ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 2014
Σελ. /40
Κοινωνική συνοχή στο λάκκο των λεόντων

...και μυαλό δε βάζουν. Ο λόγος για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν και την πίτα γιομάτη και το σκύλο χορτάτο. Ετσι, ο Δ. Παπαδημούλης -όπως ο ίδιος μας πληροφορεί- μιλώντας στην επιτροπή Regi για τις Περιφέρειες, διαμαρτυρήθηκε γιατί ενώ κεντρική πολιτική της ΕΕ είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στις περιφέρειες για το ποια θα πάρει περισσότερα κονδύλια. Αυτό, εκτιμά, οδηγεί σε αποδυνάμωση των πολιτικών συνοχής που έχουν -κατά την δική του εκτίμηση- στόχο τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Μα οι πολιτικές συνοχής δεν υπάρχουν έξω από το πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας. Δε γίνεται να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα και να εξαλείφονται οι κοινωνικές ανισότητες. Αυτή η αντίθεση είναι ψιλά γράμματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής του οποίου ζητά απ' τα λιοντάρια «να συζητήσουμε αλλαγές, προσαρμογές, επαναξιολόγηση, ώστε να υπηρετούνται οι στόχοι της συνοχής». Ζήσε μαύρε μου, δηλαδή.

Συστηματική επιτήρηση των διαδηλώσεων

Τη συστηματική επιτήρηση των λαϊκών κινητοποιήσεων από την αστυνομία δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή της για τους πρώτους μήνες του 2014, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα 73.376 αστυνομικοί διατέθηκαν για μέτρα ασφαλείας σε 3.032 κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Ανάλογα μεγάλος αριθμός διατέθηκε και στις 6.762 συνολικά αθλητικές εκδηλώσεις της περασμένης αγωνιστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014 πραγματοποιήθηκαν 3.032 διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη τη χώρα συνολικά, στις οποίες διατέθηκαν συνολικά 73.376 αστυνομικοί.

Δεν είναι ένοχη η τεχνολογία

Εγραφε πρόσφατα η «Καθημερινή»: «Περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και, συγκεκριμένα, το 54% κατά μέσο όρο, κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου. Το μεγαλύτερο κίνδυνο θα διατρέχουν, όμως, στο μέλλον και πάλι οι εργαζόμενοι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με την Ελλάδα σε μια από τις χειρότερες θέσεις σε ό,τι αφορά το μελλοντικό τοπίο στην αγορά εργασίας. Και αυτό γιατί τα πλέον πρόσφατα επιτεύγματα της τεχνολογίας αφορούν τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, που μπορούν να πλήξουν κυρίως τις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις των ανειδίκευτων εργατών ή εργατών περιορισμένης ειδίκευσης».

Η εφαρμογή των επιτευγμάτων της τεχνολογίας στην παραγωγή αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας και θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για τους εργαζόμενους, αφού θα μπορούσε να μειώσει τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα δουλειά για όλους. Δεν είναι ένοχη η τεχνολογία για την ανεργία αλλά ο ίδιος ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Οι καπιταλιστές, που νοιάζονται για τα κέρδη τους, αξιοποιούν την τεχνολογία όχι μειώνοντας τον εργάσιμο χρόνο αλλά μειώνοντας τους εργαζόμενους στην παραγωγή. Να γιατί ο καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί.

Τόσο... ΠΑΣΟΚ;

Γράφει ο Γ. Δελαστίκ, διευθυντής του «Πριν», στέλεχος του ΝΑΡ και αρθρογράφος του «Εθνους», 25/7/2014 :«Ηταν όντως η συγκλονιστικότερη συνέντευξη του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού. "Σμίκρυνση του έθνους ως έννοιας", "σχέδιο μηδενοποίησης των εθνικών κυβερνήσεων", "Ευρώπη μόνο τύποις δημοκρατική", ανάληψη του ρόλου της διακυβέρνησης από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις... Συγκλονιστικά πράγματα είχε δει είκοσι χρόνια πριν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Προς την πορεία που περιέγραψε αυτός τότε κινείται η κατάσταση στην Ευρώπη τις δύο δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε που τα έλεγε. Είχε πει και κάτι άλλο εντελώς ξεχασμένο στην πράξη: "Η Ελλάδα δεν είναι συμπαθής γιατί έχει φωνή. Κάποτε λέει "Οχι". Οχι πάντοτε. Καταπίνει και μερικά. Αλλά κάποτε λέμε "Οχι"! Και σε αυτό έχουμε την πρωτοπορία στην Ευρώπη". Αλαλα τα χείλη των σημερινών κυβερνώντων...». Τόσους ύμνους στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ από το στέλεχος της αυτοαποκαλούμενης αντικαπιταλιστικής αριστεράς...Τι να πει κανείς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς.

1830 Διαδηλώσεις στους δρόμους του Παρισιού ενάντια στην κυβέρνηση της παλινόρθωσης, που εγκαθιδρύθηκε μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής Επανάστασης (1789). Τι προηγήθηκε; Η κυβέρνηση είχε οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα, ενώ προσπάθησε να επαναφέρει τα προνόμια της φεουδαρχίας και των αριστοκρατών. Στις εκλογές του Ιούνη 1830 οι μοναρχικοί καταψηφίζονται. Στις 25 Ιούλη ο βασιλιάς υπογράφει διάταγμα με το οποίο διαλύεται η Βουλή, μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών και περιορίζεται το δικαίωμα ψήφου. Οι διαδηλώσεις στις 27 Ιούλη καταλήγουν σε ένοπλη εξέγερση με το σύνθημα να προστατευτεί ο Καταστατικός Χάρτης και να αντικατασταθεί η κυβέρνηση. Το Παρίσι γεμίζει οδοφράγματα, κυρίως στις εργατικές συνοικίες. Ετσι άρχισε η Ιουλιανή Επανάσταση. Στις 29 Ιούλη ο ξεσηκωμένος λαός κυρίευσε τα ανάκτορα του Κεραμεικού, όπου υψώθηκε η τρίχρωμη σημαία, το σύμβολο της επανάστασης του 1789. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπέρ του εγγονού του. Η εξουσία πέρασε τώρα οριστικά από τους ευγενείς στην αστική τάξη. Στη Γαλλία εγκαθιδρύθηκε αστική μοναρχία.

1832 Η Εθνοσυνέλευση του Ναυπλίου επικυρώνει τη στέψη του Οθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας.

1896 Συνέρχεται το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Λονδίνο (27/7-1/8/1896).

1917 Πεθαίνει ο Ελβετός γιατρός - ερευνητής Εμίλ Θέοντορ Κόχερ, που το 1909 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής.

1934 Το Δημαρχείο Σερρών περικυκλώνεται από αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ανακοινώνουν στον κομμουνιστή Δήμαρχο Διονύση Μενύχτα τη μηνιαία παύση του. Είχε προηγηθεί η παύση του κομμουνιστή Δημάρχου Καβάλας Μήτσου Παρτσαλίδη δύο μήνες πριν.

1934 Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας υπογράφουν συμφωνία για την ενότητα δράσης κατά της φασιστικής δικτατορίας («Λαϊκό Μέτωπο»).

1936 Η ενωτική ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΕ, δημοσιεύουν κοινή ανακοίνωση και καλούν τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά να κατέβουν στις 5 Αυγούστου σε 24ωρη πανεργατική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο του Μεταξά, που δήμευε τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων.

1943 Συνέρχεται στην Πίνδο το Α' Πανθεσσαλικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας.

1945 Πανεργατοϋπαλληλική συγκέντρωση στο γήπεδο «Ηρακλή» Θεσσαλονίκης, διεκδικεί τιμαριθμικές αυξήσεις σε μισθούς - μεροκάματα, την κατάργηση των φασιστικών νόμων, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και δημοκρατικές ελευθερίες.

1950 Οι τελευταίοι Μακρονησιώτες εξόριστοι μεταφέρονται στον Αϊ Στράτη.

1951 Πεθαίνει ο Ι. Σοφιανόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας.

1953 Υπογράφεται η Συνθήκη της Κορέας, που έδωσε τέλος στον τρίχρονο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν σχεδόν 1,6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες άμαχοι, κυρίως λόγω των μαζικών και αδιάκριτων βομβαρδισμών αστικών κέντρων από την αεροπορία των ΗΠΑ. Τα σύνορα των δύο χωρών ορίστηκαν στον 38ο Παράλληλο, ενώ ενδιάμεσα σχηματίστηκε αποστρατικοποιημένη ζώνη.

1954 Η Βρετανία και η Αίγυπτος μονογράφουν τη συμφωνία για τη λήξη της βρετανικής κατοχής στη Διώρυγα του Σουέζ.

1965 Πραγματοποιείται πολιτική πανεργατική απεργία με απόφαση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Ελευσίνα. Κύρια συνθήματα της απεργίας: «1-1-4», «δημοκρατία», «συνταγματική τάξη», «κάτω οι αυλόδουλοι» κ.ά.

1967 Στο κέντρο της Αθήνας, στις ώρες της μεγαλύτερης κυκλοφορίας, δύο μεγάφωνα συνδεδεμένα με μαγνητόφωνα μεταδίδουν επί 15 λεπτά εκπομπή του Πατριωτικού Μετώπου.

1974 Το ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του τονίζει πως «η πολιτική μεταβολή του τόπου είναι νίκη των λαϊκών δυνάμεων» και ότι «η ελληνική νεολαία που πρωτοστάτησε στην επτάχρονη πάλη ενάντια στη χουντική τυραννία δε θ' ανεχθεί νέες μεταμφιέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ