ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
Παρασάπισε

«Η υπερπαραγωγή ροδάκινου στην Ελλάδα, καθώς και στις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) και τα προβλήματα στις μεγάλες αγορές προορισμού, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τις τιμές παραγωγού σε ένα από τα πιο δυναμικά αγροτικά προϊόντα της χώρας. Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιουλίου, ο Ελληνας υπουργός Γ. Καρασμάνης θα θέσει το θέμα στον επίτροπο Γεωργίας Ντ. Τσιόλος, ζητώντας τη λήψη μέτρων όπως η αύξηση των προς απόσυρση από την αγορά ποσοτήτων» («Εθνος» 10/7/2014»). Είναι παραλογισμός: Να υπάρχει μεγάλη παραγωγή ενός προϊόντος, αλλά η τιμή του να μειώνεται, άρα να μειώνεται το εισόδημα των παραγωγών, λόγω ακριβώς της μεγάλης παραγωγής. Την ίδια ώρα 1,5 εκατ. άνεργοι στην Ελλάδα, άλλοι που ζουν με εισόδημα 200 και 300 ευρώ το μήνα να μην μπορούν να αγοράσουν ροδάκινα. Και μια κυβέρνηση να αναζητά μέτρα καταστροφής της παραγωγής για να αυξηθεί η τιμή τους. Αυτός ο παραλογισμός όμως ταιριάζει με τη λειτουργία του καπιταλισμού, τη λειτουργία του νόμου του κέρδους. Η λύση για τον καπιταλισμό είναι μία, η καταστροφή της παραγωγής. Αλλο ένα δείγμα ότι το καπιταλιστικό σύστημα παρασάπισε και πρέπει να ανατραπεί!

Ο κ. Ζιν και η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

«Χρειαζόμαστε μια ευρεία Διάσκεψη Χρέους στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί πολυμερώς η μείωση του χρέους του ευρωπαϊκού Νότου», είπε ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου «Ifo» και σύμβουλος της Α. Μέρκελ, Χανς - Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξή του στο «BLOOMBERG». Ο κ. Ζιν υπενθύμισε την κρίση του 1997 στις λεγόμενες ασιατικές τίγρεις, που αντιμετωπίστηκε όπως είπε κυρίως με τη μείωση των χρεών και όχι εισπράττοντας υπερβολικούς φόρους. «Μπορεί να μην ικανοποιεί τους πιστωτές το να αναγνωρίσουν πως δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά όσο πιο σύντομα αντιμετωπίσουν την αλήθεια, τόσο καλύτερα». Ο επικεφαλής του επίσημου οικονομικού ινστιτούτου της γερμανικής κυβέρνησης μιλά δηλαδή για «κούρεμα»! Η έκπληξη, βεβαίως, είναι ότι ταυτίζεται με αυτό που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «εναλλακτική πρόταση» απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ. Πριν από λίγες μέρες στην ίδια στήλη γράφαμε ότι τελικά σε λίγο και η Μέρκελ θα εμφανιστεί ως αντιμερκελική και επιβεβαιωνόμαστε. Γιατί το κεφάλαιο δεν είναι δογματικό στην αλλαγή μειγμάτων διαχείρισης. Τόσο σημαντική και στρατηγικού χαρακτήρα είναι η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την κυρίαρχη πολιτική στην ΕΕ και της κυβέρνησης! Μπορεί βεβαίως να διαφωνήσουν στον επιμερισμό του «κουρέματος». Συμφωνούν όμως στο κύριο, ότι είναι απαραίτητο για τη στήριξη του κεφαλαίου στις υπερχρεωμένες χώρες και αυτό έχει σημασία!

Ποιότητα για τους βιομήχανους

«Η μάχη για τη ΔΕΗ αφορά την καρδιά της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δεν είναι ένα περιφερειακό θέμα. Ο συσχετισμός των δυνάμεων που θα ελέγχει την Ενέργεια θα αποδειχθεί καθοριστικός για την ποιότητα της ανάπτυξης. Αν δηλαδή θα έχει περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο. Και οι νέοι ιδιοκτήτες της Ενέργειας, η νέα διαπλοκή, θα αποκτήσουν δυνατότητες ελέγχου της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα θέσει και πάλι υπό δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΗ» (από το κύριο άρθρο της «Αυγής», 10/7/2014).

Είναι μάστορες στο να κρύβουν πίσω από εύηχες φράσεις τι ακριβώς εννοούν. Οχι δημόσια λοιπόν ΔΕΗ, αλλά δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ. Επομένως, τους βολεύει όπως είναι σήμερα με το 49,9% στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μιλά για ποιότητα της ανάπτυξης με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, διαφορετικά θα έχουμε νέα διαπλοκή. Τι εννοεί; Φτηνό ρεύμα στους βιομηχάνους για να είναι ανταγωνιστικοί και ρεύμα με το δελτίο για τα φτωχά νοικοκυριά, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη της ΕΕ. Αλλωστε, αυτά είναι τα μόνα που μπορούν να γίνουν μέσα στο ευρωενωσιακό πλαίσιο απελευθέρωσης της Ενέργειας που στηρίζει.

Σπέρνουν αυταπάτες

Ο Πάνος Τριγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρο του στην «Αυγή» (11/7/2014), αναφέρει ότι «οι τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία επανέφεραν στο προσκήνιο τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την αναγκαιότητα της ενίσχυσης και της αναβάθμισής του», έναντι του ρόλου του ΝΑΤΟ. Αλλά ο ΟΑΣΕ είναι παράρτημα του ΝΑΤΟ. Να, τι αναφέρει το «εγχειρίδιο του ΝΑΤΟ», έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ, 1995, (σελ. 70, 71, 73): «Μεταξύ των αποστολών των δυνάμεων και των στρατηγείων του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνεται και η υποστήριξη του ειρηνευτικού έργου του ΟΑΣΕ (...) να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων του ΟΑΣΕ που είναι η πρόληψη συγκρούσεων, η αντιμετώπιση κρίσεων και η ειρηνική διευθέτηση διαφορών. (...) Ο ΟΑΣΕ είναι το μοναδικό βήμα που προσφέρεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στον Καναδά και τις ΗΠΑ, για το χειρισμό θεμάτων όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η έννομη τάξη, η ασφάλεια...». Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη συνέχιση της δράσης του ΝΑΤΟ με άλλο μανδύα. Και η επιμονή του να εμφανίζει το μανδύα, δηλαδή τον ΟΑΣΕ, ως δήθεν κάτι διαφορετικό από την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, που σήμερα απειλεί και τους ευρωπαϊκούς λαούς, καλλιεργεί αυταπάτες, γι' αυτό είναι επικίνδυνη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1904 Γεννιέται ο μεγάλος Χιλιανός κομμουνιστής ποιητής Πάμπλο Νερούντα (τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971).

1906 Ο Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλος αξιωματικός Πυροβολικού εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε κατηγορηθεί άδικα για προδοσία, παίρνει τελικά χάρη και επιστρέφει στο σύνταγμά του με το βαθμό του. Η περιβόητη «Υπόθεση Ντρέιφους» είχε εξελιχθεί σε μεγάλο σκάνδαλο της εποχής, πυροδοτώντας λαϊκές αντιδράσεις και δημιουργώντας κυβερνητική κρίση.

1920 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γ. Γουίλσον εγκαινιάζει και επίσημα πια την 77 χλμ. μήκους Διώρυγα του Παναμά, η οποία βρισκόταν σε λειτουργία από το 1914. Σχεδόν 5.600 εργάτες πέθαναν κατά τη δεκαετή κατασκευή της Διώρυγας.

1924 Η κυβέρνηση Πάσιτς της Γιουγκοσλαβίας θέτει εκτός νόμου το Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα.

1941 Η Σοβιετική Ενωση και η Βρετανία υπογράφουν στη Μόσχα συμφωνία για κοινή δράση στον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

1943 Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ. Η αντεπίθεση διαρκεί έως τις 23/8 και καταλήγει με αποφασιστική νίκη του Κόκκινου Στρατού που ουσιαστικά εξουδετερώνει την επιθετική ικανότητα της ναζιστικής πολεμικής μηχανής στο Ανατολικό Μέτωπο. Μεταξύ άλλων, η μάχη του Κουρσκ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αναμέτρηση αρμάτων μάχης στον κόσμο, με πάνω από 8.000 τανκς (και από τις δύο πλευρές) να παρατάσσονται στο πεδίο της μάχης.

1944 Ο ΕΛΑΣ χτυπά τους άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας και τις μηχανοκίνητες δυνάμεις του Μπουραντά που έκαναν επιδρομή στα Πετράλωνα της Αθήνας και τους διώχνει από τη συνοικία.

1944 Ξεκινά η διήμερη μάχη του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία, που έληξε με νίκη. Οι απώλειες του εχθρού σε νεκρούς ήταν 450 Γερμανοί στρατιώτες και 70 ταγματασφαλίτες.

1946 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδες ενάντια στο μέλος της ΚΕ Μ. Πορφυρογέννη στο σπίτι του. Από τύχη γλίτωσαν, τόσο ο Μ. Πορφυρογέννης όσο και η οικογένειά του.

1948 Αντιμετωπίζονται επιτυχώς οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Σμόλικα. Στις περισσότερες κατευθύνσεις, ο εχθρός ανατράπηκε και υποχρεώθηκε σε υποχώρηση υπό τα πυρά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1948 Καταφθάνουν στο μέτωπο της Β. Πίνδου ο βασιλιάς Παύλος και ο Αμερικανός στρατηγός Βαν Φλιτ, με σκοπό να εξυψώσουν το πεσμένο ηθικό του κυβερνητικού στρατού. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με προκήρυξή του προς τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού, τους καλεί να εντείνουν την πολεμική τους δράση σ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

1950 Αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη για παράβαση του ΑΝ 509 των εν ενεργεία αστυνομικών Γιάννη Παλαβού, Σταύρου Τσιμπούρη, Δημήτρη Κοντογιάννη και Βασίλη Δασκαγιάννη.

1996 Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση και καλείται να δικαστεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ