ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με μεγάλη συμμετοχή η απεργία στα Πρακτορεία Τύπου

Εξαιτίας της κινητοποίησης, καμιά εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε χτες

Από την περιφρούρηση της απεργίας, τα μεσάνυχτα της Τρίτης
Από την περιφρούρηση της απεργίας, τα μεσάνυχτα της Τρίτης
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου, που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση, που αποφασίστηκε μέσα από Γενική Συνέλευση και κήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, άγγιξε πολύ υψηλά ποσοστά και είχε ως αποτέλεσμα καμιά εφημερίδα να μην κυκλοφορήσει χτες. Ο «Ριζοσπάστης» είχε ανακοινώσει ότι δε θα κυκλοφορήσει, σαν έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών.

Βασικό αίτημα της απεργίας ήταν η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία Σύμβαση, η οποία έληξε στο τέλος του 2009, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να προχωρήσει το περασμένο φθινόπωρο σε περικοπές επιδομάτων και μισθών.

Από το βράδυ της Τρίτης, οργανώθηκαν συγκεντρώσεις και απεργιακές φρουρές έξω από τα πρακτορεία «ΕΥΡΩΠΗ» και «ΑΡΓΟΣ». Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, του Σωματείου Λιθογράφων, της Σόφτεξ, του κλαδικού των Χαρτεργατών και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.

Το σωματείο των εργαζόμενων στα Πρακτορεία, χαιρετίζει τους απεργούς, που «έδειξαν με μεγάλη αποφασιστικότητα την θέλησή τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους». Το ΔΣ θα συνεδριάσει άμεσα και θα αποφασίσει για την συνέχεια των κινητοποιήσεων.

«Η συσπείρωση και η ενότητα γύρω από το σωματείο που έχουν πετύχει οι εργαζόμενοι, είναι σημαντικό όπλο στην κλιμάκωση του αγώνα για να σπάσουν την εργοδοτική άρνηση και αδιαλλαξία να επιβάλλουν το δίκιο τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Προσθέτει πως ο αγώνας τους έχει γενικότερη σημασία για τον κλάδο και την προσπάθεια που κάνει η Ομοσπονδία για να αναπτυχθούν αγώνες για την υπογραφή ΣΣΕ.

Οι εργαζόμενοι έκαναν δική τους υπόθεση την απεργία. Συζήτησαν στη Γενική τους Συνέλευση και αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση. Συσπειρώθηκαν στο σωματείο τους και στην προσπάθειά του για την προετοιμασία της. Οργάνωσαν τη συμμετοχή τους και έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης.

Τα δύο πρακτορεία τηρούσαν τη Σύμβαση μέχρι το φθινόπωρο του 2013, οπότε με κοινή τους ανακοίνωση ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι διατηρούν το δικαίωμα να περικόψουν μισθούς και επιδόματα. Η «ΕΥΡΩΠΗ» προχώρησε σε μονομερείς και αυθαίρετες περικοπές, με μειώσεις 10% - 15%. Παρά το γεγονός ότι τα δύο πρακτορεία θέλουν να παρουσιάζονται ως ανταγωνιστές, είναι φανερό ότι ακολουθούν κοινή γραμμή και τα «βρίσκουν» μια χαρά όταν πρόκειται να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης, στον κλάδο διευρύνεται η δραστηριοποίηση εργολάβων με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Το σωματείο έχει ήδη δρομολογήσει την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν κι αυτοί οι εργαζόμενοι στον κοινό αγώνα, ενάντια στα κοινά προβλήματα.

Πετυχημένη παρέμβαση σε ξενοδοχείο της «Aldemar»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο «Royal Mare», του ομίλου «Aldemar», με αφορμή την απαράδεκτη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων και την επιβολή υποχρεωτικών αδειών άνευ αποδοχών σε εργαζομένους της, έκανε την περασμένη Κυριακή η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο. Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης και το φόβο να ξεσπάσει η αγανάκτηση των εργαζομένων, την επόμενη μέρα καταβλήθηκε μέρος των δεδουλευμένων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε και με εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος πρόβαλε σαν δικαιολογία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τη μειωμένη τουριστική κίνηση στο ξενοδοχείο, αλλά και την έλλειψη χρημάτων. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, το ξενοδοχείο έχει μεγάλα ποσοστά πληρότητας.

Την Δευτέρα, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ζήτησαν την άμεση συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τα προβλήματα των εργαζομένων στην «Aldemar». Με ευθύνη της πλειοψηφίας και του προεδρείου του ΔΣ, η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνεδρίαση δεν έγινε. Μάλιστα, στο επίμονο ερώτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ προς το προεδρείο γιατί δε συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους της «Aldemar», η απάντηση ήταν ότι ότι «δεν γνώριζαν για τα προβλήματα» και ότι «δεν μπορεί να γίνει τίποτα»!

Στοιχεία από την απογραφή των συνταξιούχων

Στοιχεία για την πορεία απογραφής των συνταξιούχων έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει ότι η αποκάλυψη μερικών χιλιάδων που έπαιρναν σύνταξη χωρίς να τη δικαιούνται, είναι καθοριστική για το «συμμάζεμα» των δημοσιονομικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε διαπιστώσει μέχρι τις 4 Ιούλη το θάνατο 3.356 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Τα χρήματα που πήραν χωρίς να τα δικαιούνται από το 2012 υπολογίζονται σε 63.127.709 ευρώ. Από αυτά, το υπουργείο έχει ανακτήσει 42.034.491 ευρώ, είτε με αναλήψεις απευθείας από τους λογαριασμούς των δικαιούχων (27.543.577 ευρώ), είτε μέσω των συγγενών τους (14.490.913 ευρώ). Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι συνεχίζεται η διαδικασία αναζήτησης των μη καταγεγραμμένων συνταξιούχων, των οποίων οι συντάξεις είναι σε αναστολή από 1/10/2012.

Ο

ΦΑΡΜΑΚΟ: Σε απόλυση δέκα εργαζομένων μέχρι το τέλος του μήνα προχωρά η φαρμακευτική εταιρεία «CANA ΑΕ», όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, μετά από παρέμβαση και συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρείας. Οπως καταγγέλλει, «θα απολυθούν οι δέκα εργαζόμενοι του τμήματος της αποθήκης - διανομής, αφού αυτό δίνεται από την CANA σε εξωτερικό συνεργάτη, εταιρεία LOGISTICS (...) προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος (...) Για τους ίδιους λόγους, η εταιρεία είχε απολύσει, πριν δυο χρόνια περίπου, 40 ιατρικούς επισκέπτες και στη συνέχεια επέβαλε εκ περιτροπής 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία στο εργοστάσιο».

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ απαιτεί από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει τη χρονική παράταση που είναι αναγκαία για την κατάθεση όλων των φορολογικών δηλώσεων, να μην επιβληθούν πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, να παρθούν άμεσα μέτρα φορολογικής ανακούφισης για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τις λαϊκές οικογένειες. Για το σκοπό αυτό προγραμματιζόταν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Ανάλογη κινητοποίηση διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ. έξω από την εφορία Καλαμάτας η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σύσκεψη για τον απολογισμό του συλλαλητηρίου στις 19 Ιούνη στην Αθήνα και τον παραπέρα προγραμματισμό της δράσης διοργάνωσαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμο Κουμπούρη. Στη σύσκεψη αναλύθηκαν τα μέτρα που έρχονται το επόμενο διάστημα και αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών, την επίθεση στην Υγεία και την Παιδεία, το χτύπημα του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία κ.ά.

ΑΡΤΑ: Με αύξηση των ψηφισάντων κατά 30% (306 από 232) ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Ν. Αρτας. Η αύξηση του αριθμού των ψηφισάντων έχει ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση και σε αντιπροσώπους της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για το Εργατικό Κέντρο Αρτας (από 12 σε 14) και για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (από 2 σε 3). Το θετικό αποτέλεσμα αποτελεί εργαλείο για την παραπέρα ενίσχυση του σωματείου, την ανάπτυξη δράσης σε ταξική κατεύθυνση και την υπεράσπιση των εργαζομένων του κλάδου Εμπορίου από καλύτερες θέσεις.

ΕΛΤΑ: Απεργία έκαναν χτες οι διανομείς των ΕΛΤΑ στο Νομό Αττικής, διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων προκειμένου «να καταστεί δυνατή η εύρυθμη λειτουργία των ταχυδρομείων». Προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν επιλυθούν τα προβλήματα, θα προχωρήσουν σε νέα τετραήμερη απεργία από 11 έως και 14 Αυγούστου.

Συσκέψεις σωματείων
  • Σήμερα Πέμπτη 17 Ιούλη, σύσκεψη διοργανώνει η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, στις 7 μ.μ. σε αίθουσα που βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 11-15, στον 5ο όροφο. Καλεί τα ΔΣ των σωματείων, σωματειακές επιτροπές και όλους τους πρωτοπόρους εργαζόμενους του κλάδου στην Αττική να συμμετάσχουν.
  • Περιφερειακή σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων στις Κατασκευές, σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων στη Λαμία σήμερα Πέμπτη 17 Ιούλη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ