ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απεργία την Τετάρτη με αιχμή τη Σύμβαση

Συγκεντρώσεις στο «Υγεία», στο «Ερρίκος Ντυνάν» και στο υπουργείο Εργασίας, διοργανώνει το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας

Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία την Τετάρτη 11 Ιούνη. Αιχμή της κινητοποίησης είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας καλεί «όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς. Να ακουμπήσουν στο ταξικό κλαδικό συνδικάτο, να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες» της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Τους καλεί να διεκδικήσουν αυξήσεις στο ύψος της σύμβασης του 2009, που έγινε Διαιτητική Απόφαση το 2011. Οι εργοδότες από την μεριά τους (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών) απαιτούν νέες μειώσεις 15% και ατομικές συμβάσεις, ενώ η απλήρωτη εργασία στον κλάδο γενικεύεται, πυκνώνουν οι απολύσεις, κλινικές και τμήματα κλείνουν ή εξαγοράζονται από μονοπωλιακούς ομίλους, φουντώνουν οι εκβιασμοί για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι το ξήλωμα όλων των δικαιωμάτων.

«Η πλειοψηφική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ υπέγραψε για το 2012 - 2013 ΣΣΕ με μειώσεις 15%!» και κατάργηση πολλών επιδομάτων του κλάδου. «Φέτος ζήτησαν αύξηση 2%, δηλαδή να υπογραφεί ΣΣΕ με τουλάχιστον 13% μείωση, κι αν συνυπολογίσει κανείς τον πληθωρισμό, τις αυξήσεις στις τιμές, την περικοπή στις παροχές υγείας, ασφάλισης, τη φοροληστεία, τα χαράτσια, κ.λπ., θέλουν ΣΣΕ με μειώσεις πάνω από 15% για το 2014 και πολύ πάνω από το -15% για το 2015», σημειώνει το κλαδικό συνδικάτο και συνεχίζει:

«Τώρα μιλάνε για τη δυσκολία του ΣΕΚ να καταλήξει σε νέα πρόταση, για τον ανασχηματισμό που περιμένουν και την πιθανότητα ο νέος υπουργός Υγείας να αλλάξει το clowback και το rebate. Επιβεβαιώνουν, δηλαδή, για άλλη μια φορά τη σύμπλευσή τους με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Κάνουν πίσω ακόμα και από το πλαίσιο που είχαν στο συνέδριο (δηλ. 2% για το 2014 και 2% για το 2015) και μιλάνε για ΣΣΕ χωρίς μειώσεις».

«Και μόνο το γεγονός ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας εξακολουθούν να έχουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ φτάνει για να διαψεύσει και τις απαιτήσεις των εργοδοτών και την εργοδοτική συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ με τις "ρεαλιστικές προτάσεις". Οι εξελίξεις για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν ότι οι εργοδότες δε δείχνουν ποτέ κατανόηση στα "ρεαλιστικά" αιτήματα!Οσο πιο λίγα απαιτούμε, τόσο περισσότερα ξηλώνουν», υπογραμμίζει το σωματείο και καλεί:

  • Την Τρίτη 10/6 στις 5 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα του ΣΕΚ στο «ΥΓΕΙΑ».
  • Την Τετάρτη 11/6 στις 6.00 π.μ. στο «Ερρίκος Ντυνάν» και συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.
  • Την Πέμπτη 19/6 στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Διαμαρτυρία για τα εκρηκτικά προβλήματα στο «Μητέρα»

Κινδυνεύουν τα παιδιά χωρίς οικογένεια που φιλοξενούνται στα ιδρύματα, καταγγέλλει το σωματείο

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα» στο Ιλιον, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» και στις Παιδουπόλεις. Διαμαρτύρονται για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βρίσκονται σε κίνδυνο, οι αναδοχές και οι υιοθεσίες να καθυστερούν πολύ.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απουσία της Διοίκησης. Τόνισαν ότι θα συντονίσουν τον αγώνα τους με τα άλλα σωματεία κοινωνικής πρόνοιας για την κλιμάκωση του αγώνα τους, διεκδικώντας:

  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα τμήματα και ν' ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες στο ΚΠΠΑ «Μητέρα», στο Αναρρωτήριο Πεντέλης και στα άλλα ιδρύματα Πρόνοιας και να αναπτυχθούν με βάση τις ανάγκες.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα ιδρύματα και τις υπηρεσίες προστασίας του παιδιού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Καμία απόλυση.
  • Να παρθεί πίσω ο Ν. 4250/14, με την αντιδραστική αξιολόγηση.
  • Καταβολή των δεδουλευμένων, νυκτερινών, αργιών που οφείλονται στους εργαζόμενους.
  • Καταβολή όλων των οφειλόμενων και ολόπλευρη στήριξη στην ανάδοχη οικογένεια, για δασκάλους, ειδικούς παιδαγωγούς και ειδικές θεραπείες.
  • Δημόσιο πανελλαδικό φορέα για την προστασία του εγκαταλειμμένου - κακοποιημένου παιδιού, του παιδιού με επικίνδυνο οικογενειακό περιβάλλον, του παιδιού χωρίς οικογένεια. Αυτός ο δημόσιος φορέας, στελεχωμένος με ειδικούς επιστήμονες και με όλο το απαραίτητο προσωπικό, θα έχει στην αποκλειστική του ευθύνη την υιοθεσία και την αναδοχή.

Τα τεράστια προβλήματα των δημόσιων δομών Φιλοξενίας και Προστασίας των παιδιών χωρίς οικογένεια, των οικογενειών με προβλήματα που χρειάζονται στήριξη για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, των ανάδοχων οικογενειών, αλλά και των ζευγαριών που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί έχει αναδείξει με ρεπορτάζ και αφιερώματα ο «Ριζοσπάστης». Πριν από λίγους μήνες, το ΚΠΠΑ «Η Μητέρα» επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει αναδείξει τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων στη Βουλή.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Καταργούν τη μια αργία μετά την άλλη

Μεθοδεύουν να παραμείνουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη τη μέρα του Αγίου Πνεύματος

Την κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος, που θεσπίστηκε το 2002 για τη Θεσσαλονίκη, προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με «λαγό» τον Εμπορικό Σύλλογο, που βάζει ξανά πλάτη για να διευκολύνει τις επιδιώξεις των μεγάλων εμπορικών ομίλων.

Η υπόθεση «άνοιξε» τις προηγούμενες μέρες από τον ίδιο τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανακοίνωσε ουσιαστικά την κατάργηση της συγκεκριμένης αργίας, ερμηνεύοντας το νόμο 3996/2011, με τον οποίο καταργούνται τα άρθρα 6-17 του νόμου 2639/1998, όπου περιλαμβάνεται και το άρθρο 15, το οποίο έδινε τη δυνατότητα και την εξουσιοδότηση στο νομάρχη (περιφερειάρχη) να ορίζει μέχρι και πέντε ημέρες το χρόνο ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες.

Πάνω σε αυτή την ερμηνεία οχυρώθηκε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για να ανακοινώσει ότι «έχει αφαιρεθεί πλέον από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αρμοδιότητα να ορίζει την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος ως υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων».

Χτες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης έκανε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαιτώντας από τη διοίκηση να ανακοινώσει ότι η αργία του Αγίου Πνεύματος θα ισχύσει κανονικά και για τα εμπορικά καταστήματα. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν έκνομη.

Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, ξεκαθάρισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν αναφέρει πουθενά ότι καταργείται η συγκεκριμένη αργία, επίσης δεν αναφέρει πουθενά ότι έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό που ουσιαστικά προκύπτει είναι ότι ο περιφερειάρχης δεν έχει τη δυνατότητα από εδώ και πέρα να ορίζει αργίες. Επόμενα, πρόβλημα θα προκύψει σίγουρα με την τοπική αργία του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, που ίσχυε με απόφαση που λαμβανόταν κάθε χρόνο.

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία μετά από προσφυγή της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων υπέβαλε σχετικό αίτημα για γνωμοδότηση στο Νομικό Τμήμα του υπουργείου Εργασίας.

Στην παρέμβασή της, η Σοφία Καλαντίδου είπε ακόμα: «Η προσπάθεια κατάργησης της αργίας του Αγίου Πνεύματος δηλώνει την όξυνση της επίθεσης που εξαπολύουν οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι, τα μονοπώλια. Αφού μετέτρεψαν τους μισθούς μας σε φιλοδωρήματα, αφού διευθετούν τον εργάσιμο χρόνο μας όπως τους βολεύει, αφού διεύρυναν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αφού κατάργησαν την αργία της Κυριακής, δεν σταματούν, τα θέλουν όλα, καταπατούν ό,τι δικαίωμα έχει απομείνει για τους εργαζόμενους. Με την προσπάθεια κατάργησης της αργίας του Αγίου Πνεύματος ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση και άλλων αργιών».

Το ρόλο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ). Ειδικότερα χαρακτηρίζει «κοροϊδία» και «παραπλανητικό ελιγμό» την απόφαση του ΕΣΘ να ρίξει το μπαλάκι στους ίδιους τους εμπόρους, θέτοντας ζήτημα προαιρετικής λειτουργίας ή μη των καταστημάτων τους. Αντίστοιχη θέση σημειώνουμε ότι κράτησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, διερωτώμενος μάλιστα υποκριτικά «ποιος τους εμποδίζει να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ