ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να επαναπροσληφθούν όλες οι καθαρίστριες στο ΕΚΠΑ

«Η κατάσταση με την καθαριότητα στις σχολές μας έχει φτάσει στο απροχώρητο», καταγγέλλουν οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών από το Πανεπιστήμιο Αθήνας, με ανακοίνωσή τους, απαιτώντας να επαναπροσληφθούν όλες οι καθαρίστριες με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα, υπογραμμίζοντας ότι «το τελευταίο διάστημα οι σχολές μας δεν έχουν ουσιαστικά ούτε μία καθαρίστρια!».

«Αφού πρώτα οι εργολάβοι που είχαν αναλάβει την καθαριότητα του ΕΚΠΑ έκαναν τη δουλειά τους, έβγαλαν τα κέρδη που ήθελαν αφήνοντας τις καθαρίστριες έως και 7 μήνες απλήρωτες, τώρα απέλυσαν όλες τις καθαρίστριες και έφυγαν σαν κύριοι... Αποτέλεσμα; Οι σχολές μας γεμάτες σκουπίδια, με την κατάσταση κάθε μέρα να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για την υγεία μας. Φτάνει πια! Δεν δεχόμαστε η καθαριότητα των σχολών μας να εξαρτάται από τα κέφια και τα σχέδια του κάθε εργολάβου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρήσεων που θέλει ένα Πανεπιστήμιο ΑΕ ανοιχτό για τις επιχειρήσεις, κλειστό για τις ανάγκες των φοιτητών. Ενα Πανεπιστήμιο με διαγραφές φοιτητών, δίδακτρα, πτυχία - κουρελόχαρτα, με σκόρπιες γνώσεις, με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ενα Πανεπιστήμιο που το προσωπικό δεν θα είναι επαρκές, μόνιμο και σταθερό, με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα, αλλά θα είναι ελάχιστο, με τους εργολάβους να αναλαμβάνουν σταδιακά τα πάντα. Τι σημαίνει ο εργολάβος να έχει την ευθύνη για την καθαριότητα; Σημαίνει ότι οι καθαρίστριες θα δουλεύουν απλήρωτες, για ψίχουλα, με τσακισμένα δικαιώματα. Σημαίνει ότι όποια αντιδράει στις άθλιες συνθήκες, θα απολύεται, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Σημαίνει ότι οι σχολές μας θα είναι τόσο καθαρές όσο θα συμφέρει τα κέρδη του κάθε εργολάβου», σημειώνει το ΜΑΣ.

Παράλληλα, το ΜΑΣ καταγγέλλει ότι από την πλευρά της πρυτανείας έγινε πρόταση στις καθαρίστριες να δουλεύουν «1,5 ώρα τη μέρα με 3 ευρώ μεροκάματο και χωρίς ασφάλιση! Συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις», ενώ μερίδα καθηγητών έφτασε στο σημείο να προτείνει να αντικαταστήσουν τις καθαρίστριες οι φοιτητές (!) ή να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους φοιτητές και καθηγητές προκειμένου να προσληφθούν καθαρίστριες! «Κανένας φοιτητής να μη συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση», καλεί το ΜΑΣ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Διευκρινίσεις για τις μετεγγραφές

Λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιούλη η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων με τις αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών να καθορίζουν, όπως φαίνεται, τις προτιμήσεις τους.

Μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος δήλωνε ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπει ο νόμος «θα ορίζει πράγματα όπως το πότε θα κάνουν αίτηση, πού θα την κάνουν, τεχνικά πράγματα, τα οποία θα βγουν μόλις τελειώσουν οι καταθέσεις των μηχανογραφικών, για να αρχίσει η διαδικασία όταν θα βγουν τα αποτελέσματα πού μπήκε ο καθένας». Σημείωσε ότι δε θα αλλάζει τα όσα έχουν ψηφιστεί.

Πάντως, τη στιγμή που οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν αποτελούν ούτε «ασπιρίνη» για τα προβλήματα της πλειοψηφίας των φοιτητών, ο υπουργός δήλωνε ότι «ο νόμος ήταν τόσο γενναιόδωρος, που είμαστε πραγματικά προβληματισμένοι και εμείς και τα πανεπιστήμια τι θα γίνει με τον αριθμό των μετεγγραφών», αναφερόμενος στις διάφορες κατηγορίες που αποκτούν δικαίωμα μετεγγραφής. Σημείωσε επίσης πως, «όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αν υπάρξει - τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λένε πως θα υπάρξει - την υπερπληθώρα στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και απερήμωση των περιφερειακών πανεπιστημίων». Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις μετεγγραφές, ο Α. Λοβέρδος αναφέρθηκε και σε πρόταση που έχει υποβληθεί στο υπουργείο από περιφερειακό πανεπιστήμιο για ψηφιακή διδασκαλία σε φοιτητές από απόσταση. Οπως φαίνεται, είναι μία πρόταση που προτίθεται το υπουργείο Παιδείας να συζητήσει προκειμένου να μπει σε εφαρμογή από του χρόνου. Εκανε δε λόγο για «έξυπνες λύσεις» που δε θα αλλάζουν το σύστημα εισαγωγής με τις εξετάσεις και θα «βοηθούν τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη μετοίκηση».

Πολυθεματικές εκδηλώσεις στην Πολίχνη

Σειρά εκδηλώσεων έχουν ξεκινήσει οι Οργανώσεις Πολίχνης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», από σήμερα Παρασκευή έως και την Πέμπτη 24 Ιούλη. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πάρκο «Τζένη Καρέζη», όπου λειτουργεί έκθεση βιβλίου, αλλά και χώρος όπου συλλέγονται τρόφιμα και ρούχα για ανέργους και μονογονεϊκές οικογένειες από τη Λαϊκή Επιτροπή της Πολίχνης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

  • Δευτέρα 14 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., παιδική γιορτή με μουσική, χορό, δρώμενα και παράσταση από το θέατρο σκιών του Αγάπιου Αγαπίου.
  • Τετάρτη 16 Ιούλη, θεατρική παράσταση στο ανοιχτό θέατρο της Κρύας Βρύσης.
  • Πέμπτη 17 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση». Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
  • Δευτέρα 21 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για την προσχολική αγωγή και το «νέο σχολείο». Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
  • Τετάρτη 23 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Προβολή ταινίας.
  • Πέμπτη 24 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για την ανεργία και την αλληλεγγύη. Προβολή ταινίας.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Σχετικά με τις ιδιωτικές μονάδες απεξάρτησης

Μετά την καταγγελία του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιάννη Γκιόκα κατά τη διάρκεια κατάθεσης της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, την προηγούμενη βδομάδα, για ύπαρξη και λειτουργία παράνομων ιδιωτικών μονάδων αντιμετώπισης της εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες, η κυβέρνηση... «ανακάλυψε» ότι τελικά υπάρχουν τέτοιες μονάδες και λειτουργούν, εδώ και χρόνια με την ανοχή των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Χτες, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι καμία από τις ιδιωτικές μονάδες δεν έχει υποβάλει αίτημα έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου κι ότι ...θα διενεργήσει συστηματικούς ελέγχους, μέσω του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) προκειμένου να ...εξακριβωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μάλιστα, στο τέλος καλεί εμμέσως τις ιδιωτικές μονάδες να καταθέσουν στο υπουργείο Υγείας αίτημα έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

Στην πραγματικότητα, η άμεση «αντίδραση» του υπουργείου Υγείας υποθάλπει την πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τους ιδιώτες στον τομέα της πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης. Ουσιαστικά έρχεται να εφαρμόσει τον τελευταίο νόμο «Κώδικας για ναρκωτικά» - το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό Κόμμα που τον καταψήφισε - και προέβλεπε την επέκταση της ιδιωτικής λειτουργίας και στον ευαίσθητο χώρο της τοξικοεξάρτησης, στο όνομα της διασφάλισης της θεραπείας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπονομεύει και δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο γύρω από το έργο και τη λειτουργία των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, των Κέντρων Πρόληψης, ενώ ο ΟΚΑΝΑ μετατρέπεται σε πρόγραμμα χαμηλών προδιαγραφών. Στην πραγματικότητα, το μόνο που εξασφαλίζεται είναι το «δικαίωμα» να θεωρείται ο χρήστης «ασθενής» και πελάτης στις επιχειρήσεις πρόληψης - απεξάρτησης και επανένταξης.

Η πρόληψη, η απεξάρτηση, η επανένταξη με ιδιωτικό κεφάλαιο είναι έννοιες αντιφατικές από τα σπάργανά τους, αλληλοακυρώνονται. Ενας επιχειρηματίας έχει συμφέρον όταν η «πελατεία» του - οι χρήστες ναρκωτικών σ' αυτήν την περίπτωση - μεγαλώνει και παραμένει στη χρήση. Η φιλοσοφία της πρόληψης και της απεξάρτησης θέλει την πρόληψη και την απεξάρτηση μέσα στην κοινωνία. Εκεί γεννήθηκαν, εκεί επιτυγχάνονται. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες που προάγουν την ανιδιοτέλεια, την ελευθερία, την αλληλεγγύη, την αγάπη προς τον άνθρωπο χωρίς εκμετάλλευση και σ' όλα αυτά δεν χωράει αντίτιμο.

ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ»
Ο Πολιτισμός χέρι - χέρι με τη θεραπεία στη Ζάκυνθο

Η Θεραπευτική Κοινότητα «ΣΤΡΟΦΗ» κατασκηνώνει στη Ζάκυνθο και φέτος για τις καλοκαιρινές διακοπές (από τις 6/7), όχι όμως χωρίς να κάνει τη συνήθη φασαρία της! Συνεργός για άλλη μια φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» της Κοινότητας Σκουλικάδου Ζακύνθου. Ετσι και φέτος η μεγάλη φασαρία θα γίνει στις 17 Ιούλη, ημέρα Πέμπτη, όπου η ΜΠΑΝΤΑ της ΣΤΡΟΦΗΣ θα δώσει συναυλία στις 9.30 το βράδυ στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου. Ενώ από τις 15 έως και τις 17 Ιούλη, γονείς του Συλλόγου Οικογένειας θα είναι στη διαθεσιμότητα των κατοίκων της περιοχής, στο Τουριστικό Περίπτερο Ζακύνθου, για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών στην εφηβεία, όπως πραγματοποιείται στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Οι ώρες λειτουργίας του περιπτέρου είναι οι εξής:

  • Τρίτη 15/7: 18.00 - 21.00
  • Τετάρτη 16/7: 10.00-14.00
  • Πέμπτη 17/7: 10.00-19.00 και 18.00-21.00

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «ΣΤΡΟΦΗ» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) www.kethea.gr είναι ένα πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης και η απεξάρτηση συντελείται μέσα από ποικίλες ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας κυρίως τις αρχές του μοντέλου των Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Για τους έφηβους και τις οικογένειες που προέρχονται από την περιφέρεια λειτουργούν ξενώνες διαμονής. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις παρέχονται στα Δικαστήρια Ανηλίκων Αθήνας και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Το πρόγραμμα είναι «στεγνό», δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής (τηλέφωνο επικοινωνίας για τους έφηβους: 210 8820277, για τους γονείς: 210 8840862).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ