ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ - ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Απαίτησαν να σταματήσει το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων

Αγωνιστική συγκέντρωση έγινε χτες έξω από την ισραηλινή πρεσβεία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
«

Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών»! «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν»!

Αυτά τα συνθήματα ήχησαν χτες το απόγευμα, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που έγινε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Διαδηλωτές διαφόρων ηλικιών κατήγγειλαν τις δολοφονικές επιθέσεις που συνεχίζει το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ. Καταδίκασαν συνολικά τα σχέδια των ιμπεριαλιστών που στοχοποιούν τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, με στόχο μια «ειρήνη» κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μονοπωλιακών συμφερόντων.

«Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης», το σύνθημα στο πανό του ΠΑΜΕ ήταν γραμμένο στα ελληνικά, αλλά και στα αραβικά. «Παλαιστίνη ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη» σημείωνε το πανό της ΕΕΔΔΑ. «Θυσιάζουμε το αίμα μας για την πατρίδα μας», με το σύνθημα αυτό τα μέλη της Παλαιστινιακής Κοινότητας στην Αθήνα έδωσαν το στίγμα της χτεσινής κινητοποίησης.

Παραβρέθηκαν ο Μοχάμεντ Αμπου Αζμπα πρόξενος της Παλασταινιακής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, αντιπροσωπεία της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων εργατών, καθώς και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τα μεγάφωνα, οι διοργανωτές κατήγγειλαν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος και επιπλέον έστειλε χτες τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ για να εμποδίσουν τη διαμαρτυρία.

Επιστολή διαμαρτυρίας

Αντιπροσωπείες των ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, ΠΑΜΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ θυροκόλλησαν στην είσοδο του κτιρίου επιστολή διαμαρτυρίας που η πρεσβεία αρνήθηκε να παραλάβει. Η επιστολή είχε ως εξής:

«Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με τη σημερινή μαζική παράσταση διαμαρτυρίας καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιθέσεις των ισραηλινών αρχών στη Λωρίδα της Γάζας και τα άλλα Παλαιστινιακά Εδάφη, με συνέπεια το θάνατο δεκάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών.

Καταγγέλλουμε τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και την κλιμάκωση της εγκληματικής δράσης του ισραηλινού κράτους, το οποίο στηρίζεται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, με σκοπό την επιβολή των μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή.

Οι αγωνιστικοί φορείς του εργατικού, νεολαιίστικου, γυναικείου και αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος της χώρας μας εκφράζουμε τη σταθερή αλληλεγγύη μας στους Παλαιστίνιους, καταδεικνύουμε την υποκρισία όσων εξισώνουν τους θύτες με τα θύματα και τη συνενοχή όσων κυβερνήσεων και κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης παζαρεύουν "γεωστρατηγικά οφέλη" με το αίμα των λαών και αναβαθμίζουν πολύπλευρα τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Απαιτούμε άμεσα:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.

Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους.

Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ανεξάρτητο, βιώσιμο, πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Να ξεσηκωθούν τα συνδικάτα

«Το νέο πολεμικό έγκλημα που ξεκίνησε την Τρίτη στη Γάζα σε βάρος των Παλαιστινίων» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία στον κλάδο του Φαρμάκου να καταδικάσουν τα νέα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα που έχουν στα σκαριά οι ΗΠΑ και η ΕΕ και να σταθούν αλληλέγγυοι στους λαούς που πλήττονται».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί των ισραηλινών επιδρομών

Ολα τα εναπομείναντα υπάρχοντα, ένα τσουβάλι στην πλάτη...
Ολα τα εναπομείναντα υπάρχοντα, ένα τσουβάλι στην πλάτη...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στο στόχαστρο των φονικών επιδρομών του ισραηλινού στρατού παρέμειναν χτες για τέταρτη μέρα από την «επίσημη» έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή» οι περίπου 1.700.000 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας, που θρηνούν ήδη για το θάνατο πάνω από 100 συνανθρώπων τους (μεταξύ των οποίων πολλά μωρά, γυναικόπαιδα, γέροντες) και τον τραυματισμό τουλάχιστον 700 άλλων. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν φαινόταν στον ορίζοντα κάποια σοβαρή ελπίδα για άμεση κατάπαυση του πυρός, αφού οι συνηθισμένες δηλώσεις ηγετών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι Πρόεδροι ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, περί της «ανάγκης εκεχειρίας», δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ετσι κι αλλιώς, με την πολιτική και τη στάση τους ρίχνουν νερό στο μύλο του Ισραήλ για κλιμάκωση της σφαγής σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Παράλληλα, ο απεσταλμένος του διεθνούς κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, άσκησε πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας, διαπιστώνοντας ότι οι εξελίξεις βρίσκονται πλέον σε «κρίσιμο σημείο».

Σε αντίστιξη, Τουρκία και Αίγυπτος αντέδρασαν χτες σε πιο έντονους τόνους. Από τη μία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι ο βομβαρδισμός της Γάζας εμποδίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ζητώντας από το Τελ Αβίβ «να σταματήσει τώρα η βαρβαρότητα». Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε χτεσινή του ανακοίνωση ζήτησε να σταματήσει «η υπερβολική και μη απαραίτητη στρατιωτική βία που προκαλεί το θάνατο αθώων αμάχων». Αιγύπτιοι διπλωμάτες διέψευσαν τις φήμες πως βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνία με τους Ισραηλινούς, με στόχο την επαναφορά στη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ «Χαμάς» και Ισραήλ που είχε επιτευχθεί το Νοέμβρη του 2012...

Αξίζει πάντως κανείς να επισημάνει ότι για πρώτη φορά χτες, πέρα από τις εκατοντάδες ρουκέτες που εκτοξεύουν μαχητές της «Χαμάς» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Λωρίδα της Γάζας προς το Νότιο Ισραήλ (σε μία προσπάθεια αντίστασης στις φονικές επιδρομές των εισβολέων), είχαμε ρίψη ρουκετών από το Λίβανο. Σύμφωνα με Λιβανέζους στρατιωτικούς αξιωματούχους, βρέθηκαν δύο εκτοξευτήρες ρουκετών κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, από τις οποίες φαίνεται πως εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες. Οι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν την ταυτότητα των δραστών, λέγοντας πως περιμένουν τα αποτελέσματα έρευνας. Μία από τις ρουκέτες αυτές, πάντως, έπεσε σε βενζινάδικο της ισραηλινής μεθοριακής πόλης Ασντόντ, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών Ισραηλινών, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παράλληλα, εκπρόσωποι της «Χαμάς» στη Γάζα προειδοποίησαν όλες τις ξένες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις προς το διεθνές ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν να αναστείλουν τα δρομολόγιά τους προς το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι μπορεί να πέσουν θύματα επίθεσης.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Καταγγέλλει τις φονικές επιθέσεις

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καταγγέλλει τις φονικές ισραηλινές επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας με θύματα αθώους πολίτες.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό από τις βάρβαρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

«Απαιτούμε από την ισραηλινή κυβέρνηση», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΔΣ, «να σταματήσει τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις κατά αθώων άμαχων Παλαιστινίων. Επιτέλους, η ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από τα παλαιστινιακά εδάφη στα προ του 1967 σύνορα και να επιτρέψει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τέλος, καλείται η ελληνική κυβέρνηση, τώρα, να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - τρομοκράτη - του Ισραήλ που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ