάρμακα και στοιχειώδεις υπηρεσίες, καθώς υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στις υποδομές.

Συγκλονιστική είναι η δολοφονία 23χρονης εγκύου που σκοτώθηκε μετά από βομβαρδισμό του σπιτιού της στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας όπου το μωρό (2 βδομάδες πρόωρο) επέζησε προς το παρόν και οι γιατροί δίνουν μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή, μια ζωή βέβαια μέσα στην κόλαση του πολέμου και με την απώλεια του πιο σημαντικού προσώπου για ένα παιδί, της μητέρας του. Νεκροί, τραυματίες και συλληφθέντες από τον ισραηλινό στρατό υπάρχουν επίσης και στη Δυτική Οχθη σε συγκεντρώσεις καταδίκης του εγκλήματος στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, οι ιμπεριαλιστές με πρώτον τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δηλώνουν ότι πασχίζουν για την επίτευξη έστω μιας προσωρινής εκεχειρίας (μιας βδομάδας) για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, η πραγματική επιδίωξη φαίνεται ότι είναι να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί σε όλο τον κόσμο από το διαρκές έγκλημα του Ισραήλ, που βέβαια οι ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, αστικές κυβερνήσεις με κάθε τρόπο στηρίζουν, μιλώντας διαρκώς για το λεγόμενο «νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Παζάρι πάνω στο αίμα του Παλαιστινιακού λαού

Από την Τετάρτη έως την Παρασκευή το βράδυ, είχε καλλιεργηθεί από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, που βρέθηκε στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, κλίμα περί πιθανής συμφωνίας σε ένα σχέδιο εκεχειρίας μιας βδομάδας με προσωρινή κατάπαυση του πυρός και μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια, να περισυλλεγούν οι νεκροί και οι τραυματίες και να αποκατασταθούν κάποιες υποδομές. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει έναρξη διαπραγματεύσεων για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης, με μεσολαβητή την αιγυπτιακή κυβέρνηση, τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής και εγγυητές τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Ο Κέρι είχε σειρά επαφών με ομολόγους του πολλών χωρών και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο, κάτι που δημιούργησε εμπλοκή στις συζητήσεις. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Κέρι και ο Μπαν Γκι Μουν έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, όπου σημείωσαν, κινούμενοι στη γνωστή γραμμή των ίσων αποστάσεων και της εξίσωσης του θύτη με το θύμα, ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Αρχικά, ο Κέρι σε καμία περίπτωση δεν έριξε ευθύνες στο Ισραήλ που απέρριψε το σχέδιο και αρκέστηκε στις γενικολογίες και τα ευχολόγια και τις ευχαριστίες σε όσες κυβερνήσεις της περιοχής ενεπλάκησαν στις συζητήσεις. Μίλησε για τις ρουκέτες της «Χαμάς», που πλήττουν το Ισραήλ και είπε ότι επισκέφτηκε την οικογένεια ενός Αμερικανο-εβραίου στρατιώτη που σκοτώθηκε στην επιχείρηση στη Γάζα και ότι καταλαβαίνει ...τον πόνο κάθε γονιού. Μην μπορώντας να κρύψει την αιματοχυσία στη Γάζα, με τα εκατοντάδες θύματα αμάχους, όπως είπε, σημείωσε ότι ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν μια ειρηνική κανονική ζωή. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ότι παζαρεύει έστω μια κατάπαυση του πυρός για 24 ώρες, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία για νέες διαπραγματεύσεις ενώ ανακοίνωσε ότι χτες Σάββατο θα μετέβαινε στο Παρίσι για συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Τουρκίας, Κατάρ και εκπρόσωπους της ΕΕ και θα συνέχιζε τις επαφές και με την ισραηλινή κυβέρνηση, που ανώνυμες πηγές έλεγαν ότι μπορεί να δεχτεί 12ωρη εκεχειρία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμι Σάκρι που είπαν ότι θα συνεχιστεί το παζάρι.

Είναι έτσι φανερό ότι η όποια εκεχειρία επιδιωχθεί αποτελεί κίνηση τακτικής, αφού δεν θίγει την ισραηλινή κατοχή, το φονικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, όπου στοιβάζονται 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες.

Το ζήτημα αυτό είχε θέσει και ο ηγέτης της «Χαμάς», Χάλεντ Μεσάλ, από το Κατάρ. Είχε πει ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα μια εκεχειρία, ωστόσο για να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να συνοδευτεί από οριστική και πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, άρση του αποκλεισμού της από τους Ισραηλινούς, ώστε να μπορεί να ανασάνει και ο λαός να έχει μια φυσιολογική ζωή, να μπορεί να συνδεθεί με τον κόσμο.

Από τις τελευταίες αιματοβαμμένες εξελίξεις γίνεται φανερό πόσο δύσκολο είναι να δικαιωθεί ο δίκαιος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού. Η σύγκρουση με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που στηρίζουν και το κράτος - θύτη της περιοχής, το Ισραήλ, είναι μονόδρομος για τους λαούς, ώστε με τη δική τους εργατική - λαϊκή εξουσία να θέσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στην υπηρεσία των δικών τους αναγκών.


Δ. Κ.


Το ΚΚΕ στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού

Απαίτησε η κυβέρνηση να ακυρώσει κάθε συμφωνία με το Ισραήλ

Από τη διαδήλωση της Πέμπτης
Από τη διαδήλωση της Πέμπτης
Την Πέμπτη, για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το νέο ισραηλινό έγκλημα που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Στην Αθήνα, έγινε πορεία αλληλεγγύης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ. Στην πρώτη γραμμή ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Χιώνης και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών Αθήνας και πολλοί Παλαιστίνιοι με τις οικογένειές τους που ζουν στην Αθήνα.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν από τους κομμουνιστές και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος όλες τις προηγούμενες μέρες και σε κάποιες περιοχές προγραμματίζονται και για την επόμενη βδομάδα.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου έθεσε το ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι στη νέα γενοκτονία του κράτους του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, όπου καθημερινά σφάζονται άμαχοι, παιδιά, γυναίκες, εργαζόμενοι, νέοι. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μας να εξομοιώνει τα θύματα με τους θύτες. Θεωρούμε ότι άμεσα - και το θέσαμε αυτό το ζήτημα - η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ, κυρίως τις στρατιωτικές συμφωνίες, αλλά και τις οικονομικές και πολιτικές συμφωνίες. Δεν μπορεί να δίνεται ανάσα σε ένα κράτος, σε ένα καθεστώς που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό και δημιουργεί προβλήματα και κινδύνους ανάφλεξης σε όλη την περιοχή της Μεσογείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ