Περιφερειακές συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες σε όλη τη χώρα
Η αφίσα για την πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων |
Οι συνταξιούχοι αντιδρούν στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, από την 1η Ιούλη, καθώς και στις νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου χρόνου. Κάλεσμα στα σωματεία να στηρίξουν την κινητοποίηση και να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ.
Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι συνταξιουχικές οργανώσεις σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα: «Ολοι στο δρόμο του αγώνα. Να μην τους επιτρέψουμε το νέο έγκλημα. Να βάλουμε τέλος στις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς συντάξεις, υγεία και ασφάλεια». Διεκδικούν την αποκατάσταση των συντάξεών τους στο ύψος που βρίσκονταν πριν τις αλλεπάλληλες περικοπές, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων έχει προγραμματίσει μια σειρά από συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω συσκέψεις:
Σε τραγική κατάσταση εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά
Από κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ με αίτημα «Ασφάλεια - Υγεία - Πρόνοια για όλους» |
Δηλαδή, μετά από τον ένα χρόνο, ή αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στους όρους που βάζει η νομοθεσία, ο αυτοαπασχολούμενος είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστος, χωρίς δικαίωμα σε περίθαλψη και φάρμακα. Αποτέλεσμα αυτής της νομοθεσίας, που με τον πιο βάρβαρο τρόπο συνδέει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τις παροχές των εργαζομένων στα ταμεία, είναι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να μη δικαιούνται στοιχειώδεις υπηρεσίες για την υγεία των ίδιων και της οικογένειάς τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 2012, από τους 774.000 ασφαλισμένους, οι 380.000 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ακόμα, οι καθυστερημένες οφειλές έφτασαν το 2012 στα 5,9 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2011. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα η κρατική επιχορήγηση από 1.315 εκατ. ευρώ το 2012 υποχώρησε στα 800 εκατ. το 2013 (-39,2%), επιδεινώνοντας κι άλλο τα οικονομικά του ΟΑΕΕ. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν καταληστέψει τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ, με αλλεπάλληλους νόμους τις τελευταίες δεκαετίες, όπως έχει γίνει και στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι, ενώ ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ. ευρώ αποθεματικά, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008, τη συγκεκριμένη χρονιά είχε στα ταμεία του μόλις 588 εκατ. ευρώ!
Το «Reuters» διαπιστώνει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά, αλλά η βιωσιμότητα των ταμείων παραμένει σε κίνδυνο
Η Ελλάδα έχει λάβει «δραστικά μέτρα» στο σύστημα της Ασφάλισης κι έχει μειώσει τις συντάξεις κατά 30% μεταξύ 2009 και 2013. Αυτό σημειώνει το πρακτορείο «Reuters» σε δημοσίευμα, με το οποίο επιχειρεί να «ακτινογραφήσει» τις αλλαγές στα συστήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης στα κράτη - μέλη της ΕΕ, εστιάζοντας στην περίοδο της κρίσης.
Οπως σημειώνει, «η οικονομική κρίση έχει υπονομεύσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1990 και τα συστήματα δεν είναι βιώσιμα με ένα τέτοιο χαμηλό επίπεδο θέσεων εργασίας, με τέτοιου είδους θέσεις εργασίας, με τόσο χαμηλούς μισθούς». Το δημοσίευμα περιγράφει ένα μόνο μέρος της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τους μειωμένους πόρους των Ταμείων.
Κρύβει, όμως, ότι το κράτος και η εργοδοσία δεν υπήρξαν ποτέ συνεπείς στη χρηματοδότηση των Ταμείων. Οτι αυτά λεηλατήθηκαν διαχρονικά προς όφελος του κεφαλαίου, με κλοπή των αποθεματικών, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με χαριστικές ρυθμίσεις για τις οφειλές των μεγάλων επιχειρήσεων και άλλα μέτρα. Αλλωστε, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη μέλη έθεταν ζήτημα «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος πολύ πριν την κρίση, για να νομιμοποιήσουν τις αντιδραστικές αλλαγές, που τώρα κλιμακώνονται σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Το δημοσίευμα κάνει ξεχωριστή αναφορά στην Ισπανία, όπου η επίσημη ανεργία αγγίζει το 26%. Σύμφωνα με το «Reuters», περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι - το 30% του απασχολούμενου δυναμικού - είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μειωμένο ωράριο και γι' αυτό συνεισφέρουν ελάχιστα στο κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα.
Παραθέτει επίσης στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα αντιστοιχούν στο 31,6% του ισπανικού πληθυσμού το 2050 - από 17% σήμερα - ενώ ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 25 - 64 ετών θα μειωθεί στο 34,8%, από 44,9% σήμερα. Κατά συνέπεια, θα υπάρχουν 1,1 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο στην Ισπανία, αντί 1,8/1, που είναι η σημερινή αναλογία. Στοιχεία όπως αυτά, που αφορούν στη γήρανση του πληθυσμού, αξιοποιούνται για να δικαιολογήσουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.
Προκειμένου να μετριάσουν τις συνέπειες από την επιδείνωση των όρων διαβίωσης των συνταξιούχων, το «Reuters» φιλοξενεί γνώμες «ειδικών», που συστήνουν στα κράτη - μέλη των χωρών του «Ευρωπαϊκού Νότου» να δημιουργήσουν «μαξιλάρια ασφαλείας» με στοιχειώδεις παροχές υγείας και πρόνοιας από το κράτος. Διαπιστώνει μάλιστα ότι, «ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα δαπανούν πολύ λιγότερο για τις υπηρεσίες αυτές από άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ».
Σήμερα Πέμπτη, καταβάλλονται οι συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το μήνα Ιούνη. Η πληρωμή των συντάξεων του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα γίνει αύριο, 30 Μάη.