ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ - ΙΔΡΥΜΑΤΑ - ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Εργαζόμενοι και οικογένειες όμηροι των εργοδοτών

Η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση και θέλει με κάθε τρόπο να περιορίσει τους μισθούς των εργαζομένων στις εκπαιδευτικές δομές Ειδικής Αγωγής, να εντατικοποιήσει την ήδη εντατικοποιημένη δουλειά και να αφαιμάσσει οικονομικά τους εργαζόμενους και τους αποδέκτες των υπηρεσιών τους, δηλαδή χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), με αίτημα αιχμής την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης και τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται στην προκήρυξη κλαδικής απεργίας μέσα στον Ιούνη.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτήν τη στιγμή στο συγκεκριμένο χώρο έχει ως εξής: Η μη υπογραφή κλαδικής Σύμβασης έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε εργοδότης να πληρώνει με ό,τι μισθολόγιο θέλει. Η ΚΥΑ με την οποία πληρώνονται κάποιοι εργαζόμενοι ήταν αποτέλεσμα της πίεσης των εργαζομένων προηγούμενων δεκαετιών, χωρίς όμως να εφαρμόζεται σε όλα τα Κέντρα, καθώς δεν έχει υποχρεωτικό και καθολικό χαρακτήρα. Αλλά ακόμα και στα Κέντρα που εφαρμόζεται, εφαρμόζεται επιλεκτικά (κάποια άρθρα της, δηλαδή). Για παράδειγμα, στον «ΕΡΜΗ», ενώ εφαρμόζουν σε γενικές γραμμές την ΚΥΑ, που προβλέπει τα δώρα, με πρόσχημα την κρίση, τα έχουν κόψει. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν κέντρα με εργαζόμενους δύο και τριών ταχυτήτων, άλλο μισθολόγιο για τους νέους, άλλο για τους παλιούς, και βέβαια χρήση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας κ.λπ. που πληρώνουν 490 ευρώ όταν πληρώνουν, ή πρόσληψη εργαζομένων με μπλοκάκι. Παράλληλα, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, γίνεται συνεχής προσπάθεια σπασίματος των όποιων υφιστάμενων συμβάσεων. Για παράδειγμα, στο «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να σπάσουν τις ατομικές τους συμβάσεις 15 και 20 χρόνων, να κάνουν νέες ορισμένου χρόνου, προκειμένου να μπορεί η μισθοδοσία να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Τα σχέδια της εργοδοσίας δεν προχώρησαν χάρη στη σθεναρή στάση των εργαζομένων. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα αμιγώς ιδιωτικά κέντρα, όπου οι εργαζόμενοι θεωρούνται ...συνεργάτες και πληρώνονται με μπλοκάκι, δε γίνεται καν κουβέντα για σύμβαση, αλλά ακόμα και σε ορισμένα που υπογράφεται οι όροι είναι δυσμενείς για τον εργαζόμενο. Ιδιαίτερα, για τα κέντρα που είναι ΝΠΙΔ πρόσφατα ψηφίστηκε τροπολογία που επιτρέπει στις διοικήσεις - κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες να τα βάζουν σε μηχανισμό «εξυγίανσης», δηλαδή σε τροχιά μείωσης προσωπικού, μισθών, περιθαλπομένων, επιβολής τροφείων, εκποίησης περιουσίας των ιδρυμάτων.

«Σαφώς η πρόθεσή τους είναι με κάθε τρόπο τα Κέντρα να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με άξονα την ανταποδοτικότητα. Εμείς δεν πρέπει να δεχθούμε να πουλάμε ωσάν εμπόρευμα τις υπηρεσίες μας. Η Πρόνοια και η Ειδική Αγωγή δεν δεχόμαστε να είναι εμπορεύματα γιατί είναι ανθρώπινες ανάγκες», επισήμανε η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος του Σωματείου, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα. «Με το ξεκίνημα του αγώνα για την υπογραφή της δικής μας κλαδικής σύμβασης μπορούμε να βάλουμε φρένο στις ορέξεις τους, μπορούμε να τους δυσκολέψουμε. Αλλωστε, οι ΣΣΕ αποτελούν την προστασία των εργαζομένων από την αχαλίνωτη διάθεση των καπιταλιστών για μεγαλύτερο κέρδος (...) Βασικός άξονας είναι η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, να καλύψουμε τις απώλειες που είχαμε στους μισθούς μας (...) Αλλες δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους σε ενότητα κάτω από ξένη σημαία, να παλέψουμε για να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης και έτσι λέει θα έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό. Δεν έχουμε ανάγκη από ενότητα που θα βάζει στο τραπέζι το πόσα θα χάσουμε, που θα επιλέγει το μικρότερο κακό και την υποχώρηση, που θα τρέφει αυταπάτες ότι το σύστημα αυτό φτιασιδώνεται, αλλά ενότητα με βάση τις λαϊκές ανάγκες», σημείωσε η Γ. Κουρή.

Σχετικά με το «Σικιαρίδειο», επισημάνθηκε ότι για άλλη μια φορά διαφαίνεται η προσπάθεια κλεισίματός του, ενώ για τον ΕΡΜΗ, σημειώθηκε ότι το προσωπικό είναι απλήρωτο για μήνες και σε αναμονή πληρωμής του κέντρου από ευρωπαϊκό πρόγραμμα! «Θέση μας είναι πως όσο τα κέντρα είναι στα χέρια των εκάστοτε διοικήσεων, όσο θα εξαρτάται η βιωσιμότητά τους από ευρωπαϊκά κονδύλια, την προαίρεση του κράτους, της περιφέρειας ή των χορηγών/φιλανθρώπων θα προκύπτουν τέτοια ζητήματα συνεχώς. Παλεύουμε για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης που ανοίγει την όρεξη για κέρδος. Επιβάλλεται όλος ο κλάδος να είναι σε επαγρύπνηση».

Συνεχίζονται την Τετάρτη οι πανελλαδικές

Eurokinissi

Με μαθήματα κατευθύνσεων συνεχίστηκαν χτες οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. Αύριο Τετάρτη εξετάζονται σε Νεοελληνική Γλώσσα θεωρητικής κατεύθυνσης, Βιολογία θετικής κατεύθυνσης, Χημεία - Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ανάλογα με τον κύκλο της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Με Μαθηματικά συνεχίζονται οι εξετάσεις υποψηφίων των ΕΠΑΛ (ομάδα Α').

Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν χτες στα Αρχαία Ελληνικά. Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, ως προς το διδαγμένο κείμενο στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές, σημειώνει ότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία στη μετάφραση, ενώ εκτιμά ότι χωρίς μεταφραστικές δυσκολίες ήταν και το αδίδακτο κείμενο.

Σε Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής εξετάστηκαν οι υποψήφιοι θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία θεωρεί ότι τα θέματα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης, ότι ήταν απαραίτητη η καλή γνώση της ύλης των προηγουμένων τάξεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία που θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Γενικά, η ΕΜΕ εκτιμά ότι με τα συγκεκριμένα θέματα πολύ καλές και άριστες επιδόσεις θα επιτύχουν οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι.

Κινητοποιήσεις διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια

Σε τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας προχώρησαν χτες δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) και του ΕΜ Πολυτεχνείου, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στην άρνηση μέχρι στιγμής της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για ενδο- και δια-ιδρυματική κινητικότητα.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σημειώνουν ότι το υπουργείο Παιδείας «εμπαίζει τους εργαζόμενους, εμπαίζει και εκβιάζει τα πανεπιστήμια, θέτει κάθε τόσο νέα προαπαιτούμενα, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες για να ροκανίσει το χρόνο, να λήξει ο χρόνος διαθεσιμότητας και τμηματικά οι συνάδελφοι να οδηγηθούν στην ανεργία».

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν αυτή την εβδομάδα και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών, υπογραμμίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το υπουργείο ρίχνει την ευθύνη στα πανεπιστήμια και με νέες απαιτήσεις περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας έχουν προγραμματίσει για σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.), ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων των 8 πληττόμενων πανεπιστημίων.

Προς υποβάθμιση η μορφωτική διαδικασία

Για πολιτική που θα διώξει από το Λύκειο και θα στείλει στην κατάρτιση μεγάλο ποσοστό μαθητών έκαναν χτες λόγο εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ σε συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στην επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει την «τράπεζα θεμάτων» στην Α' Λυκείου, παρά τις αντιδράσεις για το μέτρο και το γεγονός ότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την εφαρμογή του και από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προβλέποντας ότι θα οδηγήσει σε βαθμοθηρία και υποβάθμιση της μορφωτικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι, ήδη από το άνοιγμα της «τράπεζας θεμάτων» την προηγούμενη Δευτέρα μέχρι χτες το μεσημέρι, περίπου 130 θέματα είχαν αποσυρθεί από το σύνολο των θεμάτων που προορίζονταν για τα Γενικά Λύκεια.

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει επίσης ότι ο νέος τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των μαθητών θα έχει σαν αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός να απορριφθεί. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στα ΕΠΑΛ, οι μαθητές των οποίων καλούνται να εξεταστούν σε μαθήματα που δε διδάχτηκαν, ενώ το υπουργείο καλεί τώρα εκπαιδευτές από ΙΕΚ και ωρομίσθιους, προκειμένου να διενεργήσουν τις εξετάσεις στα ΕΠΑΛ.

Ερωτηματικά από ένα Δελτίο Τύπου

Ερωτηματικά δημιουργεί το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν προχτές οι αστυνομικές αρχές Ιονίων Νήσων και υιοθετούν τον αντιεπιστημονικό όρο «σκληρά» ναρκωτικά, με αφορμή την «εξάρθρωση κυκλώματος» στην Κέρκυρα. «Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα που διακινούσε συστηματικά "σκληρά" ναρκωτικά στην Κέρκυρα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που αστυνομικές αρχές αναφέρονται σε εξάρθρωση κυκλώματος, αναπαράγοντας το διαχωρισμό σε «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και αντιδραστικό ιδεολόγημα, το οποίο προπαγανδίζεται έντονα τις τελευταίες δύο δεκαετίες στη χώρα μας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, διάφορες ΜΚΟ και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υποτιθέμενης αντιναρκωτικής πολιτικής, με στόχο να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση και να τις διαχωρίσει σε «σκληρές» και «μαλακές». Η επίδραση διαφορετικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά τα αίτια που οδηγούν στη συστηματική χρήση και στην εξάρτηση είναι κοινά για όλες τις ουσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ