Αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Δ. Αβραμόπουλο υπόμνημα, με το αίτημα να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση |
Η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ αποτελούνταν από τους Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο, Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέα, Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της Γραμματείας και Γρηγόρη Αναγνώστου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Σε συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, του επέδωσαν σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ, εκφράζοντας τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού, μετέφερε την αποφασιστικότητά της να εντείνει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, συντονισμένα με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, απαιτώντας την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας επικαλέστηκε τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας και υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει «σταθεροποιητικό ρόλο» στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, για τις οποίες αναγνώρισε ότι όντως είναι ανησυχητικές.
Σε ό,τι αφορά το υπόμνημα, στο κείμενο εκφράζεται η ανησυχία του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για τις εξελίξεις τόσο στην περιοχή μας (Βαλκάνια, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο), όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη, ειδικότερα στην Ουκρανία, αλλά και στη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Συρία κ.ά.).
Υπογραμμίζεται ότι «η απλόχερη προσφορά των στρατηγείων, αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας μας από την κυβέρνησή σας, για τα εγκλήματα που κάθε φορά ετοιμάζουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν "αναβαθμίζουν" τη θέση της χώρας, αλλά την οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την καθιστά συνένοχη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Βάση της Σούδας, αλλά και το Στρατηγείο της Λάρισας, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία δημοσιεύματα για το ρόλο του σήμερα, καθώς και το Στρατηγείο (πρώην Γ' Σώμα Στρατού) στη Θεσσαλονίκη».
Σε ειδική αναφορά στο Κυπριακό καταγγέλλεται η προσπάθεια επαναφοράς ενός άλλου «σχεδίου Ανάν», ακόμη χειρότερου αυτού που απέρριψε ο λαός της Κύπρου το 2004.
Η ΕΕΔΥΕ απαιτεί: Να μην τηρηθεί καμία «συμβατική υποχρέωση» που μετατρέπει την Ελλάδα, αυτή τη φορά, σε ορμητήριο εναντίον των γειτονικών λαών. Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας, να κλείσει τώρα, όπως και όλες οι βάσεις. Να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων. Να ακυρωθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες της χώρας μας με το Ισραήλ. Αποδέσμευση του λαού απ' όλες τις λυκοσυμμαχίες και έξοδο από ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να μην παραχωρηθεί ούτε αέρας, ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.
Τα δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν την αγορά τους από την Ελληνική Αστυνομία επαλήθευσε ο αρμόδιος υπουργός
Με «μη επανδρωμένα αεροσκάφη» για ανθρωποκυνηγητό των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα, αλλά και για τον καλύτερο έλεγχο του αστικού ιστού στο εσωτερικό της χώρας, αναμένεται να ενισχυθεί η Αστυνομία. Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία, ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις, θα προσθέσει νέα εργαλεία στην παρακολούθηση και την καταγραφή, που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούν να στραφούν και ενάντια στο λαϊκό κίνημα.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι ήδη σε επαφή με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων που ειδικεύονται στην κατασκευή τέτοιου τύπου αεροπλάνων. Πάντως, παραμένει ανοιχτό το θέμα του αριθμού και του τύπου των αεροσκαφών που θα επιλεγούν, ενώ για την αγορά τους εξετάζεται και η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της κυριακάτικης «Καθημερινής», τα «αθόρυβα», μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν να μεταφέρουν εικόνα, ήχο και άλλα δεδομένα (π.χ. εντοπισμό στίγματος κινητών) στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., βοηθώντας στο συντονισμό των αρχών. Παράλληλα, εξετάζεται το ζήτημα της επαναλειτουργίας των «καμερών ασφαλείας» στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες είναι ανενεργές.
Μιλώντας την ίδια μέρα στον «Σκάι», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας, χαρακτήρισε «ακριβές» το δημοσίευμα της «Καθημερινής», τοποθετώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα «στους επόμενους μήνες». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη, το υπουργείο Ναυτιλίας προκήρυξε πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την «παροχή υπηρεσιών χρήσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) για πτήσεις με σκοπό την επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων».
Η ένταξη τέτοιων μέσων στο οπλοστάσιο των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι καινούργια υπόθεση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβρη του 2013, καθορίζοντας τους νέους επιθετικούς προσανατολισμούς και προτεραιότητες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, έβαλε στόχο την ανάπτυξη «μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών» (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) στο χρονικό πλαίσιο 2020 - 2025. Αντίστοιχες προτεραιότητες έχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο, είχε γίνει στην Ελλάδα, από το υπουργείο Αμυνας, ειδική ημερίδα για τα RPAS, εξετάστηκε η προοπτική για τη «συνεισφορά» τους, όχι μόνο για στρατιωτική χρήση, αλλά σε ένα ευρύ πεδίο «πολιτικών εφαρμογών». Υπενθυμίζεται πως από το 2010, ο Οργανισμός Διαχείρισης Συνόρων της ΕΕ («Frontex»), έχει απευθυνθεί στην πολεμική βιομηχανία για να της παρουσιάσουν αυτόν τον εξοπλισμό.
Υπολογίζεται ότι, από το 2000 έως το 2012, έχουν γίνει τουλάχιστον εννιά μελέτες για τη χρήση UAV για πολιτικούς σκοπούς, χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ. Ετσι κι αλλιώς, πολιτική χρήση των UAV έχουμε εδώ και καιρό στη δυτική Ευρώπη, συνήθως από τοπικές και ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές, όχι μόνο ενάντια στους μετανάστες.
Σε Ολλανδία και Ελβετία από το Νοέμβρη του 2007 χρησιμοποιείται για την επιτήρηση οπαδών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Επίσης, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Στρασβούργο τον Απρίλη του 2009, για τη σύλληψη «ταραξιών» στα γαλλικά σύνορα. Στη Μ. Βρετανία χρησιμοποιούνται από την Αστυνομία ήδη από τα μέσα του 2007 για την επιτήρηση παρευρισκόμενων σε ροκ συναυλίες, αλλά και για την επιβολή των λεγόμενων εντολών αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Στην Ολλανδία, το Φλεβάρη 2008, UAV υποστήριξαν αστυνομική επιχείρηση έξωσης καταληψιών. Κατασταλτικοί μηχανισμοί σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία τα έχουν χρησιμοποιήσει για να εντοπίσουν «λαθρομετανάστες», εργάτες δίχως χαρτιά, να στοχοποιήσουν διαδηλωτές. Τέλος, και η γερμανική Αστυνομία τα χρησιμοποιεί για επιτήρηση αστικών περιοχών.
Η 52η Σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας συγκλήθηκε χτες στο Λουξεμβούργο, στο φόντο ενδοαστικών αντιθέσεων, μονοπωλιακών αιτημάτων για άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στη μεγάλη τουρκική «αγορά» και έντονων ανησυχιών για διασάλευση των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, λόγω των αναταράξεων σε Ιράκ και Συρία.
Επικεφαλής της ευρωενωσιακής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Συμμετείχαν επίσης ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Fuele και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Cavusoglu. Σύμφωνα με τα επισήμως ανακοινωθέντα, ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε, μεταξύ άλλων, «τα ζητήματα του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στο πλαίσιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της ανάγκης σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στις διμερείς σχέσεις».
Συζητήθηκε ακόμα το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της «παράνομης μετανάστευσης», όπου ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε «στη σημασία της πρόσφατης υπογραφής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα την ταχύτατη επικύρωση και εφαρμογή της από την τουρκική πλευρά». Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν, τέλος, «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως οι εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση και από κρίσιμα υπουργεία, όπως αυτό της Αμυνας, εκφράζεται ανησυχία ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ, σε συνδυασμό με κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας και τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της τουρκικής αστικής τάξης, μεταξύ των λεγόμενων Κεμαλιστών και της ομάδας Ερντογάν, μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και της Τουρκίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της κρίσης από το εσωτερικό της στο εξωτερικό και αύξηση της έντασης στο Αιγαίο.
Σε αυτό το κλίμα και στο πλαίσιο «τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, συναντάται σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Feridun Sinirlioglu.