ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Σε επιφυλακή για τα σχέδια ενάντια στη συνδικαλιστική δράση

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας. Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συσπείρωσης θα αναλάβει το ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες Εργατικά Κέντρα, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο και να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, μέσα από αντιδραστικές αλλαγές. Την κινητοποίηση αποφάσισε το ΕΚΑ, μετά από πρόταση της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Αποφάσεις συμμετοχής πήραν τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λαυρίου.

«Δε θα περάσει η τρομοκρατία, κάτω τα χέρια από τα σωματεία», φώναξαν οι εργαζόμενοι, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, Βάλσαμος Συρίγος. Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απουσίαζε για να μη συναντήσει τους εργαζόμενους, όπως καταγγέλθηκε από τους συνδικαλιστές. Για προκλητική στάση της ηγεσίας του υπουργείου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Μ. Λιαγκούρης.

«Γύρισαν την πλάτη στην εργατική τάξη γιατί είναι αγκαλιά με το κεφάλαιο», είπε ο Κώστας Μυτιληνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ. Τόνισε πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου με περιοδείες και συσκέψεις να συζητηθούν στους χώρους δουλειάς τα σχέδια και οι στόχοι της κυβέρνησης, να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τις αρχές του φθινόπωρου.

Στο μεταξύ, την αντίθεσή τους στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο συνεχίζουν να εκφράζουν με ανακοινώσεις τους σωματεία και άλλοι φορείς του εργατικού κινήματος. Για το θέμα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία την εισηγητική τοποθέτηση έκανε ο πρόεδρός του, Τάσος Τσιαπλές. Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Χάρτου.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην εργατική τάξη ως ένα αδίστακτο όργανο του μεγάλου κεφαλαίου. Ετοιμάζουν νέο συνδικαλιστικό νόμο ως ένα ακόμα μέτρο θωράκισης της άγριας εκμετάλλευσης και ποινικοποίησης των αγώνων της εργατικής τάξης.

Επιχειρούν ωμή παρέμβαση στη ζωή και τη λειτουργία των σωματείων, θέλουν να βάλουν όρους και προϋποθέσεις στο δικαίωμα των εργαζομένων να διαμαρτύρονται. Δίπλα στους κατασταλτικούς και τρομοκρατικούς μηχανισμούς που έχουν στήσει, για να χτυπήσουν τους αγώνες των εργαζομένων στήνουν και νέους.

Είναι επιλογή τους που έχει στόχο να χτυπήσει στην καρδιά την εργατική τάξη, να προκαλέσει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων, στην πολιτικοποίηση της πάλης τους, στη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων. Το χτύπημα στην απεργία είναι όρος για να προχωρήσουν τα νέα αντεργατικά σχέδια ανεμπόδιστα.

Θέλουν τους εργαζόμενους αμίλητους και με σκυμμένο κεφάλι! Στόχο έχουν να βάλουν στο γύψο τις λαϊκές κινητοποιήσεις, την απεργία. Σε συνθήκες επιδείνωσης της ζωής της λαϊκής οικογένειας να μην κουνιέται φύλλο. Στους τόπους δουλειάς να επικρατεί σιγή νεκροταφείου.

Θέλουν να φοβίσουν τους εργαζόμενους! Στοχεύουν η ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών να πατήσει πάνω σε συντρίμμια εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων με τους εργαζόμενους ανοργάνωτους και άλαλους.

Το δίκιο του εργάτη παραμένει ισχυρό και πραγματικός νόμος και θα είναι πάντα κυρίαρχο σύνθημα στους αγώνες μας.

Το δίκιο και το προοδευτικό σήμερα είναι δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς. Το δίκιο σήμερα είναι να ανατραπεί το αίσχος των μισθών πείνας των 300, 400 και 500 ευρώ, η κακοπληρωμένη δουλειά των 5μηνων προγραμμάτων απασχόλησης, η ανεργία, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, οι συντάξεις πείνας και η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων. Καθήκον του λαού είναι η αντίσταση και ο αγώνας.

Ο τρόπος λειτουργίας των σωματείων, οι μορφές πάλης που επιλέγουν, αν θα απεργούν ή όχι, είναι αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης των εργαζομένων. Τα σωματεία είναι οργανώσεις εργατών, όχι του κράτους και της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα με τη στάση, τη γνώμη και τη δράση τους να καθορίζουν αυτοί τον τρόπο λειτουργίας, τη δράση, τον προσανατολισμό του σωματείου και να διορθώνουν ό,τι στραβό υπάρχει.

Το ΠΑΜΕ σε καλεί με ενότητα και αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουμε να βάλει χέρι στα σωματεία η κυβέρνηση, η ΕΕ και η εργοδοσία.

Η συγκρότηση των σωματείων και το δικαίωμα στην απεργία αποτελούν θεμελιώδεις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και γενικά των εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Η όποια σημερινή συνταγματική και νομοθετική κατοχύρωση της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας είναι αποτέλεσμα σκληρών και αιματηρών αγώνων και σήμερα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Δε θα παραδώσουμε τη δύναμή μας. Οι εργαζόμενοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ζητήσουμε ποτέ την άδεια της μεγαλοεργοδοσίας και των κρατικών υπαλλήλων για να δρούμε και για να απεργούμε».

Εκφυλισμός από παλιό και νέο εργοδοτικό συνδικαλισμό

Τη σαπίλα του παλιού και νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού αναδεικνύει η περίπτωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, όπου εκλεγμένοι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ εξαγοράζουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εργοδοσία με προσωπικά οφέλη, απολαμβάνοντας προαγωγές και διορισμούς «δικών τους» παιδιών. Τα φαινόμενα αυτά κατήγγειλε η παράταξη της «Ενιαίας» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).

Μετά την ανακοίνωση, όλες οι παρατάξεις έκαναν πως «ανακάλυψαν την Αμερική». Τα ΜΜΕ προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το γεγονός, ενισχύοντας την προσπάθεια κατασυκοφάντησης του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Σε μια εποχή που ανοίγει από την κυβέρνηση η συζήτηση για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας, έβγαλαν στη δημοσιότητα ονόματα και άνοιξαν το χορό της απαξίωσης της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είναι οι μόνοι που ουδέποτε συμμετείχαν σε αυτά τα φαινόμενα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις τράπεζες όχι μόνο δεν κάνουν χρήση, αλλά γυρίζουν πίσω τα συνδικαλιστικά «κίνητρα», τα οποία έχει προσυπογράψει η ΟΤΟΕ με τους εργοδότες.

Στον αντίποδα, οι τελευταίες ανακοινώσεις της ΔΑΣ - ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι ο καιροσκοπισμός της. Καλεί «όποιον συνδικαλιστή εμπλέκεται να παραιτηθεί από κάθε συνδικαλιστική ιδιότητα», ενώ γνωρίζει από το Μάη ότι ο δικός της εκλεγμένος εμπλέκεται προσωπικά. Σήμερα, τον καλεί σε παραίτηση, επειδή γνωρίζει ότι ούτως ή άλλως βγαίνει σε σύνταξη τον Αύγουστο.

Το «νέο», που ευαγγελίζονται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλασμένο με τα ίδια φθαρμένα και σαπισμένα υλικά του ξεφτισμένου συνδικαλισμού. Ομοίως, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην τράπεζα («Πρόταση Προοπτικής») συγκαλύπτουν τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορούν και στο μέλλον να συνεργάζονται με την «κυβερνώσα αριστερά».

Η «Ενιαία» καταγγέλλει: «Η μόνη κερδισμένη από αυτή την ιστορία είναι η εργοδοσία. Εχουν βάλει στο χέρι τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν χωρίς αντιδράσεις να περνούν τα αντεργατικά τους μέτρα. Κλείνουν τα στόματα των συνδικαλιστών, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις όταν μας κόβουν τους μισθούς, όταν παραβιάζουν τον Κανονισμό, όταν ελαστικοποιούν και εντατικοποιούν την εργασία μας. Αυτό είναι εργοδοτικός συνδικαλισμός».

Αντιδρούν στο καθεστώς της «ενοικίασης»

Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού διοργανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, στις 10 π.μ., καταγγέλλοντας την προσπάθεια της εργοδοσία να τους τρομοκρατήσει και να αλλάξει προς το χειρότερο τους όρους που εργάζονται. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν το ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στις Ασφαλιστικές Εταιρείες, η Εθνική Ασφαλιστική σχεδιάζει να απολύσει 194 εργαζόμενους και να τους απασχολεί στο εξής μέσω εταιρείας ενοικίασης εργαζομένων, με την οποία συνεργάζεται (ICAP). Οσοι δε δεχτούν το νέο εργασιακό καθεστώς, απειλούνται με απόλυση, μέχρι το τέλος Ιούλη.

Σε σύσκεψη των εργαζομένων από γραφεία της Αθήνας, οι συνάδελφοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό της εργοδοσίας, η οποία επανήλθε, ανακοινώνοντας ότι σήμερα Πέμπτη ή αύριο Παρασκευή θα κληθούν όλοι οι εργαζόμενοι να υπογράψουν τις παραιτήσεις τους και τις αιτήσεις πρόσληψης στην ICAP, χωρίς καν να διαβάσουν τη νέα σύμβαση. Σε νέα σύσκεψη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απορρίψουν τις προτάσεις της εργοδοσίας και να συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξε το κλαδικό σωματείο, ο ΣΥΑΕ, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, σήμερα Πέμπτη.

Απεργία την Κυριακή στο Εμπόριο

Νέα 24ωρη απεργία για την Κυριακή 20/7 αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η ερχόμενη, είναι μια από τις εφτά Κυριακές (η πρώτη της εκπτωτικής περιόδου) του χρόνου που από το νόμο προβλέπεται να ανοίγουν όλα τα καταστήματα. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε εννιά τουριστικές περιοχές, δίνει ένα ακόμα χτύπημα στην αργία της Κυριακής. Σήμερα το πρωί, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας από σωματεία του Εμπορίου στο πλαίσιο του δεκαήμερου δράσης της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ