ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΣ |
Εντάσσεται στις δραστηριότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ και οργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ. Επισήμως, «στόχος της δράσης αυτής είναι οι συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις επί θεμάτων σχετικών με την ασφάλεια και επί των μεθόδων, διαδικασιών και δυνατοτήτων που είναι διαθέσιμες στη Διεθνή Κοινότητα, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις, στο ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον». Συμμετέχουν «υψηλού επιπέδου» στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αρχές «διαχείρισης κρίσεων», διεθνείς οργανισμούς, ινστιτούτα και κέντρα στρατηγικών μελετών και διεθνών σχέσεων.
Ως συνέχεια του Συνεδρίου, αύριο οργανώνεται «Κλειστό σεμινάριο Ειδικών Θεμάτων Ευρωπαϊκής Αμυνας» για ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της ΕΕ. Σκοπός του είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων «για γενικότερα θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας και επί ειδικών θεμάτων αμυντικής διάστασης στο παραπάνω πεδίο. Οι συζητήσεις αναμένεται να κινηθούν υπό το πρίσμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 και των εξελίξεων που έχουν σημειωθεί στο γεωστρατηγικό περίγυρο της Ενωσης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Θυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη και όσα ακολούθησαν σηματοδότησαν ένταση της επίθεσης σε βάρος των λαών. Διόλου τυχαία, για πρώτη φορά από την ψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, υπήρξε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου για την «Αμυνα» της ΕΕ, για την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας». Οπως τονιζόταν, άλλωστε, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν «να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις» που ανοίγονται μπροστά τους, «σε πλήρη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ». Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλούσε τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε «συνέργειες», προκειμένου «να βελτιώσουν την ανάπτυξη και διαθεσιμότητα» μέσων και προσωπικού για επιχειρήσεις και αποστολές, να βελτιώσουν παραπέρα τις δυνατότητές τους για «άμεση ανταπόκριση», με «πιο ευέλικτους, άμεσα διεκπεραιώμενους Σχηματισμούς Μάχης» (Battlegroups).
Μπήκαν μάλιστα ως στόχοι να καταρτιστεί στρατηγική ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορα (με προσχήματα, π.χ., την πειρατεία, τις μεταναστευτικές ροές κλπ.), να διασφαλιστούν τα δίκτυα Ενέργειας (ζήτημα που «καίει» τα μονοπώλια) να αναπτυχθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού των ευρωενωσιακών αεροσκαφών από αεροπλάνα - τάνκερ (στόχος που προϊδεάζει για επιχειρήσεις σε μεγάλη απόσταση, πολύ πέρα από τα σύνορα της ΕΕ), η δορυφορική επικοινωνία κ.ά.
Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζοντας χτες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την έναρξη του Συνεδρίου, ο υφυπουργός Αμυνας, Γ. Λαμπρόπουλος, στάθηκε στο γεγονός ότι το «ΑΘΗΝΑ 2014», «ως ένα σεμινάριο - συνέδριο αφιερωμένο αμιγώς στα θέματα χειρισμού κρίσεων, εντάσσει πλέον στις συνεδρίες του και τα ζητήματα ασφαλείας. Μια εξέλιξη νομίζω φυσιολογική, που σηματοδοτεί τη διασύνδεση των αντικειμένων της διαχείρισης κρίσεων με αυτά της ασφάλειας».
Πρόσθεσε ότι «στο σημερινό, ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον, όπως και οι πρόσφατες εξελίξεις στις περιοχές της ΝΑ Μεσογείου, της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής καταδεικνύουν, οι έννοιες κρίση και ασφάλεια υπερβαίνουν τα στερεότυπα και τα στεγανά του παρελθόντος, καθιστώντας έτσι τα όρια (εσωτερική - εξωτερική, παραδοσιακή - ασύμμετρη) όλο και περισσότερο δυσδιάκριτα».
Παρακάτω, έβαλε στόχο τη «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον τομέα διαχείρισης κρίσεων (μέσω της ανάληψης δράσεων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας)». Ζήτησε, μάλιστα, συγκεκριμένα μέτρα, ώστε «να ενισχύσουμε την ΕΕ με τα αναγκαία μέσα και να επιταχύνουμε τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προσδώσουν στην Ενωση την απαραίτητη μορφή αυτονομίας στο πεδίο του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Εχουμε ανάγκη να ενισχύσουμε τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού, να καταβάλλουμε προσπάθεια να αποφευχθεί η επικάλυψη των προσπαθειών με τους Συμμάχους, να βελτιωθεί η πρόσβαση στη βιομηχανία της εισαγόμενης τεχνολογίας και να αυξηθεί το μερίδιο της ερευνητικής συνεργασίας».
Την ίδια ώρα, βέβαια, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος, μετέβη στη Βουλγαρία, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη ημέρα του Ετήσιου Συνεδρίου «Strategic Military Partners Conference» (SMPC 2014). Το εν λόγω Συνέδριο, που διοργανώνεται από την «Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού» του ΝΑΤΟ («Supreme Allied Command Transformation (SACT)», έχει ως σκοπό «την ενημέρωση των συμμετεχόντων και την ανταλλαγή ιδεών επί θεμάτων μετασχηματισμού της Συμμαχίας».
Οι ενεργειακές «μπίζνες» στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν «σταθερότητα», υπογραμμίζει η ελληνική κυβέρνηση...
Στο φόντο των ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και των γεγονότων σε Συρία και Ιράκ, που φαίνεται να πυροδοτούν ένα ντόμινο εξελίξεων συνολικά στη Μ. Ανατολή, έγινε χτες στη Ρώμη Διεθνής Υπουργική Διάσκεψη με θέμα την υποστήριξη της οικονομίας, των «θεσμών» και των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου.
Η Διάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας (η Ιταλία παραλαμβάνει από την Ελλάδα την Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ το β' εξάμηνο του 2014), προκειμένου, όπως ειπώθηκε επισήμως, «να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της συριακής κρίσης στο Λίβανο».
Μετέχοντας στη Σύνοδο, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, έθεσε το θέμα σαφέστερα. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η σταθερότητα στην περιοχή είναι μείζονος σημασίας, ειδικότερα εντός του εξαιρετικά ασταθούς περιβάλλοντος της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Οι έρευνες για την αναζήτηση ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν σταθερότητα και πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Σκιαγραφώντας τις βλέψεις της ΕΕ για προώθηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στη Βόρεια Αφρική και τη Μ. Ανατολή, πρόσθεσε ότι «ως κράτος - μέλος της ΕΕ και ως τρέχουσα Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως και ενθαρρύνει τον ενεργό ρόλο της ΕΕ στην περιοχή, στο πλαίσιο της Πολιτικής Νότιας Γειτονίας της ΕΕ. Η Ιταλία, η επόμενη Προεδρία, υποστηρίζει πλήρως την ίδια προτεραιότητα».
Εκφράζοντας εμμέσως φόβους για την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου, χαιρέτησε «τις προσπάθειες της Ιταλίας υπέρ της στήριξης των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου ως μέσου για την ενότητα της χώρας» και κάλεσε σε οικονομική ενίσχυση του Λιβάνου, προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει τους πρόσφυγες που συρρέουν εκεί από τη Συρία.
Ταυτόχρονα, εκφράζοντας και τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, ενημέρωσε ότι η χώρα μπορεί να συνδράμει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση. Θύμισε ενδεικτικά ότι 21 αξιωματικοί του Λιβάνου έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» στο Κιλκίς. Επίσης, θύμισε ότι από το 2006 η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά το ρόλο της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) στη «διατήρηση της σταθερότητας της περιοχής» και συμμετέχει στην αποστολή με μια πυραυλάκατο.
Τέλος, προειδοποίησε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ, με τους εξτρεμιστές της ISIS να καταλαμβάνουν μεγάλες πόλεις και αστικά κέντρα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αδράνεια. Η μετάδοση ή η διάδοση της συριακής κρίσης, υπό οποιαδήποτε μορφή, θα πρέπει να αποφευχθεί. Είναι ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενισχύσει τους θεσμούς της χώρας και ειδικότερα τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου». Εμφανίστηκε δε ανήσυχος μήπως Συρία και Ιράκ οδηγηθούν «προς την καταστροφή των ιστορικών μειονοτήτων που συνδέονται με την περιοχή εδώ και πολλούς αιώνες».
-- Οι ΚΟ Δήμου Αποκορώνου του ΚΚΕ διοργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο παλιό Δημαρχείο, στις Καλύβες.
-- Η ΚΟ Ευόσμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό - ποντιακό γλέντι, την Παρασκευή 20 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο ΕΠΑΛ Ευόσμου.
-- Η ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», τη Δευτέρα 23/6, στις 7.30 μ.μ. στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (Εθνικής Αντιστάσεως 33). Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Με πρωτοβουλία της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, αντιπροσωπεία της θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 20 Ιούνη, στις 11 π.μ., στο Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα.
Η ΕΕΔΥΕ, στη συνάντηση αυτή, θα επιδώσει υπόμνημα διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας την επιθετική πολιτική της ΕΕ που έχει αιματοκυλίσει, από κοινού με το ΝΑΤΟ, τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, του Μάλι, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας.
Η ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι για όλα τα παραπάνω εγκλήματα ευθύνες έχει και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλες οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ και δηλώνει ότι η μόνη απάντηση είναι η ένταση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα συντονισμένα με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.