ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στην Ευρωβουλή για τα σχέδια απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη προς την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Κάθριν Αστον

Την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας από την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας με τη στήριξη των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, προς την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Κ. Αστον. Επισημαίνοντας τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ, τονίζει ότι σε μια σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ τα Κομμουνιστικά Κόμματα έχουν τεθεί σε παρανομία καθώς ο αντικομμουνισμός είναι επίσημη ιδεολογία της.

Ολόκληρη η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, που στηρίζεται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από την ΕΕ και τους συμμάχους της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, προχώρησε στις 8-7-2014 στις νομικές διαδικασίες για να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, με το πρόσχημα της δήθεν "αντισυνταγματικής δράσης".

Η επιχείρηση απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας συνδέεται με τη συνέχιση της δολοφονικής επίθεσης της ουκρανικής κυβέρνησης στην Ανατολική Ουκρανία και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, εφαρμόζοντας το σχέδιο που από κοινού κατέστρωσαν η ουκρανική κυβέρνηση με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ.

Οι ευθύνες της ΕΕ είναι μεγάλες. Προκειμένου να έχει επιτυχία η ιμπεριαλιστική επέμβασή της στην Ουκρανία, αξιοποίησε και στήριξε φασιστικές οργανώσεις, ιδεολογικούς και πολιτικούς απογόνους του ναζισμού, την πραξικοπηματική αναρρίχησή τους στην κυβερνητική εξουσία.

Ο επικίνδυνος ρόλος της ΕΕ δεν περιορίζεται στην Ουκρανία, αλλά έχει ανακηρύξει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία της, πρωτοστατώντας συνολικά στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, στην απαράδεκτη και ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό.

Σε μια σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ τα Κομμουνιστικά Κόμματα έχουν τεθεί σε παρανομία, απαγορεύεται η χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων, η κομμουνιστική ιδεολογία και η δράση των κομμουνιστών, η υπεράσπιση του σοσιαλισμού διώκονται ποινικά. Η δίωξη των Κομμουνιστικών Κομμάτων και της δράσης των κομμουνιστών αποτελεί την άλλη όψη της κλιμάκωσης της επίθεσης κατά των εργαζομένων και της επιβολής σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.

Πώς τοποθετείται η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ σχετικά με την επιδίωξη της ουκρανικής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και να ποινικοποιήσει την κομμουνιστική ιδεολογία και τη δράση των κομμουνιστών, ενέργεια που στρέφεται ενάντια σε όλο τον εργαζόμενο λαό της Ουκρανίας, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του;».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το έγκλημα συνεχίζεται με τις πλάτες των ΕΕ - ΗΠΑ

Καταστροφές από τους βομβαρδισμούς στο Σλαβιάνσκ
Καταστροφές από τους βομβαρδισμούς στο Σλαβιάνσκ
ΚΙΕΒΟ - ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--

Με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να επιθεωρεί τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν «ανακτήσει» το Σλαβιάνσκ, και με τις ΕΕ - ΗΠΑ «να του ζεσταίνουν την πλάτη», το Κίεβο συνέχισε και χτες να απειλεί ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που έχει κοστίσει δεκάδες ζωές αμάχων και έχει ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά στην ανατολική χώρα θα συνεχιστεί.

Χτες, από τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στο Λουγκάνσκ. Στην ίδια πόλη, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και 60 αγωγοί φυσικού αερίου με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να μένουν χωρίς αέριο.

Μαζικά αυξάνονται και τα κύματα των προσφύγων, αφού οι κάτοικοι της Ανατολικής Ουκρανίας εγκαταλείπουν τις πόλεις τους. Οι Αρχές του Πιατιγκόρσκ (ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία) κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων από τις ουκρανικές περιοχές, αναφέροντας ότι μόνο χτες έφτασαν στην πόλη 120 πρόσφυγες. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξαν ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία, στο Σλαβιάνσκ έχει απομείνει το 6% των κατοίκων του.

Νέα ένταση μεταξύ Μόσχας - Κιέβου αναμένεται να προσθέσει και η κράτηση σε ρωσικό κέντρο της πιλότου της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Νάντιγια Σαβτσένκο, που η Μόσχα κατηγορεί ότι ευθύνεται για το θάνατο δύο Ρώσων δημοσιογράφων. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για απαγωγή και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της.

Στο μεταξύ, χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχαν νέα τηλεφωνική επαφή με τον Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπεύει... «να διατηρήσει επιφυλακτική στάση στη στρατιωτική άποψη, έτσι ώστε να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων». Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες αναλώθηκαν σε συστάσεις για μια πολιτική απόφαση βασισμένη σε διμερή εκεχειρία, καλώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία να πιέσει τους ρωσόφωνους να έρθουν σε διαπραγματεύσεις.

Από τη μεριά της, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ σημείωσε χτες πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Τέλος, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής η τοποθέτηση της αρχηγού του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου» Μαρί Λεπέν, που δήλωσε ότι «οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι μια εξαιρετική χαζομάρα που ρίχνει λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία και δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον απέναντι στη Ρωσία, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του διπλωματικού διακανονισμού της κρίσης». Δεν είναι η πρώτη φορά που η Λεπέν παίρνει θέση υποστήριξης των ρωσικών κεφαλαίων, αφού το ίδιο το πρόγραμμα του κόμματός της προτάσσει τη συνεργασία με τις ρωσικές επιχειρήσεις, μιλώντας εξ ονόματος μερίδας της γαλλικής αστικής τάξης.

ΣΕΡΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Υπογράφηκε η συμφωνία για τον «South Stream»

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Προσπερνώντας τις αντιδράσεις της ΕΕ για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ (SOUTH STREAM) στα Βαλκάνια, Σέρβοι αξιωματούχοι υπέγραψαν χτες στο Βελιγράδι συμφωνία για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού που θα περνά από το σερβικό έδαφος με εκπροσώπους των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών Centrgaz και Gazprom.

Η σύμβαση φέρει τις υπογραφές του διευθυντή της «South Stream Serbia AG» Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς, του διευθυντή της Gazprom Αλεξάνταρ Σιρομιάτιν και του γενικού διευθυντή της CentrGas, Στάνισλαβ Ανικιέγιεβ, οι οποίοι μίλησαν για «μία ιστορική μέρα για τον τομέα ενέργειας στη Σερβία».

Η υπογραφή της συμφωνίας στο Βελιγράδι γίνεται μετά από την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης στη Μόσχα, που ολοκλήρωσε την Τρίτη ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το έργο, που εκτιμάται στα 2,1 δισ. ευρώ, προβλέπεται να είναι έτοιμο στο τέλος του 2016. Το τμήμα του αγωγού στη σερβική επικράτεια θα έχει μήκος 422 χιλιόμετρα. Στην κατασκευή του έργου αναμένεται να απασχοληθούν αρκετές χιλιάδες εργάτες από τη Σερβία.

Το ίδιο 24ωρο, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Μάριμπορ της Σλοβενίας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησε με το Σλοβένο ομόλογό του Καρλ Εριαβετς το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, την κρίση στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Λαβρόφ ζήτησε την άρση «τεχνητών εμποδίων» που προβάλλονται κυρίως από την πλευρά της ΕΕ ώστε να υλοποιηθεί το έργο με βάση τις υπογραφείσες συμφωνίες», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα να ενεργοποιήσει εκ νέου την ειδική ομάδα εργασίας για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τον αγωγό.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ουκρανίας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Πέμπτη, στις 13.00, στην πρεσβεία της Ουκρανίας, μετά την απαράδεκτη απόφαση του Ουκρανού υπουργού Δικαιοσύνης να ζητήσει την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ